Birçok insanın korkulu rüyasıdır matematik… Bu korku temeli ilkokul sıralarından gelen bir korkudur. Okullarda öğrenci başarısının genellikle düşük olduğu derstir matematik… Oysa matematik sadece sınıflarda değil her yerdedir, yaşamın içindedir. İşte “ I Love M4th/ Matematiği Seviyorum” ile çocuklara bunu göstermeyi hedefliyoruz. Bu çalışmada yanımızda yer alan ülkeler var. Bu ülkeler; Ürdün, Makedonya, Portekiz… Proje kurucumuz Selçuk Şahin öğretmenin önderliğinde gerçekleştirilen toplantıda biz eğitimciler ortak bir hedef için bir araya gelmiş matematik dersine karşı oluşan o korkuyu silmeyi hedefliyoruz. Bizler matematiğin korkulacak bir ders olmadığı tam aksine aslında ilginç, şaşırtıcı ve bir o kadar hayatı düzene koyan bir bilim olduğu düşüncesini ay ay planladığımız matematik ve içinde var olduğu alanları öğrencilerimize çeşitli öğrenme alanlarını, yöntemlerini kullanarak matematiğin hayatın kendisi olduğunu keşfettirmek istiyoruz. Aralık ayından başlayıp mayıs ayında son bulacak birbirinden ilginç başlıkları barındıran bir eTwinning çalışmasına bu güzel ekip ile başladık.
I Love M4th planı doğrultusunda aralık ayı başlığımız “Math and Human (Matematik ve İnsan )” idi. Bu çalışma ile matematiği önce kendi bedenimizde bulmaya çalıştık. İnsanlardaki diş sayısı hakkında konuştuk. Yaşlara göre değişen çene yapısından ve bununla birlikte diş sayısındaki değişikliğe dikkat çektik. Etkinliği 1. Sınıf çocuklara uygunluğunu sağlamak için işi görselleştirdik ve oyun hamurunu çene için fasulyeleri de dişler için kullandık. Bu çalışma ile diş sayısına ve zamanla değişen çene yapısıyla birlikte diş sayısının da değiştiğine dikkat çektik.
Ocak ayı başlığımız “Math and Nature /Life (Matematik ve Yaşam)” başlığı ile Matematiği doğada aradık. Bunun için kar tanelerinin oluşu ile ilgili video izledik. Her kar tanesinin birbirinden farklı olduğu bu farklılığın kaynağının değişen sayılardan kaynaklandığından bahsettik. Değişen sayılar yani sıcaklık miktarı, yükseklik seviyesi…Bunların sayıları değiştikçe kar tanelerinin şekillerinin değiştiği ve her şekilde bir oran olduğunu gösterdik.
Önümüzde öğrencilerimizin ve öğretmenlerinin heyecanla gerçekleştirmeyi beklediği Matematik ve Sanat, Teknoloji, Bilim/Mühendislik, Müzik ve Zeka Oyunları keşif alanları var. Bakalım matematik bizi daha ne kadar heyecanlandıracak ve ben zaten yanı başınızdayım diyecek…