melf öğretmenim çok güzel çok teşekkürler.
arkadaşlar bir de satır sonuna sığmayan sözcükleri hecelerinden ayırmayı öğreteceğim.sözcüklerin hecelere ayrılmasıyla ilgili bir çalışması olan var mı?
Yeliz1979 Öğretmenim, satır sonuna sığmayan sözcüklerin doğru hecelerinden ayrılması konusunda benim yaptığım benzetim şu:
- Çocuklar, her cümleyi bir aile olarak düşünelim. Bazı ailelerimiz kalabalık; 3-5 kişiden veya daha fazla kişiden oluşuyor.
Bu ailelerimizi bir arada tutup, çocukların evlerini kaybetmemeleri için her cümlemizin sonuna nokta koymamız gerekiyor. Eğer nokta koymazsak ailemizdeki minikler kaçıp, kaybolabilirler. Bizim bu ailedeki kapımız " nokta ". O yüzden cümle sonunda nokta koymayı unutmuyoruz, tamam mı meleklerim ?

- Tamam Öğretmenim, hiçbir çocuk kaçamayacak. Biz nokta koymayı unutmayacağız

- Aferin benim meleklerime

- Peki, cümlemizdeki bir kelimeyi seçelim. Bu kelimemiz ailemizdeki en küçük çocuk olsun. Bu çocuğun organları neler sayalım mı?
- El Öğretmenim.
- Kol da var.
- Bacaklar, ayaklar, eller...
( ... )
- Aferin size. İşte heceler de bizim kelimelerimizin organları.Şimdi biz bu heceleri yanlış yerlerinden ayırırsak ne olur? Canları acır değil mi?
- Kelimemizdeki hecelerin takılıp, çıkartılma yerleri var. Hani oyuncaklarımızın kollarını, bacaklarını çıkarıp takabiliyoruz ya, işte hecelerimizi de doğru yerlerinden ayırırsak ( söylerken en kolay nasıl söylersek ) canları acımaz değil mi?
- Eveeeettt !
- O zaman birkaç deneme yapalım: " Kalem " kelimesini doğru hecesinden ayıralım mı?
diyerek örnek verdiğiniz kelimeleri doğru heceleme ve ayırma çalışmaları yaptırabilirsiniz. Yeterli sayıda örnekten sonra:
- Peki ailemizdeki bir üyeyi tam yazarken, bir de baktık satırımızın sonuna sığmamış. Ne yapalım dersiniz?
şeklinde beyin fırtınasından sonra:
- Doğru heceden ayıralım mı? Eğer yanlış yerden ayırırsak ( kal- em gibi ) canı acıyacak. Doğru yerinden ayıralım ve ayırdığımız organımız kaybolmasın diye de satır sonuna bir işaret koyarsak ( satır sonu işareti

) sorunu çözmüş oluruz değil mi ?
- Hadi bakalım tahtada, sığmayan aile bireylerimizi doğru yerlerinden ayıralım ve organımız kaybolmasın diye (satır sonuna sığmadı diye) işaretimizi de koymayı unutmayalım...

Bu benzetim ile imla, noktalama ve doğru heceleme davranışlarını kolayca kazandırabilirsiniz

Faydalı olması dileğiyle....

Paylaşımda bulunan tüm arkadaşlarımıza da tekrar sonsuz teşekkürler