'İlkokul 1 ve 2’ler yüz yüze eğitim almalı’

Okullarda yüz yüze eğitim 21 Eylül’de başlayacak. Eğitimciler, okulların hızla hazırlanıp ilkokul 1 ve 2’lerin mutlaka yüz yüze eğitime geçmeleri gerektiğini söylüyor. Aksi takdirde okuma yazmayı çözemeyecekler.

İlk ve orta dereceli okullarda uzaktan eğitim 31 Ağustos’ta başladı, yüz yüze eğitimin ise 21 Eylül’de başlaması planlanıyor. Uzaktan eğitim kapsamında öğrencilere geçen yılların telafi dersleri veriliyor. Evden eğitim almakta tüm öğrenciler zorlanıyor ancak ilkokul 1 ve 2. sınıfların işi çok daha zor. Aslında onların yüz yüze eğitim almaları gerekiyor. İlkokul 1. sınıf öğrencileri için uzaktan eğitim yapılamıyor. O nedenle bu öğrenciler ile velileri heyecanla okulların açılmasını bekliyor.

İkinci sınıfa gidenler için ise telafi eğitimleri veriliyor ancak eğitimciler, derslerin okuma yazmayı çözenlere yönelik hazırlandığına dikkat çekiyorlar. Mart ayında okullarda yüz yüze eğitimin ara verildiği dönemde okuma yazmayı henüz çözen öğrencilerin çoğu bildiklerini unutmuş durumda. O nedenle derslerden verim alamıyorlar.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, kısıtlı bir şekilde eğitimin devamına yönelik bir yaklaşımın olduğunu kaydederek “1. ve 2. sınıf, 8. ve 12. sınıfla ilgili düzenlemeyi muhtemelen gelecek hafta konuşmuş oluruz. Daha çok 1. sınıfların alışması açısından 2 gün devam 5 gün okula gitmeme şeklinde bir uygulama gündeme gelebilir” dedi.

Bütçe ayrılmalı

Yaptıkları saha araştırmalarında, öğrencilerin uzaktan eğitimden nitelikli şekilde faydalanamadığını tespit ettiklerini dile getiren Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan da “Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında 1. sınıfta olan öğrencilerimiz başta okuma yazma olmak üzere, temel bilgi ve becerileri kazanabilme sürecini tamamlayamamış, gerekli önlemler de alınmadığı için öğrencilerin öğrendikleri bilgileri unutma süreci hızlanmıştır” diye konuştu. “16 Mart’tan 31 Ağustos’a kadar aylar geçmesine rağmen hâlâ gerekli önlemlerin alınmaması, hazırlıkların tamamlanmaması yaşadığımız kaygıları artırmakta” açıklamasında bulunan Aydoğan, şunları söyledi:

“Özellikle küçük yaş grupları başta olmak üzere yüz yüze eğitime başlanması için eğitime yeterli bütçe ayrılmalı, öğretmen, ek personel ataması yapılmalı, okulların ihtiyacı olan temizlik, dezenfektan, koruyucu malzeme eksiksiz sağlanmalı.”

HERKESİN SORUNU AYRI

Veliler de uzaktan eğitimde yaşadıkları sorunları sosyal medyadan dile getirdiler:

- 2. sınıf EBA’da ilk ders bölme oldu. Dağıttığınız kitaplarda bölme en son. Çocuk çarpma yapmadan nasıl bölme yapacak? Çocuğum anlamadı.

- Özel okullardaki online dersler 8-9 saat yapılıyor! Buna kim dur diyecek? Bir çocuğu sabahtan akşama kadar ekran karşısında tutmak sağlıklı mıdır?

- Çalışan anne babaların çocuklarının evde yalnız kalmaları mümkün değil. Mesai devam ediyor, izinler pandemide bitti. Çocuklar kreşe gidiyor, uzaktan eğitime katılamıyor bununla ilgili bir çalışma yok mu?

- Bizim cep telefonumuz, tablet ve masaüstü bilgisayarımız olmasına rağmen iki günde, herhangi birinden EBA’ya zor erişim sağladık. Peki imkânı olmayanlar ne yapacak?

 

Aysel BOZAN YILMAZ /

  • 7 16
  • 04 Eylül 2020 09:27 16.895
  • Aktif Haberler
  • mahmutocak42
    07 Eylül 2020 08:21
    3 0
    Bir sınıfta 35 tane 1.sınıf ve bunların maske takmasını sağlayacaksınız ve yakın temas olmayacak.Bu kadar kendinize güveniyorsanız komple açın.En riskli sınıf konusunda bu kadar rahatsanız.
  • dürüst
    07 Eylül 2020 00:20
    3 0
    birinci sınıfa kayıt olma ayı zaten küçük. minnacık çocuklar, öğrenmeleri çok zor oluyor. bu sene birinci sınıflara kayıt alınmasın. diğer sınıflarda şu hastalık makul seviyelere inince okullar açılsın. sınıf sınıf düşünmek yanlış. herkes hastalığı bulaştırıp yayabilir. ama vaka sayılarının tırmanışa geçtiği şu günlerde okulu açmak çok riskli olur. sınıflara kitapları dağıtılsın ve uzaktan eğitime sınıf programlarına göre EBA dan uzaktan eğitim yapılsın. birde her sınıf için bir kanal olmalı. üç kanalla olmuyor bu iş. abuk subuk şeyler satan kanallar ebe kanalları olsun. 2 sınıf 3 sınıf kanalı gibi. tek merkezden uzaktan eğitime devam edilsin.
  • swat68aa3
    06 Eylül 2020 22:39
    1 4
    madem açacaksınız hepsini birden açın niye 1-2 ayrımı yapıyorsunuz saçmalık
  • hasanasd
    06 Eylül 2020 21:27
    2 2
    Ben oğluma anasınıfına giderken tablete yüklediğim okumayazma uygulaması ile okuma yazma öğretmiştim. Yüz yüze eğitim olsa da olmasa da bu uygulama velilere önerilmeli.
  • uzunkale
    06 Eylül 2020 21:07
    6 1
    1. sınıf 1 sene beklesin kontrolleri zor virüsü çabuk yayabilirler esasen açılmayacak sınıf varsa 1 sınıftır.
  • koala16
    06 Eylül 2020 17:31
    5 0
    Öncelikle şahsi fikrim 1 lere uzaktan eğitim olmaz. Ya yüz yüze yapılmalı yada ertelenmelidir. Uzaktan eğitim de katılım sınırlı ve oldukça fazla veli desteğine ihtiyaç var. Diyelim ki uzaktan eğitim yapıyoruz ve 25 öğrencimiz var. Geçen yıldaki verilerle hareket edersek en az 7-8 öğrenci katılmayacak yada yarım yamalak katılacak. Bu çocuklar ne olacak?? Birde dezavantajlı okulları düşünelim. Katılmayan sayısı dahada artacaktır. Okuma yazma eğitimi süreklilik ister.
  • laylaylom_
    06 Eylül 2020 15:49
    8 0
    Hemen herkes biliyor ki okullar açılsa dahi en geç 1-1 buçuk ay sonra vakalar iyice artacağı için kapanacak. 8 ve 12 ler için tamam uzaktan eğitimle devam edecekler. Ancak 1. sınıfta veya okul öncesinde 1 ayda ne yapılabilir ki? Bizim okulda öğrencilerin yarısından fazlası bırakın ana sınıfına gitmeyi kalem dahi tutmadan 1. sınıfa başlıyor. Dolayısıyla çizgi çalışmaları daha uzun sürüyor. 3 hafta çizgi çalışması 3 hafta da ilk grup seslerin birkaçını verdik diyelim. Sonra okullar tekrar kapandığında ne olacak bu çocuklar? Uzaktan eğitimle yazı yazdıramayız. Kendi okulum için veliden destek de alamam. E veli desteği olmadan sadece uzaktan eğitimle sesleri versem bu sefer de bu çocukların yazıları belki bir daha düzelmeyecek. Israrı bırakıp 1.sınıfların 1 sene ertelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Yarım yamalak öğreneceklerine seneye normal sınıfta öğrenmeleri daha iyi olacak.
  • mahmutocak42
    06 Eylül 2020 12:55
    4 14
    Oteller dolu avmler lokantalar dolu parklar vızır vızır eeee sağlık önemli okulları açmayalım :))))))))
  • ayhaa_61
    06 Eylül 2020 07:35
    8 0
    eğitim de geç te olsa taşlar yerine oturur,ama sağlık ta telafi olmaz,eğitimde giden zaman telafi edilir bir şekilde,kaybolan sağlık nasıl telafi edilir
  • asivemavi
    05 Eylül 2020 20:42
    3 11
    Zaten bildiğim kadarıyla pazartesi salı birinci sınıflar çarşamba dezenfeksiyon günü perşembe ve cuma günü 2ler şeklinde bir düzenleme yapılacak. Başından beri bu şekilde bir düzenleme üstünde duruluyor. Bu sınıf düzeylerinin de bölünmesi ve parçalı bir şekilde okula gelmesi durumu var. Cumartesi pazar ise büyük temizlik günü. Valla ne olacaksa olsun ama hem öğrencilerimi özledim hemde kimsenin sağlığına birşey olmasın diyorum. Bu yüzden ne yüzyüze ne de uzaktan için yüzde yüz taraf değilim. Ama gönlüm yüz yüze eğitimden yana. Bir an evvel bu virüsten kurtulup eski günlere kavuşmak dileğiyle..
  • 15arda
    05 Eylül 2020 19:43
    4 9
    Tüm öğrenciler gruplar halinde yüz yüze eğitim almalı.Evde çocuklarımızı teknolji ile bırakıp ise gidiyoruz.Aklimiz evde kalıyor.
  • taylantaylan
    05 Eylül 2020 16:09
    3 8
    Tüm öğrenciler gruplara ayrılıp yüzyüze eğitim almalı başka türlüsü faydalı değil sınıf 2 ye ya da 3e bölünüp ders planlanmalı
  • Diken
    05 Eylül 2020 13:15
    3 4
    Birinci sınıfları tüm öğretmenleri bölme fikri verenler bu öğrenciler 2. sınıfa geçince ne olacağı hakkında da fikir verebilirler mi? Ne o, pandemi mi bitecek o zaman da bizim mi haberimiz yok. Ya bitmezse, ya bu günleri mumla ararsak? Kendi öğrencilerimiz ne olacak bu süreçte?
  • smyi
    05 Eylül 2020 11:26
    6 1
    şöyle olur; kaliteli bir set olursa çocuğun elinde, doğru yönlendirmelerle uzaktan da öğrenebilir. set yasak diyorsanız haftalık fotokopi hazırlanıp ulaştırılırsa, takibi veli tarafından yapılabilirse olur.
  • cybermavi
    05 Eylül 2020 09:52
    5 8
    Hepsi yüz yüze eğitim almalı. Sanal ders verimsiz
  • nuryyy
    05 Eylül 2020 07:48
    5 11
    Okuma yazmayı öğretmek zor değil. Bazı otistik çocuklara hatta 85 yaş üstü ninelere bile okuma yazma öğretebiliyoruz. Çocukta mental bir problem yoksa, veli ilgisiz değilse okuma-yazmayı bir dönemde öğretebiliyoruz. Buraya kadar yazdıklarım doğru değil mi? Doğru! Hatta bazı öğrenciler kendiliğinden bile öğrenebiliyor. Durum böyleyken uzaktan eğitimle de okuma-yazma öğretilir. Ha çok nitelikli olmaz belki ama en azından çocuk çikolatasının üzerindeki yazıları okuyabilir. Bu denendi mi? Denenmedi. Denenmemiş bir şeyi olmaz diye kestirip atmamak lazım.
  • toprakana
    05 Eylül 2020 06:58
    12 1
    Dokunmadam , yaklasmadan okuma ve yazma nasil ogretilir bunu bilimsel olarak aciklasin sayin sendika baskani , bir cirpida agizdan cikiyor " 1 leri acin " demesi kolay nasil acilacagina dair tek kelime ongoruleri yok cunku kendilerde bilmiyor bu 1 ler acilmali diyenlerin bu ortamda nasil acilacagi ve nasil okuma yazma ogretilecegi konusunda tek kelime aciklamalarini duydunuz mu yok cunku konudan uzaklar , hepsinin agzinda "gerekli tedbirler alinarak " ne o gerekli tedbirler onu yazin da biz de bilelim 1,5 metre mesafeden yazi nasil ogretilecek buyurun aciklayin bu ortamda
  • tubaberil
    05 Eylül 2020 00:12
    8 3
    yav he heee herkes panik yine eve kapanalım diyor bazıları yok öyle açılsın yok böyle! canım var benim kendimi de düşünürüm hakkım var kusura kalmasın kimse . Çocuklar mesafe nedir bilmez azcık bilinç
  • HLDD
    05 Eylül 2020 00:05
    6 0
    ''Sağlık Bakanlığınca, Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) gönderilen görüş yazısında, üniversitelerde 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının güz döneminde örgün eğitimlerde, teorik derslerin mümkün olduğunca uzaktan ve dijital öğretim yöntemleriyle yapılması, uygulamalı eğitimlerin zorunlu olduğu programlarda uygulamaların mümkünse ertelenmesi önerildi.'' Ilkokul,ortaokul,lise ogrencileri icin de net bi gorus bildirilse
  • uzunkale
    04 Eylül 2020 23:49
    18 1
    Akıl Var Mantık Var 1. Sınıf Hiç Açılır Mı? Virüsü Bulaştırma Yüzdesi En Yüksek Gurup 1. Sınıftır. En Az 2 Ay Geçmesi Lazım Ki Okula Uyum Sağlasınlar.kontrolü En Zor Sınıftır 1. Sınıf.1. Sınıf Açılırsa Diğer Sınıflar Daha önceden Açılmalıdır.1. Sınıf Bekleyebilir Olgunlaşıp Gelirse Daha İyi Bence 5 Yaşında Okula Geleceğine 7 Yaşında Gelsin
  • ekaynakoglu
    04 Eylül 2020 22:11
    23 2
    1. Sınıflar okula başlamamalı.1 sene geç başlasınlar. Avantajlarının, dezavantajlarından fazla olduğu düşüncesindeyim.
  • okuma
    04 Eylül 2020 20:33
    10 6
    Daha dün bunlar liste liste okuldaki eksiklikleri ve vaka çıkan okulları yazarken şimdi kalkmış 1 ler 2 ler başlasın diyor, aşağıdaki öğretmenin dediği gibi sap yiyip saman .... hep öyleydiler, öyle kalmaya devam edecekler. Hangi pedgojik formasyonla bunu söylüyor, egitimsenin bir şura çalışması mi var, feray hanim pediatri ya da enfeksiyon hastalıkları uzmanı mi
  • mustafa_tekman
    04 Eylül 2020 18:12
    16 6
    1 lere evde eğitim diyorum
  • cmustafaengin
    04 Eylül 2020 17:22
    19 5
    Çocuğuna tahammül edemeyen okul açılsın da BAKICI BAKSIN diyor!

    Ben bir sınıf öğretmeni olarak, bana kalsa 2. Sınıflar açılsın derim. Çünkü okumaya geçen yıl geçtiler ve bu yılda yüz yüze eğitim olmazsa unutur giderler! Ancak 1. Sınıflar en azından bir yıl ertelemeli başlayabilirler.
  • layüov
    04 Eylül 2020 16:25
    13 5
    İllaki başlayacaksa 1 lere hızlı bir şekilde okuma öğretilebilir( sonra da 1 aya kalmaz kapatılır o da ayrı bir konu) ama 2 ler için acil bir durum yok öğrendiler okumayı unutan tek tük onlara da 3.sınıfta tekrar hatırlatılır zaten 3.sınıf en kolay sınıf
  • übübü
    04 Eylül 2020 15:51
    18 2
    5 yaşındaki çocuk okula yollandığında bu kadar stres yapmadınız okuma yazma sürecini.
  • duru81
    04 Eylül 2020 15:50
    15 0
    Valla bıktık artık bu muhabbetten herkes konuşuyor , 1.sınıfların okuma yazma öğrenmesinden önce üniversitelere giden lise öğrencileri mühendislik için gereken bilgileri alamadılar ,mühendislik , tıp kazandılar , çok mu iyi uzaktan eğitim aldılar , üniversite son sınıfta olanlar eksik Bilgi ile mezun oldular , daha okula yeni başlayacak 1.sınıf çocuğu 1 dönem ya da sene geç başlasa ne kaybeder, en risksiz grup diyorlar parkta oynuyorsa okula da gelsin deniyor da okula gelince ekstra parka avm ye gitmeyecek mi , üstelik havalar soğuyacak ekstra diğer griplerle birleşecek , avm lere yine gidecek ı çocuklar, ben çocuklarımı avm ye hiç sokmadım Haziran dan bu yana, tüm kademeler ilk dönem dondurulsa bile olur, okul tuvaletleri nolacak, 1.sınıf öğretmeni o çocuğun elinden kaç kere tutacak derste , yanına oturacak,çok geniş düşünmeli baştakiler ,
  • übübü
    04 Eylül 2020 15:50
    21 3
    Böl birleri bütün öğretmenlere. Bu sene herkes 1 okutsun diğerleri Eba TV ile ilerlesin.
    Ne 1 miş arkadaş. 2. Dönem öğreniversin. Herkes takmış okuma yazma okuma yazma... Normal bir süreçte değiliz. Niye kimse anlamıyor. Öğretmeninden idarecisine velisi den esnafına...
  • carpediem03
    04 Eylül 2020 15:45
    4 7
    Eğitim-Sen'de sap yiyip saman kusuyor, seminerde corona çetelesini niye tuttunuz o zaman?
    1. Sınıflar ya açılacak ya da ertelenecek, başka çaresi gözükmüyor.
    Açılırsa gak guk demem gider görevimi yaparım. Yapacak bir şey yok.
    Açılması için çeşitli formüller üretilebilir ama keşke bir kere de öğretmene sorulsa, eminim bir çok formül çıkacaktır.
    Bunun yanında yineliyorum, gereksiz işlerle uğraşılmamalı, bir kısım uzaktan eğitim bir kısım yüz yüze eğitim verecekse, mutlaka ücret konusunda fark verilmelidir.
  • demirfeza
    04 Eylül 2020 14:49
    6 5
    Hadi 1. Sınıfı okuma öğreniyor anladikta 2. Sınıf için o kadar da değil. Sade 1 ler başlarsa o da kademeli olsa. Mesela ilk dönem 2014 ilk altı ay gelse. 2. Dönem 2014 temmuz sonrası doğanlar gelse, böylece hem seyreltme olur, hem okuma yazma öğretilmiş olur. Sınıf sayıları da yarı yarıya indirilmiş olur.
  • öğretmen1934
    04 Eylül 2020 13:09
    43 1
    Çocuğuna katlanamayan okul açılsın diyor. Okulların bakımevi veya kreş olmadığını öğrenmeleri lazım
  • öğretmen1934
    04 Eylül 2020 13:07
    20 2
    Ilkokul 1 ve 2 ler okuldan eve virüs taşımaktan başka bir işe yaramaz.
  • ezooosss
    04 Eylül 2020 12:57
    13 3
    Hastaneler dolu tedavi yok yüzyüze yapalım her eve corona girsin
  • tyazici25
    04 Eylül 2020 12:33
    15 2
    “2. Sınıflar Ebada ilk konu bölme oldu...” diye bir veli görüşü var. Bir kere şuanda telafi eğitimi olduğu için 2. Sınıflar ebada 1.sınıf programlarına bakacaklar. Her sınıf bir önceki sınıfı takip edecek. 21 inden itibaren kendi sınıfımızı takip edeceğiz.
  • CetinK
    04 Eylül 2020 12:29
    19 0
    Herkes eğitim uzmanı, herkes sağlık uzmanı kesildi memlekette.
  • HAMZA97
    04 Eylül 2020 12:19
    3 12
    1. sınıflar okulu gelmeli kalem tutamayan öğrenciler var şahsen uzaktan zoom benzeri programla yapıyorum .bilgisayarı akıllı cep telefonu olmayan öğrenciler var . 1 ler hergün 2 saat bile olsa 10 arlı gruplar halinde gelebilirler . diğer sınıflar uzaktan eğitim ile döneme başlayabilirler .
  • m_aslan
    04 Eylül 2020 12:18
    29 0
    Ben anlamıyorum, memleketin öğretmeni ve sağlık kurulu hariç herkes konu hakkında görüş beyan ediyor, karar verme mercii gibi davranıyor. Öğretmene soran, fikrini alan yok. Daha yemek sırasında birbirine dokunmadan duramayan, el yıkama ve tuvalet alışkanlığı olmayan çocuklarla mı açılacak okul?..
  • yeşiledoğru
    04 Eylül 2020 12:15
    5 9
    2. sınıf öğretmeniyim. Ya 1 sene okulları dondursunlar ya açsınlar. Ne yani daha yeni okumayı öğrenmiş çocuklar bu sene de açılmazsa 3 mü olacak.
  • akbtv
    04 Eylül 2020 11:33
    17 3
    yüz yüze olsun da Ankaradakiler toptan mefta
  • laylaylom_
    04 Eylül 2020 11:22
    25 1
    Bilim Kurulu üyesi şu anda bir kanalda maçların seyircisiz oynanması kararının sebeplerini açıklıyor ve ekliyor. Toplanıp maçı bir yerde izlemek de yanlış. 10 kişi toplanıp bir odada maçı izlememeli. Ama aynı kişi 20-25 kişi toplanıp bir odada ders görebilir diyor. Hadi ikiye böldük yine 10-12 kişi oluyor. O zaman 10 kişinin toplanıp maç izlemesinde de bir sakınca olmamalı bence. Hatta şu anda da maskesiz mesafesiz gezmeyin hatta zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın diyor. Bu ne yaman çelişki.
  • zb77
    04 Eylül 2020 11:00
    5 27
    1. Sınıflar okulun ne olduğunu bile bilmiyor. Sağlık ve milli eğitim bakanlıklarımızın yol göstermesiyle, okul idareci ve öğretmenlerimizin gerekli önlemleri alması ve velilerin tam olarak kurallara uyması sağlanarak 1’ler açılmalı!
  • evrimcan
    04 Eylül 2020 10:29
    12 3
    Bir milyon öğretmenin hareketliliğini de.dört milyon öğrencinin(1. ve 2. sınıflar bu kadar çok değildir diye tahmin ediyorum) hareketliliğini önlemler doğrultusunda olsun istendi ve isteniyor. Yeterli bütçe, personel, hijyen ve koruyucu malzemeleri vb. sağlandıktan sonra açılsın deniliyor. Öğretmenlerin seminere katılmasını da bu koşullar sağlandıktan sonra yapın diye çarğıda bulunulmuştu. Bütçe denilince hatırlatma yapayım: MEB bütçesi 2002 yılnda %17,18 iken 2020 yılında %4,65...
  • denis1
    04 Eylül 2020 10:22
    20 6
    Öyle ya sadece 1 ve 2 lere bulaşmıyor bu virüs..Yapsınlar..
  • okuma
    04 Eylül 2020 09:56
    25 5
    Feray aytekin , öğretmenler görevden kaçmıyor, ülkemiz işgal altında olsa gider savaşırız, gerekirse ölürüz, sorun yok, çünkü karşındaki düşmanı gözünle görüyorsun ama burada nerede nasıl ne şekilde karşına çıkabileceği belli olmayan bir hastalık var. Sana nereden saldıracağı belli değil, hastaneler full dolu insanlara tedy yapmıyorlar evlerine gönderiyorlar belki evinde tek başına ölüme yerl edileceksin, herkes sizler gibi bir telefonla, kafa kol ilişkileri ile en iyi sağlık hizmetine zaman2 kaybetmeden ulaşamıyor. Sahadaki durumu bilmiyormuş gibi konuşuyorsunuz.
  • toprakana
    04 Eylül 2020 09:39
    17 11
    Seminerde su su okullarda tek tek corona cikti diye sayi verenler 4 milyona yakin kisinin hareketliligini savunuyor
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK