İstanbul Masal Okulu Eğitimleri Başladı

Millî Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk, İstanbul Masal Okulunun ilk dersine katıldı.

İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğünün Kütüphanede Hayat Var Projesi, Millî Eğitim Bakanlığının 2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde hayata geçirdiği projelerden biri.  Projeyle, İstanbul’daki okul kütüphanelerimizin öğrencilere hayat veren mekânlar hâline gelmesini amaçlanıyor. Ayrıca okul kütüphanelerinin yenilenmesi ve masallarla hayat bulması için bir dizi çalışmalar yapıldı.

Masal Yolculuğu

Proje kapsamında, İstanbul’daki masal anlatıcısı öğretmenlerimiz bir araya gelerek tüm okul kütüphanelerinde eş zamanlı masal anlattılar. Öğretmenlerimizden gelen yoğun talep üzerine 16 Mart 2019’ta 800 öğretmenimizin katılımıyla “İstanbul Masal Zirvesi”  düzenlendi. Birbirinden değerli konuşmacıların katıldığı zirve iki oturum şeklinde gerçekleştirildi. Zirvede masalın eğitimdeki önemi çeşitli boyutlarıyla tartışıldı.

Masal zirvesi, masalların neden önemli olduğunu dahası; öğretmenlerin sınıfta kullandığı teknikleri,  çocuklardan ve velilerden aldığı geri bildirimleri sunarken, masalların sınıf ortamında ne şekillerde değerlendirilebileceğini gösterdi.  Masal zirvesinin ardından masal anlatıcılığı eğitimi almak isteyen öğretmenlerin talepleri üzerine öğretmenlere yönelik 80 saatlik masal anlatıcılığı eğitim modülü geliştirildi. Zira masal, çocuklara hayal kurmayı, hayallerine giderken yollarına çıkan engelleri aşmayı dahası dinlemeyi ve duygudaşlığı öğretir.

Masal Anlatıcılığı Eğitimi

Bu düşünceyle, binlerce başvuru arasından seçilen 50 öğretmenimiz her cumartesi günü Üsküdar Validebağ Öğretmenevi’nde eğitim alacak. Masal anlatıcılığı eğitimlerini ise 12 masal anlatıcısı öğretmenimiz ve 10 masal anlatıcısı akademisyen verecek.  İstanbul Masal Okulunu başarı ile tamamlayan öğretmenlerimiz okul kütüphanelerinde gönüllü bir şekilde masal anlatacaklar. Yine bu öğretmenlerimiz masalları kendi derslerinin öğretim programlarına uyarlayarak kullanacaklar.

Millî Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk, kültürel mirasımız ve söz varlığımızı yeni nesillere aktarmayı amaçlayan İstanbul Masal Okulunun ilk dersine katıldı. İl Millî Eğitim Müdürü Sayın Levent Yazıcı’nın çaldığı zille başlayan masal dersleri, ses ve sözü bir araya getiren masallarımızın eğitim ortamlarımıza daha nitelikli bir şekilde taşınması bakımından da önemli bir adım.

Masal aslında her şeyden önce ve daha çok ses demek… Bu yüzden masal okunmaktan ziyade dinlenir. Biri anlatır, diğerleri dinler. Kısalığı, dili, yapısı buna uygundur. Gelgelelim sese karşı olan hassasiyetimiz, yaşımız ilerledikçe özellikle görme duyumuzun sürekli uyarılmasıyla geri planda kalmaya başlıyor. Buna rağmen masal o hassasiyeti yeniden yeniden yaşayacağımız mahrem bir alan. Masalları profesyonel bir anlatıcıya ya da seslendirme sanatçısına okutarak kaydetmek, evde, sınıfta çocuklara kayıttan dinletmek mümkün. Öğretmen de bir on dakika nefes alır, o da bir masal dinler. Ama öğretmenlerin kendi içlerinden geldiği gibi masal okumalarının/anlatmalarını yerini hiçbir şeyin tutmayacağı açıktır.

Masal Dinlemeyen Kalmasın!

Bu düşünceyle hayata geçirilen İstanbul Masal Okulunun ilk dersine 39 ilçemizden, 50 kursiyer öğretmenimiz ve 15 masal anlatıcısı öğretmenimiz katıldı. İl Millî Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, masalların çocukların dünyasında önemli bir yere sahip olduğuna, kütüphanelere hayat veren Kütüphanede Hayat Var Projesi kapsamında gerçekleşen bu etkinliğin güzel bir örneklik teşkil ettiğine vurgu yaptı. Programda emeği geçen herkese ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

AR-GE Kültür Biriminden Özgür Aras Tüfek, Bakan Ziya Selçuk’a İstanbul Masal Okulunun serüvenini anlattı.  2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde öğretmenin sınıfa sığmayan bir ışık olduğuna inandıklarını belirten Tüfek, gönüllü ve fedakâr öğretmenlerimizle yola çıktıklarını ve “Kütüphaneler hayat bulsun masal dinlemeyen çocuk kalmasın!” anlayışıyla hareket ettiklerini vurguladı.

Masal anlatıcısı öğretmenlerin bir dizi etkinliğini zevkle dinleyen Bakan Ziya Selçuk öğretmenlerimize bir masal anlattı; çok değerli olan İstanbul Masal Okulunun daimilikle taçlandırılması gerektiğini söyledi.

Daha sonra Bakan Ziya Selçuk, İl Millî Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ve masalcı öğretmenlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

İstanbul MEM

  • 1 7
  • 08 Nisan 2019 00:38 5.429
  • Aktif Haberler
  • sevmelek
    09 Nisan 2019 09:41
    5 0
    Bir varmış bir yokmuş,Çok eski zamanlarda Türk Eğitim sistemi diye bir şey varmış...:)
  • overdozz
    09 Nisan 2019 09:26
    4 0
    proje lafından soğuttunuz yeminle
  • php_korsan
    08 Nisan 2019 22:23
    0 0
    Valla 15 günlük python kursu çıktı:))
  • php_korsan
    08 Nisan 2019 17:38
    5 1
    Bakanımı çok seviyorum piton ve anakonda kursu da istiyorum.
  • AASSDDFFGG
    08 Nisan 2019 12:46
    6 1
    haberin başlığı çok manidar olmuş :)))
  • muratdemirbaş
    08 Nisan 2019 11:58
    5 3
    Bakanımızı Seviyoruz Ama Bizi Tatmin Edecek Somut Bir Adım Henüz Göremedik. İnş. Söz De Kalmaz Yapılacak Olanlar.
  • php_korsan
    08 Nisan 2019 11:01
    8 2
    Şöyle ülkede 81 ilde tek ve aynı zamanda kodlamayı öğreniyorum projesi başlasa ne olur...heyecan lazım yeni şeyler lazim
  • teacherman911
    08 Nisan 2019 10:11
    10 1
    Eğitimin kendisi masal
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK