Japonya Eğitim Sistemini Farklı Kılan 8 Neden

Japonya dünyanın geri kalanından kültür, mantalite ve yaşam biçimi olarak hep ayrılmıştır. Söz konusu eğitim olunca o durumda da dünyanın diğer eğitim sistemlerinden farklılık gösteriyor Japonlar. İşte Japon eğitim sistemini diğerlerinden farklılaştıran nedenler...

10 yaşına kadar sınav yok

Japon okullarında, öğrenciler 4. sınıfa yani 10 yaşına ulaşıncaya kadar sınava maruz kalmıyorlar. Sadece küçük testler yapılıyor. Okulun ilk 3 yılındaki amacı; çocuğun bilgisini ya da öğrenimini yargılamak değil, iyi davranışlar kurmak ve karakterlerini geliştirmek olduğuna inanılıyor. Çocuklara diğer insanlara saygı duymaları ve hayvanlara ve doğaya karşı nazik olmaları öğretiliyor. Ayrıca; cömert, şefkatli ve empatik olmayı öğreniyorlar.

Eğitim dönemi Nisan'da başlıyor

Dünyadaki çoğu okul ve üniversite, akademik yıllarına Eylül veya Ekim aylarında başlarken, Japonya'da, akademik ve iş takviminin başlangıcını belirten ay; Nisan. Okulun ilk günü, en güzel doğa olaylarından biri olan kiraz çiçeği zamanına denk geliyor. Japon öğrenciler yaz aylarında 6 haftalık tatile çıkıyorlar. Ayrıca kış ve ilkbaharda iki hafta tatil var.

Öğrenciler temizlik yapıyor

Japon okullarında, öğrenciler sınıfları, kafeteryaları ve hatta  tuvaletleri temizliyorlar. Temizlerken, öğrenciler küçük gruplara ayrılır ve yıl boyunca dönen görevler atanıyor. Japon eğitim sistemi, öğrencilerin bir takım halinde çalışıp birbirlerine yardım etmelerini gerektiğine inanmakta.

Öğle yemeği standart bir menüde sunuluyor ve sınıfta yeniyor

Japon eğitim sistemi , öğrencilerin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için ellerinden gelenin en iyisini yapıyor . Devlet ilkokul ve ortaokullarında, öğrenciler için öğle yemeği sadece kalifiye şefler tarafından değil, aynı zamanda sağlık profesyonelleri tarafından geliştirilen standartlaştırılmış bir menüye göre pişiriliyor.

Okul sonrası atölyeler Japonya'da çok popüler

İyi bir ortaokul ve liseye girmek için çoğu Japon öğrenci okul sonrası özel atölye çalışmalarına katılır. Bu okullardaki dersler akşamları yapılır. Akşamları ders dışı derslerden dönen küçük çocukların gruplarını Japonya'da görmek yaygındır. Japon öğrenciler 8 saatlik bir okul gününe sahipler, ancak bunun dışında tatiller ve hafta sonları bile eğitim görüyorlar. 

Geleneksel derslerden ayrı olarak, Japon öğrenciler Japon hat ve şiirlerini de öğreniyorlar

Japon kaligrafi ya da Shodo sanatı, bir bambu fırçasını mürekkebe batırarak  pirinç kağıdına hiyeroglif yazmak için kullanılıyor. Japonlar için Shodo geleneksel resim kadar popüler bir sanat. Haiku ise derin duyguları okuyuculara aktarmak için basit ifadeler kullanan bir şiir biçimi. Her iki sınıf da çocuklara kendi kültürlerine ve asırlık geleneklerine saygı göstermelerini öğretiyor.

Hemen hemen tüm öğrenciler okul üniforması giymek zorunda

Hemen hemen bütün ortaokullar, öğrencilerin okul üniformaları giymelerini zorunlu tutuyor. Bazı okulların kendi kıyafetleri olsa da, geleneksel Japon okul forması, erkekler için askeri bir üslup ve kızlar için denizci kıyafeti içeriyor. Üniforma politikası, öğrenciler arasındaki sosyal engelleri kaldırmaya ve onları çalışan bir ruh haline getirmeye yönelik. Ayrıca, okul üniforması giymek çocuklar arasında bir topluluk duygusunu teşvik etmeye yardımcı oluyor.

Tek bir sınav öğrencilerin geleceğine karar veriyor

Lisenin sonunda, Japon öğrenciler geleceğine karar veren çok önemli bir sınav yapmak zorundalar. Bir öğrenci gitmek istediği bir üniversiteyi seçebilir ve bu üniversitenin belirli bir puan gereksinimi var. Bir öğrenci o puana ulaşmazsa muhtemelen üniversiteye gitmez.

 

  • 6 1
  • 28 Temmuz 2018 23:38 4.537
  • Aktif Haberler
  • $ule
    09 Ağustos 2018 15:35
    0 0
    Bence en önemlisi 1.madde.Önce eğitim,sonra öğretim.
  • İMPARATOR1
    30 Temmuz 2018 22:02
    3 2
    Çarpı koyan arkadaşları anlayamıyorum. Öğretmene değer verilsin, insanca bir ücret dedik. Ne yani değer verilmesin mi öğretmene, ekonomik olarak ezilsin mi öğretmen ?
  • İMPARATOR1
    29 Temmuz 2018 21:26
    7 3
    Bizde eğitim-öğretimin düzelmesi öğretmene değer vermekle olacaktır. Yoksa Finlandiya modeli, Japonya modeli diye bakar dururuz. Yoksulluk sınırının altında çalışan bir öğretmene veli bile saygı göstermiyor.
  • gnrselanik
    29 Temmuz 2018 20:58
    1 1
    Japonlarda teknoloji geri (!) hala kara tahta kullanıyorlar. https://pop-japan.com/culture/7-interesting-facts-about-japanese-schools/
  • gnrselanik
    29 Temmuz 2018 20:56
    2 0
    "Öğrenciler temizlik yapıyor" maddesi çok önemli. Çocuklar bu sayede okula bir aidiyet hissediyorlar. Kendi temizlediği okula çöp atmak istemiyor öğrenci. Daha ayrıntılı bilgi için https://www.youtube.com/watch?v=5A09HhxXht4
  • UMUT ay
    29 Temmuz 2018 18:42
    1 4
    Neyse beni anlayan anladı...
  • hotiç
    29 Temmuz 2018 18:20
    0 0
    Umut ay öğretmenim arkadaşlar büyük ihtimal ile görsellerden kaynaklı çarpı vermiş olabilir. Görsellerde sınıflarda karatahta kullanıldığı görülmektedir. Olabilir insanlık hali siz de fark etmemiş olabilirsiniz.
  • UMUT ay
    29 Temmuz 2018 16:18
    3 5
    Yahu çarpı veren arkadaşlar " Sınıfta akıllı tahta yok mu?" sorusunun neyine çarpı verdiniz? Hadi ikinciyi anlarım görüşümü beğenmediğiniz için.. Ki beğenmeyebilirsiniz paşa gönlünüz bilir... İlki de arada kaynadı herhal...
  • pofpor
    29 Temmuz 2018 13:09
    12 0
    Bugüne kadar Finlandiya'yı örnek gösterdiler, şimdi sıra japonya da. Benim çocukluğumun disiplini ve kuralları gelsin yeter.
  • php_korsan
    29 Temmuz 2018 12:19
    7 1
    Bu çocuklar küçük yaştan itibaren kendi başına sorumluluk almak ve korkunç bir inovasyon ve motivasyonla yetişiyor.Sebebp bu.Ben çocuğa neden ödev yapmadın diye omzuna dokunuyorum ağlayarak gidiyor.Bizimkiler bağımlı ve korkak yetişiyor.
  • UMUT ay
    29 Temmuz 2018 08:52
    5 7
    Akıllı tahta yok mu?
    Öğrencilerin sınıf temizlenmesini ve okul sonrası atölye konusunu takdir ettim...
  • UMUT ay
    29 Temmuz 2018 08:27
    4 9
    Sınıfta akıllı tahta yok mu?
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK