[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] javascript web sayfalarıyla uğraşanların kullandığı bir programdır. eğer web sayfası tasarlamayacaksanız pek size göre bir program değildir.
javascript tek başına çalışmaz. aslında html web sayfalarında yerel erişim ve değişiklik yapmak için icat edilmiştir. yani web sayfası javascript işlemlerini yapmak için sizin bilgisayarınızı kullanır. bu sayede servera yüklenme azalır.
javascript, html elemanlar üzerinde değişklik yapar. mesela o kutuyu kırmızı yapar, bu kutuyu siyah yapar, yerini ve şeklii değiştirir vb. sürükle bırak özelliği html nin özelliği olarak gelir. javascript ile de elemanlara bu özellik verilebilir.
flash uygulamaları başka bir olay. javascript onun gibi bir program değil. dediğim gibi mesela aşağıdaki "Gönder" butonunun yazısını,şeklini,rengini ve yerini js ile değiştirebilirsiniz.
pythondan sonra js biraz attan inip eşeğe binmek gibi olur. js yine dediğim gibi o tarz bir program da değil.ben sizin yerinize olsam bir sonraki adımda c++ denerdim.
js nin uygulamaları aslında etkileşimli web sayfaları yapmakta kullanılıyor. tabloları şekilledirme, hızlı içerik bulma, sayfanın boyuna göre içeriği ayarlama gibi...
js'nin kısıtlamaları çok fazla; sqlite,mysqli ,vb gibi data tabloları kullanamazsınız, yerel dosyalara erişimi yoktur, bir txt dosyasının içine bile bir satır yazı ekleyemezsiniz.
ben normalde web sayfaları ile uğraştığım için bu dili biliyordum. bu dili, diğer örneklerini yaptığım etkileşimli programları yapmak için kullanabileceğimi farkettim. mesela bir kutunun kaybolması, ortaya çıkması, rastgele yerlere gitmesi hep js marifeti ile oluyor.
js'nin kaynağı çok fazla olup mesela bu mozilla firefoxun türkçe js dersi:
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
şimdi gelelim ekrana birşey yazmaya:
1) benim şablonumu açın,
2) <script></script> taglarının arasına alert("merhaba"); yazın.
yani
<script>
alert("merhaba");
</script>
bir başka örnek:
1) body taglarının arasına;
<div id="yazılar"></div> (div: html'de kutuların tagıdır)
ekleyin.
2)script kısmına
içerik("yazılar","Merhaba"); yazın ya da tam anlamıyla js kodu kullanırsak:
document.getElementById("yazılar").innerHTML ="Merhaba";
yazın.
eğer bu yazdırma işlemini bir butona bağlamak istiyorsanız önceki örnekteki gibi buton ekleyip function hazırlayın.