Korkutan Sınav

Günlerdir süren tartışmalara rağmen liselerde yüz yüze sınavlar yapılacak. Öğrenciler, virüs kapma endişesiyle sınavlara girmek istemiyor. Erteleme olmayacağını açıklayan Bakan Selçuk, sınavlar yapılmazsa çalışma yükünün artacağını söylüyor. Öğrencinin yanında duran sendikalar ise objektif olmayacağı için sınavların yapılmasını doğru bulmuyor.

 

Bu yıl lise ve üniversite sınavlarına girmeye hazırlanan 8 ve 12. sınıflar için seyreltilmiş sınıf uygulamasıyla yüz yüze eğitimler, 1 Mart 2021’de başlıyor. Liselerde yüz yüze ve uzaktan eğitime ilişkin usul ve esasları belirleyen MEB, koronavirüs nedeniyle büyük çoğunluğu uzaktan eğitimle geçen birinci dönemin sınavlarının yüz yüze yapılacağını açıkladı. Buna göre sınavlar, liselerde tüm kademelerde, kapsamı 1 Kasım 2020’ye kadar işlenen konularla sınırlı tutulacak şekilde 1 Mart’ta başlayacak ve 2 haftayı geçmeyecek şekilde tamamlanacak. Yönetmeliğe göre bir sınıfta bir günde yapılacak sınavların sayısının ikiyi geçmemesi gerekiyor. Ancak zorunlu hallerde sınav sayısı üçe çıkarılabiliyor. Okullar sınav takvimlerini hazırlayıp öğretmen ve öğrencilerle paylaştı. Buna göre okullarda bir günde en fazla 2 sınavın yapılacağı görülüyor.

Lise öğrencileri, yaptıkları kampanyalarla uzaktan eğitime katılamadıkları gerekçesi ve virus kapacakları endişesiyle sınavların ertelenmesini talep etti. Ancak erteleme olmayacağını açıklayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Bugün yapılacak bir erteleme, yakın zamanda çalışma yükünüzü daha fazla artıracaktır” dedi. Bu süreçte öğrencilerin yanında duran eğitim sendikaları ise birçok öğrencinin uzaktan eğitime erişemediğine dikkat çekerek sınavların adil olmayacağını belirtiyor. Konuyla ilgili görüşler şöyle:

‘YKS, temmuza ertelenmeli’

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan: Milli Eğitim Bakanı, ‘Öğrencilerin yüzde 40’ı yüz yüze sınavlarını oldu. Sizlerin sağlığını riske atmayacak tüm tedbirleri alarak sınavları yapacağız’ dedi. Bakan’ın bu söylemi gerçekleri yansıtıyorsa mesafe, maske kurallarına uyarak, sınıflar seyreltilerek, çocuklarımızı virüse karşı bir riske sokmadan yapılacaksa sınavlar düzenlensin. Ancak LGS ve YKS’nin tarihleri 2021-2022 eğitim yılı takvimini olumsuz etkilemeyecek şekilde ötelenmeli. 1 Mart’ta 8 ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitime başlayacağız. Çocuklarımızın öğrenme kayıplarını telafi imkanı yakalayacağız. Telafiden olabildiğince çocuklarımızın faydalanabilmesi için giriş sınavları ötelenmeli, yani haziranda değil, temmuzda yapılmalı. Hem LGS hem de YKS’de okul başarı puanları yerleştirmede etkili oluyor. Uzaktan eğitim döneminde verilen notlar, OBP hesaplanırken değerlendirmeye alınmasın dedik. Çocuklarımızın yüz yüze eğitimle aldığı notları değerlendirelim. Çünkü uzaktan eğitimde verilen notlar objektif ve adil olmaz. Bakan’ı ziyaretimde bu önerimi dile getirdim, makul bir öneri olduğunu ve bunu değerlendireceklerini ifade etti. Umarım böyle bir yönde karar alınır.

‘Öğrencilerin yanındayız’

Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Orhan Yıldırım: Biz öğrencilerin yanındayız. Çünkü milyonlarca öğrenci uzaktan eğitime erişemedi. MEB’in açıklamalarında da böyle, diğer kurum ve kuruluşların yaptığı çalışmalarda da görülüyor ki öğrencilerin çoğunluğu hiç erişim sağlayamadı. Yani tek bir konuyu dahi öğrenme şansına erişemedi. Çocukların büyük bir çoğunluğunun derslerden bir kazanım elde edemediği ortadayken ille sınav yapalım ve not verelim anlayışını, objektif değerlendirme olmayacağı için doğru bulmuyoruz. Bu nedenle karşıyız, yapılmaması çok daha uygun. 2. dönem yapılacak yüz yüze eğitimle alınacak sınav notunun birinci döneme de dahil edileceği, dolayısıyla çocukların geçmiş dönemlerden getireceği başarı ortalamasını aşağı çekmeyeceği noktasında daha objektif olunacağı kanaatindeyiz.

YKS’nin de ertelenmesi gerekiyor. Çünkü MEB, öğrencilerin sınavlarda tüm müfredattan sorumlu olduklarını kaydetti. İşlenilmeyen tüm konular, telafi eğitimle yüz yüze işlendikten sonra sınav yapılmalı.Diyelim ki temmuzun başında bitti, o zaman, çocukları tüm müfredattan sorumlu tutarak sınava almaları daha adil olacak.

Mazereti olana ikinci şans

Herhangi bir nedenle sınavlara katılamayan ve okul yönetimince mazereti uygun görülen öğrenciler, ilgili alan zümre öğretmeninin belirleyeceği tarihte sınav olabilecekler. Sınav tarihleri, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulacak ve e-Okul sistemine işlenecek. Mazeret sınavları nedeniyle birçok lise öğrencisinin normal takvimdeki sınavlara girmeyerek mazeret sınavlarına katılmayı tercih etmesi bekleniyor.

Aşı ne zaman yapılacak?

Bakan Ziya Selçuk, yaklaşık 1 milyon 249 bin öğretmen ve eğitimcinin aşılama programı için start verildiğini açıklamıştı. Yüz yüze eğitime giren öğretmenler öncelikli olmak üzere listelerin Sağlık Bakanlığı’na iletildiğini ve randevu sistemine işlenmeye başlandığını duyuran Selçuk, ilk aşıyı da kendisi yaptırmıştı.

Bakan Selçuk, öğretmenlerin e-Nabız’a girerek, kendilerine sıra gelip gelmediğini öğrenebileceklerini kaydetmişti. Ancak öğretmenler e-Nabız’a girdiklerinde “Covid-19 aşılaması için öncelikli grupta değilsiniz” mesajıyla karşılaştıklarını söylüyorlar ve aşı takviminin netlik kazanmasını istiyorlar.

Milyonlarca tweet atıldı

Her gün 1 milyona yakın tweet atan lise öğrencileri, yüz yüze sınav kararına tepki gösteriyor.

Öne çıkan tweetlerden bazıları şunlar:

- Canlı derslere giremedim. Bu benim suçum mu? Kanser hastası babam var ve virüs bulaşmasın diye kaç aydır uğraşıyoruz. Şimdi sınav olacaksın, diyorsunuz.

- Virüse yakalanma korkusu ve kendimizi hazır hissetmediğimiz bir dönemde yüz yüze sınav olmak istemiyoruz.

- Korona yayılırsa bu bizim geleceğimiz için daha riskli olmaz mı?

- Evime en az 2 saat uzaklıktaki okuluma giderken 2 otobüs değiştiriyorum ve o kalabalıkta aileme bir hastalık bulaştırmaktan korkuyorum.

- Online verilen eğitimin yüz yüze sınavı olamaz.

Okullar yavaş yavaş açılacak

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, dün katıldığı bir televizyon programında, Kovid-19 riski nedeniyle  okulların kapatılmasına ilişkin, “Riski gördüğümüz anda kapatırız. Riske girmeyi minimum tutarak kararlar alıyoruz. Sağlık konusu önemli. Biz eğitimi hallederiz bir şekilde” ifadelerini  kullandı.

Bakan Selçuk, katıldığı diğer programlarda da okulların açılmasıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Okul bir hayat sahnesidir. Yaşam alanıdır. Çocukların sosyalleşmesinde şahsiyetlerinin gelişmesinde etkisi asla yadsınamaz. Bu çerçevede sağlık anlamında herhangi bir riske girmeden, sadece bilimin  verileriyle hareket ederek okullarımızı peyderpey açmak noktasında kararlılığımız  devam ediyor. Uzaktan eğitim yüz yüze eğitimden daha meşakkatlidir, daha zordur.  Bu zorluğu gönülden destek vererek yukarıya taşıyan arkadaşlarıma emekleri için teşekkür ediyorum.”

 

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ /

  • 3 7
  • 26 Şubat 2021 12:50 8.462
  • Aktif Haberler
  • faul
    27 Şubat 2021 21:50
    1 0
    Liselerde tüm öğrenciler canlı derslere düzenli katılıyor sanıyor galiba bakanlık. En çok katılan % 50 bile değil, 35 kişilik sınıflarda 2 , 5 , 7, 15 gibi katılım çok çok azken sınavda ne yapacak bu çocuklar. Boş kağıtlar olacak ya da sınavlara girmeyecek bu çocuklar ve sonrasında çocuk kovalicaz sınav yapabilmek için. Diyor ki derslere katılımdan performans notu verin. O zaman sıfır mı verecez. Vb. MEB hiç yönetilemedi, yonetilemicek de bu bakan da çok kalmaz görevde bence ama her değişim maalesef yeni bir yıkım oluyor.
  • *HAYAT*
    27 Şubat 2021 14:53
    2 2
    8 lerle 12 ler okula gidiyor sınav seneleri olduğu için. Onların sesi çıkmıyor yazık gariplerin.
  • göbekligeneral
    27 Şubat 2021 10:58
    6 1
    Herşey sınav mı ya bu yaştaki çocukları bu riskli dönemde sınava atmak nedir?kumar oynayamaya gerek yok.Neronluğun zamanı ve yeri de değil.
  • SUMERA06
    27 Şubat 2021 10:52
    5 1
    Sınav mı önemli sağlık mı ! Sınav olunca dünyayı mı kurtarıyoruz...Katılım ,kanaat notları verilir yine çocuklar ve aileler de sorumluluk almanın önemini yaşayarak öğrenmiş oluyorlar şükür ki canları sağ olsun.
  • öğretmen1934
    27 Şubat 2021 00:14
    6 1
    Korkutan sınav da ne demek.. Başlık olmamış.
  • tubaberil
    26 Şubat 2021 23:55
    4 3
    Olmasın sınav ya nedir bu haberler artık. Sanki her şey çok normal böyle geçsin bu yıl da çözümü sınav mı! Gözlem, katılım notu olsun ya da hiç not olmasın bunları da zamanı gelince düşünelim
  • adahedi
    26 Şubat 2021 23:16
    4 4
    bu sene sınav olmasın.Not da verilmesin.Çocuklar çok sıkıldı çok bunaldı evde ve ekran başında oturmaktan.Depresyona girdiler.Hele dikkat eksikliği olan bir çok çocuk var.Onlar sınıf ortamında yüzyüze olmayınca odaklanamıyor ki öğrensin.
  • Can Yongası
    26 Şubat 2021 21:27
    8 3
    "Sınav" olduğu sürece zerre adım atamayacağımızı, liseler zorunlu olduğu sürece yüz binlerce gencin hayatının kararmaya devam edeceğini yorumlarda göremedim. MEB'de de göremeyeceğim zaten.

    Yahu ilim tahsili gönüllü bir iştir, gönlü olan uzaktan ya da yakından bir şekilde, hele de bu devirde, tahsilatı gerçekleştirir. Ne sınavı?
    Var mı böyle bir şey? Yok!
    Nesli göz göre göre çöpe atarken bir de bilimsel açıklamalar gelmiyor mu sağdan soldan ifrit oluyorum.
    Yakından eğitim sürecinde üniversite giriş sınavı net ortalamalarına bakın bi' sınavlar ne işe yaramış?..
  • murats-32
    26 Şubat 2021 20:58
    7 4
    her gün vaka sayısı artarken sayın bakanımız okulları açmak kararında direnmeye devam ediyor. köy okulları açıldı ve bazı köylerde vaka sayısı arttığı için okullar tekrar kapandı bile... 1 mart itibariyle anaokulları, ilkokullar haftada iki gün açılacak 8 ve 12. sınıflar haftada 3 gün açılacak bunun yanında kurslar da açılıyor. 9.10.11.12. sınıf öğrencileri için yüz yüze sınav haftası olarak 1 mart, 15 mart aralığındaki hafta belirlendi ve meslek liselerinde uygulamalı dersler yüz yüze yapılacak 9.10.11.12 sınıf öğrencileri haftada 2-3 gün okula gelecekler.... yani tüm öğrenciler okulda olacak... lise öğrencileri için pansiyonların açılması kararıda alındı ve pansiyonlar full dolu olacak, bu öğrencilerin hepsi pansiyonda kalacak ve hepsi dip dipe duracaklar hafta sonu ailelerinin yanına gidip tekrar döncekler bu sirkülasyon virüsün yayılma hızını aşırı arttıracaktır. sadece 10 gün sonra ülkemizdeki vaka sayısı 20 bin belki daha üzerine çıkacaktır...
  • göbekligeneral
    26 Şubat 2021 20:20
    7 6
    Canlı derslerin verimli olmadığını özellikle sayısal derslerde hocaların ne anlattığı sesten ve görüntüden anlaşılmıyor eğitim sözde uzaktan ama sınavlar canlı ters bir durum.bu sene hiç yapılmamalı.ders katılımlarına göre notlar verilmeli.bir de milyonlarca çocuk yolculuk yapacak büyük risk.
  • MRS_İMMORTAL
    26 Şubat 2021 18:56
    5 3
    liseler açılmasın denildiğini anlayan arkadaşlar, liseler açılmıyor... çocuklar sınava girip eve dönüp evde online derslerini yapacaklar.... sen açıldın o açılmasın durumu yok ki.
    kaldı ki bu bizlerin açılsın açılmasın demesiyle olan bir şey değil.
  • student46
    26 Şubat 2021 18:53
    12 4
    Köy okulları ilkokullar açılmaya gelince açılıyor sorun yok ta, lise sınavları mi kaldı sıkıntı olan
  • MRS_İMMORTAL
    26 Şubat 2021 18:53
    12 2
    liseli çocukların söylemeye çalıştığı şey; ilkokul ve orta okulların sınavı iptal edilirken, üniversitelerin sınavı online yapılırken, neden liseler ilk ve ortaokul gibi iptal edilmiyor veya sınav yapılacaksa neden online olmuyor.??? açıkçası ben de çocukları haklı buluyorum. kasım ayına kadar olan konulardan, mart ayında sınava girecekler. bununla birlikte sınavdan eve gelip müfredata göre mart ayının derslerine online girip onlara çalışacaklar. sosyal medyada bu kadar tepki varken neden kuru inat yapılıyor ben de anlamıyorum. bakan bey çocukaları tam anlayamamış. zira açıklamasında sınav ertelenirse konular birikir vs diyor ama çocuklar erteleme talebinde bulunmuyorlar zaten İPTAL edilsin diyorlar.
  • bekhas
    26 Şubat 2021 18:40
    6 1
    "ilk dönem sınav yok,
    ikinci dönem yapilan sınavlarda alınan notlar 2020-2021 de not ortalaması olarak geçerli olacak"
    açıklaması yapmak çok mu zordu.
  • BAYRAM ALİ
    26 Şubat 2021 18:29
    14 4
    Biz köy okulunda sınıfta 29 öğrenci , toplamda 30 kişi sosyal mesafesiz 15 gündür ders yapıyoruz. Sanki köyde virüs yok.!!!
    Liselerde sınav olacağı zaman virüs var.

    İsteyen istediği kadar çarpı atabilir.
  • hazer
    26 Şubat 2021 18:10
    14 4
    Çarşı pazar kalabalık dip dibe korku yok...İş okula gelince virüs...gezmeyin kardeşim...evde kalın...okul açılsın...
  • cbci
    26 Şubat 2021 17:00
    7 3
    Sendikalar karar alsınlar. Her öğretmen en kolay soruyu sorsun. Şayet ben lise öğretmeni olsam sendika kararı beklemeden öyle yapardım.
  • cihangir4010
    26 Şubat 2021 16:41
    6 3
    sanırım herkes meb bakanına karşı, okulların açılmasında da veya hangi illerin verilere dayalı açılacağını bile biledirmedi. Pazartesi okula gideceğiz ve belki de okulların açılmayacağını akşamına öğreneceğiz. Tuhaf!
  • ufukbey
    26 Şubat 2021 15:43
    10 1
    cenazeye gitmeyin virüs bulaşır diyorlar ama okula git sınava gir diyorlar sanki biraz saçma...
  • Deniz_03
    26 Şubat 2021 15:18
    16 18
    YKS yapıldı mı, EVET
    LYS yapıldı mı, EVET
    KPSS yapıldı mı, EVET
    Aklıma gelmeyen daha onca merkezi sınav daha kalabalık ortamlarda yapıldı mı, EVET
    Lise sınavları neden yapılmayacak?
    Arkadaşlar lütfen eğri oturalım doğru konuşalım, şimdi yapılmayacaksa ne zaman yapılacak, gerekli tedbirler alınır, sınavlar yapılır, işi yokuşa sürmemek gerek... Varsa mantıklı önerisi olan buyursun söylesin... Virüs 5 yıl sürse ne olacak, nasıl mezun olacak öğrenciler, hangi notlarla?
    Şimdi çarpıya dilediğiniz kadar basabilirsiniz, benim düşüncelerim bunlar...
  • turko_
    26 Şubat 2021 15:08
    13 2
    Panik yok, iptal edilir.
    Bak ortaokulda sınav yapıldı ve sonradan iptal edildi. Olan sınava giren öğrencilere, yazılı kağıdı okuyan öğretmenlere oldu.
  • smyi
    26 Şubat 2021 14:31
    13 7
    üzgünüm çocuklar. mutasyonlu virüs kontrolden çıkana kadar yaymak zorundayız.
  • ferayserhan
    26 Şubat 2021 14:21
    6 2
    Korkutan başlık olmalıydı bence
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK