Korsan Tezle Akademisyenlik

YÖK para karşılığı tez yazan onlarca internet sitesi hakkında suç duyurusu yaptı. Ancak ‘korsan tez’ üretimi akademik danışmanlık adı altında devam ediyor. 30 bin TL’ye doktora tezi yazan şirketler var.

Sabah'tan Ceyda Karaaslan'ın haberine göre; Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yüksek lisans ve doktora yapmak isteyenlere para karşılığı tez yazanlarla ilgili onlarca suç duyurusunda bulundu. Konuyla ilgili geçen yıl Ocak ayında kapsamlı bir çalışma yapan YÖK internette yer alan linkleri tek tek tespit etti. YÖK avukatları Ankara Adliyesi'ne başvurarak para karşılığı tez ya da ödev yapılarak nitelikli dolandırıcılık ve suça yardım suçlarını işleyen bu internet siteleri ile buralardan yardım alarak üniversiteleri dolandırmaya teşebbüs edenler hakkında kamu davası açılması talep etmişti.

YÖK'ün bu girişiminin ardından bir süre bu linklere rastlanmadı. Ancak son zamanlarda para karşılığı tez ve ödev yazanlar "Akademik danışmanlık" adı altında yeniden türemeye başladı. İnternette adeta bir sektöre dönüşen bu şirketler 30 bin TL'ye doktora tezi yazıyor.

TAKSİT BİLE YAPIYORLAR

"Akademik danışmanlık" ya da "Bitirme projesi danışmanlığı" adı altında para karşılığı ödev ya da tez yazanlar genelde telefon ya da whatsapp üzerinden görüşme yapıyor. Yüz yüze iletişim kurmuyorlar. İlgili ödev ya da tez mail üzerinden öğrenci ya da akademisyene ulaştırılıyor. Fiyatlar sayfa sayısı ya da akademik unvan derecesine göre değişiyor.

Genelde sayfa başına ücret isteniyor. Lisans projelerinde sayfa başına istenen ücret 20 TL-50 TL arasındayken bu fiyat yüksek lisansta 80 TL ile 120 TL arasında. Erken başvuranlara indirim yapanlar ya da taksit uygulayan siteler var. Tezin teslimine 1 hafta ya da 10 gün gibi kısa bir süre kalmışsa fiyat 3 katına çıkıyor.

 

  • 4 4
  • 06 Ekim 2022 17:24 5.182
  • Aktif Haberler
  • taylantaylan
    11 Ekim 2022 11:53
    2 0
    akademide de liyakat olmalı herkes biliyor kimse ses etmiyor. torpil üniversitede rutin işleyiş haline geldi
  • zekirdek
    10 Ekim 2022 12:48
    3 0
    gunaydınn larrrrr
  • hazanın dünyası
    08 Ekim 2022 11:39
    10 0
    Yeni bir durum değildir bu tür olaylar. Direkt isim sirket adları verilmeli haberi öyle yapılmalıdır. Sahte diplomalarla insan çalıştırıldığı zamanlar da oldu. Onların nasıl diplomaları iptal olduysa bunların da diplomaları iptal edilmelidir.
    Akademik kadrosu düşürülmelidir. Böyle "dedikodularla, zaten Böyleler" ile tüm akademisyenler töhmet altına alınmamalıdır.
    Kim yasa dışı iş yapıyorsa bu kişileri bağlar. Aşırı genellemelerden kurtulmak gerekir.
  • amed34
    07 Ekim 2022 20:19
    11 2
    Esasen bu tez saçmalığı ya tamamen kaldırılmalı ya da güncellenmeli; bir kişi, bir konu hakkında yeterli doyuma ulaşmış olabilir lakin Türkiye’de bunu yapanların ekserisi yönetici olup insan yüzü görmüyor ve ortaya bir daha ürün çıkarmıyor. İki kelimeyi bir araya getiremeyen doçentler doldu ortalık…
  • Oddo38
    07 Ekim 2022 18:16
    16 1
    Sanki yazılan tezlerin çoğunun hayatta karşılığı varmış gibi herkesi yüksek lisansa ve doktoraya yönlendiriyorlar.
    Bu sadece kaliteyi düşürür.

    Zaten akademik kalitemiz ortada. Kişiye özel ilanlarla akademisyen olunuyor maalesef...
  • myukcell
    07 Ekim 2022 17:58
    8 0
    Aylardır uğraşıyorum o kadar zor ki tez yazmak. En azından benim gibi ilk defa akademik ürün çıkaran birisi için. Yakınımda bile duyuyorum paralı tez yazma işini. Hatta normal yazan daha az. Doğrusunu yaptığım için aferin beklemiyorum ama bir caydırıcılık olmalı.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK