Kütüphanesiz Okul Kalmayacak

MEB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, okullarda kütüphane sayısını artırmak için harekete geçti. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “2021 yılı sonuna kadar kütüphanesi olmayan okul kalmayacak. Mevcut kütüphaneler de yenilenmiş ve zenginleştirilmiş olacak” dedi. Proje, iki ayda, 57 bin 108 okulda tamamlanacak

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “2021 yılı sonuna kadar kütüphanesi olmayan okul kalmayacak. Aynı zamanda mevcut kütüphaneler de yenilenmiş ve zenginleştirilmiş olacak” dedi.

Milliyet'ten Hande Atılgan'ın haberine göre; Özer, yeni dönemin eğitim politikasının kodlarını “eğitimde fırsat eşitliği” olarak belirledi. Bu amaçla bir taraftan okul öncesi eğitimde kapasite artışına gidilirken diğer taraftan mevcut okulların imkân farklılıklarını azaltmak için de çok sayıda proje hayata geçiriliyor. Bunlardan bir tanesinin startı da dün verildi. “Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projesi” ile tüm okulların mevcut kütüphanelerinin güncellenmesi ve kütüphanesi olmayan okullara da kütüphane yapılması hedefleniyor. Tanıtım toplantısına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katıldığı proje, iki ay gibi sürede 57 bin 108 okulda tamamlanacak. Projenin detaylarını Bakan Özer ile konuştuk.

Eğitimde fırsat eşitliğini neden odak politika olarak seçtiniz?

Ülkemizde 2000’li yıllarda eğitime devasa yatırımlar yapıldı. Özellikle temel eğitim ve ortaöğretimde erişimi artırmak için okul sayılarında ve derslik sayılarında ciddi artışlar sağlandı. Son yirmi yılda temel eğitimde derslik sayısı 253 binden 461 bine; ortaöğretimde 75 binden 222 bine çıktı. Böylece temel ve ortaöğretimde net okullaşma oranları arttı. Örneğin, ortaöğretimde 2000’de yüzde 44 olan net okullaşma oranı bugün yüzde 88’e ulaştı. Bu veriler ülkemizin evrensel bir eğitim sistemine sahip olmak için oldukça önemli bir dönüşüm yaşadığını açıkça gösteriyor. Bu dönüşüm yaşanırken kaliteden de ödün verilmedi. Eğitim kademelerinde öğrenci sayısı artarken, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı da sisteme çok sayıda yeni öğretmen alınarak sürekli düşürüldü. 2002’de eğitim sisteminde yaklaşık 500 bin öğretmen varken bugün sayı yaklaşık 1.2 milyona ulaştı. Gelinen noktada artık eğitim sistemimizde kaliteyi sürekli iyileştirmemiz ve eğitimde fırsat eşitliğini artırmamız gerekiyor.

Bu nedenle mi okul öncesi eğitime öncelik veriyorsunuz?

Evet. Okul öncesi eğitim, eğitim sisteminde fırsat eşitliği için oldukça kritik öneme sahip. Bugün okul öncesi eğitimde okullaşma oranlarımız oldukça yükseldi. Ancak kapasite üretiminde hâlâ sorunlarımız var. Bu nedenle 3-5 yaş grubu çocuklarımız için okul öncesi eğitime erişimde yüzde 100’ün üzerinde bir kapasite artışına gidiyoruz. Tüm vatandaşlarımızın çocuklarının ücretsiz bir şekilde okul öncesi eğitime kolaylıkla erişebilir olması birinci önceliğimiz. Böylece ilkokula başlarken çocuklarımızın okula hazır bulunuşluklarındaki farklılıkları en aza indirmeyi hedefliyoruz.

Tüm okullarda kütüphane yapılması da bu politikanın bir parçası mı?

Doğrudur. Amacımız okullarımızdaki imkân farklılıklarını en aza indirmek. Bu nedenle öğrencilerimizin gelişimleri için oldukça önemli olan kütüphaneleri tüm okullarımıza yaygınlaştıracağız. Mevcut kütüphaneleri de yenileyecek ve güncelleyeceğiz. Ayrıca, kütüphanesi olmayan okullarımıza da yeni kütüphane yapacağız.

Bilim ve Sanat merkezlerinde (BİLSEM) de kütüphane oluşturmuştunuz. Bu kütüphanelerin sayısı kaç oldu?

Şu anda 81 ilde 185 BİLSEM var. Her geçen gün sayı artıyor. Tüm BİLSEM’lere de en az bin kitaptan oluşan kütüphaneler kurduk. Böylece öğrencilerimiz okullarının dışında BİLSEM’lerdeki kütüphanelerden de yararlanıyorlar.

Kültür ve Turizm Bakanlığı projede nasıl bir rol üstleniyor?

Kültür ve Turizm Bakanlığımız mevcut veya yeni oluşturduğumuz kütüphanelerin içeriklerinin zenginleştirilmesine katkı verecek. Kitap desteği sağlayacak. Diğer taraftan bu dönem başlattığımız yeni bir uygulama ile tüm sınıf seviyelerinde destekleyici materyal ve yardımcı kaynakları basarak ücretsiz olarak öğrencilerimize ulaştıracağız. Bu kaynakları okul kütüphanelerimize de göndereceğiz. Dolayısıyla kütüphanelerimizde Bakanlığımızın hazırladığı tüm destekleyici kaynaklar mevcut olacak.

Projeyi ne kadar sürede tamamlamayı hedefliyorsunuz?

İki ay içerisinde projeyi bitireceğiz. 2021 yılı sonuna kadar kütüphanesi olmayan okul kalmayacak. Aynı zamanda mevcut kütüphaneler de yenilenmiş ve zenginleştirilmiş olacak. Bu amaçla ihtiyaç duyulan finansal desteği illerimize gönderdik. Tüm illerimiz çalışmalarına başladı. İnşallah 2022 yılının Ocak ayında projenin kapanışını yapacağız.

 

  • 3 14
  • 27 Ekim 2021 14:20 5.081
  • Aktif Haberler
  • ezilenöğretmen
    02 Kasım 2021 16:06
    0 0
    bilgisayarım akıllı tahtam yok.projeksiyon yok..ders işlerken ihtiyaç..
  • halil_41
    31 Ekim 2021 13:55
    6 0
    Okullarda boş derslik mi var,kütüphaneyi nereye yapacaklar.Gerçi inşaat işiniyi beceriyorlar ???
  • erman_kadirli
    31 Ekim 2021 10:50
    3 0
    Laf olsun torba dolsun...
  • korhan83
    30 Ekim 2021 22:28
    3 0
    Kütüphane Memuru olmadığı ve Kitaplar kayıt altına alınmadığı sürece kütüphane olsa neye yarar? Sınıf kitaplıklarında çocuklara uygun olmayan tarzda kitaplar olabiliyor. Bunun kontrol ve denetimlerinin de yapılması gerekiyor.
  • pusat777
    28 Ekim 2021 20:18
    4 0
    Kütüphane açıldığı gün talan ediliyor Kitapların kullanılamaz hale gelmesi uzun sürmüyor.Herhangi bir yaptırımı var mı?
  • RhEmek
    28 Ekim 2021 20:13
    9 0
    Kütüphane vardı okullarda zaten. Başka amaçlar için yer bulunurken teker teker kütüphaneler kapandı son 10, 15 senede. Size bir önerim, bilgisayar laboratuvarı da olmalı okullarda.Bir düşünün belki mantıklı gelir. Müzik sınıfı resim sınıfı bile olur hatta, ne dersiniz ?
  • hazanın dünyası
    28 Ekim 2021 16:53
    6 0
    Proje var, top sizde demezler inş. Bkz. Tasarım Beceri Atölyeleri
  • ab75
    28 Ekim 2021 16:11
    4 0
    Biz olanı derslik yapmak için yıllar önce kapatmıştık, yıl 2021 kütüphanesiz okul kalmasın deniyor, hadi bakalım müdür bey iş size düşüyor.
  • g_k_c
    27 Ekim 2021 23:58
    4 0
    Mevcutlarımız 50 ye vurunca kütüphanemizi sınıfa dönüştürdük. Şimdi ne yapsak bilemedim tekrar kütüphane mi yapsak ?!
  • volkankaz
    27 Ekim 2021 20:43
    4 0
    Öğrenciye, öğretmene ve veliye kitap okuma sevgisi kazandıracak, okuması kolaydan daha zora kitaplar liste şeklinde olursa güzel olur diye düşünüyorum.
  • irish
    27 Ekim 2021 19:18
    11 1
    Kütüphane mi?
    Bizim okulda kütüphane yapacak oda yok.
    Olsa bile onunla ilgilenecek personel yok.
    O işe bize yıksalar hangi vakitte ilgileneceğiz?
    İlgilendik diyelim, kaç kişi gelip kitap alacak?
  • mosit
    27 Ekim 2021 18:01
    10 1
    Kütüphane de olur pdf formatında yığınla kitap da yayınlanır ama asıl soru şu: Kim okuyacak?
  • halisane42
    27 Ekim 2021 16:08
    10 2
    Kutuphanesiz okul kalmasa nolur, kalsa nolur?
    Öğrenciler tablet-telefondan fırsat bulabiliyorlar mi acaba!?
  • enes5838
    27 Ekim 2021 15:17
    13 2
    Bina diker bırakırlar.
    Üniversite örneğinde olduğu gibi... Ülke koskoca bir şantiyeye döndü.
    Ama kalite ve işlevsellik yok.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK