LGS Tercihleri 3 Temmuz'da Başlayacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 4 Haziran’da gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınavın sonuçları 23 Haziran’da açıklanmıştı. 2023 Yılı Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu da dün yayınlandı. Buna göre lise tercihleri, 3-19 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Yerleştirme sonuçları ise 24 Temmuz’da meb.gov.tr adresinde ilan edilecek.

Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberine göre; 8. sınıfta okuyan 1 milyon 30 bin 195 öğrencinin katıldığı sınavda, 562 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı. Türkiye genelinde 2 bin 492 liseye merkezi sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek. Bu kapsamda, sınavla öğrenci alan okullara toplam 206 bin 414 öğrenci alınacak. Anadolu liselerine 71 bin 22, fen liselerine 40 bin 470, sosyal bilimler liselerine 10 bin 740, Anadolu imam hatip liselerine 42 bin 356, mesleki ve teknik Anadolu liselerine 41 bin 826 kontenjan ayrıldı. Tercih sistemi şöyle işleyecek:

- Merkezi sınava giren öğrenciler, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapacaklar. Ayrıca aralarında yabancı kolejlerin de bulunduğu pek çok özel okul LGS ile öğrenci kabul edecek.

- Sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan öğrenciler dâhil tüm öğrencilerin, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmaları gerekiyor. Aksi takdirde öğrencilere Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar ile Pansiyonlu Okullar tercih ekranı açılmayacak.

- Özel ortaöğretim kurumlarının kayıt işlemleri ile yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların işlemleri ve kayıtları 19 Temmuz’a kadar gerçekleşecek. Bu okullara kesin kayıt işlemini tamamlayanlar ise tercihte bulunamayacak.

- Yerel yerleştirme tercih ekranındaki “yeşil” renk, öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları; “mavi” renk, komşu kayıt alanındaki okulları; “kırmızı” renk ise il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarındaki okulları belirtecek.

- Öğrenciler, ilk olarak Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar ekranından tercih yapacaklar. Burada ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 okul tercih edebilecekler. Tercihlerde örneğin Anadolu lisesi gibi aynı okul türünden en fazla 3 okul seçilebilecek. Bu ekranda kendi kayıt alanında 3 Anadolu lisesi yoksa ve öğrenci, 3 tercihini de doldurmak istiyorsa örneğin birine mesleki ve teknik Anadolu lisesi yazmak zorunda.

- Yerel Yerleştirme ekranından tercihlerini gerçekleştirenler, istemeleri hâlinde Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar ekranından en fazla 10, Pansiyonlu Okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecekler.

Depremzedeye pozitif ayrımcılık

LGS tercih sürecinde depremzede öğrencilere pozitif ayrımcılık yapılacak. Bu kapsamda 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremleri nedeniyle yalnızca Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 2022-2023 öğretim yılında 5 Şubat 2023 tarihinde 8. sınıflarda kayıtlı olan öğrencilerden merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapanlar için her 30 kontenjana 2 olacak şekilde ek kontenjan verilecek. Ek kontenjanlara yerleştirme işlemleri merkezi yerleştirme esasları çerçevesinde puan üstünlüğü ve tercih önceliğine göre yapılacak. Yerleştirmeye esas nakillerde ve sonraki tüm nakil işlemlerinde ek kontenjan kullanılmayacak.

Özel okulların kayıt takvimi belli oldu

Sınavla öğrenci alan özel okulların kayıt takvimi de belli oldu. Takvime göre liselerin taban puanları bugün ilan edilecek. Daha sonra 3-5 Temmuz tarihleri arasında 1. Ön Kayıt Dönemi; 6 Temmuz’da 1. Kesin Kayıt Dönemi; 7 Temmuz’da da 1. Yedek Liste Kesin Kayıt Dönemi başlayacak. 10 Temmuz’da 2. Ön Kayıt Dönemi, 11 Temmuz’da 2. Asil/Yedek Kayıt Dönemi olacak. 12, 13 ve 14 Temmuz’da Serbest Kayıt Dönemi’nin ardından Yerleştirmeye Esas Nakil Dönemi başlayacak.

 

  • 0 0
  • 27 Haziran 2023 11:26 3.757
  • Aktif Haberler
  • abatitus
    27 Haziran 2023 20:12
    1 0
    Kapandı çünkü 2020 yılında 4+4+4 ilk defa ortaokul mezunu vermişti ve çok kalabalık bir sınav yaşanmıştı. Ama bu durum 2021 ve 2022 de peyderpey azaldı ve bu 2023 yılında eski 2019 yılı mezun sayısına erişti veya yaklaştı mezun sayısı ..Doğal olarak tüm okullarda bir mevcut olarak azalma söz konusu sayın hocam adanadas..
  • adanadas
    27 Haziran 2023 14:32
    2 1
    Depremzedelere pozitif ayrımcılık deniyor ama Hatay da okullar kontenjan azaltmış bu sene.

    İstiklal Makzume 60, cumhuriyet Anadolu 60, Selim Nevzat Şahin 30, Osman Ötken 30, Hatay Fen 30, Dörtyol fen 30 öğrenci azalttı. Her biri en az 1 sınıfı oldugu gibi kapattı.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK