LGS'de En Çok Bu Sorular Yanıltıyor: ‘Kesinlikle’ ve ‘Sadece’ Gibi İfadelere Dikkat!

LGS tüyoları: Şıkların tamamını okuyun. Zihinden işlem yapmayın. Olumsuz soru köklerine dikkat edin. Çözemediğiniz soruyla inatlaşmayın. ‘Kesinlikle’ ve ‘sadece’ ifadelerini gözden kaçırmayın.

4 Haziran Pazar günü düzenlenecek Liselere Geçiş Sınavı'na (LGS) yalnızca 3 gün kaldı. Öğrenciler LGS'ye ne kadar iyi hazırlanmış olsa da sınav sırasında yapılan bazı hatalar başarısızlığa neden olabiliyor. Peki LGS'de en çok hangi hatalar yapılıyor? Öğrencileri en çok uzun paragraflı sorular yanıltıyor. Hatalı okuma nedeniyle sorudaki "kesinlikle" ya da "sadece" gibi ifadeler gözden kaçtığı için en çok burada hata yapılıyor. Ayrıca yine uzun sorularda öğrenciler "kesin zordur" önyargısıyla yaklaşarak hata yapıyor. Oysa çeldiriciliği en düşük olanlar karmaşık gibi görünen bu sorular oluyor. Bu nedenle sınav sırasında bu önyargılardan uzak durup mutlaka bu tip soruların kökünü iyi okuyarak çözmeye çalışın. Öğrencilerin en sık yaptığı diğer hataları ise uzmanlar şöyle sıralıyor:

SORUYLA İNATLAŞMAK: Bazen işlem yapıp üzerinde yeterince düşünmenize rağmen doğru cevaba ulaşamayabilirsiniz. Bu durumda "Mutlaka bu soruyu çözeceğim, çözmeden diğer sorulara geçmeyeceğim" şeklinde inat ederek zaman kaybetmeyin.

OLUMSUZLUK EKİNE DİKKAT ETMEMEK: Sınavda bazı soru kökleri "hangisi değildir, hiçbir zaman, yoktur, asla vb." gibi olumsuz olarak verilmektedir. Soruları etkin ve dikkatli okumak, süreyi iyi kullanmak başarıyı artırmanın en önemli püf noktalarından biri.

ZİHİNDEN İŞLEM YAPMAK: MEB'in yayımladığı örnek sorulara göre sınavda fazla adımlı işlemlerin olduğu sorular ağırlık kazandı. İşlemleri zihinden çözmeye çalışmak sınavda yapılabilecek en büyük hatalardan biri olabilir. Her türlü işlemi test kitapçığı üzerine yazarak yapın.

ŞIKLARIN TAMAMINI OKUMAMAK: Şıkların hepsini okumadan, cevabı bulduğunuzdan emin olduğunuzu düşünerek kalan şıkları okumamazlık yapmayın. Bazen cevap şıklarında "doğru cevaba çok benzeyen, ancak doğru olmayan" bir, bazen de iki tane özel 'çeldirici şıklar' bulunur.

KODLAMAYI EN SONA BIRAKMAK: Zaman kazanacağım diye kodlamayı sona bırakmak, sınav sonrası yorgunluk ve dikkat dağılmasının fazlalığı sebebiyle hatalı veya eksik kodlama riskini artırır, kaydırma yapmanıza yol açar.

 

Ceyda KARAASLAN /

  • 1 0
  • 02 Haziran 2023 09:47 2.327
  • Aktif Haberler
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK