LGS'ye Geri Sayım

Bu yıl 1 milyondan fazla öğrencinin girmesi beklenen LGS merkezi sınav, 4 Haziran’da yapılacak. Sınava katılım zorunlu değil. Sınava girmeyen öğrenciler, yerel yerleştirme kriterlerine göre liselere yerleştirilecek. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yaşanan depremlerini işaret ederek, çocukların zor bir dönemden geçtiğini, bu nedenle LGS sınavının zor olmayacağını açıklamıştı.

2 OTURUM, 90 SORU

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınav, aynı gün içinde iki oturum halinde yapılacak. Öğrencilere hepsi çoktan seçmeli toplam 90 soru yöneltilecek. Birinci oturum olan sözel bölüm 09.30’da başlayacak. Birinci oturumda; 20 Türkçe, 10’ar tane de T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden olmak üzere toplam 50 soru yöneltilecek. Bu bölümün cevaplama süresi 75 dakika olacak. 45 dakikalık aradan sonra ikinci oturuma geçilecek. İkinci oturum sayısal bölüm ise 11.30’da başlayacak. İkinci oturumda öğrencilere matematik ve fen bilimlerinden 20’şer soru sorulacak ve 80 dakika süre verilecek. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf olan öğrencilerin sözel bölümde süresi 60 dakika olacak. Bu öğrenciler sözel bölümden 15 dakika önce çıkacak.

KATILIM ZORUNLU DEĞİL

Sınavın başvuruları, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından merkezi olarak yapılmıştı. Sınava katılım zorunlu değil. Sınava girmek istemeyen öğrenciler, yerel yerleştirme şartları doğrultusunda liseye yerleştirilecek. Sınava katılmak isteyen öğrencilerin herhangi bir başvuru yapmasına gerek yok. Deprem bölgesindeki öğrenciler, isterlerse bölgelerindeki illerinde, istemezlerse farklı illerdeki istedikleri okullarda sınava girebilecek. Diğer illerdeki öğrenciler, kendi okullarında sınava girecek.

SONUÇLAR 26 HAZİRAN’DA

Sınav giriş belgesi, 26 Mayıs’tan itibaren e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden açıklanmıştı. Fotoğraflı sınav giriş belgesi, okul müdürlükleri tarafından elektronik ortamdan alınıp onaylanarak sınav salonunda hazır bulundurulacak. Öğrencinin ayrıca bir şey yapmasına gerek yok. Sınav sonuçları, 26 Haziran’da www.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecek.

SINAVIN KAPSAMI

Deprem felaketinin ardından Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, LGS sınavında öğrencilerin ikinci dönem konularından sorumlu olmayacaklarını açıklamıştı. Adaylar, 8’inci sınıfın birinci dönem konularından sorumlu olacak. Bakan Özer, yaşanan depremlerini işaret ederek, çocukların zor bir dönemden geçtiğini, bu nedenle LGS sınavında onları çok zorlamayacaklarını söylemişti. Sınavda önceki yıllarda olduğu gibi kavram bilgisi ve düşünme becerisinin yanı sıra öğrencilerin okuduğunu anlama, çıkarım yapma, yorumlama gücünü ölçen sorular ağırlıklı olacak.

BUNLARI UNUTMA

Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrenciler en geç saat 09.00’da sınava girecekleri binada hazır bulunacak. Öğrenciler sınava gelirken yanlarında geçerli kimlik belgesi (T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı veya T.C. kimlik kartı veya geçerlilik süresi devam eden pasaport, yabancı uyruklu öğrenciler için İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen resimli, mühürlü kimlik belgesi) ile en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracak. Geçerli kimlik belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava alınmayacak. Öğrenciler, şeffaf ve ambalajı çıkarılmış pet şişede su getirebilecek.

DİKKAT!

  • 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. O yüzden bilmediğiniz soruları boş bırakmalısınız.
  • Sınav başladıktan sonra ilk 15 dakikada öğrenci sınıfa girebilecek. Sınav başladıktan 15 dakika sonra öğrenci sınava alınmayacak.

 

Sevim Büyüktaş Demir /

  • 1 0
  • 02 Haziran 2023 09:49 1.991
  • Aktif Haberler
  • naciekinci
    02 Haziran 2023 22:37
    0 0
    Sınava girecek tüm öğrencilere başarılar diliyorum...
  • KDesigner
    02 Haziran 2023 17:48
    3 0
    "Sınava katılım zorunlu değil" Aynı şey uzman öğretmenlik sınavı için de söylenmişti. Ama sonra bütün şartları taşımasına rağmen sırf sınava girmedi diye bazı öğretmenler uzman olamadı ve aylardır kendisiyle aynı işi yapan öğretmenlerden az maaş alıyorlar. Maaş değil ama benzeri bir durumla diğerlerinden dezavantajlı duruma düşmek lgs ve diğer bütün sınavlarda geçerlidir.

    Yani diyeceğim o ki, sınavlara katılım zorunlu değil ama zorunlu:)
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK