Lise Kontenjanlarına 4+4+4 Düzenlemesi

Bu yıl liseye başlayacak öğrencilerin 600 bin artması nedeniyle okulların kontenjanları da yeniden düzenlendi. MEB Bakan Yardımcısı Özer lise kontenjanlarını yüzde 110’a çıkardıklarını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2020 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) süreci ile ilgili yoğun mesaisine devam ediyor. 4+4+4 sistemi kapsamında bu yıl 600 bin fazladan öğrencinin liseye başlayacak olması nedeniyle herhangi bir infialin yaşanmaması için liselerin kontenjanları o ildeki öğrenci sayısının yüzde 110'u olacak şekilde düzenlendi. Çalışmalarla ilgili SABAH'ın sorularını yanıtlayan MEB Bakan Yardımcısı Mahmut Özer "İllerde öğrenci sayısından daha fazla kapasite oluşturduk. Tüm lise türlerinde dengeli dağılıma büyük özen gösterdik" dedi. Özer sınavla öğrenci alan Anadolu liselerinin olmadığı 21 ilde de bu türde lise açtıklarının müjdesini verdi. İşte 2020 LGS'yle ilgili merak edilen sorular ve yanıtları:

2020 LGS ile ilgili olarak il müdürleri ile yaptığınız toplantıları bitirdiniz. Tüm önlemleri aldınız mı?

Büyük oranda kapasite geliştirme ile ilgili ana süreci tamamladık ve çözüm üretemediğimiz bir il kalmadı. Sınavlı okullar ve kapasiteleri belirlendi. Sınavsız yerleşecek öğrenciler için ek kapasiteyle ilgili önlemlerimiz de planlandı. Tabi ki sınavsız okullarla ilgili alınan önlemlerin sahada uygulamaya konulmasını takip ediyoruz.

İllerde kapasiteyle ilgili bir sorun kalmadı diyebilir miyiz?

Genel olarak tüm illerimizde sınavlı ve sınavsız öğrenci kapasitesinin toplamı o ilde 8'inci sınıf öğrenci sayısının yüzde 110'u olacak şekilde planlama yaptık. Yani illerde öğrenci sayısından daha fazla kapasite oluşturduk. Tabi bunu sadece bir lise türünde ciddi kapasite artırarak yapmadık, tam tersine tüm lise türlerinde dengeli dağılıma büyük özen gösterdik.

Bu çok ciddi bir artış. Zaten öğrencilerin yaklaşık yüzde 90'ı sınavsız yerleştiriliyor. Böylece 2020 LGS yerleştirmesi rahatlayacak diyebilir miyiz?

Evet. Oluşturduğumuz kapasitede zaten tüm öğrenciler sınavsız yerleşecekmiş gibi kapasite oluşturmaya özen gösterdik. İlaveten yaklaşık yüzde 10'luk da sınavlı kapasite oluşturmaya çalıştık.

Sınavlı okullarla ilgili de bir iyileştirme yaptınız. Bu iyileştirme ile ilgili tüm illerde sınavla öğrenci alan en az bir Anadolu lisesi olacak. Neden böyle bir adım attınız?

2019 LGS kapsamında illerimizde özellikle tarihi Anadolu liselerini sınavla öğrenci alma kapsamına almıştık. Bu adımı tüm illerimize yaygınlaştıramamıştık. Anadolu lisesinin olmadığı 21 ilimiz kalmıştı. Sınavla öğrenci alan okulların illerde adil dağılımını sağlamak ve bu anlamda erişimi kolaylaştırmak için 21 ilimizde bir Anadolu lisesini sınav kapsamına aldık.

Sınavlı okullarda nakillerde taban puan uygulaması var. Ancak boş kapasite olmasına rağmen taban puan uygulamasından dolayı okullarda boş kontenjanlar doldurulamıyor. Bu da mağduriyetlere yol açıyor, bize de bu konuda şikâyetler geliyor. Bu konuda bir iyileştirme yapmayı planlıyor musunuz?

Bu konuda bize de bazı illerimizde velilerimizden şikâyetler geldi. Taban puan uygulamasından dolayı kendi yaşadıkları ilde boş kontenjan kalmasına rağmen aynı okul türünde komşu illerde çocuklarına yer bulmaktan şikâyet ediyorlardı. Birinci yerleştirmeden sonra yerleştirmeye esas nakillerde eğitim-öğretim başlayana kadar taban puan uygulaması dikkate alınmıyordu. Bu uygulamayı 2020 LGS'de Eylül ayının sonuna kadar uzatacağız.

2020 LGS yerleştirmeleri ile ilgili süreci daha verimli yönetmeye yönelik başka bir önleminiz var mı?

Sürecin verimliliğini ve memnuniyeti artıracak şekilde her türlü iyileştirmeyi yapmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda bir değişiklik daha yapacağız. Bildiğiniz gibi mesleki eğitim merkezleri ve açık liselere kayıtları yerleştirmeye esas nakillerden sonra yapıyorduk. İller buralara gitmek isteyen öğrencilerin yerleştirmeye esas nakillerde genellikle tercih yapmadıklarını ve sistemin açılmasını beklediklerini ifade ettiler ve sistemin açılmasının öne alınmasını teklif ettiler. Biz de bu önerileri verilere dayalı olarak inceledik ve 2020 LGS'de birinci yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra mesleki eğitim merkezlerine ve açık liseye kayıt imkânı vermeye karar verdik. İsteyen öğrencilerimiz bu imkânlardan da beklemeden yararlanabilecekler.

 

Ceyda KARASLAN / SABAH

  • 0 7
  • 11 Mart 2020 15:42 4.920
  • Aktif Haberler
  • seyfi ünaldı
    14 Mart 2020 11:12
    2 0
    Ne talihsiz bir jenerasyonmuş bu grup. 60 aylık trajedisiyle başladılar öğrenim hayatlarına. Şimdi de tam sınav arefesi koronavirüs salgını ve tatil edilen okullar.
    Bunda da vardır bir hayır diyip geçmek istiyorum ya anne baba için sancılı bir süreç olduğuna şüphem yok.
  • İMPARATOR1
    12 Mart 2020 18:40
    3 0
    Çözüm mü ?
    Değil....
    Günü kurtarmaktan başka bir şey değil bu....
  • timmocin
    12 Mart 2020 09:13
    6 0
    Okulumuz eski.20 metrekare sınıflara 34 öğrenci koyun diyorlar.Belediye otobüsü gibi olacak sınıflar
  • oguz08
    12 Mart 2020 01:51
    4 0
    Her şeyimiz yama yama.
    Bir gün bizim de akıp giden bir sistemimiz olacak mı...
  • halil_41
    11 Mart 2020 22:14
    15 0
    8 yıl önce 4+4+4 sistemi ile önce 1. Sınıf kontenjanları arttı.
    Şimdi liselerin kontenjanı.
    4 yıl sonra üniversitelerin kontenjanı artacak.
    8 yıl sonrada ise 4+4+4'ün olumsuz sonucu olan genç işsizlik sorununu göreceğiz.

    Genç işsizlik daha çok artacak.
  • sanayici
    11 Mart 2020 22:04
    9 0
    masa başında oturup bilgisayar tuşuna basıp sadece sınıf mevcutlarını artırmak çözüm oluyor. bu gençler size hakkını helal etmeyecek.
  • laylaylom_
    11 Mart 2020 20:48
    13 0
    Maalesef ülkemizde hep aynı şey yapılıyor. Sınıf mevcutlarını arttırmak meb açısından çözüm olabilir ama kalabalık sınıflarda eğitim seviyesi iyice düşecek. Her şeyi okullara öğretmenlere yüklemekle sorun ne yazık ki hallolmuyor. 4+4 ün çıkmazları yıllardır devam ediyor ama maalesef sistemin işlemediği bir türlü anlaşılamıyor.
  • smyi
    11 Mart 2020 20:16
    11 0
    4 sene sonra üniversite kapısına dayanacaklar. o zaman da üniversitelerin kontenjanlarını arttırırsınız artık.
  • faul
    11 Mart 2020 19:52
    13 0
    4+4+4 e geçerken de aynı açıklamaları duyduk hatta eleştirilere ağır cevaplar vermişlerdi zamanın yetkilileri, ama her şey öğretmenlerin dediği gibi gerçekleşti.. Bu sistemle ilgili de eleştirilere kulak tıkanıyor, bizde 9. sınıf öğrencileri eskilere göre çok kötü durumda, heterojen dağılımlı ve maalesef kötüler ağırlıklı hem davranış , hem akademik olarak..Üstte şunu bunu yaptık diyenlerin sahayla alakaları olmadığı çok açık..şu an bile 35-40 kişilik sınıflar varken, seneye Allah öğretmen ve öğrencilerin yardımcısı olsun..
  • befes
    11 Mart 2020 19:33
    14 0
    Nitelikli okullarin sayısı 2 yıl önce,daha en baştayken arttırılsa biraz daha mantıklı bir çözüm yolu olmazmıydı?Yaşadığım şehirde çok gözde okullar mahalle mektebi oldu nitelikli okul olamadı.O okullara daha önce yüksek teog puanıyla giren öğrenciler şuan okullarından memnun değiller çünkü onlar sınavla orayı haketmişken şimdi aklına esen orda...Bu lgs sistemi nereye gidecek çok merak ediyorum.
  • Başkan600
    11 Mart 2020 18:26
    13 0
    Sisteme sayı girmek önemli değil ve kolay. Önemli olan o kapasiteyi kaldıracak kurumun olup olmadığı ve girilen şişik kontenjanların uygulamada getireceği sorunlar. Ee tabi ben sana yer gösterdim gerisini okul çözsün değil mi
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK