Liseler İçin Tercih Zamanı

LGS tercihleri bugün başladı, 19 Temmuz’a kadar sürecek. 1 milyon 30 bin öğrencinin katıldığı merkezi sınavla girilen devlet liselerinde 206 bin 414 kontenjan mevcut. Bu durumda öğrencilerin yüzde 20’si hayalindeki liseye yerleşebilecek.

Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberi; Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınavın sonuçlarının açıklanmasının ardından 8. sınıfı tamamlayan 1 milyon 246 bin 429 öğrenci ve ailesi için de tercih maratonu bugün başlıyor. 19 Temmuz’a kadar sürecek tercihlerle ilgili tüm ayrıntıların yer aldığı 2023 Yılı Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’na meb.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor. Buna göre Türkiye genelinde sınavla öğrenci alan okullarda toplam 206 bin 414 kontenjan bulunuyor. Sınava 1 milyon 30 bin 195 öğrenci katıldı. Bu durumda öğrencilerin yüzde 20’si sınavla alan devlet okullarından birine yerleşebilecek.

Depremzedelere ek kontenjan

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle yalnızca Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 5 Şubat 2023 tarihinde 8. sınıflarda kayıtlı olan öğrencilerden merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapanlar için her 30 kontenjana 2 olacak şekilde ek kontenjan verilecek. Ek kontenjanlara yerleştirme işlemleri merkezi yerleştirme esasları çerçevesinde puan üstünlüğü ve tercih önceliğine göre yapılacak. Yerleştirmeye esas nakillerde ve sonraki tüm nakil işlemlerinde ek kontenjan kullanılmayacak.

LGS puanıyla Anadolu, fen, sosyal bilimler başta olmak üzere, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda Merkezi Sınav Puanı üstünlüğüne göre öğrenci kabul edilecek.

Yabancı kolejlerin aralarında bulunduğu pek çok özel liseye girişte de LGS sonuçları dikkate alınacak. Bu okullara giremeyen öğrenciler, yerel yerleştirmeyle adresine en yakın okullardan birine yerleştirilecekler. Yerleştirme sonuçları ise 24 Temmuz’da açıklanacak.

ÜÇ ADIMI VAR

LGS kapsamında sınavla öğrenci alan devlet liseleri, özel okullar ve yerel yerleştirmeyle kayıt yaptırılanlar olmak üzere, tercih ve yerleştirme sisteminin üç ayağı var. Öğrencilerin istemediği bir okula yerleştirilmemesi ya da açıkta kalmaması için çok dikkatli tercih yapmaları gerekiyor.

LGS tercih sürecinde öğrenci kabul edecek özel okullar ile yetenek sınavıyla alan okullara kesin kayıt yaptıranlara devlet okulları için tercih ekranının açılmayacağını hatırlatmakta yarar var. Ancak tercih süresi içinde bu okullardaki kaydını iptal ederse öğrenciler, devlet okullarını tercih edilebilecekler

Devlet liseleri için tercihlerde, şu adımlar izlenecek:

- Merkezi sınava giren öğrenciler, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapacaklar.

- Merkezi sınav puanına sahip olan öğrenciler dâhil tüm öğrencilerin, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmaları gerekiyor. Aksi takdirde Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar ile Pansiyonlu Okullar için tercih ekranı açılmayacak.

- Öğrenciler, ilk olarak Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar ekranından tercih yapacaklar. Burada ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 5 okul tercih edebilecekler. Tercihlerde örneğin Anadolu lisesi gibi aynı okul türünden en fazla 3 okul seçilebilecek. Bu ekranda kendi kayıt alanında 3 Anadolu lisesi yoksa ve öğrenci, 3 tercihini de doldurmak istiyorsa örneğin birine mesleki ve teknik Anadolu lisesi yazmak zorunda kalacak.

- Yerel Yerleştirme ekranından tercihlerini yapanlar, istemeleri hâlinde Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar ekranından en fazla 10, Pansiyonlu Okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplam 20 okul tercihinde bulunabilecekler.

Tercih ve Yerleştirme Takvimi

3-19 Temmuz Yerleştirme İşlemleri için Tercihlerin Alınması

24 Temmuz Sonuçların ve Boş Kontenjanların İlanı

24-28 Temmuz 1. Nakil Tercih Başvurularının Alınması

31 Temmuz 1. Nakil Sonuçlarının İlanı

31 Temmuz-4 Ağustos 2. Nakil Tercih Başvurularının Alınması

7 Ağustos 2. Nakil Sonuçlarının İlanı

8-16 Ağustos İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca Yerleştirme Başvurularının Alınması

18 Ağustos İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları Yerleştirmelerinin Tamamlanması

 

  • 0 1
  • 03 Temmuz 2023 15:04 1.072
  • Aktif Haberler
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK