Mağazalar Yanıltıyor! Cep Numaranızı Asla Vermeyin

Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Bilir, mağazalarda fatura kesilirken ad soyad ve adres bilgilerinin verilmesi gerektiğini, telefon numarasının işlenmesi gereken zorunlu veri olmadığını açıkladı.

TBMM’de milletvekilleri, mağazalar başta olmak üzere alış-veriş yapılan yerler cep telefonlarına, e-mail, e-posta adreslerine çok sayıda mesaj geldiğini belirterek, “Mesaj bombardımanına maruz kalıyoruz. Önlem için ne yaptınız?” diye şikâyetçi oldu. Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir ise milletvekillerinin şikâyet ve taleplerine özetle şu karşılığı verdi:

KOMİSYON VE RAPOR: Mesajlarla ilgili herhangi bir anket çalışması yok ama biz özel bir komisyon kurduk. Ticaret Bakanlığı, BTK ile birlikte bir rapor da hazırladık. Kurula başvurulduğu zaman gereği yapılıyor.

TELEFON İSTEYEMEZLER: Alışveriş mağazalarının işlemesi gereken veriler belli. Adını, soyadını ve adres bilgilerini işleyebilirler. Eğer elektronik fatura söz konusuysa, T.C. kimlik numaramızı da işleyebilirler, bunun dışında bütün işlenen veriler bizim açık rızamıza bağlı.

MAĞAZALAR YANILTIYOR: Veri işlemeye telefon numarasıyla başlıyorlar ve burada bir yanıltma söz konusu. Çünkü bir alışveriş için, fatura için telefon bilgisi işlenmesi gereken zorunlu bir veri değil. Onun bizi aydınlatması gerekiyor. Bize şunu söylemesi gerekiyor: Bu kişisel verilerimizi hangi amaçla işlediğini, bunu üçüncü kişilerle yurt içinde, yurt dışında aktarıp aktarmadığını, bunun yöntem ve hukuki sebebini yani adımızı soyadımızı sözleşmesel bir ilişkiden dolayı, alışveriş ilişkisinden dolayı işlediğini, bunları bize beyan etmesi gerekiyor. Bizim ona hiçbir şey sormamıza gerek yok.

Taşeron mesajcı tepkisi

BİR SORUN VAR:

Burada, temel bir sorun var. Türkiye’de üç tane büyük GSM şirketi var, bunlarla biz yazışıyoruz ama bir de taşeron nitelendirmesinde olan STH’ler var. Üç büyük GSM şirketinin altında da BTK tarafından yetkilendirilen kısa adıyla STH’ler, bu mesajların gönderilmesi...

Sizin adınıza mesaj gönderiliyor. Biz sorduğumuz zaman bu mesajdan sizin haberiniz olmuyor ama sizin adınıza mesaj gitmiş olabiliyor. BTK’nin yetkilendirdikleriyle ilgili burada hiçbir sorun yok. Ama onların kendi aralarında bir veri paylaşımı söz konusu maalesef, orada da bunlara ulaşılamıyor.

 

Önder Yılmaz / Milliyet

  • 1 0
  • 02 Kasım 2019 10:43 5.786
  • Aktif Haberler
  • ugurlucky
    03 Kasım 2019 14:51
    4 0
    Sadece Mağazalar Değil. Kargo Firmaları Gönderim Yaparken Numaramızı Alıyor. Ya Da İnternetten Alışveriş Yaparken Firma Numaramızı İstiyor. Bir Alışveriş Yaptım. ürün Elime Ulaşmadı. Kargoyu Aradım, Adresinizde Sizi Bulamadık Dedi. Niye Aramadınız Numaram Var Dedim. Aramak Gibi Bir Görevimiz Yok Dedi. Firmaya Sordum Elime Ulaşmadı Size Geri Döndü, Neden Aramadınız Dedim. Aynı Cevap. Madem Aramayacaksınız Bilgi Vermeyeceksiniz. Niye Telefonumuzu Alıyorsunuz. Cevap Zorunluluktan...
  • muratcan671
    03 Kasım 2019 11:36
    2 0
    herhangi bir markaya bana reklam göndermesi için numaramı vermeme gerek yok beyni yıkanmış tüketiciler zaten bunu fazlasıyla yapıyor bir de markalara bunun için para ödüyorlar
    önünde ki bir simgenin arabayı nasıl sattırdığını yada kıyafeti yiyeceği düşünün ve bunun için sırf fazladan marka parası ödeyen orta gelir gurubu bu markanın en ateşli savunucusu oluyor diğer markayı kullananı beğenmiyor vs aslında hepimiz beyni yıkanmış birer marka bağımlısıyız en çok da orta ve alt gelir gurubu.
  • zehrAAkif25
    03 Kasım 2019 00:30
    7 0
    milletvekili arkadaşlar "mağazaların msj bombardımanına maruz kalıyoruz" demişler, e doğru da demişler..
    lakin kendileri de özellikle seçim dönemlerinde bizi msj bombardımanına tutuyorlar, bunun için ne diyorlar acaba?
    siz bizim numaraları kimden ne karşılığında alıyorsanız mağazalarda aynı yolu takip ediyor. O zaman yasalaştır yasakla bitsin..
  • yigiterc
    03 Kasım 2019 00:17
    5 0
    2006 yılında Erzurum'a atanmıştım.

    Sağ olsun Erzurum esnafı ki... Neredeyse her açılan dükkanın kampanyasının mesajı geliyor hala.

    Söz , gelinlik giyecek olursam , Erzurum'dan alacağım.
  • bekhas
    02 Kasım 2019 14:17
    3 0
    Vatan bilgisayardan alisveris yaptiginizda cep telefon numarasini istemekle kalmıyor.
    Telefona gelen mesaja onay verme şartı koşuyor. Ters çıkınca bunlar mesaja onay veren musterilerimize özel fiyatalarimiz yoksa pahali fiyattan alırsınız diyorlar..
    Onay ne ise yariyor derseniz reklam izni kısaca..
  • smyi
    02 Kasım 2019 14:02
    6 0
    böyle diyeceğinizi kanun çıkarın, tüketiciyi koruyun.
    asla dolandırılmayın, asla hırsıza evinizi soydurmayın, asla katilin silahından çıkan kurşunun size isabet etmesiyle ölmeyin demek gibi bir şey bu.
  • göbekligeneral
    02 Kasım 2019 11:10
    13 0
    Numaralarımız kesinlikle paylaşılıyor bundan eminim.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK