Mahkemeden Memurlar İçin Sakal Kararı

Memur-Sen yöneticisi, sendikasının kararı doğrultusunda iş yerine sakal tıraşı olmadan ve kravatsız geldi. Yöneticiye uyarı cezası verildi. Mahkeme, bu davranışı sendikal faaliyet olarak değerlendirdi ve uyarı cezasını iptal etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü’nde şef olarak görev yapan Memur-Sen’e bağlı Ulaştırma Memur-Sen İstanbul 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Murat Okur, üyesi olduğu sendikanın aldığı 'serbest kıyafet eylemi' kararı doğrultusunda iş yerine sakal tıraşı olmadan ve kravatsız gelmeye başladı. Bunun üzerine memur hakkında soruşturma başlatıldı. Memura, 'Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak' fiilini işlediği gerekçesiyle uyarma cezası verildi. Memur cezanın iptali istemiyle dava açtı.

Mahkeme memur lehine karar verdi

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; İstanbul 10. İdare Mahkemesi, kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı olarak iş yerine sakallı ve kravatsız gelen Memur-Sen üyesi memurun eylemini, 'sendikal faaliyet' kabul etti ve kurumun memura verdiği 'uyarı' cezası iptal edildi.

Kurum tarafından memurun denetim faaliyetlerinde yetersizliği-başarısızlığına ilişkin başka bir somut iddia ve gerekçe de ileri sürülemediğine işaret eden mahkeme, memurun kıyafetiyle denetim görevi arasında herhangi bir bağlantı bulunmadığını, aksine bir durumun sendikal haklara, eşitlik ve hakkaniyet ilkelerine aykırı olacağını savundu. Memura, hem yönetmeliğe aykırı davrandığı hem de “kurumun mükellefe karşı temsili noktasında gerekli tertibi sağlamadığı” gerekçesiyle dış denetim görevi verilmedi. Aynı mahkeme, bu kararı da iptal etti. 

Karar, istinaf yolu açık olmak üzere oy birliğiyle alındı. İdare mahkemesinin bu kararının üst mahkemeler tarafından da kabul görmesi durumunda eğer sendika kararı da varsa memurların sakal tıraşı olmadan ve kravatsız olarak iş yerine gelmesinin önü açılacak. 

Yönetmelik

Kamu çalışanlarının iş yerindeki kılık ve kıyafetleri 'Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik' ile düzenleniyor. Birinci maddede, “Bu yönetmelik, kamu personelinin Atatürk devrim ve ilkelerine uygun, uygar, aşırılığa kaçmayacak şekilde sade bir kılık ve kıyafette olmalarını, kılık ve kıyafette birlik ve bütünlük içinde bulunmalarını sağlamayı amaçlamaktadır” hükmü yer alıyor.

Yönetmelikte, kamu çalışanları için “Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez” hükümleri yer alıyor. 

Emsal teşkil edebilir

İdare mahkemesinin bu kararının üst mahkemeler tarafından da kabul görmesi durumunda eğer sendika kararı da varsa memurların sakal tıraşı olmadan ve kravatsız olarak iş yerine gelmesinin önü açılacak.

  • 4 3
  • 21 Temmuz 2020 20:07 6.115
  • Aktif Haberler
  • php_korsan
    23 Temmuz 2020 13:01
    1 1
    Bizim okulda Leonidas var, Kral Arthur var, müdür kesin sakalları dedi.Adamların sendikası işi halletti.
  • vural04
    23 Temmuz 2020 08:36
    2 11
    Bir öğretmen olarak bazen saçı sakalı birbirine karışmış öyle öğretmenler görüyorumki öğretmen mi , kamyon şöförü mü ayırt edemiyorsun.Sakala, kıyafete karşı değilim ama çok düzensizlik iyi değildir. Sonuçta eğitimci topluma örnek insandır.
  • liff
    22 Temmuz 2020 23:03
    2 1
    Sendikalı olmak anayasal bir haktır ve yasalarla güvence alrına alınmıştır.
    Yani yasa,yönetmelikten üstün olsuğu için mahkeme böyle bir karar vermiştir.
  • ruzgarneo
    22 Temmuz 2020 12:32
    11 1
    Yıl 2020 hala sakalla, tüyle uğraşıyoruz. Bırakın bu işleri biraz ilerleyin. Çıkarın at gözlüklerini; ilimle, bilimle uğraşın.
  • ekremerden
    22 Temmuz 2020 11:51
    4 0
    Yasağı uygulamaya istekli olan çokda sendika ve ilçe başkanları korkusundan bişey diyemiyorlar çünkü ..........
  • ekremerden
    22 Temmuz 2020 11:48
    3 1
    Meb yönetmeliklerini güncellemeli artık çağı kaç yil geriden takip ettiğini gör artık meb
  • faul
    22 Temmuz 2020 11:01
    15 1
    Tabi ki erkek kadın uygun kıyafetle gitmelidir, ancak buna kendi karar verebilecek kapasitededir istisnalar kaideyi bozmaz..Ancak kapasitesiz, liyakatsiz yöneticiler işgüzarlık yapmamalıdır..Her gün takım elbise traş damat gibi okula gidince daha mı verimli olunuyor !!Eski kafaları bırakın artık, o çocuklara ne verebilirimin derdinde olalım..Daha dün takım elbisesiyle cinsel saldırıdan bir milletvekili partisinden ihraç edilmedi mi..Bakın yine bir genç kız katledildi..bunu nasıl değiştirebilirizin derdinde olalım...….Kafalar değişmedikçe kıyafet değişmiş de ne olmuş, saçla sakalla bıyıkla uğraşmayın onu berber de düzeltir..
  • teacherman911
    22 Temmuz 2020 09:50
    4 4
    benim sorunum sakal bıyık değil sendika kararlarının yönetmelikten üstün olması buna karşıyım.böyle olacaksa bir işte kanuna yönetmeliğe değil ilk olarak sendika kararlarına bakalım.
  • göbekligeneral
    22 Temmuz 2020 09:40
    12 3
    Elin ecnebisi uzaya uydu gönderiyor biz halâ kılla tüyle uğraşıyor.Ne kıl insanlar var ya 21.yüzyılda.
  • ugurlucky
    22 Temmuz 2020 09:33
    13 1
    ayasofya bile açıldı. şu sakal serbestliği kanunlaştırılamadı. zaten yasağı uygulayan yok. serbest bırakın artık.
  • teacherman911
    22 Temmuz 2020 08:56
    3 5
    her zaman sorduğum bir soru yönetmelik kanun mu üstün sendika kararları mı ?bu haberde sendika kararları kanun dan yönetmelikten üstün olduğu ortaya çıkıyor. onur2626 hocama katılıyorum inşallah bir sendika çıkıpta karar aldık okulda kafanıza göre takılın demez.
  • elnino007
    21 Temmuz 2020 23:33
    9 5
    Sakal bıyık kravat mi kaldı artik...dunyadan habersiz idareciler var galiba hala..
  • onur2626
    21 Temmuz 2020 23:30
    5 23
    umarım bir sendika çıkıp " çalışmadan, işe gitmeden maaş alalım" diye karar almaz. modern bir yönetmelik oluşturmak yerine böyle garip işlerle uğraşıyorlar.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK