MEB Bünyesindeki Bin 299 Üst Düzey Yöneticiden Yalnızca 25'i Kadın!

Üniversite mezunu kadınların yalnızca yüzde 62’sinin bir işe yerleşebildiği Türkiye’de, kamu kurumlarında yönetici olarak çalışan kadın sayısının azlığı da dikkati çekti. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan üst düzey bin 299 yöneticinin yalnızca 25’inin kadın olduğu bildirildi. Kadın yönetici sayısının toplam yönetici sayısına oranı yüzde 1,92’de kaldı.

Birgün'den Mustafa Mert Bıldırcın'ın haberine göre, MEB personelinin cinsiyete göre dağılımı, iş yaşamındaki erkek ağırlığını bir kez daha gözler önüne serdi. Bakanlıkta il milli eğitim müdürü, il müdür yardımcısı ve ilçe milli eğitim müdürü olarak görev yapan toplam bin 299 yöneticinin bin 274’inin erkek olduğu belirtildi.

Sadece iki ilde kadın müdür var

Verilere göre, 81 il içinde sadece Muğla ve Sakarya’da kadın il milli eğitim müdürleri görev yapıyor. Milli eğitim müdürlüklerinde müdür yardımcısı olarak çalışan kadın sayısı ise 16’da kaldı. Türkiye’deki 299 milli eğitim müdür yardımcısının 283’ü erkekler arasından seçildi. Erkek yönetici ağırlığı, ilçe milli eğitim müdürlüklerinde daha fazla gerçekleşti. Türkiye’nin 917 ilçesinde, “İlçe Milli Eğitim Müdürü” koltuğunda oturan kadın sayısının sadece yedi olduğu belirlendi.

Bakanlık merkez teşkilatındaki kadın yönetici azlığının eğitim alanında kadına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine bakışı ortaya koyduğunu söyleyen Eğitim Sen Genel Başkan Feray Aytekin Aydoğan, “Toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelemizin temel taleplerinden biri de tüm kurumlarda kadınların eşit temsiliyet hakkıdır” dedi. Bakanlığın kadını yok sayan birçok uygulaması olduğunu belirten Aydoğan, toplumsal cinsiyet eşitliği projelerinin hemen her alandan çıkarıldığını anımsattı.

Aydoğan, eğitim müfredatının cinsiyetçi bakış açısı ile yapılandırıldığını savunarak “Cinsiyet eşitliği mücadelemizi hem hukuki hem de fiili olarak sürdürmeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

OECD ortaya koydu; okul müdürlerindeki tablo da farksız

OECD’nin geçen günlerde yaptığı bir çalışma okul müdürlerinde benzer bir tabloyu ortaya koymuştu. OECD, öğretmen ve okul müdürlerinin çalışma ortamlarını değerlendiren bir anket çalışması yapmıştı. Bu çalışmaya göre Türkiye’de kadın öğretmenlerin oranı artmasına rağmen kadın müdürlerin oranı azalarak yalnızca yüzde 7’de kalmıştı.

 

  • 7 5
  • 17 Eylül 2019 10:53 6.718
  • evrimcan
  • Aktif Haberler
  • yigiterc
    27 Eylül 2019 01:38
    0 0
    Kadını erkeği bırakın. Haber fotosu tam bir masal.
    Gerçek resimde , iki parmak bıyıklı, şiveli dayılar var.
  • Dyolcu
    22 Eylül 2019 10:54
    0 0
    Devletin cinsiyeti olur mu? Bizde var maalesef.Çok sorun var çoook
  • SEMİH GEZER
    20 Eylül 2019 10:21
    2 3
    Maalesef kadınların önü erkekler tarafından kesiliyor. Kadın yönetici pek istenmiyor. Buna birebir şahidim. Kadın ne kadar iyi olursa olsun çoğu zaman erkek bir çelme takıyor. Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık eskidendei şimdi o ibare kaldırıldı. Bilmeyenler öğrensin. Eşimden dolayı neler yaşadıklarını çok iyi biliyorum.
  • yolcu-42
    20 Eylül 2019 10:10
    1 1
    Kadın , erkek işlerinin bırakılıp meb deki üst düzey yöneticilerin EN AZ 10 SENE ÖĞRETMENLİK yapma şartı getirilsin.Yoksa bu işler kıyamete kadar düzelmez
  • Director
    20 Eylül 2019 00:18
    4 2
    Bayan okul müdürüyle en çok bayanlar sorun yaşıyor. Müdür yardımcısı da olsa aynı.
  • fencitito
    18 Eylül 2019 16:21
    6 2
    Habere yorum yazanların ise %99'u erkek.Kadınlar okuldan gelip bide ev işi yaptıkları için haberlere yorum yazmaya vakitleri yok:)
  • swat68aa3
    18 Eylül 2019 15:39
    6 6
    Kadınlar idareci olamıyor mu ? Bence yasaklayan yok aksine idareci atamalarında kadın kontenjanı ayrılıyor.Bir kadının idareci olması sıkıntılı çünkü doğum ve çocuk olayı apayrı bir konu.Okulumuzda dönemlik bayan öğretmen değişiyor.Öyleki değerli öğretmenlerimiz doğum zamanını 15 tatile göre ayarlıyorki ikinci dönemi kapatıp yaz tatili başında göreve başlıyorlar.(Bir erkek olarak şok OLDUM) yüzde 90 ı aynı taktik yapıyorlar.
  • kamilkoyu
    18 Eylül 2019 12:25
    3 3
    Engelleyen mi var? Liyakat esas olmalı. Okul İdareciliğinde bile kadın öncelikli ibaresi var. erkek öncelikli yok. olmasın zaten. ben hiçbir görevde yükselme sınavında kadınlar giremez ibaresini göremedim. bırakın herkes istediği işi yapsın. zorlamayın. feministler bile yakında isyan edecek. bunlar bizi bile geçti diye.
  • faul
    18 Eylül 2019 08:53
    8 1
    Her yerde aynı mı bilmem ama bizim okulda bayan mdr yrdcsı ile çalışmak çok zor..iş yükünü paylaşmak istemediği için 2 haftadır kafamızı kaldıramıyoruz (meslek Lisesi)..benim kafam rahat olmalı diyecek kadar da rahat..hal böyle olunca yapma o zaman diyorsun, cinsiyet ayrımcılığı oluyor..benim çocuklarım var ilgilenmeliyim diyor okulu çiftlik gibi kullanıyor uyarıyorsun küsüyor..Yani gerçekten zor..Erkeklerde de yok mu? illaki var idareciliği yatış olarak gören ama bayanların fıtratı gereği biraz daha zorlanıyorlar gibi geliyor..
  • MEKİLER
    17 Eylül 2019 23:01
    4 6
    Türkiye'de bir kadın, gelmek istediği bir yer varsa, yeterliliğini ispatlayıp, oraya gelebilir.Bu imkan onlara verilmiş. Demek ki bu kadar kadın gelebilmiş.
  • suskunmavi
    17 Eylül 2019 22:44
    4 2
    Yeter mi? Siz hangi dünyada yaşıyorsunuz ? Burada bile psikolojik baskı uyguluyorsunuz..
  • harovan
    17 Eylül 2019 22:16
    4 7
    Yeter bence. Cinsiyetçi olarak almayın lütfen tecrübe konuşuyor.
  • suekin
    17 Eylül 2019 18:28
    3 1
    evet, aynen. ev hanımı @irish öğretmenim. hem de tırnak içinde!
  • irish
    17 Eylül 2019 18:00
    6 4
    Ev hanımı mı?
    Yorumlara yorum yapamadım .
  • suekin
    17 Eylül 2019 16:10
    9 3
    istenirse, kadın yöneticiler de her yerde olabilir. saatler, planlamalar ona göre yapılabilir kimi yerlerde. kadın hem çocuk yetiştirip, evin düzenini sağlayıp diğer taraftan yöneticilik de yapabilir. (ki neden yapamasın?)
    küçük bebeği olan kadın zaten bu işe girişmeyecektir ama kendini hazır hissettiği zaman da ona bu fırsat tanınmak zorunda. bunların dışında, sırf sayıları az diye de böyle bir uygulamaya gidilmemesi lazım. önemli olan kişinin, işinin hakkını verebilmesi çünkü.
    diğer yandan; yıl olmuş 2019, biz hala nelerle uğraşıyoruz. kadın bilim insanı, eğitimci, sağlıkçı... ve insan hayatını güzelleştiren onca "ev hanımı" die adlandırdığımız canımız annelerimiz yokmuş gibi, hak hukuk peşindeyiz. bu toplum kadına "ölmek istemiyoruz!" diye slogan bile attırdı. acaba buradan mı başlasak normalleşme sürecine? önce özgür bir yaşam alanı mı kurulsa kadınlara acaba? (benimki de soru yani....)
  • oguz08
    17 Eylül 2019 11:47
    12 19
    Eee Nolmuş yani? Kadın öğretmenlerimiz genelde yönetim işlerine girmek istemiyorlar zaten. Otorite vb sorunları olduğunu söylüyorlar... Bu haber değeri taşımayan bir konu. Fırsat eşitliği yönünden bir fark yok çünkü.
  • jsmn1
    17 Eylül 2019 11:38
    9 25
    Çünkü kadın aynı zamanda anne ki ilk sırada gelen bu olmalı zaten.. sonra ev hanımı öğretmen eş evlat olduğu için..yöneticiliğin saatleri uymuyor..esnek saatler geldiği takdirde pozitif ayrımcılık yapılırsa talep artar.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK