MEB, Öğretmenlerimizin Gelir Kaybına Neden Olamaz!

Türk Eğitim Sen Genel başkanı Talip GEYLAN, MEB'in yaptığı ek ders açıklamasına tepki gösterdi. 

''21 Eylül’de kısmen yüz yüze ve uzaktan eğitim yoluyla yeni eğitim öğretim yılı başladı.

Ancak MEB’in açıklama ve bilgilendirmelerde içerik ve zamanlama açısından yetersiz kalması nedeniyle günlerdir okul ve il-ilçe milli eğitim yöneticileri tarafından farklı uygulama ve yorumlara şahit olmaktayız.

Özellikle öğretmenlerimizin ek ders ücretleri hususunda oluşan kafa karışıklığı bir müddet sonra karmaşaya dönüştü.

MEB’in yayınladığı EK DERS ÜCRETİ konulu genelge ise karmaşayı çözmeyi bırakın, öğretmenlerimizin endişelerini daha da artırmıştır.

Bir kere şu gerçeği göreceğiz: Yüz yüze eğitimin yapıldığı normal koşulları, uzaktan eğitime mecbur kaldığımız bu döneme uygulayamazsınız. MEB, öğretmenlerimizin maaş karşılığı ve ek ders ücreti karşılığı olarak düzenlediği ders yükü planlamasını, içerisinde bulunduğumuz bu uzaktan eğitim sürecine uygun şekilde yeniden düzenlemelidir.

Ülkemiz olağanüstü bir süreci yaşamaktadır. Doğal olarak, olağanüstü dönemleri olağan dönemlerin yorumlarıyla yönetmek mümkün değildir.

Bakanlık çok açık bir şekilde “Yüz yüze eğitimde olduğu gibi tüm öğretmenlere haftalık ders çizelgesi hazırlanacak ve maaş karşılığı ve ek ders ücretleri bu çizelge üzerinden ödenecek” şeklinde bir yorumla karmaşayı engellemelidir.

Ki, bu durum toplu sözleşme gereği sağlanan bir haktır zaten.

Lakin hal böyleyken;

-Okullara ve öğretmenlere canlı ders kotası koyar ve arkasından da maaş karşılığını doldurmadınız diyerek ek ders ücretini keserseniz, yanlış olur.

-Canlı derse girene ve maaş karşılığını doldurana ek ders ücreti öderim derseniz, yanlış olur.

-Canlı ders imkanı vermediğiniz okul öncesi öğretmenlerine ek ders ücreti ödemezseniz, yanlış olur.

-Sınıfları birleştirir ve arkasından canlı derste maaş karşılığını doldurmadınız diyerek (branş öğretmenleri başta olmak üzere) öğretmenlerimize ek ders ücreti ödemezseniz, yanlış olur.

-20 saat maaş karşılığı olan meslek lisesi öğretmenlerimizi işletme beceri eğitiminden gelen ek ders ücretlerinden yoksun bırakırsanız, yanlış olur.

-Yüz yüze eğitimin iki üç katı mesai harcamak zorunda kalan ve olağanüstü bir performans sergileyen öğretmenlerimizi bir de idarecilerin dayatma ve baskılarına mahkum bırakırsanız, yanlış olur.

MEB’e tekraren sesleniyorum:

Öğretmene sahip çıkmak da MEB’in öncelikli sorumluluklarındandır. Gerçekten büyük bir gayret ortaya koyan öğretmenlerimizi karmaşanın ve belirsizliğin içerisine mahkum bırakırsanız başarı mümkün değildir. Temmuz ayı itibariyle 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin 7.334 TL olduğu, emekliliği haketmiş bir öğretmenimizin dahi ek ders ücretiyle bile yoksulluk sınırının altında ücret alabildiği ülkemizde ek ders ücretlerini lütuf ve ulufe gibi göstermeye kimsenin hakkı yoktur. Ek ders ücretleri, öğretmenlerimizin temel giderlerini karşılamak için elzem olan bir gelir kalemidir. MEB öğretmenlerimizin gelir kaybına uğramaması için her türlü tedbiri hızla almak zorundadır.

Kimse merak etmesin; çocuklarımızın eğitim süreciyle ilgili en yüksek kaygıyı taşıyanlar öğretmenlerdir. Ve öğretmenlerimiz, bu süreçte hiçbir destek almadan, tamamen kendi imkan ve gayretleriyle gereğini fazlasıyla yapıyor, yapacaktır. Normal koşulların mevzuat yorumlamalarıyla canlı ders anlatımı üzerinden (öğretmenin iradesi dışındaki zorluk ve aksamalar nedeniyle) ücretlendirmeye giderseniz bu büyük bir haksızlık olacaktır.

Türk Eğitim Sen olarak, haksızlıklara neden olunmaması ve meslektaşlarımızın kazanımlarının korunması anlamında süreci yakınen takip edeceğimizin bilinmesini istiyorum.''

 

Talip Geylan

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı

  • 19 5
  • 24 Eylül 2020 09:26 8.185
  • Aktif Haberler
  • cmustafaengin
    24 Eylül 2020 21:20
    10 0
    Öğretmen arkadaşlarım sözüm size;
    Bende dahil hepimiz PEKİ KAÇ SAAT EK DERS ALACAĞIZ? demeye durduk!
    Millet dönüşümlü çalışır halde, maaşının yarısını bırakıyor mu? Ama bizim derdimiz 5 mi alacağız, 10 mu alacağız? TOPLUCA İSTİFA EDİN YA! Hiç mi zorunuza gitmiyor? Hala sendikaya üye iseniz öğretmen değil, öğretmen düşmanısınız benim gözümde! Hiç kusura bakmayın!
  • emir3417
    24 Eylül 2020 20:56
    6 0
    daha önce yazmıştım eğer gerekli tepki olmazsa Türk Eğitimsen den istifa edecğim
  • tarkan61
    24 Eylül 2020 20:32
    6 0
    Sayin baskan siyasetle bağiniz yoksa,yani yandas degilseniz hemen geregini yapar ya bakanla görüsur ya da hakkini üyelerin gücüyle sokakta alırsin....Bu is böyle süslü laf kalabaliklari arasina sıkıstirilip buharlastirilamaz ! Bagimsiz STK oldugunuza inanalim...
  • okullum
    24 Eylül 2020 20:19
    2 0
    Bu Konuda Benimde üyesi Olduğum Türk Eğitim Sen Ve Dahi Diğer Sendikalar Bu Konuda Somut Eylemler Yapılmasını İstiyoruz Ya Haklarımızı Koruyun Yada Sendikaların Kapısına Kilit Vurun
  • naciekinci
    24 Eylül 2020 18:08
    9 0
    Somut, sağlam bir eylem gelmezse ben de istifa edeceğim. Başkanım devlet bizim eyvallah ama hakkımızı da arayalım colugumuzun çocuğumuzun rızkını arayacağız tabiki. En sağlam ve en sert dille aranmalı. Laf kalabalığına gerçekten karnımız tok.
  • öznur33
    24 Eylül 2020 15:37
    3 0
    Bende edecegim .
  • php_korsan
    24 Eylül 2020 15:34
    6 0
    Yukardaki hocam iyi birine benziyor ama bu böyle olmuyor işte.Meb binasına gidip de hangi sendika bakanla şu durumu görüşmek istedi.Sadece odalardan mesaj yayınlıyorlar.Yada ben yanlış düşünüyorum.
  • mehmetalibozlu
    24 Eylül 2020 15:02
    2 0
    Eylem yapın o zaman üyelerinizle ben de sendika üyemiz değilim ama destek olayım
  • hayber_38
    24 Eylül 2020 14:26
    5 0
    İstifa edecek çokça arkadaş
  • carpediem03
    24 Eylül 2020 14:19
    22 0
    Pazartesiye kadar somut bir adım gelmezse 10 yıldır gururla üyesi olduğum, sayısız üye kazandırdığım sendikanızdan istifa ediyorum sayın başkan. Benimle birlikte istifa edecek çokça arkadaş mevcut ona göre ayağınızı denk alın. Aynı tepkiyi malum sendika olmak üzere diğer sendika üyesi arkadaşlardan da bekliyoruz
  • yigiterc
    24 Eylül 2020 14:07
    8 0
    Hemen bu konu ile ilgili bir toplantı yapsın sendika. Ama Antalya'da olmalı...
  • emir3417
    24 Eylül 2020 13:55
    7 0
    Eşim covid oldu.evde karantindayız.çocukta var.o kadar zor şartta bile ders yapmaya çalışıyorum.çocuklar öğretmeniz kalmasın dedim.inananın canlı yayın yapamasamda dersileri kaydetim velilere video gönderiyorum.kesinlikle eylem kararı bekliyorum.gerçi eylemde çok önemli değil sendikamdan ilk fırsatta istifa edeceğim.böyle sendika ve sendikacılık olmaz diye düşünüyorum
  • elifnazlı61
    24 Eylül 2020 13:01
    7 2
    Tepki gösterme ile çözülüyor muymuş? Eskiden iş bırakma falan vardı sahi. Noldu o iş?
  • hayber_38
    24 Eylül 2020 12:44
    9 3
    Sendika parasını devlet verdiğine göre hizmeti hükümete yapması doğal değil mi? Eylem beklemeyin.
  • hayber_38
    24 Eylül 2020 12:31
    9 4
    Eylem kararı nasıl alsınlar, o para aldıkları kaynağa ihanettir. Parayı devlet verdiği için sendika devletindir.
  • slipman
    24 Eylül 2020 10:48
    18 0
    böyle bir dönemde alt yapı yetersiz iken maaş karşılığı da nedir? yönetici ve öğretmenlerin ek ders çizelgeleri bellidir canlı derslerin tamamı ek ders karşılığı sayılmalıdır. hem yoğunluktan kurtulunur, hem de temel dersler uzerıne yogunlasılır. ekders görevi sadece canlı dersle değerlendirilemez. boyle bır surecte iletişim araçlarıyla yapılan her turlu bilgilendirme rehberlik kapsamında degerlendırılmesı gerekır.
  • egitimci034
    24 Eylül 2020 09:56
    17 0
    Eylem kararı bekliyoruz.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK