MEB Sertifika Sorununa El Atmalı

Birkaç saatlik eğitimle sertifikalar satılıyor. Eğitim bu kadar basite alınmamalı.

Birkaç yıldır sertifikalı eğitim reklamları aldı başını gidiyor. Her yerde adeta sertifika satılıyor. İki günlük eğitimle 8-10 sertifika dağıtılıyor. Kimse de bu gidişe bir dur demiyor. Aslında bu yazıyı iki yıl önce yazmak istemiştim. Çünkü bir reklamda özel bir kurumun Başkent öğretmenevinde düzenleyeceği 2 günlük eğitime 20’ye yakın sertifika verileceğini görmüştüm. Bu nasıl olur diye düşündüm. Resmen bir para tuzağı ve bunun için devletin kurumlarını mekân olarak kullanıyorlar. Bu günlerde telefonumu her elime aldığımda 3-5 yerden sertifika reklamı geldiğini görüyorum. Bu konu artık iyice çığırından çıktı. Devlet buna el atmalı.

Reklamları incelediğinizde aynı alandaki bir sertifikayı birkaç saatlik eğitimle veren de karşınıza çıkıyor, birkaç aylık eğitimle veren de. Kimisi uzaktan eğitim yapıyor, kimisi yüzyüze. Kimisinde sınav var kimisinde sınav yok.

Yüzyüze eğitimle verilen sertifikalar daha makbul olacak ki bir kurum uzakan eğitimle sertifika veriyor ama reklamına “sertifikada bunun yer almayacağını” yani yüzyüze eğitim sertifikası gibi sertifika verileceğini not düşmüş. Bir reklamda ise şu ibare var “Başvurunuz alındıktan sonra sertifikalarınız adresinize kargolanır” Sahtekarlık alenen ilan ediliyor. Kimse bununla ilgilenmiyor.

Üniversiteler için de iyi bir ekmek kapısı olmuş bu iş. Bir çok üniversitenin sürekli eğitim merkezi aracılığı ile sertifika programları uyguladığını görüyorsunuz.

Reklamalara bakınca karşınıza bu sertifikalarla iş bulmada kolaylık sağlanacağı yazılıyor, hatta okullarda kurslar açılabileceği vurgulanıyor. İşte bir reklam örneği şöyle:

“TÜRKİYE’ NİN EN KAPSAMLI EĞİTMEN YETİŞTİRME PROGRAMI AKIL VE ZEKA OYUNLARI EĞİTİMCİNİN EĞİTİMİ DEVLET ÜNİVERSİTESİ ONAYLI SERTİFİKA ... 

BU EĞİTİM VE SERTİFİKA NE İŞE YARAR ?

1- Tüm Eğitim Kademelerinde Hayat Boyu Öğrenme Üzerinden Okullar Hayat Bulsun Projesi Kapsamında egzersiz açabilirsiniz.

2- İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Üzerinden Egzersiz Açabilirsiniz.

3- 5.6.7. ve 8. sınıflarda Akıl ve Zeka Oyunları Seçmeli Dersine Öğretmen Olarak Katılabilirsiniz.

4- Akıl- Zeka Oyunları Kulübü Kurabilirsiniz.

5- Özel Kurum ve Kuruluşlarda Eğitim Verebilirsiniz.

6- Anaokulu, Kreş, Kolej, Zeka Kulübü, Özel Okul ve Benzeri Kurumlarda Eğitici Olarak Görev Alabilir, Zeka Oyun Merkezi Açabilirsiniz.”

Ne ala memleket! 2 saatlik eğitimle öğretmen oluveriyorsunuz. Bu nasıl bir iştir! 2 günlük hatta 2 saatlik eğitimle bir insanı öğretmene dönüştürmek ne büyük bir hatadır.

Reklamları incelediğinizde aynı sertifika için farklı eğitim saatleri yer aldığını görüyorsunuz. Örneğin popüler olan Montessori sertifikasını incelediğinizde karşınıza 420 saatlik, 252 saatlik, bir haftalık , 2 günlük ve tek oturumluk eğitimlerle bu sertifikanın verileceğine ilişkin 5 ayrı reklam çıkıyor.

Milli Eğitim Bakanınız Ziya Selçuk geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada "Diplomaların giderek önemsizleştiği bir döneme doğru gidiyoruz. Artık beceri ve yetkinlik temelli bakış açısıyla, diploma yerine sürekli olarak, günlük, aylık, yıllık olarak değişen ihtiyaçları karşılayan sertifika sistemleri gibi yaklaşımlarla insanların belirli bir süre diplomayı beklemeden kendilerini yenileme ihtiyaçlarını karşıladığı, sertifikaları biriktirerek bunları diplomaya dönüştürdüğü bir döneme doğru gidiyoruz." dedi.

Sertifikanın önem kazanacağı bir zaman dilimine doğru gidiyorsak bu sertifika işinin mutlaka kontrol altına alınması gerekir. Bakanlık bu konuyu acilen gündeme almalı. Her sertifika için standartlaştırılmış programlar hazırlanmalı, eğitim vereceklere ilişkin nitelikler belirlenmeli, sertifikalar akredite edilmeli. Uzaktan veya yüzyüze eğitim veren tüm kurumlar denetim altına alınmalıdır.

Doğan CEYLAN

Maarif Müfettişi

  • 15 1
  • 29 Mart 2019 22:07 5.031
  • Aktif Haberler
  • harovan
    02 Nisan 2019 00:26
    0 1
    Hele uzaktan eğitimle alınan sertifikalar yok mu...
  • php_korsan
    30 Mart 2019 22:38
    0 0
    Ayrıca alabilirseniz python programlama kurslarına gidin atölyelere eğitmen alınacak.benim burada ilkokullara bile programlama atölyeleri kurulmaya başladı.
  • php_korsan
    30 Mart 2019 20:23
    0 0
    Piyasadan sertifika almayın çoğunun yök veya meb ile ilgisi yok.Ya uzaktan eğitim üniversite okuyun yada üniversite sürekli eğitim merkezinden sertifika alın.
  • balamirkan
    30 Mart 2019 16:38
    0 0
    Üniversite onaylı sertifika aldım. Açıkçası uzaktan eğitimle olacak iş değil elbette. Hizmet içi eğitim ihtiyacı karşılanmadığı için bu yola başvurduk. Evet çok kolayca aldık. Yatırdım parayı. Video izledim formalite bir sınav ve işte oldu. Gerçi MEB hizmetçi eğitimlerinden de sertifika almak kolaylaştı.
    Şimdi bu sertifikayı alan mı suçlu, veren mi, bu sisteme izin veren mi?
  • yildirayg
    30 Mart 2019 09:12
    2 0
    Maalesef bu çok ciddi bir sorun.
  • esmercan
    30 Mart 2019 03:55
    3 0
    Başta Meb olmak üzere devletin her kurumu ve kuruluşunda öğretmenlik mesleğinin saygınlığını artırmaya yönelik her çalışma, her yazı, her hak tabanda destek görecektir. O nedenle bu ve benzeri yazıları önemsiyorum. Kamuoyu zamanla göz çıkarmadan kaş yapmayı da becerecektir.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK