MEB Uzaktan Eğitimi Nasıl Etkili Kılar?

MEB 23 Mart itibariyle ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde uzaktan eğitimi başlattı. Eğitimler EBA tv üzerinden öğretmenlerin anlattığı derslerle yapılıyor. Gerek eğitim camiası gerekse veliler yapılan çalışmayı değerlendiriyorlar. Neredeyse herkesin üzerinde hemfikir olduğu hususlar var.
 
Sorun 1. Ders süreleri çok kısa. Bazı dersler 12 dakikada bitiyor. Çocuklar daha ne olduğunu anlamadan ders sona eriyor.
 
Sorun 2. Dersler çok hızlı anlatılıyor. Öğretmenler slaytları hızlı hızlı okuyup geçiyorlar. Öğrencilerin not almalarına, düşünmelerine, sorulan soruları cevaplamalarına zaman tanınmıyor.
 
Sorun 3. Ders sunumlarında normal süreç olan “dikkat çekme, güdüleme, sunum, dönüt alma, ölçme ve değerlendirme” aşamalarından bazıları hep eksik kalıyor.
 
Sorun 4. Bazı öğretmenler beden dilini iyi kullanamıyorlar, karşılarında öğrenci değil yetişkin varmış gibi sunum yapıyorlar.
 
Sorun 5. Ders aralarındaki zaman dilimi iyi değerlendirilmiyor. İlk gün derslerle bütünlük arz etmeyen bir çok video veya animasyon varken sonrasında sadece dakikalarca okul zili var.
 
Çocuklar okul zilinden nefret etmeye başladılar.
 
Ders sunumlarını hakkında bir çok insan memnuniyetsizliğini dile getiriyor. Sosyal medya izlenirse bu durum görülecektir. Bir katılımcının yorumuyla “Aslında kötü ama kötü demiyenler de Ziya Hoca’nın hatırına kötü demiyorlar.”
 
ÖNERİLERİM.
 
1. Ders süreleri daha uzun tutulmalı. 25-30 dk. olabilir.
 
2. Sınıf ortamı oluşturulmalı. 5-6 öğrencinin bulunduğu iletişimli bir ortamda dersler işlenmeli.
 
3. Slayttan okuyup geçme yerine, yazarak, çizerek, animasyonlar ve çeşitli materyaller kullanarak ders yapılmalı.
 
4. Bütün derslere başlanırken öncelikle ev ortamındaki çocuğun dikkati konuya çekilmeli. Bir derste olması gereken sürecin tamamına derste yer verilmeli.
 
5. Öğrencilerin not tutmaları, verilen etkinliği yapmaları veya sorulan sorulara cevap vermeleri için zaman tanınmalı, gerekirse ikinci bir ses (çocuk sesi) ile derse katkıda bulunulmalı.
 
6. Ders aralarında öğrendikleri veya öğrenecekleri konularla ilişkili çeşitli videolar, belgeseller, bilim adamlarının hayatları, buluşlar vs. görseller izletilmeli veya evde yapılabilecek çeşitli beden hareketleri spor vs. programları konulmalı.
 
7. Dersler , her sınıf düzeyindeki milyonu aşkın öğrenciye tek öğretmen tarafından sunuluyor. Oysa bir milyon öğretmenimiz var. Bu öğretmenlere, bakanlıkça uzaktan eğitimde bir rol verilmeli. EBA tv dışında her öğretmen kendi sınıfındaki öğrencilere çeşitli sunumlar yapmalı, çalışma yaprakları, ödev, etkinlik ve testler göndermeli. Farklı eğitim platformlarından yararlanmalı. Öğretmenler çocukların gelişimini izlemeli.
 
Ancak bu öneriler yerine getirilirse uzaktan eğitim bir nebze amacına ulaşır. Bakanlık yetkililerimizin bu önerileri dikkate almasını istirham ederim.
 
Doğan CEYLAN
  • 11 2
  • 26 Mart 2020 01:15 6.418
  • Aktif Haberler
  • ugurdogan__
    27 Mart 2020 15:25
    1 0
    Eba.ilkokul, eba.ortaokul vs diye ayrı siteler yapılsa yığılma önlenebilir düşüncesindeyim. Zira ilkokullar giremiyor sisteme hiçbir saatte
  • ahmethoca3474
    26 Mart 2020 22:04
    1 0
    Gece 12 ile 09.00 arası öğretmenler için deniliyor eba da ama girdiğimizde sizin saatiniz değil deniyor mecburen etkinliklerimi eğitimhanede paylaşıyorum öğrenci velilerime de eğitimhaneyi takip etmelerini söyledim.
  • bet97
    26 Mart 2020 18:36
    3 2
    Eba erişiminde yaşanan problem de uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin performanslarını takip etmemizi engelliyor. Eba'ya her öğrenci ve öğretmen istediği zaman girebilmeli. İlkokul öğrencileri Eba'ya giremiyor.
  • mosit
    26 Mart 2020 12:55
    3 3
    Bu tip konulara daha hazırlıklı olmalıyız. Yatırımı doğru yere yapmamız lazım. Bazen eleştirdiğim youtube videosu çekenler şu an bildiğin tv kanallarına taş çıkarır durumda. Durum böyle olunca amma velakin devletin kurumu olan ebadan insan daha üst düzey bir yayın bekliyor. Yatın derken sadece ders de değil o okul motivasyonunu bir nebze sağlayacak birşeyler. 30 ar dakikadan en azından 4 saat ders olmalı.Biz test ve sınavı severiz konu sonlarına çok tasvip etmesem de test sınavları olsun. En azından bir amaç verilir derslere.
  • smyi
    26 Mart 2020 12:15
    2 2
    bilim kurgu filmlerindeki gibi doğrudan beyne yükleme olsa çok kolay olurdu. öğrencimiz ders bitince "I know kung fu" diye kalkardı :)
  • übübü
    26 Mart 2020 12:02
    9 0
    Her öğrencide bilgisayar İnternet imkanı var değil mi.? Sonra veli kesin ilgileniyordur. Uzaktan eğitim anca bu kadar olur. İç disiplini olmayan bireyler için en çok bu kadar olur zaten.
  • balamirkan
    26 Mart 2020 11:48
    1 5
    İmkan olsaydı telekonferans gibi öğrencilerimizle uzaktan ders yapardık. Ama köylerde internet çekmiyor. Çekiyor diyelim, herkesin akıllı telefonu var mı? Var diyelim. Eba haricinde internet sınırlı kalıyor. WhatsApp üzerinden ödev gonderiyoruz. Telefondan ödev okumak yapmak ne kadar verimli. Çocuğu telefona mecbur kılmış oluyoruz. Onun yerine daha dikkat çekici içeriklerle doldurulması gerekir. Ben gelistirilecegine inanıyorum. Doğan Ceylan hocam çok güzel ve yerinde tespitler yapmış. Umarım dikkate alınır.
  • huseyinyesilot
    26 Mart 2020 11:35
    2 3
    Görme, duyma, zihinsel engelli öğrencilerin içeriklere erişmesini sağlayacak ekran güvenlik kodunun sesli alternatifini yayımlanmalı.Onlara yönelik de çalışmalar yapılmalıdır.
  • scorpios
    26 Mart 2020 11:25
    4 5
    Dersler gerçekten berbat. 3. sınıf matematik dersinde problemi yanlış çözdü.Canlı yayın değil ki bu adam gibi yapsanıza işinizi.
  • KASIM05
    26 Mart 2020 06:28
    23 2
    Söylenenlerin bir kısmına katılıyorum ama şunu baştan kabul etmek gerekir ki, bu sürecin ana teması öğrencilerin eğitimden kopmasını önlemek. Yoksa uzakfan eğitimi ne ile desteklerseniz destekleyin, yüz yüze eğitimin onda biri bile olamaz. Zaten sayın bakanımızda bu haftanın bir deneme süreci mahiyetinde olduğu söylendi.
    Burada yazan önerilere gelince;
    1. Ders süreleri biraz uzun olabilir ama öğrencilerin not tutmasına zaman tanımak önerisi tek yönlü iletişim yöntemiyle yapılan uzaktan eğitimde çok da mantıklı ve uygulanabilir gelmedi.
    2. Sınıf ortamı oluşturmak adına 5-6 kişilik öğrenci grubu ki, 12 sınıf seviyesinde toplam 60-70 öğrenci yapar, hiç mantıklı değil. Biz bir öğrenci bile zarar görmesin dige evde kal derken stüdyoya 60-70 öğrenci taşımak?!!
    3. Farklı öğretmenler ders anlatabilir ancak, öğrenciler zaten kendi okullarında aynı öğretmenden ders dinlemeye alışık oldukları için eba tv deki uygulamayı da çok normal karşıladım doğrusu.
    4. Öğretmenler öğrencilerine etkinlik yollayabilmeli deniliyor, zaten eba üzerinden çalışma ve etkinlik öğrenciye yollanabiliyor. Sadece 2-3 gündür ilkokul öğrencilerinin eba ya erişim sorunu var, onunda en kısa sürede çözüleceğine inanıyorum.
    5. Öğrencinin olmadığı ve tek yönlü iletişimle ders anlatılmaya gayret edilen bir ortamda bir derste olması gereken süreçlerin tamamının olmasını arzu etmeyi güzel bir temenni olarak kabul ediyorum.
    6. Bana göre ders aralarına dersle ilgili içerik koymak demek, kendiyle çelişen bir ifade olarak ders arası yapmamak, öğrencinin kesintisiz tv izlemesi yani bir saat boyunca derse devam etmesi demektir.
    Son olarak değerli hocam, böyle durumlarda sosyal medyayı genellikle memnuniyetsizliğini ifade edenler kullanır. Memnun olanlar da çoğunlukla sessiz kalır. Yani sosyal medyaya kulak vererek bir olay hakkında objektif yargıya varamayız. Ama bunlar sizin kendi düşünceleriniz ise o başka. Yazının başında sosyal medya izlenirse memnuniyetsizlik görülür dediğiniz için belirtmek istedim. Ama bunlar sizin kendi düşünceniz ise o başka! Ayrıca bakanlığa önerilermiş gibi başlayan yazı içinde yine öğretmenleri başarısız ve eksikmiş gibi gösteren ifadeleri yadırgadığımı da arz etmek isterim. Sonuçta hiç bir öğretmenimiz, öğrenci olmayan bir ortamda tam verimli ders sunumu yapamayacaktır. Tabii ki, sürecin en iyi şekilde devam etmesi ve öğrencilerimizin en üst düzeyde verim alabilmesi hepimizin ortak dileğidir. Uzaktan eğitiminde gün geçtikçe çok daha iyi olacağına olan inancımla kalın sağlıcakla...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK