MEB'den Aylıksız İzin Dönüşü Başlama ve Ek Ders Ücreti Yazısı

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından Hamza AYDOĞDU imzalı Aylıksız İzin Dönüşü Başlama ve Ek Ders Ücreti ile ilgili görüş yazısı gönderildi.

08.04.2020 tarih ve E.6247590 sayılı yazı:

İlinize bağlı eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108 inci maddesinin (B) fıkrası çerçevesine aylıksız izinde olup Covid-19 salgını nedeniyle okulların tatil edildiği sürelerde göreve dönmek isteyenlerin, göreve başlatılıp başlatılamayacakları ile başlatılmaları halinde ek ders ücretinden yararlandırılıp yararlandırılamayacaklarına ilişkin ilgi (a) yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108 inci maddesinin (B) fıkrasında; “Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmi dört aya kadar aylıksız izin verilir.” hükmüne yer verilmiştir.

İlgi (b) Yönergenin “Aylıksız izin vermekle yetkili amirler” başlıklı 17 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (b) bendinin 2 inci alt bendinde; “Diğer memurlardan il milli eğitim müdürlüklerinde görev yapanlar ile il milli eğitim müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında görev yapanlara il milli eğitim müdürü, ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görev yapanlar ile ilçe milli eğitim müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında görev yapanlara ilçe milli eğitim müdürü tarafından izin verilir.” denilmektedir. Devlet Personel Başkanlığının 22.04.2015 tarih ve 2808 sayılı görüş yazısında ise, doğum yapan memurun doğum sebebiyle aldığı aylıksız iznin süresi bitmeden iznini keserek göreve başlamak istemesi halinde göreve başlatılması hususunun Bakanlığımızın takdir yetkisinin bulunduğu belirtilmiştir.

Bu çerçevede, yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar birlikte değerlendirildiğinde, ilinize bağlı eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden ilinizce aylıksız verilenlerin aylıksız izin süresi bitmeden göreve dönmek isteyenlerin eğitim kurumlarının tatil edildiği bu sürelerde Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirlerde dikkate alınarak göreve başlatılmaları Valiliğiniz takdirinde olduğu değerlendirilmektedir.

Diğer taraftan daha önce birer örneği teşkilatımıza gönderilen ilgi (c, ç) yazılarda; Covid-19 salgını nedeniyle Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında 06-10 Nisan 2020 tarihleri arasında uygulanması öngörülen ikinci ara tatilin 16-20 Mart 2020 tarihleri arasında uygulanacağı; 23 Mart-30 Nisan 2020 tarihleri arasında ise eğitim kurumlarının tatil edilerek bu eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin idari izinli sayıldıkları belirtilmişti.

İlgi (c) yazıda da belirtildiği üzere, 01.09.2019 tarihli ve 30875 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2020 ve 2021 yıllarını kapsayan Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun 28.08.2019 tarihli ve 2019/1 sayılı Kararının “Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Mali ve Sosyal Haklar” bölümünün “Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller” başlıklı 2’nci maddesinde; “Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.” hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm çerçevesinde, Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin, bu tatil sürecinde iş günlerinde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılmaları gerekmektedir.

Öte yandan, aylıksız izin kullanmakta iken eğitim kurumlarının tatil edildiği sürelerde aylıksız iznini kesip göreve başlayan öğretmenlerin üzerinde, eğitim kurumlarında eğitim ve öğretim yapılmadığından herhangi bir ders görevinin bulunamayacağı açıktır. Dolayısıyla bu öğretmenlerin, söz konusu sürelerde yapmış sayılacakları herhangi bir ek ders görevi de olmayacaktır.

Bu nedenle, aylıksız izin kullanmakta iken eğitim kurumlarının tatil edildiği söz konusu sürelerde aylıksız iznini kesip göreve başlayan öğretmenlerin, bu sürelerde herhangi bir şekilde ek ders ücretinden yararlandırılmalarının mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir.

Bilgilerinizi rica ederim.

Hamza AYDOĞDU

Bakan a.

Genel Müdür

 

  • 4 0
  • 09 Nisan 2020 20:36 4.995
  • bakirmahmut
  • Aktif Haberler
  • 1ogretmen1
    11 Nisan 2020 08:36
    0 0
    Bu yazıdan çıkardığım sonuç başlayabilir ama ek ders alamaz doğru mu
  • toprakana
    10 Nisan 2020 12:40
    19 3
    Eğer ben bu dönem gitmeyecegim diye ücretsiz izine ayrılıp sonra nede olsa okul kapandı fırsattan istifade gidip başlayayım diyen bir ogretmenin okuttuğu çocuklara üzülürüm ben fazla söyleyecek söz yok yazık herşey paramı
  • Deniz_33
    10 Nisan 2020 12:25
    21 0
    İnsanlar krizi fırsata çevirme derdinde..Virüs olmasaydı kaçı başlardı göreve?
  • buwcu
    10 Nisan 2020 11:33
    9 0
    Böyle bir kararın illere bırakılması olmamis..bakanlık net bir karar verip olayı netlestirmeliydi...biri başlayıp biri baslatilmadiginda tek suçu farklı ilde olmuş olması mı yani..
  • Darbeli matkap
    10 Nisan 2020 06:28
    5 0
    Goreve baslatilip baslatilmayacagina valilik karar verecek bu yuzden her valilik farkli karar verebilir baslatilsa bile ek ders alamaz bu yazidan bu sonuç cikar . Baslatilmazsa da kimse bir sey diyemez bence
  • furkan2577
    10 Nisan 2020 04:01
    0 0
    16 Martta il milli eğitimden ilişik kesip ilkokula atanan bilfiil derse girmeyen ve ek ders onayı alınmayan sınıf öğretmeni de aynı kapsamda mı değerlendirir acaba
  • serkanakar
    10 Nisan 2020 01:05
    23 1
    Anladığım kadarı ile göreve başlayabilir ücretsiz izindeki öğretmenler ama ek ders alamaz herkesin kararı kendine tabi de bu süreçte sanırım biraz dışını sıkıp izindeki bayan arkadaşlar dilekçe tarihine kadar başlamaması daha etik duruyor. Bu şahsi fikrimdir kimseyi bağlamaz
  • Unexpected
    09 Nisan 2020 23:54
    13 3
    Bu biraz vicdan isi. Ama kimin ekders icin baslamak istedigini anlamak mumkun degil gibi.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK