MEB'e Zorunlu Hizmet Yükümlülüğü Sona Ersin Başvurusu

Maarif Sen: "Zorunlu Hizmet Yükümlülüğü" garabetinin son bulması için MEB'e başvuruda bulunduk.''

 
Sayı    : MS-310-2019/52                                       28/11/2019
Konu   : Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü Hk.
  
 
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA
                                     ANKARA
  
''06.05.2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü Süreleri" başlıklı 27. Maddesi 2. Fıkrasında; "(2) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden sonra Bakanlık öğretmen kadrolarında göreve başlayanlar;... çalışmakla yükümlüdürler." hükmüyle yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 06.05.2010 tarihinden önce göreve başlayan öğretmenler zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulmuştur.
 
17.04.2015 tarihli ve 29329 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğin 39. Maddesinde "(1) Zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamına alınacak eğitim kurumları, kurumun bulunduğu yerin nüfusu, coğrafi konumu, sosyo-ekonomik yönden gelişmişlik düzeyi, sağlık ve ulaşım şartları dikkate alınarak belirlenir." denilmektedir ve 42. Maddesi 1. Fıkrasında; "(1) Bakanlık öğretmen kadrolarında 06.05.2010 tarihinden sonra göreve başlayanlar;... çalışmakla yükümlüdürler." hükmüyle 06.05.2010 tarihinden önce göreve başlayan öğretmenler için zorunlu hizmet muafiyeti korunmuştur.
 
27.07.2016 tarihinden bu yana tarafınızca yapılan öğretmen atanmalarının tamamı, 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereği “öncelikle kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelere olmak üzere” sözleşmeli öğretmen ataması şeklinde yapılmaktadır.
 
652 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 4.Maddesi 3.Fıkrasında; "Atanan sözleşmeli öğretmenler üç yıl süreyle başka bir yere atanamaz. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen öğretmenin eşi bu öğretmene tabidir. Sözleşmeli öğretmenler, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulur. Sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanır. Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az bir yıl daha görev yapar, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmaz." denilmektedir.
 
Zorunlu çalışma yükümlülüğü; öğretmen istihdamında sıkıntı yaşanan, çalışılması diğer yerlere göre zor olan, kalkınmada öncelikli olan ve dezavantajlı durumda bulunan bölgelerde öğretmenlerin çalışmasını zorunlu kılmakta iken 06.05.2010 tarihinden önce ataması yapılan öğretmenlerin tamamı çeşitli haklı gerekçelerle bu yükümlülükten muaf tutulmuştur. Ancak 06.05.2010 tarihinden sonra ataması yapılan öğretmenlerin tamamı ise zorunlu hizmet  muafiyeti için aynı haklı gerekçeler yine oluşmuş olmasına rağmen tarafınızca halen zorunlu çalışma yükümlüsü kabul edilmektedir.
 
Zorunlu hizmet bölgelerinde öğretmen ihtiyacını karşılamak için başvurulan zorunlu çalışma yükümlülüğü uygulaması, kamuoyunda "çakılı öğretmen" olarak nitelendirilen ve iki yılı aşkın bir süredir tarafınızca yapılan sözleşmeli öğretmen atamalarıyla zaten işlevini kaybetmiş bir uygulamadır. 
 
Zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapan öğretmenler ile zorunlu hizmet bölgeleri dışında görev yapan öğretmenlerin aynı maaşı alıp farklı özlük haklarına ve imkanlara sahip olmaları, zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapan öğretmenlerin bir çok konuda zaten kısıtlı olmaları başlı başına bir adaletsizliktir.
 
Öğretmen istihdamında sıkıntı yaşanan bölgelerde istihdamı ve istikrarı sağlamak için doğru olan; öğretmenleri zorunlu hizmete tabi tutmak değil, hizmete gönüllü olmaya teşvik etmektir. Eğitim öğretim hizmetinin gönüllü olarak yapılmadığı durumlarda verimli olmadığı ve olmayacağı, zorla ve zorunlulukla güzellik olmayacağı  açıktır. Aslolan; öğretmenlerin çalışma koşullarını iyileştirmek, koşullara karşılık gelecek tazminatları ödemek ve bu şekilde öğretmenleri kendi istekleriyle gönüllü olarak istihdam edebilmektir.
 
Yukarıda sıraladığımız tespit ve gerekçelerle Maarif Çalışanları Sendikası (MAARİF-SEN) olarak; Bakanlığınıza bağlı olarak görev yapan tüm öğretmenler için daha önce tarafınızca birkaç kez tesis edilen zorunlu hizmet muafiyetinin son kez yeniden tesis edilmesi ve bununla birlikte zorunlu hizmet yükümlülüğü uygulamasına son verilmesi, öğretmen istihdamında sıkıntı yaşanan bölgelerin “atamada öncelikli bölgeler” olarak yeniden belirlenerek bu bölgelerde görev yapacak öğretmenlere gerekli fizibilite çalışmaları yapıldıktan sonra asgari ücretin iki katına kadar teşvik ikramiyesi ile konut kira yardımı verilmesi ve bu taleplerimizin tarafınızca değerlendirildikten sonra sonucundan yazılı olarak bilgilendirilmemiz hususlarında;
 
Gereğini bilgilerinize arz ederiz.'' 
 
 
Maarifsen                                  
 
  • 3 17
  • 29 Kasım 2019 16:05 5.171
  • yavyil69
  • Aktif Haberler
  • 1ABCD1
    03 Aralık 2019 15:03
    2 1
    Ne güzel iş. Biz gidelim 7-8 yılımızı oralarda geçirelim. Birilerinin keyfi bozulacak diye zorunlu hizmeti kaldırın. Bırakın kaldırmayı. 2010 da zorunlu affa uğrayanların doğu hizmetine alınması lazım ki bu yer değiştirme karmaşası son bulsun. Zorunlu hizmet affından önce hiçbir sorun yaşanmıyordu.
  • hayber_38
    02 Aralık 2019 15:38
    7 2
    Ben bu zorunlu hizmet affına, eş durumu atamalarına hep karşıyım. Yeni öğretmen merkezde (eş durumu yapmış, aile bütünlüğüymüş. Servisle o gitsin günlük 130 km köye), eş durumu yapamayan ben 10 yıldır köyde ve birleştirilmiş sınıf. Üstüne daha hala il emrine veriyorlar. Eşi çalışmayan direkt cezalı.
  • cybermavi
    02 Aralık 2019 12:36
    5 3
    bence 2010 dan önce atananlarada zorunlu hizmet getirilmeli.çünkü kaklmış olsada halen zorunlu hizmet bölgesinde çalışıyorum.belki kadememi ve ek puanımı verirler
  • ogretmen1089
    02 Aralık 2019 12:08
    4 7
    bence de kalkmalı, bu ekonomik koşullarda seve seve zorunlu yerlerde çalışacak yüz binler var zaten. onlarla belli bir sözleşme kurulur ve çalışırlar. zorunluyu dayatmanın bir mantığı kalmadı.
  • ordangeçenbay
    02 Aralık 2019 10:39
    5 1
    Maarif sen ne çok biliyor... Millet sürünsün doğu da.. batı da keyif sürenler de surmelerine devam etsin.. oh ne güzel.. bende 2010 da bunun gazabına uğrayan öğretmen olarak hakkımı hiç helal etmiyorum.. sapanca da olmak varken Kars'ın ücra köylerinde kaldık yıllarca...
  • ca_thee
    02 Aralık 2019 10:30
    1 0
    php_korsan öğretmenim askere doğuda dediğiniz miktarda para ödemesi hiç yok çünkü askerlikte görev tanımlaması 7/24 üzerinden yapılıyor keşke dediğiniz gibi herkese yapılsa iyi olur
  • kevser_1442
    02 Aralık 2019 10:15
    7 2
    Kim kimi, neyi, nasıl affediyor???
    Herkes gidip adam gibi hizmetini yapacak. Sonra klavye başında vatan kurtarmaya kalkmayacak!
    Böyle bir talepte bulunurken yüzü kızarmalı insanın... Gidemediğin yer senin değildir!!!
    Bir zahmet git ve adam gibi görevini yap!!!
    Bizi kuşlar getirmedi. Herkesin bir ailesi var.
    Maarif seni esefle kınıyorum!!!
  • smileplease03
    01 Aralık 2019 12:35
    7 2
    Maarifsen üyelerini gönderin o zaman Doğu'ya :)
  • hazanın dünyası
    30 Kasım 2019 21:57
    3 3
    Katlamalı puan handikapı için zorunlu hizmet affı elzem. Katlamalı puan zorunlu hizmet yerinde olmalarına rağmen affa uğrayanları(doğuda veya zorunlu hizmet yerinde kalıyor ama uğruyor?!) ve aynı hizmet bölgesinde olup okul değiştirenleri teğet geçti!! Dengesiz bir uygulama!
  • php_korsan
    30 Kasım 2019 12:41
    17 0
    Asker ve doktor gibi doğu illerinde iyi bir teşvik ikramiyesi odenirse bu sorunlara gerek kalmaz.Odemmeyecegine göre de tartışmaya gerek yok.Cunku bakan beyle karşı karşıya oturup bu meseleleri konuşan sendika da yok.Asker nöbet tutuyor, doktor sağlık hizmeti veriyor 4 binlere varan teşvik alıyor.Ogretmen köylerde eğitim veriyor düşünen yok.
  • smyi
    30 Kasım 2019 11:05
    5 4
    asla hakkı ve adaleti savunmayalım, aferin.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK