MEB’in genelgesini öğretmenler yorumladı... Önlükle rol model olunur mu?

MEB bir genelge yayınlayarak öğretmenlerin rol model olması için önlük giymesinin teşvik edilmesini istedi. Bu genelge eğitim dünyasında tartışma yarattı. Öğretmenlerin bir kısmı sadece kıyafetle rol model olunamaz derken kimi de önlüğün ders disiplinine katkı sağlayacağını söylüyor.

Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı, 81 ildeki milli eğitim müdürlüklerine 2023-2024 eğitim öğretim yılında gerçekleştirilecek iş ve işlemlere dair bir Genelge gönderdi. Genelgede yer alan öğretmenlerin, öğrencilere rol model olması bakımından önlük giymelerinin teşvik edileceğini ifade eden madde sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.

‘EĞİTİMCİYE YAKIŞIR’

Diğer yandan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Şanlıurfa’da katıldığı il eğitim değerlendirme toplantısında, genelgenin ilgili maddesine dikkat çekerek, “Öğretmen arkadaşlarımızın okullarda bir eğitimciye yakışır şekilde giyinmesini istiyoruz. Bu sebeple beyaz önlük uygulamasının valiliklerimizce teşvik edilmesini arzu ediyoruz, bunu da genelgemizde belirttik” dedi. Konuyla ilgili olarak görüşüne başvurduğunuz eğitim uzmanları, öğretmenlerin önlük giymelerinin öğrenciyi motive edeceği gibi okul ortamına da bir düzen getireceği görüşünde. Öğretmenlerin ise önlük konusundaki görüşleri birbirinden farklı...

SAĞLIKÇI GİBİ GÖRÜNÜRÜZ

Gaziantep Selimiye Anadolu Lisesi öğretmeni Cüneyt Saatçi: Birçok öğretmen önlük giymiyor. İlgili maddenin rol model olma kısmını çok anlayamadım. Çünkü beyaz önlükle aynı zamanda bir sağlık çalışanı gibi göründüğümüzü düşünüyorum.

ÖNLÜK GÜVEN VERİYOR

İstanbul Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmeni Mustafa Özbaş: Öğretmenler eskiden kıyafetlerin kirlenmemesi için beyaz önlük tercih ediyordu. Ancak öğrencilere serbestlik gelince öğretmenler de önlük giymeyi bıraktı. Önlük hem öğrencilere hem de velilere güven veriyor.

OTORİTEYİ GÜÇLENDİRİR

Erzurum Ömer Nasuhi Bilmen Ortaokulu öğretmeni Tuba Dumlu Güler: Ben normal şartlarda da önlük giyiyorum. Önlük, öğretmenin otoritesini güçlendiriyor.

KIYAFET OKULU TEMSİL EDER

Eğitim Uzmanı Prof. Dr. Murat Özdemir (Hacettepe Üniversitesi): Kıyafet serbestliği bazen abartılabiliyor. Okullara girince kim öğretmen, kim kantin görevlisi pek anlaşılmıyor. Ayrıca öğretmenler kıyafetleriyle okullarını da temsil ediyor. Beyaz önlük giyilmesinin okula bir düzen getireceğini düşünüyorum. Ancak öğrencilere de sadece kıyafetle rol model olunamaz.

DİSİPLİN SAĞLANIR

Eğitim Uzmanı Prof. Dr. Faruk Öztürk (Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi): Önlük bir ciddiyet göstergesi. Olumlu bir algı oluşturduğu gibi öğrenciyi de motive eder. Öğrenciler bu şekilde dersi daha çok ciddiye alır ve disiplin sağlanır.

ÖĞRETMENLER SOSYAL MEDYADA NE DEDİ

- Bu önlük konusu durup durup birkaç yılda bir ortaya atılıyor. Önlükle mi rol model olacağız?

- 13 yıldır giyiyorum, ne giyeceğini bilmeyip yanlış örnek olanlara nazaran iyi bir model olduğumu görüyorum.

- En son önlük giyindiğimde öğrencim, ‘Hocam beni sünnet eden doktora benzemişsiniz’ demişti. Öğrenci önlüğü değil öğretmenin davranışlarını model alır.

- Nereden çıktı bu önlük?

- Öğretmen önlük giyerse ne olur? Tabii ki güzel olur, şık olur. Özellikle de ortaokul ve lise öğretmenlerimizin önlük giymesini tavsiye ederim. En önemlisi ise çocukların karşısına bakımlı ve temiz çıkmak.

- Lisede öğrenci-öğretmen ayrımı olsun isteniyor. Özellikle yeni atanan öğretmenler, ergenler gibi giyinip gelince pek resmi olmuyor malum.

- Hiçbir güç bana Önlük giydiremez. Zaten ütülü tertemiz ve şık giyinerek örnek oluyorum. Bir ton para harcadığım kıyafetlerimi önlükle kapatamam.

 

Melike ÇALKAP /

  • 6 29
  • 29 Ağustos 2023 13:29 12.143
  • HGT
    03 Eylül 2023 16:22
    16 0
    Yorumların hepsine saygım var.Ancak.Kantin görevlisiyle öğretmeni kıyafetinden ayırmanın nesi önemli onu anlamadım.İlla kıyafetle ayırmanıza gerek var mı?Okul idare odasına gider görüşmek istediğiniz öğretmeni öğrenirsiniz.Okula girip her yetişkine öğretmen misiniz diye sormanıza ya da kıyafetle ayırmanıza gerek yok.Beyaz önlük olunca uzman ve başöğretmenler de apolettle ayrılsın diğerlerinden.Branşçılar mavi,ücretliler siyah önlük giysin….kıyafetle uğraşmak garip.Kıyafetin ayarı kaçıyor diyenlere de şunu söyliyim önce ekders ücretininin iyileştirmesi için ses çıkarın ya da atanamayan öğretmenler için.
  • Stargate_73
    03 Eylül 2023 15:08
    8 0
    @KDesigner hocam , bence çarpı atanlar öğretmenlik yapmıyordur. Ya da eğitimci değil diyelim . Başka bir şey bu . Akıl ve mantık ile açıklanmıyor maalesef.
  • Stargate_73
    03 Eylül 2023 13:55
    15 0
    Alttaki yorumuma çarpı atanlar için yazıyorum.
    Siz önlük giyin , biz öğrenci yetiştiririz.
  • KDesigner
    03 Eylül 2023 13:54
    10 0
    Stargate_73 hocam yapılabilecek en iyi yorumlardan birisini yapmış, bu yoruma çarpı atanlara inanamıyorum! Bir bez parçasının öğretmenin otoritesini güçlendirebileceğine inananlar varsa gerçekten durum vahim
  • Ozan2362
    03 Eylül 2023 08:51
    16 0
    Artık bu meslekten bunaldım. Benimle aynı düşüncede olanlar var mı acaba? Varsa yorumu beğenerek yoksa yorumumu beğenmeyerek belli edebilir kendisini
  • Stargate_73
    02 Eylül 2023 23:12
    25 3
    Önlük otoriteyi güçlendirmez efendiler. Otoriteyi öğretmenin duruşu , kendini geliştirmesi , öğrencilere olan pozitif eğilimi , onları anlaması , sınıfta olumlu iklim oluşturması , çalışkanlığı , yaratıcılığı belirler.
  • demiroz22
    01 Eylül 2023 22:57
    5 21
    kılık kıyafet yönetmeliği deyince rahatsız olanlar çarpıyı basmış saç sakal bir birine karışmış baş sıkmalı feraceli şalvarlı saçı tokalı erkek öğretmenler yazın kısa kollu atletle kışın çeşit çeşit kazaklarla okula gelmek iyi oluyor galiba önlükle değil kıyafet yönetmeliği ile rol model olalım derli toplu olalım serbest kıyafet hem öğrenciye hem öğretmene yaramadı buldum delisi oldu herkes
  • Bamsı
    01 Eylül 2023 13:52
    3 12
    Hükümümetimin verdiğini her kararın arkasındayım. (!)
  • investvoyager
    01 Eylül 2023 12:24
    16 0
    Beyaz önlüğü giymek istedin de engel mi oldular?
  • hamurcu38
    31 Ağustos 2023 09:28
    29 1
    Giymeyeceğim yazıyorum,3 kişi çarpı atııyor..sen giy arkadaşım hayırlı olsun sana karışmıyorum kendimden bahsediyorum ben..😂
  • demiroz22
    30 Ağustos 2023 12:12
    2 17
    kılık kıyafet yönetmeliği kaldırıl mı kimsenin uymadığı kılık kıyafet yönetmeliğini uygulayın bakın bakalım orda önlük yazıyor mu yönetmelikte yazmayan kıyafetleri giyiyor takıyor öğretmen onları da bi düzeltseniz
  • zeki2976
    29 Ağustos 2023 22:23
    10 1
    Bedava verirlerse bir kez giyerim.
  • Baykarabey5858
    29 Ağustos 2023 21:47
    36 4
    Bir öğretmen olarak MEB'den önlük hakkımı değil özlük hakkımı gözden geçirmesini istiyorum. 10 küsür yıl bitişik eğik yazı dayatmasıyla bizleri yoran, suyu tersine akıtan mantığın şimdi de önlük giymenin bilimsel hangi araştırmanın sonucu olduğunu ve nelere derman olacağını da merak etmiyor değilim.
  • filiz_07
    29 Ağustos 2023 21:30
    12 1
    Her rengi hallettik, bir tek fıstık yeşili kaldıydı...
  • hamurcu38
    29 Ağustos 2023 20:31
    21 4
    Giy - me -ye -ce -ğim.
  • simay_46
    29 Ağustos 2023 20:14
    6 2
    Her rengi hallettik, bir tek fıstık yeşili kaldıydı...
  • hsynmmrt
    29 Ağustos 2023 18:37
    19 2
    Bu canımın içi proflar hangi yaptıkları araştırmaya dayanarak bu sözleri sarfetmisler. Nerede, ne zaman, kaç kişiyle.... bilimsel çalışma yapmışlar. İskembeden mahallenin delisi de sallar. Bilimsel konuşun.
    Öğretmenin itibarının nasıl yok edildigini, insanların ekonomi düşünmekten dersi dusunemeyecegini, eğitimin gerçek problemlerini tartışın,araştırın, ortaya bilim koyun. Laf salatası için prof yapilmadiniz sanirim
  • delireis
    29 Ağustos 2023 18:27
    2 14
    Okullar korona yüzünden geç açılacak diyorlar aslı astarı var mı acaba
  • korhan83
    29 Ağustos 2023 17:55
    20 2
    Önlükle örnek olunacaksa bakan il ilçe okul müdürleri dahil hepsi önlük giysin ama o zaman öğrenci de mavi önlüğünü giysin eskiden olduğu gibi ortaokul ve lise öğrencileri de takım elbise giysin..
  • hknsay54
    29 Ağustos 2023 17:38
    6 6
    Okul, evimin dibinde ve 1.sinif okutacagim.Dun gittim hizmetli yok, temizlik malzemesi yok.Müdür sınırlarınızı hazırlayın dedi.300 lira verdim temizlikçi tuttum.
  • muallimakif
    29 Ağustos 2023 17:29
    18 4
    Benim önlüğe verecek param yok.
  • mosit
    29 Ağustos 2023 17:06
    7 7
    Tek sorun bizim önlükmüş giyelim de hayat normale dönsün arkadaşlar.
  • asov
    29 Ağustos 2023 16:42
    16 2
    Uzmanların yorumlarına hayret ettim. "Eğitim Uzmanı Prof. Dr. Murat Özdemir (Hacettepe Üniversitesi): Kıyafet serbestliği bazen abartılabiliyor. Okullara girince kim öğretmen, kim kantin görevlisi pek anlaşılmıyor. Ayrıca öğretmenler kıyafetleriyle okullarını da temsil ediyor. Beyaz önlük giyilmesinin okula bir düzen getireceğini düşünüyorum." ??? Okul binasına giren ilk bakışta anlasın istiyorsanız birer kimlik takılır. Ayrıca okulda olanlar gayet tanıyor kim öğrenci kim öğretmen. "Eğitim uzmanlarının" muhtemelen kırk yılda bir girdikleri eğitim kurumlarında kendi anlayışlarına göre "düzen" görmek istedikleri için o kurumda daimi görev yapanlara müdahale etmek istemelerini doğru bulmuyorum. Önlük giymek isteyen giyiyor zaten, insanları zorlamak gereksiz gerginliklere kapı açacak. Rol model de davranışlarla olur, kıyafet sadece ilk izlenimden ibaret. Ciddiyet ve otorite ise önlük giydirmekle olmaz; öğretmenin yetkinliği ile işini yapması, yöneticilerin öğretmenin otoritesini öğrenci gözünde sarsmaması ve öğretmenin arkasında durmakla olur.
    "Eğitim Uzmanı Prof. Dr. Faruk Öztürk (Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi): Önlük bir ciddiyet göstergesi. Olumlu bir algı oluşturduğu gibi öğrenciyi de motive eder. Öğrenciler bu şekilde dersi daha çok ciddiye alır ve disiplin sağlanır." cümlesi ise şaşırtıcı derecede absürt. Sadece bir gün öğretmenlik yapan birisi bile öğrencilerin algısının önlükle yönlendirilemeyeceğini bilir. Önlük ancak tamamlayıcı bir aksesuar sayılabilir. Eğitimle ilgili problemler,
    sınıf yönetimi ile ilgili problemler aksesuarla çözülmez.
  • abete
    29 Ağustos 2023 16:22
    16 3
    Öğretmeni maddi ve manevi olarak ezin sonra otorite kurşun diye önlük giydirin. Önlükle otorite kurduğunu sanan ogretmene çocuğumu vermem.
  • kuluncak
    29 Ağustos 2023 16:00
    20 2
    Gelirimizle örnek olsaydık.
  • asunar
    29 Ağustos 2023 14:27
    15 1
    Yakalık da taktık mı tam rol model oluruz.
  • Petrucci
    29 Ağustos 2023 14:26
    23 2
    Her kuşu yedik bir leylek kaldı galiba. Öğretmenden önce öğrenciye giydirin siz önlüğü. Önlük değil özlük istiyoruz biz. Öğretmeni örnek göstermek için önce onu insani şartlarda yaşatın. Hiçbir öğrenci ögretmen olmak istemiyor. Neden istemiyor bir sorun bakalım. 1400 lira eğitim ödeneğini konuşun, 60 lira ek dersi konuşun. Ögretmen okula nasıl gidecek, karnını nasıl doyuracak onun derdinde.
  • ssszmzh
    29 Ağustos 2023 14:13
    15 0
    Teşvik?
    Yuvarlak bir kelime. İstediğin yere yuvarla.
    Valiliklere bırakılmış.
    Vali önlük giymeyene ceza da verebilir.
    Neticede ceza da bir teşvik yöntemi, değil mi?
  • hknsay54
    29 Ağustos 2023 14:10
    15 1
    Rol model önlük yakışır tamam kabul ediyorum. Yanında 6 bin lira ek ders ve 35 bin lira maaş daha çok yakışır.
  • RhEmek
    29 Ağustos 2023 13:57
    23 1
    Bugün önlük rol model sayılacaksa yarın neleri genelgeyle muteber sayacaksınız peki ? Öğretmen şunu giymez rol model, öğretmen şunu bunu yemez içmez rol model, öğretmen bıyığını şu biçimde keser kesmez rol model vb.
    Efendiler derdiniz kadın öğretmenlerin kıyafetleri biliyoruz ama yapacak bir şey yok. İnsanlar nasıl giyinmeleri gerektiğini biliyorlar.
  • carpediem03
    29 Ağustos 2023 13:41
    34 1
    Eğitim Uzmanı Prof. Dr. Faruk Öztürk (Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi): Önlük bir ciddiyet göstergesi. Olumlu bir algı oluşturduğu gibi öğrenciyi de motive eder. Öğrenciler bu şekilde dersi daha çok ciddiye alır ve disiplin sağlanır.

    Eğitim fakülteleri ve oradaki hocaların, Okuldan, gerçek hayattan ne kadar uzak olduklarını varın bu cümle ile siz yorumlayın.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK