MEB'in Karneyle İlgili Karar Değişiklikleri

Yılın başından itibaren, sınavların yüz yüze yapılacağı tarihle ilgili defalarca karar değiştiren MEB, son olarak ilk ve ortaokullarda karnelerin derse katılıma göre verileceğini duyurdu. Liselerle ilgili ise bir açıklama yok.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2020-2021 eğitim öğretim yılı başladığından bu yana hem yüz yüze eğitim hem de sınavlarla ilgili defalarca karar değiştirdi. Son olarak 25 Aralık’ta yaptığı düzenlemede, ilkokullarda, sınav yapılmayacağını, karne  notlarının ders etkinliklerine katılım puanıyla belirleneceğini, ortaokul ve liselerde birinci döneme ait bir yazılı, uygulama puanı ve performans notları üzerinden ölçme değerlendirme yapılacağını duyurmuştu.

Sınav notu bulunmayanlar için okul ortamında, yüz yüze sınav yapılacağı, iller arası hareketliliğin azaltılması amacıyla da sadece ortaöğretim öğrencilerinin, aynı okul türünde olması kaydıyla bulundukları ilde sınava katılabileceği belirtilmişti.

MEB, önceki gün ilkokul ve ortaokullarda karne notlarının derse katılım puanıyla belirleneceğini, birinci dönem yapılmış yüz yüze sınavların karneye dahil edilmeyeceğini açıkladı. Ancak isteyen veliler, 21 Ocak’a kadar okul müdürlüklerine başvurmaları halinde, yapılan sınavlardan alınan puanların karne puanı değerlendirmesine dahil edilmesini isteyebilecek. Ortaokullarda ayrıca varsa proje puanları da karne notunda etkili olacak.

Tableti olmayan var

MEB, “Derse katılıma göre karne verilecek” dedi ancak bilindiği üzere yaklaşık 3,5 milyon öğrenci, tableti, bilgisayarı ya da interneti olmadığı için derslere giremedi. Peki, bu öğrencilerin durumu ne olacak? Ayrıca yapılan açıklamada liselerle ilgili bir bilgi yok. Onlar yüz yüze sınav olacak mı, olacaklarsa önceki duyuruda olduğu gibi bulundukları illerde sınava girebilecekler mi?

Sınavı olanlar isterse karne notuna ekletebilecek. Büyük ihtimalle notu yüksek olanlar karneye ekletecek, bu durumda lise ve üniversiteye giriş sınavlarında bu öğrenciler avantajlı duruma geçmeyecek mi? Bazı okulların, öğrencilerine yüksek not verilmesinin önüne nasıl geçilecek?

Öğrenci, veli ve öğretmenler bu soruların cevaplarını merak ediyor ve sürekli değişen kararlara da tepki gösteriyorlar. İşte onlardan bazıları:

Derse katılmayanlara da gayri resmi 50-70 arası bir not verin diyorlar. İş resmiyete dökülmeli. Öğretmen, olası davalardan korunmalıdır.

Yine kötü biz olacağız, herkese 100 versen adil değil. Performans notunu ölçeceğimiz şeyler yine adil değil. Keşke notları da MEB verseydi en azından vicdanım rahat olacaktı.

Ortaöğretim başarı puanlarında bu seneye özgü bir değişiklik (katsayısının düşürülmesi, 4. sınıfın ortalamaya katılmaması gibi) iyi olabilir.

Umarım devlet okullarındaki öğretmenler bütün öğrencilere yüksek notlar verirler. Zira özel okullar öyle yapacak.

En kötüsü de her şeyin son dakika yapılması. Tüm notlar verildi. Not çizelgeleri dolduruldu. Ayrıca derslere hiç katılmayanlara not verme de öğretmenin takdirine bırakıldı. Konuyla ilgili MEB hiçbir açıklama yapmadı.

O halde niye sınav yapıp öğrenci ve öğretmenleri tehlikeye atıp bu kadar yordunuz?

 

Aysel BOZAN YILMAZ /

  • 14 0
  • 16 Ocak 2021 23:08 17.125
  • Aktif Haberler
  • mstfzkn2000
    19 Ocak 2021 00:07
    1 1
    Benim Oğlum 7. Sınıfa Gidiyor Matematik Uygulamalarından 85 Vermiş Diğer Sınavlardan 100 Almıştı. öğretmenini Aradım Neden 85 Verdiniz Diye. 85 İyi Notmuş. öğrenciyi Tanımıyormuş. Tüm Canlı Derslere Katılmasına Rağmen Derse Katılması Belirleyici Olmazmış. Hocam Diyorum Bu çocuk Matematik Dersi Sınavına Girmiş 100 Almış Sizin De Matematik Uygulamalrı Geçen Yıl Bursluluğu Kazandı. Derken Anlaşamadık. Müdüre Gittim Görüştüm. O Da Hocam Haklısınız Ama öğretmeni çağırıp Söylesem Ayıp Olur Dedi. Oğlumun Başarı Puan Ortalamasını Düşürdü Haksız Yere
  • Yağmur2019
    18 Ocak 2021 12:40
    4 0
    Dün aksam not verdim bugün sabah mesajlar başladı. Derse toplasan bir dönem boyunca 10 kez anca katılmıştır, ödev versem yapmamıştır Niye 80 vermişim, yükseltemez miymişim? Hayır yükseltmeyeceğim. Fazla bile verdim, sinir ederlerse düşürüceğim.Bu ne özgüven ya
  • php_korsan
    18 Ocak 2021 09:37
    1 0
    Verin gitsin.Spor sanat yeteneği olan yada matematiği iyi olan zaten üniversite kapısına gelince ya girecek yada giremeyecek.
  • emir3417
    18 Ocak 2021 04:50
    1 0
    Üniversite hocamız resim müzik beden eğitim gibi derslerde çocuk kendine göre en iyisini yapmıştır.gayret eder ama becerisi o kadardır .yapayan çocuktan çok iyi yapmasını beklemek hata olur demişti...ben hep o yüzden en iyi notu veririm
    Bir de şöyle düşünün ,her dersi100 olan bir çocuğa yetenek yok diye bu derslerde 100 den aşağı not verir misiniz?
    Cevap:hayır olur.
    Bazı arkadaşlar da şöyle bir algı var...çocuk sadece bu derslerde başarılıdır...ama teşekkür takdir alır diye iyi not verilmez ancak diğer dersleri çok iyi olup yetenek derslerine ilgi göstermeyene 100 verilir.bu durumda diğer çocuklara haksızlık değil mi?
  • emre__190
    18 Ocak 2021 01:07
    4 2
    Size yemin ediyorum bugün velim aradı.Gorsel sanatlar ve beden eğitimi için neden 90 verdin diye hesap soruyor.Bana aynen şöyle dedi benim bildiğim bu derslere 100 verilir diyor.İşin garibi bu öğrencim ben o derslere 90 versem bile takdir aliyorken...Varın siz düşünün durumu...Ben 4. Sınıf öğretmeniyim benim için bı dönum noktası oldu bu olay paylaşmak istedim...Öğretmenlik bitmiştir toplum gözünde malesef verdiğin nota bile saygı yok...
  • htaylan
    18 Ocak 2021 01:01
    2 0
    Değerli öğretmen arkadaşlarım, mevzuattan anladığım şudur:
    Öğrencilerin ve velilerin istediği notları verin, yoksa kötü öğretmen olursunuz!
  • huseyinyesilot
    18 Ocak 2021 00:04
    5 0
    En iyisi notları da veli versin,ara sıra canlı dersi de onlar yapsın,finalde de üniversite sınavına çocuğun yerine kendisi girer olur,biter.
  • jsmn1
    17 Ocak 2021 23:44
    2 0
    90 verdim arkasındam nesaj yağmuruna tuttu veli begenmiyormuş notu..eba genel değerlendirme performansı 54 ben 90 verdim..nesini begenmiyorsun dedim 100 bekliyormuş..maymun ettiler bizi..
  • carpediem03
    17 Ocak 2021 17:38
    7 0
    Arkadaşlar 1. Sınıf velisi bile not soruyor, karne soruyor. Ne notmuş, ne karneymiş arkadaş. Alsan ne almasan ne ?
  • mstykt
    17 Ocak 2021 16:33
    4 0
    Günah keçisi öğretmenler olacak bu not mevzusu yüzünden...
  • RhEmek
    17 Ocak 2021 12:49
    15 0
    Not yerine özlü sözler, şiirsel ifadeler, dokunaklı öyküler verip paylaşsak olmuyor mu? Yani aylardır bu şekilde gidiyordu ne de olsa.
  • yesiladam
    17 Ocak 2021 11:12
    5 1
    Bu yılı notsuz geçebilirdik.Mesela çocuk 6.sinifta ise ;5, 7 ve 8. sınıf not ortalaması, diploma notu olabilirdi.
  • canyucellive
    17 Ocak 2021 02:58
    17 2
    Bir fırsatı kaçırıyoruz.
    Bu süreçte ilkokuldaki tüm sınıflardan notu kaldırabilirdik. 300 4.sınıf öğrencisinin 280 inin takdir aldığı bir sistemden de kurtulmuş olurduk böylece. Gelişim planı benzeri bir uygulama ile yıl sonu değerlendirmesi veli ve öğrenciler ile buluşabilirdi. Fırsatı kaçırdık ama..
  • ugur_29_
    17 Ocak 2021 00:02
    12 3
    Bakanlığın hatalrı var evet ama bu not ve sınav uygulamalarında bütün kabahat çocuklar okulda daha güvende okullar açılmalı deyip okulları açtıran, sonrada kim açtı bu okulları kesinlikle kapatılmalı diyen bilim kurulunda.
    Onlar bulsunlar bu sorunun çözümünü.
  • ufukbey
    16 Ocak 2021 23:49
    7 5
    her işimiz göstermelik maalesef vereceğimiz notlar okul ortamının notları uzaktan eğitimde fırsat eşitliği olmadığı için not vermek anlamsız ben tüm öğrencilerime 100 verdim hepsi takdir alıyor ve hepsine teşekkür ediyorum iyi dayandılar...
  • nurdan90
    16 Ocak 2021 23:43
    14 0
    Biz öğretmenler mesleğimizden dolayı sabırlı ve özveriliyiz.Bakalım ne zaman tükenecek bu özellikler?
  • ferayserhan
    16 Ocak 2021 23:34
    16 0
    şimdi herkes hem Veli hem öğrenciler yüksek not beklentisinde beklentiler karşılanmadığında kötü olacak kişi tabii ki öğretmen olacaktır, kendi ilgisizlikleri olmayacaktır, geçen gün çocuğu hiçbir derse katılmayan velim çocuğunun derslere katıldığını sessizce ders dinlediğini benim bu yüzden onu fark etmediğimi söyledi benim haberim olmadan benim dersime nasıl katılmış orası belli değil ? Veli bu beyanı okula da bildirse, derse gelmedi hiç diyen ben mi sessizce ben fark etmeden derse katıldığını iddia eden Veli mi haklı olur ? Resmen bize yüksek not verin geçin baskısı yapılıyor
  • serdarsa48
    16 Ocak 2021 23:16
    21 6
    Değerli arkadaşlar e okul sistemine öğrencilerimizn okuduğu kitap listelerini girmemiz gerekmektedir. İl müdürlüğü okul okul sistemden bilgileri alarak kitap okuma oranlarını elde edecek, eğer okunan kitap sayısı çok düşük(3-4 kitap gibi) olursa, nedeniyle ilgili rapor isteyeceğini belirtmiştir. E okula kitap girişlerini yapmayı ihmal etmeyelim. İyi günler.

    Okul müdüründen gelen mesaj eğitim bitmiş bizimde hevesimizi iyice bitirecekler.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK