Milli Eğitim Bakanı Selçuk: Hayalim Sınavsız Sistem

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sınavsız bir sistemin hayalini kurduğunu belirtirken “Birdenbire sınav kalksın, herkes istediği yere girsin bu mümkün değil. Okullar arasındaki imkân farkı olması gerekenin çok üzerinde” dedi. Selçuk, Liseye Giriş Sınavı için de “Hiçbir çocuğun hayatını zorlaştırmayacağız” mesajı verdi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Hürriyet gazetesinin Ankara bürosunu ziyaret etti ve burada açıklamalarda bulundu.

Gamze Kolcu'nun haberine göre; "Eğitim mutabakat ister. Yani parti eğitimi olmaz. Milletin eğitimi olur. Ülkenin eğitimi olur. Hani o yüzden de hep böyle milletin ortak paydası nedir, oraya bakarak hareket etmek. Yoksa herkes kendi bakış açısıyla çocuk yetiştirmeye çalışır" diyen Selçuk'un sözlerinin devamında şunlar öne çıktı:

Bizim bütün bu yazılım altyapısını yapay zekaya dönüştürmemiz gerekiyor yani. Bütün karar süreçlerinin, yani ben öğretmenin performansı ile müdürün performansı ile uğraşmamalıyım, bu otomasyonla halledilmeli bu yapılabilir ama bunun bir yatırımı var. Nasıl bankacılık sistemi kendisini analogdan dijitale çevirdi ise Milli Eğitim'in de analogdan dijitale çevrilmesi gerekiyor. Ve bunun hızlanması gerekiyor.

'Sınava değil hayata insan hazırlamalıyız'

2040'a doğru dünyada, dünya tarihinin dördüncü büyük kırılması geliyor. Yani tarım, sanayi ve bilgi toplumundan sonra dördüncü büyük kırılma geliyor 2030'ların sonunda. Mevcut istihdam sistemlerinin tümünü yok sayıyor. Bunun içinde çocukların bu beceriyle meşgul edilmemesi gerekiyor. Sınava değil hayata insan hazırlamalıyız Türkiye'de. Dünyanın istediği beceri seti ne ise ben o beceri setini okul öncesinden itibaren vereyim istiyorum.

'Fabrikalara okul yaptık'

Mesleki eğitim) Meslek liselerinin içindeki makine parkı eskidiği için biz fabrikaların, otellerin, işletmelerin içini okul haline getirdik. Çünkü makine alamıyorsan olan yere götür.

'Ankara Fen'e değil, meslek lisesine girdiler'

Son 12 yılda öğretmen eğitimi yapılmamış mesleki eğitimde şu anda yüzde 64'ünün eğitimini bitirdik. Erkek çocuklarının askerlik sorunlarından dolayı işletmeler almak istemiyor. Pozitif ayrımcılık yaptık normal liseye 3 sene tecil, öbürüne 6 sene yaptık. Yedek astsubaylık getirdik, askerlik sorunu çözdük ilk defa. Türkiye'de bu yıl 246 tane patent ve faydalı model yapıldı. 11 tane otelin içine geçen sene okul açtık. ASELSAN içine okul açtık Ankara Fen Lisesi'nin puanıyla. Meslek lisesine girdiler ve Ankara Fen'e gitmediler. Teknoparklar içinde okul açıyoruz.

'Eğitimin amacı değişiyor'

Birdenbire sınav kalksın, her şey sınavsız olsun, herkes istediği yere girsin bu mümkün değil. Şundan dolayı değil; okullar arasındaki imkan farkı olması gerekenin çok üzerinde Türkiye'de. Bu Batı Avrupa'da yüzde 10'un altında. Okullar arasında imkan farkları olunca veli 'Ben şu okulu istiyorum' diyor. O okula talep artıyor ve sınav kaçınılmaz oluyor. Eğitimin amacı da değişiyor, yani sınav için elemek için eğitim yapıyoruz. Hayalim sınavsız bir sistem.

'Çocukların hayatını zorlaştırmayacağız'

(Liseye Giriş Sınavı) Prensip olarak şunu söyleyeyim hiçbir çocuğun hayatını zorlaştırmayacağız, hiçbir çocuğumuz bundan dolayı strese girmeyecek. Öğrencilerin mevcut artış oranından kaynaklı bir problem yaşamayacak.

'Üniversitede yığılma azalsın'

 İlk kez 2 Eylül'den itibaren, ilkokul 1, 2, 3'ten itibaren hangi çocuğun başarılarını ilgi alanlarını, sertifikalarını sistem tanıyarak geliyor. Çocukları okula başladıkları günden itibaren sistem tanıyor, takip ediyor. Çocukların özgeçmişleri elimizde. Seneye pilot uygulama yapılacak. 2021-2022 eğitim-öğretim senesine uygulama yetişecek. Sistem verileri anlık olarak sürekli kendini güncelleyerek çalışacak. Asıl meslek liselerini güçlendirerek üniversitedeki yığılmayı azaltmak istiyoruz. Üniversite öğrencisi sayısı çoksa o ülkede sorun vardır. Herkes üniversite okumak zorunda değil. Meslek liselerine karşı oluşan olumsuz yargıyı da yönetebiliriz. Otellerde onlarca okul açtık, yüksek puanlı öğrenciler o okullara başvuruyor. İTÜ Teknopark okuluna girmeye çalışıyor öğrenciler. İş garantili okullar bunlar.

 

Hürriyet

  • 4 13
  • 24 Ocak 2020 11:51 4.847
  • Aktif Haberler
  • huseyinyesilot
    26 Ocak 2020 21:45
    8 0
    Mesleki ve teknik eğitime ağırlık verilmeli ,yönlendirme ilkokul 4. ve 5.sınıflarda başlamalı diye düşünüyorum.Her öğrenci ilgi duyduğu ve yeteneği olan okula yönlendirilmeli.Zorunlu eğitim uygulamasına da son verilmeli.
  • madalyon2018
    26 Ocak 2020 21:05
    0 1
    güzel bir ideal
  • naciekinci
    26 Ocak 2020 19:00
    3 0
    Sınavsız bir sistemin mevcut şartlarda uygulanabilme olasılığı yok. Ancak yüksek öğrenimin amactan çok araca dönüştüğü, yetişen neslin iş kaybı yaşamadığı, sanayi vs kollarda çalışan insanların maddi anlamda yeterli düzeye ulaştığı bir yapıya kavusuldugunda sinavsiz sistem belki konusulabilir. Belki...
  • snowball
    26 Ocak 2020 17:47
    2 0
    Bakanın söylediklerinden şunları çıkardım:
    1) Üniversite sınavlarına giren öğrenci sayısı her geçen gün artıyor,bu yigilmadan dolayı üniversitelere giriş daha güç hale geliyor. 12 yıl eğitim verdiğimiz öğrencilerin çoğu üniversite kapılarında eleniyor.
    2) Toplumda "üniversite için eğitim" algısı var. Cocuklarimiz iyi bir üniversite ( beraberinde iyi bir meslek-kariyer- iş imkanı getirecek) için sınav merkezli bir sistemde yarış halindeler.
    3) Her öğrenci üniversite okumak zorunda değil. Sosyal medyada bu sözünden dolayı bakanı linç etseler de bence çok haklı.Bunu eleştirildiği gibi eğitim ve fırsat eşitliği çerçevesinde değil; öğrencinin sahip olduğu beceri ve yeterlilik konusunda ele almak gerekir.
    4) Eğer insan kaynağımızi yerinde ve doğru bir biçimde kullanabilirsek gelecekte bizi bekleyen ,sanayi-tarim devrimi gibi dünya genelinde bir kırılma noktası olarak tabir edilen teknolojik devrim için hazır hale gelebiliriz.Aksi takdirde öğrencilerin sınav kazanmak için ezber yaptığı ,sonra da çoğunluğunun elendiği bir sistemle ileriye gitmemiz mümkün değil.Universite kapılarındaki yoğunluğu azaltilmasinin ve insan kaynağının etkili kullanılmasının tek yolu mesleki eğitimdir.
    5) Meslek lisesi toplumda su an için " okumayan başarısız öğrencilerin" gittikleri niteliksiz okullar olarak algilanmakla birlikte,bu algının değişmesi ve meslek liselerinin kalite standartlarının yükseltilmesi için sanayi,teknoloji vb kamusal &özel kurum-kuruluslarla iş birliğine gidilmekte ve nitelikli,iş garantili meslek liselerin sayısı arttirilmaya çalışılmaktadır
    Gelelim asıl onemli konuya....Sanırım gelecek eğitim&öğretim yılı, öğrencilerin 8 yıllık ilk ve orta öğrenim surecindeki başarı,yetenek,beceri, ilgi vb eğilimlerin değerlendirileceği bir yıl olacak.Bu konuda öğrenci hakkında nasıl bir yol cizilecegini merak ediyorum..Beceri atölyelerinin yaygınlaşmadan, öğrencilerin neye yakınlıkları olduğunu gozlemleyebilecegimiz fırsatlar yaratılmadan bu iş çok Zor ama basarildigi takdirde dengeyi kurabileceğiniz düşünüyorum.
  • adaletlazım
    26 Ocak 2020 12:07
    8 0
    Türkiyede sınavsız sistem tam bir kaos yaratır. Milletvekillerin bütün sülalesi fen lisesine gider heralde. Ayrıca neden sınav bu kadar büyütülüyor okuduğunu anlayan matematiği anlayan yapar. Bir sekilde yapanla yapamayanin ayrılması lazım.
  • php_korsan
    26 Ocak 2020 12:02
    7 0
    Yani bir müdür bir öğretmen okulun kaderini değiştirebiliyorken bir bakanın hele ki özel okulları olan bu işin içinde olan birinin halen hayalim var demesi şaşırtıyor.İşte tam gerçekleştirme zamanı.Daha ne zaman??
  • karanlıksevdam
    26 Ocak 2020 01:05
    3 2
    yav he he
  • göbekligeneral
    25 Ocak 2020 13:21
    8 0
    Zamanın başbakanı Şanlıurfa'da yaptığı eğitim öğretim yılı açılışında"isteyen istediği okula gidecek." demişti.Bu sözden tek bir şey anlaşılır.Ne oldu hemen akabinde tekrar bir sınav getirildi.Mevcut durum daha da karmaşık,zor hale getirildi.
  • JAN1
    25 Ocak 2020 03:43
    5 6
    Sayın bakanımızın iyi niyetinin ve gayretlerinin farkındayız. Elinden geleni yapıyor. Ama maalesef sistem o kadar bozuk ki çocuklarımızı öğütüyor. 13 yaşında oğlumun yaşadığı çocukluğa bakınca üzülüyorum. Biz ne kadar şanslı çocuklarmışız.
  • baler
    24 Ocak 2020 22:06
    13 2
    Sakin çocukalrimiza stresle basetmeyi ögretmeyin,hicbir zorluk görmesin yavrucaklarimiz,hiçbir mucalede bulunmasın üzülmesinler,herşeyi sunalım önlerine altın tepside sonrada adam olmalarını bekleyelim.
  • ilknur duran
    24 Ocak 2020 20:57
    5 2
    Kızım bu yıl LGS ye hazırlanıyor. Yavrum 14 ünde hayattan soğudum deyip geziyor ortalıkta :) favori şarkısı ben yoruullduuumm hayyyaaatt nı nı nı gelmee üstüüümeee. .... bari oğluma yetişse o 11 yaşında.... Allah ömür versin kuzularımıza
  • php_korsan
    24 Ocak 2020 19:28
    15 0
    Zenginin çocuğunda stres yok gönderiyor özel bir üniversiteye ülkede iş yok mu gönderiyor yabancı ülkeye olay budur.Neden stres yapsın ki?
  • hamurcu38
    24 Ocak 2020 18:47
    13 3
    Sayın bakan bizim eve gelse de bir görse lgs ye girecek çocuk bundan dolayı strese giriyor mu,girmiyor mu..hayat şu anda onlar için çok zor malesef..çünkü mevcut sistem bunu gerektiriyor!bu yıl ailece yorgunuz..mutsuzuz..yazıklar olsun onları daha 14 yaşında bu strese sokan sisteme !
  • nursima
    24 Ocak 2020 18:20
    9 0
    Üniversitelerde yığılma yok diyelim makine mühendisliği,turizm ,sağlık vs.gibi bölümlerin üniversite mezunları zor iş buluyor,meslek lisesi mezunu olunca nasıl olacak;bir de neden hep sınava kadar emek vermemiş 8. sınıfa gelince stres olmuş çocuklar düşünülüyor; sınav bir gerçek ,iş garantili okullara hangi şartlarla girilecek ,emekle mi mülakatla mı?Keşke fen liselerine vs. gereken önem verilse.Elinde sigara okul zamanı dışarıda gezen o kadar çok öğrenci varki,meslek lisesine gitse nolacak,lütfen emek gösteren ve göstermeyen arasında da fark olsun.
  • php_korsan
    24 Ocak 2020 14:46
    4 4
    Böyle bir hayalim olsa bakan olmak yeterdi.Hergün reisle oturur konuşurdum.
  • hagrid34
    24 Ocak 2020 13:33
    17 1
    Hayaller PARİS yaşantımız SOMALİ...
    Sayın bakanın bu konuşmalarından sonra yine umutlanan arkadaşlar var gibi.... Bu kaçıncı yanılgısın... Yeter artık uyanın...
  • smyi
    24 Ocak 2020 12:43
    17 0
    çok güzel bir açıklama olmuş. gerçekten beğendim.
    fakat sınavsız bir sistem olabilmesi için öğretmenlerin her birine 2 tane koruma vermeniz lazım. çünkü öyle bir noktaya geldik ki, veliye "sizin çocuğunuz doktor olamaz, onun yetenekleri başka işler için uygun" desek veli taramalıyla okulu basar.
  • php_korsan
    24 Ocak 2020 12:35
    12 2
    İlkokul öğretmenlerinin hayatı kolaylaşsın.
    Açıköğretim veya uzaktan eğitim sınavsız üniversite imkanı kolaylaşsın.(tıp ve mühendislik hariç) Böylece üniversitelerin kamu harcamaları azalır katrilyonlarca para devlete kalır ve yatırımı yapay zekaya yaparsın.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK