Minik Taha'nın Engelsiz Karikatürleri

10 yaşındaki asperger sendromlu küçük karikatürist Taha Arben Vurgun, korona virüsle mücadeleyi karikatürlerine taşıdı. Otizmli Taha, karikatürlerini sağlık çalışanlarına hediye edecek.

Manisa'da yaşayan 10 yaşındaki Taha Arben Vurgun, asperger sendromu olarak bilinen yüksek fonksiyonlu otizmli olmasına rağmen karikatür çizimleriyle dikkat çekiyor. Çocuklarının karikatür yeteneğini keşfeden öğretmen anne-baba 5 yaşından bu yana karikatür çizen Taha'ya özel olarak eğitim aldırıyor. Küçük karikatürist bu zamana kadar birçok ünlü karikatüristle tanışıp onlarla birlikte atölye çalışmaları da yaptı. Çocuk dergilerinde de karikatürleri yayınlanan Taha, geleceğin yeteneği olarak görülüyor ve şimdiden çizdiği karikatürlerin yer aldığı sergiler açıyor.

KARAKTER YARATIYOR

Küçük karikatürist, korona virüs salgınını da karikatürlerine taşıdı. Özellikle sağlık çalışanlarının virüsle mücadelesi onu çok etkiledi. Taha da, sağlık çalışanları için birçok karikatür çizdi, karikatürlerinde de insanlara 'evde kal' mesajı veren Taha, Türkiye'nin dünyanın birçok ülkesine virüsle mücadelede kullanılmak üzere gönderdiği sağlık malzemelerini de karikatürlerinde yansıttı. Yaptığı karikatürlerle dikkat çeken asperger sendromlu Taha Arben Vurgun, "Ben türlü türlü karikatürler çiziyorum. Hatta kendi zihnimde canlandırdığım karakterlerim de var. Bunları yapmak beni daha iyi hissettiriyor. Okulumda da vakit bulduğum zamanlarda, karikatür çiziyorum. Arkadaşlarım da merak ediyor karikatürlerimi, sürekli karikatür isteğinde bulunuyorlar. Ben de onları kırmıyorum" dedi.

SAĞLIKÇILAR İÇİN ÇİZDİ

Koronavirüs sürecinde doktorların mücadelesini görüp onları karikatürlerine taşıyan Taha Arben Vurgun, şunları söyledi: "Çizdiğim karikatürlerde çoğunlukla doktorlarımızın fedakarlıklarını anlatmaya çalıştım ve insanları güven duygusunu aşılamaya çalıştım. Ülkemiz çok büyük bir devlet, onlarca ülkeye sağlık malzemesi ve maske dağıtımı yapılıyor. Sağlık çalışanlarımız canlarını hiçe sayıyorlar ve yakınlarını, eşlerini, çocuklarını, dostlarını göremiyorlar. Ben bu karikatürümü Sağlık Bakanına ve sağlık çalışanlarına hediye etmek istiyorum."

OĞLUYLA GURUR DUYUYOR

Küçük karikatürist Taha Arben Vurgun'un babası Sözer Vurgun, oğluyla gurur duyuyor. Baba Sözer Vurgun, "5 yaşından beri çizim yapıyor. İlk başta televizyonda gördüğü çizgi film karakterlerini kağıda aktarmaya başladı ve o çizdiği karakterleri ben de çizerken gördüğümde baktım ki ciddi manada yeteneği var ve bu şaşırtıcı bir şeydi. Daha sonra çizim yapmaya devam etti. Bu esnada Taha'da belli anlamda farklılıkların olduğu fark ettik ve onda otizmin bir sendromu olan asperger sendromu olduğu teşhisi kondu. Bu süreçte bu tip çocukların farklılıkları ön plana çıkıyor ve üzerine gittiğiniz zaman o alanda daha da başarılı olabiliyorlar. Biz de Taha'nın karikatür alanındaki farklılığını gördükten sonra ona elimizden gelen desteği verdik" diye konuştu.

 

Nermin UÇTU /

  • 19 0
  • 12 Mayıs 2020 22:37 3.959
  • Aktif Haberler
  • TURKUM
    17 Mayıs 2020 13:42
    1 0
    Minik Taha ile ailesi ve daha nice engelsiz çocuklarımız ve destekçileri başarılarınız daim olsun inşallah!..
  • recepkahan31
    17 Mayıs 2020 11:18
    1 0
    Başarılı çalışmalar yapmış. Bahtı açık olsun. Empati yeteneğine ihtiyacımız var. Kahraman çocuk...
  • zeugma
    15 Mayıs 2020 21:18
    6 0
    Memmed hocam . Çocuğunuzun yüzündeki ışığı ve umudu görememek için vicdani kör olmak lazım . Hayat bir cogumuza küçükken engeller sundu . Kendi adıma konuşursam Çocukken çok dislandik . Azarlandik . Kotulendik. Ve cokkk engellendik . Yaptığımız işler hep küçük görüldü . Tüm bunlara rağmen Allah nasip etti ve bizden hoşnut olmayanlara en güzel cevabı şu an bulunduğumuz durumla verdik. Eminim ki sizin kahramaniniz da en güzel cevabı başarılarıyla verecek ... Allah yolunu bahtını açık etsin insallah
  • kadriye71
    15 Mayıs 2020 20:12
    3 0
    Çok da sevimli bir çocuk. Yolu açık olsun...
  • rasitsamet
    15 Mayıs 2020 11:05
    3 0
    engeller içimizde
  • Memmed
    14 Mayıs 2020 11:06
    19 0
    Zeugma bi siz yorum yazmışsınız.malesef okullarda da durum böyle. Yani ilgisizlik var.görmemezlik var.benim oğluma da teşhis kondu.kaynaştırma öğrencisi.kendi okulumda anaokulunda başladı. Okuma yazma biliyor her ihtiyacını kendi hallediyor. Öğermen arkadaşım bana "oğlunu erken alır mısın?"
    dedi."neden "dedim.seni raharsız mı ediyor?" dedim."Hayır "dedi."başka çocukları mı rahatsız ediyor?" dedim
    "Hayır" dedi. :Tuvalet sıkıntısı mı var?" dedim
    "Hayır" dedi. Yemin ederim aynen bu konuşma geçti.benim oğlumda vurma yok kırma yok kriz yok.konuşuyor.bu beni çok ama çok üzmüştü.aynı dönemde benim sınıfımda da kaynaştırma öğrencim vardı.o çocuk için mücadele verirken oğlumun öğretmeninin bu isteği kolumu kanadımı kırmıştı.sonra birgün oğlum hastalandı acile gittik doktora teşhisi söyledik çok şaşırdı.inanamadı.şimdi rapor falan yok.çok mutluyuz.
    Okuldaki başka öğretmen arkadaşın kızına da otizm teşhisi kondu.konuştuk ağladık.ben şimdiden o arkadaşa şu sözü verdim." Kızını okutmak bana gurur verir" dedim.niye mi ? Çünkü oğlumu kim almak isterÖğretmen bulamamktan korktum) düşüncesiyle sabahlara kadar çok ağlayarak oturdum. Rapor devam ederken benim oğlumun gelecek eylülde 1. Sınıfa gideceğini bilen arkadaşlarım benden birer birer uzaklaştılar.şimdi rapor yok .
    Böyle öğretmenleri kınıyorum.kendi sınıfımdaki öğrencimle iletişimim süper çok iyi durumda annesi babası çok mutlu .
    Haberdeki çocuğumuza da başarılar diliyorum.biliyorumki bu çocuklar için mücadele eden çok öğretmenimiz var Allah razı olsun onlardan

  • zeugma
    13 Mayıs 2020 23:48
    9 0
    asıl süper kahraman kendisi bence ...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK