Multilanguage Learning To Know Erasmus Projemiz İle Bulgaristan, Vratsa'da Bulgarca Öğrendik.

MULTILANGUGAE LEARNING TO KNOW

Siyavuşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak 2019 teklif çağrısı döneminde ERASMUS + Programı KA229 Okullar Arası Değişim Ortaklıkları Projeleri kapsamında ortağı olduğumuz; "2019-1-BG01-KA229-062252_3" numaralı "Multilanguage learning to know" isimli projemizin ilk hareketliliği Bulgaristan hareketliliğidir. Ortak ülkeler; koordinatör Bulgaristan, Türkiye, Portekiz ve Çekya olmak üzere toplam 4 ülkedir.

Ülkeler arası işbirliğinin kullanılarak eğitim sistemleri ile uygulamalarında kalitenin geliştirilmesini, yeniliklerin teşvik edilmesini ve okullar arası değişimin Avrupa boyutunun güçlendirilmesini amaçlayan bu program kapsamında, ortak ülkeler olan Portekiz, Bulgaristan, Türkiye ve Çekya'nın dil ve kültürünü katılımcılara tanıtıp, hareketlilik boyunca ev sahibi ülkenin dili, edebiyatı, sanatsal ve kültürel faaliyetleri öğrenilmektedir. 

Proje, aşağıdaki hedefleri kapsamaktadır:

-          En az iki yabancı dili konuşabilmek,

-          Çok kültürlü anlayış geliştirme,

-          Kendi potansiyelinin farkında olma ve kendine güven.

BULGARİSTAN, VRATSA

İlk hareketlilik olarak, ev sahibi ülke olan Bulgaristan / Vratsa'da, 21/10/2019 – 25/10/2019 tarihleri arasında katılımcı öğrencilerimiz Melisa GÜNTER, Buse Nur ÇELİK, İrem AYDEMİR, Tuba DEMİRTAŞ, Melisa AKDENİZ, Gizem Saliha ÖZTABAK olmak üzere altı öğrenci ve İngilizce Öğretmenlerimiz Pınar BAYTAR ve Sevilay ERGİN olmak üzere iki öğretmen hareketliliği tamamlamıştır.

Hareketlilik sonunda, öğrencilerimiz sahip oldukları İngilizce becerisini geliştirerek; haznelerine yeni bir dil daha kattılar; sahip oldukları bilgiyi deneyimleme fırsatı buldular. Yaparak-yaşayarak öğrenme gerçekleşti ve öğrencilerin kendilerine olan güveni arttı. Yabancı dile olan endişelerini yenerek, artık konuşabileceklerinin; kendi potansiyellerinin farkına vardılar. Farklı kültürler tanıma fırsatı bularak, unutamayacakları ve onlar için çok kıymetli olan deneyim ve bilgilerle ülkemize döndüler. 

Hareketlilik kapsamında ev sahibi ülke olan Bulgaristan'ın dili Bulgarca öğrenildi. Bulgar Dili, Bulgar Edebiyatı, Bulgar Alfabesi, önemli tarihi günleri ve projede belirlenmiş olan sayılar, aile üyeleri, sevmek-sevmemek kalıpları gibi bir dilin temeli kabul edilen konular çalışıldı. Ayrıca bu süreçte, ev sahibi okul ve öğretmenler tarafından, katılımcılara Bulgarca, Bulgar Dili ve Edebiyatı, Bulgaristan'a özgü sanatçılar ve ressamlar, kültüre özgü önemli tarihi günlerinden ve Bulgar kültüründen bahsedildi.

 Hareketlilik boyunca işbirlikçi çalışmalarla, yukarıda bahsi geçen başlıkların  öğrenilmesinin yanı sıra gün gün yapılan çalışmalar özetle aşağıdaki gibidir:

-          21 Ekim 2019

* Bulgar Dili Dersi – Bulgar Dili'nin Tarihi ve Rol Oynayan Önemli Kişiler,

* Proje Yetkili Kişiler Toplantısı: Şimdiye Kadar Ne Yapıldı? Ne yapılmalı? Proje Uygulama ve Yönetimi ile ilgili konuların konuşulması.

-          22 Ekim 2019

* Bulgar Dili Öğretimi

* Vratsa'ya özgü ünlü Bulgarlar ve öğrencilerin sunumları (Okullarının ve ülkelerinin tanıtımı ile ilgili sunumlar)

-          23 Ekim 2019

* Bulgar Dili Öğretimi

* Öğrenciler ve öğretmenlerin tamamlayacakları Bireysel Ödevler

* Modern ve Geleneksel Bulgar Müziği

-          24 Ekim 2019

* Bulgar Dili Öğretimi

* Bulgar Öğrencilerinin Bulgaristan Tarihi ile İlgili Sunumu

-          25 Ekim 2019

* Bulgar Dili Öğretimi

* Sertifikaların Dağıtılması ve Kapanış

Program kapsamında, proje logosu seçiminde Vratsa ev sahipliğinde katılımcı ülkeler Portekiz, Bulgaristan, Çekya ve Türkiye ekiplerinin oylaması sonucunda ortak karar ile hareketlilik öncesi hazırlanmış olan logolar arasından, Gizem Saliha ÖZTABAK adlı öğrencimizin çizmiş olduğu proje logosu tüm katılımcılar tarafından oylanarak kabul edildi.  

Hareketlilik tamamlandıktan sonra proje etkinlikleri kapsamında, hareketliliğe katılan öğretmen ve öğrenciler, okula dönünce 1 ayda toplamda 16 saat olmak üzere öğrendiklerini  arkadaşlarına ve okula sundu ve deneyimlerini paylaştılar. Bu çalışmalar sırasında, tüm öğrencilerimiz, yeni bir yabancı dili yaparak-yaşayarak öğrenmenin ne kadar değerli olduğunun farkına vararak arkadaşlarıyla etkili bir öğrenme-öğretme ortamında işbirlikçi öğrenme metoduyla yabancı dil haznelerine Bulgarca'yı dahil ettiler ve deneyimlerini okuldaki arkadaşlarına aktardılar. Bu faaliyetleri İngilizce yaparak yabancı dil olarak İngilizce'nin önemini anladılar ve kendilerine güvenlerini tazelediler.

Bu çalışmalarla ilgili bazı videolarımız aşağıda yer almaktadır, ilginiz için teşekkür ederiz.

Siyavuşpaşa MTAL Erasmus+ Multilanguage Learning to Know project First mobility in Bulgaria/ Vratsa. - YouTube

Erasmus+ KA229 Multilanguage Learning to Know, Dissemination after the first mobility to Bulgaria - YouTube

  • Aktif Haberler
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK