Ödev Öğrenmede Başarıyı Artırıyor

Ödev verilmeli mi, verilmemeli mi sorusu çok tartışılan konulardan biri. Ancak tüm dünyada da öğrencilerin yarısı günde en az 2 saatini ödev yaparak geçiriyor. Çünkü öğrenmenin önemli bir parçası olan ödev, başarıyı olumlu etkilediği gibi öğrencilerde sorumluluğu da geliştiriyor.

Ödev konusu eğitimde her dönem tartışılıyor. Bazı öğretmenler öğrencilere ağır ödevler verirken bazıları ödevi doğru bulmuyor. Ödev yapmakta zorlanan öğrenciler, çoğu zaman bu sorumluluğu ailelerinin desteğini alarak yerine getirmeye çalışıyor. Bu durum da aileler ile çocukları arasında evde gerginlik, tartışma gibi birçok sorunun yaşanmasına neden oluyor.

Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre; Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ödev konusunda farklı kararları bulunuyor. 2014’te performans ödevlerini kaldıran MEB, yarıyıl tatilinde çocuklara ödev verilmemesi yönünde öğretmenleri uyarmıştı. 2016-2017 eğitim öğretim yılında da sömestrde öğrencilere ödev verilmemesi istenmişti. Önceki bakanlardan Nabi Avcı ve İsmet Yılmaz öğrencilerin dersi, derste öğrenmeleri gerektiğine dikkat çekerek ödevi azaltacaklarını belirten açıklamalar yapmıştı. Ziya Selçuk ise akademik başarıyı artırmaktan ziyade bir takım sosyal becerilerin gelişmesi açısından ödevin faydalı olduğunu dile getirerek öğretmenlerden öğrenciye göre ödev vermelerini istedi. Ağustosta göreve gelen Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bu konuyla ilgili henüz bir açıklamada bulunmadı.  

Sorumluluk katıyor

Eğitimcilerin de ödev konusunda farklı düşünceleri var. Ödevin aile içinde çatışma, stres, seviyeye uygun olmaması gibi olumsuz yönleri bulunsa da birçok eğitimci, öğrenmeyi pekiştirmesi nedeniyle öğrencilere ödev verilmesinin doğru olduğunu düşünüyor. Ödev konusuyla ilgili Ankara Üniversitesi Temel Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Firdevs Güneş, ödevin öğrencilerde sorumluluk geliştirmenin önemli bir araç olduğunu belirterek “Ödev yaparken öğrenciler, amaç belirleme, planlama, karar verme, mevcut kaynakları kullanma, bağımsız çalışma, kendine güvenme, iletişim kurma gibi becerileri geliştirmekte. Bu süreçte ödevi özenle yapma ve zamanında teslim etme alışkanlığı ile başarma duygusunu tatma da önemli olmaktadır” diyor.

Ev ödevinin dünyanın farklı ülkelerinde de tartışma konusu olduğunu kaydeden Güneş, 18 ülkede yürütülen bir araştırmada ilk ve ortaokul düzeyindeki öğrencilerin yarısının günde en az iki saat ödev yaptığını vurguluyor. Güneş’in verdiği bilgilere göre Fransız öğrencilerin yarısından fazlası, Koreli öğrencilerin yüzde 40’ı, Kuzey Amerikalı öğrencilerin ise yaklaşık yüzde 30’u evde günde en az iki saat ödev yapıyor. Ayrıca Fransa Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan bir araştırmaya göre de öğrencilerin ev ödevlerine en çok anneleri yardım ediyor. Annelerin çocukların ödevine yardımı ilk ve ortaokul düzeyinde yüzde 95, lise düzeyinde ise yüzde 53 oranında.

‘Uzunluk değil nitelik’

Ödev konusunda öğretmenlere ve ailelere birçok görev düşüyor. Ödevin okul başarısına olumlu etkisi olduğunu ifade eden Güneş, ödevin öğretmen tarafından kontrol edildiği ve not verildiği zaman bu etkinin daha yüksek seviyeye çıktığını söylüyor. Güneş’in öğretmenlere önerileri şöyle:

Öğretmen velilerle toplantı yapmalı, çocuklarının öğrenme ihtiyaçları konusunda onları bilgilendirmeli ve yapacağı çalışmaları açıklamalı.

Araştırmalara göre ödevlerin uzunluğu ve sayısından çok niteliği önemli. 

Ödevin nitelikli yapılması için ilkokul düzeyinde her gün 5 dakikalık ödev verilmeli. Süresi 6 -7 yaşına kadar en fazla yarım saat olmalı.

Öğrencilerin ilgilerine ve becerilerine göre ödevleri seçmeleri sağlanmalı.

Ödevleri bir cezalandırma ya da eleştirme sistemiyle birleştirmekten kaçınılmalı.

Eğer yapmak istemiyorsa

Bazı çocuklar, zorlandıkları için ödev yapmayı istemeyebiliyor. Firdevs Güneş, ödev yapmayı reddeden çocukların ailelerine şunları öneriyor:

Çalışma ortamındaki dikkat dağıtıcıları kaldırın.

Kendisi ve öğretmeniyle konuşarak nedenini öğrenin.

Yapılacak işler sıralaması belirleyin.

Olumlu ve sabırlı olun.

Küçük bir çaba gösteriyorsa onu hemen destekleyin ve övün.

Eğer ödev çok zorsa yapması için ısrar etmeyin ve öğretmeniyle görüşün.

 

  • 7 10
  • 01 Aralık 2021 20:49 9.254
  • aysegulo
    04 Aralık 2021 23:48
    0 0
    Ödev değil görev diyelim :)
  • mert3535
    03 Aralık 2021 14:43
    8 0
    kontrol edebileceğin kadar ödev ...
  • adaletvakti
    03 Aralık 2021 12:03
    3 0
    Benim kızımın öğretmeni 1. Sınıf bir fasikülü tamamını evde yapın üstüne deftere yazılacak fotokopi veriyor. Çocuk eve girdiği andan yatana kadar zor yapıyor. Geçen yıldan okuma yazma bildiği halde. Öğretmenimiz de günlük çocukları evde okutmuyorsunuz diye gruptan milleti fırçalıyor. Okuyacak zaman kalmıyor ki
  • enes5838
    03 Aralık 2021 09:24
    7 0
    Bir akşam için 13 sayfa ödev verilmez. Veren öğretmende bir sıkıntı vardır. Tamamen zarar verir çocuğa.
  • btsc
    03 Aralık 2021 00:46
    6 1
    3. sınıfa giden oğlumun bir akşam için verilen 13 sayfalık ödevinin 11 sayfasını yetiştirebildik
  • zorunlu hizmet
    02 Aralık 2021 21:29
    7 0
    Ödev günlük tekrar niteliğinde ve kısa olmalı diğer türlüsü öğrenci ve veli için bir işkence olur.
  • php_korsan
    02 Aralık 2021 19:31
    4 1
    Ben ödev vermiyorum.Cok kitap okuyoruz konuşuyoruz soru soruyoruz.Sadece ebaya test atıyorum ve öğrencilerim çok başarılıdır.
  • ümit üstel
    02 Aralık 2021 18:54
    6 0
    şu bilgiye nerden ulaştılar acaba ?
    " tüm dünyada da öğrencilerin yarısı günde en az 2 saatini ödev yaparak geçiriyor. "

  • caki1910
    02 Aralık 2021 11:24
    7 1
    Ödevin bundan haberi var mı?
  • Nazende41
    02 Aralık 2021 00:44
    5 1
    Bizden iyi uzman mı varmış??
  • smyi
    01 Aralık 2021 23:43
    5 4
    ‘Uzunluk değil nitelik’ sdhsafdjdwevdasdasdfgg
  • enes5838
    01 Aralık 2021 23:27
    24 2
    Şu ekonomik şartlarda hiç bir şey umurumda değil!
    Doktorlara öğretmen maaşı olan 5000 kadar zam yapıldı. Eğitim Şurası'nın başladığı gün. Öğretmen yok sayıldı. Öğretmene 10 yıllık tecrübe+eğitim+sınavı geçerse 1000 lira deniyor. Dalga geçiliyor alenen.
    Böyle düzen olmaz olsun.
    İyi geceler. Tabii böyle bir şey mümkünse.
  • KDesigner
    01 Aralık 2021 23:11
    13 0
    Haberde eğitimcilerin bu konuda farklı görüşleri var demiş ama yine sahadan bir öğretmenin ne görüşte olduğuna yer verilmemiş

    "Ödevin nitelikli yapılması için ilkokul düzeyinde her gün 5 dakikalık ödev verilmeli. Süresi 6 -7 yaşına kadar en fazla yarım saat olmalı"

    Böyle bir genelleme neye göre kime göre yapılıyor? Hem diyoruz ki her öğrenci farklıdır hem de bir yandan bütün öğrencileri aynı kefeye koyup aynı ödev miktarı belirliyoruz! Benim şimdiye kadarki hiçbir sınıf için geçerli olmadı mesela bu. Bence her öğretmen kendi öğrencilerinin özelliklerine göre ödev verme durumunu ayarlamalı, işin içinde olan, saatlerce öğrencilerle baraber yaşayan bilir öğrencilerinin ihtiyacını. Mesela bendeki öğrenciler için günde 4-5 sayfa ödev normal olurken başka sınıflar için 1-2 sayfa veya başka sınıflar için de 9-10 sayfa ödev normal olabilir
  • barca43
    01 Aralık 2021 23:10
    8 2
    Ödev kararında olmalı çok ödev veren öğretmen veliye ben öğretemiyorum siz öğretin der
  • ssszmzh
    01 Aralık 2021 22:58
    11 2
    - şimdi ödev veriyor muyuz, vermiyor muyuz?
    - veriyormiyoruz.
  • mondschein
    01 Aralık 2021 22:38
    4 0
    ödevin de kalitesi tartışılır. sayfalarca toplama cıkarma yapacagına
    3 - 5 tane akıl yürütecek soru çözse daha faydalı. zaten lgs-yks-bursluluk sınavlarına ( veya mebin aylık kaynak paylaşımlarına ) bakarsanız toplamayı bilmek yetmiyor. bu toplamayı nerede nasıl kullancak onu bilmesi gerekiyor.
    ve sınıf ortamında her seviyede olan öğrenciler tek tip ödevin faydası da tartısılır. kimi coguna kolay ve anlamsız (kendine bir sey katmayan) gelirken kimi çocuga zor, kimi çocuga orta gelebilir. yine oradaki odevin niteliği de tartıslır.
    en iyisi ogrencilere ev odevi verilmesi gerekiyorsa veya ogretmen ve veli istiyorsa 3-4 çeşit farklı zorluk derecesine sahip kaynaktan ödev verilemli ve veli bunu takip etmeli. her cocugun asagı yukarı seviyesine gore odev olur. hem de velinin ödevi yapmasına gerek kalmaz.
    veli evde odevi kontrol etmeli ogrenciye geri bildirimde bulunmalı bunu ogretmenden beklersek zaten her gun rahat 1 ders ders bu dönütlere gidecektir.
    kendi adıma neredeyse ödev vermiyorum. isteyen velilere kaynak oneriyorum cocugun seviyesi budur ona gore bu haftaki kazanım konulara gore evde siz yaptırın. artık yaptırıp yaptırmamak da velinin istegi sorumlulugunda.
  • carpediem03
    01 Aralık 2021 22:22
    12 0
    Kararında ödev her zaman faydalıdır. Kilit nokta kararında olmalı, amelelik yaptırmamalı.
  • halisane42
    01 Aralık 2021 22:05
    8 0
    Her şeyin azı karar çoğu zarar prensibine göre ölçüyü kaçırmamak şartıyla faydalı tabii.
    Öğrenci çokluğundan bıkarsa, velisine yaptırırsa, velisine baskı yaparsa, okuma-anlama ödevlerine internetten birebir kopya ederse pek bir faydası olmaz sanırım.
  • rtaskomur
    01 Aralık 2021 21:49
    11 1
    İlköğretim kurumları yönetmeliğinde ödev kelimesi geçmediği gibi fen müfredat programda ödev kelimesi geçmez sadece bir yerde etkili geri bildirim kelimesi geçer. Pos bıyıklı yaşlı amcamız zamanın milli eğitim bakanı bir öğrenciyi AVM de soru çözerken görmüş ve o çocuğun öğretmenini buldurup ceza verdirmişti. 1990 lı yılların fen ve teknoloji dersi müfredatında ödev için ana başlık ayırmış ve bu konuda öğretmen öğrenci ve velinin yapması gerekenleri maddeler halinde sıralamıştı. Meraklıları inceleyebilir.
  • naciekinci
    01 Aralık 2021 21:05
    12 1
    Ödev miktarı arttıkça akademik olarak başarı artıyor ama eğri bir yerden sonra terse de dönüyor. Eldeki malzemeye göre dengeli ödev vermek lazım.
  • auset35
    01 Aralık 2021 21:04
    20 1
    Artık bir karar verin ya.. bir ödev iyi diyorsunuz bir ödev kötü diyorsunuz. Güya hepsi uzmanların Fikri dünyada böyle yapılıyor diye birbirinin zıttı bir sürü açıklama yapılıyor. Şunu bir de öğretmene işin uzmanına sahada çalışana sorsanız
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK