Öğrenci Kulüplerinde Yürütülecek Sosyal Sorumluluk Programı Ve Toplum Hizmeti Çalışmaları

Millî Eğitim Bakanlığınca, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında, öğrencilerin bütüncül gelişimlerinin desteklenmesi amacıyla okul öğrenci kulüplerinde "sosyal sorumluluk programı" ve "toplum hizmeti" kapsamında yürütülecek çalışmaların usul ve esasları belirlendi.

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla 81 il valiliğine "Okul Öğrenci Kulüpleri Sosyal Sorumluluk Programı ve Toplum Hizmeti Çalışmaları'' projesi uygulama kılavuzuna ilişkin resmî yazı gönderildi.
 
"Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği" ile "Millî Eğitim Bakanlığı Sosyal Sorumluluk Programı ve Hayat Boyu Öğrenme/Sertifikasyon Uygulama Yönergesi" çerçevesinde hazırlanan kılavuz, Bakanlığa bağlı okullarda kurulan öğrenci kulüplerinde, üye öğrenciler ve danışman öğretmenler tarafından sosyal sorumluluk, sosyal fayda, sosyal etki ve toplum hizmeti kapsamında yapılacak çalışmalarla ilgili usul ve esasları kapsıyor.
 
Kılavuza göre, okul öğrenci kulüplerinde ilkokul ve ortaokul düzeyinde "toplum hizmeti çalışmaları"; lise düzeyinde ise "sosyal sorumluluk programı" uygulanacak.
 
"Okul Öğrenci Kulüpleri Sosyal Sorumluluk Programı ve Toplum Hizmeti Çalışmaları Uygulama Projesi'' ile Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin de temel yaklaşımı olan öğrencilerin bütüncül gelişimini sağlamak,; bilime odaklı, kültürel değerlere duyarlı, yetkin ve erdemli bireyler yetiştirmek hedefleniyor.
 
Bu kapsamda, proje ile öğrencilerin içinde yaşadıkları toplumun bir parçası olarak toplumsal değerlere uyum sağlamalarına yardımcı olmak ve bütüncül gelişimini destekleyerek tüm okullarda, sosyal sorumluluk ve toplum hizmeti çalışmalarının yaygınlaştırılması amaçlanıyor.  
 
Okul temelli planlama yapılacak
Buna göre Bakanlığa bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde her eğitim ve öğretim yılında okul temelli planlama yapılarak öncelikle öğrenci kulüpleri yoluyla sosyal sorumluluk ve toplum hizmeti çalışmaları yapılacak. Faaliyetler bununla sınırlandırılmayıp okul idaresinin organize edeceği sosyal sorumluluk ve toplum hizmeti çalışmaları da hayata geçirilecek.
 
Projenin uygulanması için koordinasyon ekipleri kuruldu
Projede belirlenen hedeflerin gerçekleştirebilmesi, okullara yönelik rehberlik faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla "Ortaöğretim Genel Müdürlüğü" ve "Temel Eğitim Genel Müdürlüğü" bünyesinde koordinasyon ekipleri oluşturuldu.  
 
Projeye ilişkin her türlü bilginin yer aldığı  "ogrencikulupleri.meb.gov.tr" internet sitesi erişime açıldı.
 
Öğrenciler, projelere veli izni ile katılacak
Proje uygulama kılavuzuna göre öğrencilerin tümü, sosyal sorumluluk programı kapsamında, üye oldukları kulüp danışman öğretmenlerince verilecek eğitimlere katılacak.
 
Öğrenciler ayrıca, program kapsamındaki etkinlik, görev ve projelere ise gönüllülük esasına ve veli iznine bağlı olarak iştirak edecek.
 
e-Okul Sosyal Etkinlik Modülüne işlenecek
Kulüp danışman öğretmenlerince öğrencilere eğitim verilecek. Öğrenci ekiplerinin oluşturulmasının ardından etkinlik, görev ya da projeler belirlenecek.
Okul eylem planları hazırlanarak faaliyetler gerçekleştirilecek ve e-Okul Sosyal Etkinlik Modülüne veri girişleri yapılacak.
 
Yürütülen faaliyetlerden seçilen iyi örnekler, birinci ve ikinci yarıyıl sonunda okullarda düzenlenecek "Faaliyet Haftası"nda sergilenecek.
 
İlkokul ve ortaokullarda yürütülecek çalışmalar
Temel eğitim kurumları düzeyinde "toplum hizmeti çalışmaları" olarak ele alınacak öğrenci kulübü faaliyetleri, öğrencilerin yaş ve bilgi seviyelerine uygun öğrenci kulübü etkinlikleri kapsamında, bireysel olarak ya da grupla hazırlanacak çalışma planlarına ve projelere göre yapılacak.
 
Bu kademedeki öğrenciler için kulüp danışman öğretmeni tarafından e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi Sosyal Etkinlik Modülüne işlenecek etkinlik kategorileri şöyle olacak:
 
"Toplumsal refah ve eşitliği sağlamaya yönelik çalışmalar, toplumsal bilinci geliştirmeye yönelik çalışmalar, velilerin ve diğer paydaşların okulla iş birliğini artırmaya yönelik çalışmalar, tarihî ve doğal çevrenin korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar, dezavantajlı bireylerin toplumsal entegrasyonuna yönelik çalışmalar, spor ve sağlık kültürünün geliştirilmesine yönelik çalışmalar, sivil toplum kuruluşları ile sosyal hizmetlere yönelik çalışmalar, sanat, kültür ve bilim imkânlarının ve kültürünün geliştirilmesine yönelik çalışmalar, trafik kuralları ve güvenliğine yönelik çalışmalar, millî ve manevi değerleri koruma ve yaşatmaya yönelik çalışmalar."
 
Kent estetiğinden yeşil dönüşüme pek çok faaliyet yürütülecek
Ortaöğretim kurumları düzeyindeki öğrenci kulübü faaliyetleri ise "sosyal sorumluluk programı" olarak ele alınacak.
 
Bu kapsamda yürütülecek faaliyetlere ilişkin veriler e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi Sosyal Etkinlik Modülüne ilgili kulüp danışman öğretmeni tarafından "toplum sağlığı, toplumsal sorunlar, doğa ve çevre, yeşil dönüşüm, sıfır atık, güvenlik, sanat, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, hayvanları koruma, akran rehberliği ve öğrencilerin korunması, kent estetiği ve değer edinimi" ana başlıklarında "sosyal sorumluluk çalışması" olarak işlenecek.
  • mosit
    02 Aralık 2024 22:06
    5 0
    Yıldık inanın yıldık. Okul temel işlevini ne zaman yerine getirecek çok merak ediyorum. Biz görmez emekli oluruz büyük ihtimalle. Anasınıfı öğrencisi derste diğerinin elini çiziyor veli gelip öğretmene hesap soruyor biz daha bu sorunları çözemedik ki öğrencilerle riskli etkinlikler yapalım. İzin de alsak soluğu mahkemede alırız. Huzurlu bir hayat yok mu bize işimizi yapsak.
  • Baydur
    01 Aralık 2024 10:50
    9 0
    Ben son 3 senedir ne anket ne projeleri yapmıyorum.Arastirdigimda birilerinin YL ve doktora çalışması olduğunu ve bunda kullanıldığını gördüm.
  • Leo41
    30 Kasım 2024 20:51
    6 0
    Bunlar sanıyorlar ki öğrenciler acayip böyle aşk ve şevk ile bunları yapıyorlar. Biz öğrencileri zorla okula getiriyoruz. Ne zaman yöneticiler gerçekten okulları çözecek merak ediyom.
  • smyi
    30 Kasım 2024 10:46
    10 0
    nasıl öğrenci için gönüllülük esas ise öğretmen için de gönüllülük esas olsun.
  • Baydur
    28 Kasım 2024 16:18
    18 0
    Öğretmen, yola mı para versin yada uzak yollara mı düşsün?
    Eve gelip tanklı yazıcıda 2 saat ev ödevi mi hazırlasın?
    Elde telefon velilere ayrı ayrı cevap mı versin?
    Evde ödevleri mi okusun?
    Değerlendirme ölçeklerini mi doldursun?
    Diğer günün ödev, slayt, video araştırma hazırlığını mı yapsın?
    Kurs veriyorsa ayrıca bunun hazılığını mı yapsın?
  • ytas@
    28 Kasım 2024 15:59
    11 0
    Çok forvetle çok gol atılmaz. Ya da çok savunmacıyla gol yenmez diye birşey yok. O yüzden çok projeyle iyi eğitim, verimli eğitim olmaz. Bi olması gerektiği vardır, bir de olacağı vardır. Şuanki durumlar ise çok ütopik. Yapılır mı yapılır, ama ne kadar verimli olur, orası muamma.
  • majesteleri60
    28 Kasım 2024 11:12
    21 0
    Ya kardeşim bırakın da millet biraz ders işlesin ya.vıttırı zıttırıyla geçirdiniz günleri.okullar belediye oyun parkına döndü.sayenizde dersaneler hortladı tekrar millet baktı ki okulda oyundan eğlenceden sıra gelmiyo eee sınavda var kapı gibi son sınıfta napsın mecbur
  • kaynarca87
    27 Kasım 2024 23:07
    19 0
    Günlük bir seyler ekleniyor. Bu kadar proje bu kadar etkinlik icinde ne ara ders yapilacak da mufredat yetisecek
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK