Öğrencisi İçin 5 Kilometre Yol Yürüyor! Umuda Yolculuk

Van’ın Gevaş ilçesinde öğretmenlik yapan Cihan Yakut, mesafelere meydan okuyor. Daldere köyünde yaşayan 6 yaşındaki öğrencisi Zilan Patır’a okuma yazma öğretmek için her hafta sonu yaklaşık 5 kilometre yolu dağların arasından yürüyor.

Hürriyet'ten Melike Çalkap'ın haberine göre; Mesleğinin 5’inci yılında olan Cihan Yakut (31), Van’ın Gevaş ilçesindeki birçok köyde ücretli sınıf öğretmeni olarak görev yaptı. Geçen yıl çalıştığı Doruklu İlkokulu’ndaki öğrencilerini mezun ettikten sonra aynı ilçede başka bir köyde görev yapmak için okuldan ayrıldı.

‘GİTMEYİN ÖĞRETMENİM’

Ancak köyün ilkokula başlaması gereken tek öğrencisi Zilan’ın “Gitmeyin öğretmenim” demesi üzerine okulu bırakamadı. Şartlar ne olursa olsun yanına gidip okuma yazma öğreteceğine dair ona söz verdi. Yakut, okullar açıldığından beri her hafta sonu yaşadığı Anaköy köyünden Daldere köyüne 5 kilometre yürüyerek gidiyor. Minik öğrencisi Zilan’la önceden görev yaptığı şimdi öğrencisiz kalan eski okulunda tek başlarına ders yapıyorlar. Yakut, dağ yollarında eğitim aşkıyla kat ettiği yolları ve minik öğrencisini şöyle anlattı:

“Görevimin bittiği ve eşyalarımı topladığım gün yanıma ağlayarak geldi. ‘Siz gidince ben nasıl eğitim alacağım, gitmeyin öğretmenim’ dedi. O öyle ağlayınca ben de dayanamadım ve ona her hafta sonu yanına gelerek ders vereceğimi söyledim. Kış burada çok sert ve zor geçiyor. Ne yazık ki burası için taşımalı eğitim de söz konusu değil. Zilan’ın yanına çoğunlukla yürüyerek gidiyorum. Normal yolu tercih ettiğimde yaklaşık 10 kilometre yürümem gerekiyor. Bu sebeple dağ yolunu kullanarak yolu yarı yarıya kısaltıyorum.

‘ZİLAN’I BIRAKMAYACAĞIM’

Dağ yolundan yürümek tehlikeli. Onların benim yanıma gelmesini de bu sebeple hiç istemedim. Havalar burada çok hızlı soğuyor ve bundan sonrası için nasıl devam edeceğimiz konusu beni endişelendiren tek şey. Fakat bir söz verdim ve Zilan’ı yalnız bırakmayacağım.”

‘HEM MÜDÜR HEM TEMİZLİK GÖREVLİSİYİM’

Zilan’ın çok akıllı bir çocuk olduğunu söyleyen Cihan Yakut, “Bu bölgedeki herkese yardımcı olmaya çalışıyorum. Şu an görev yaptığım okulda da ikisi 3’üncü sınıf, biri 5’inci ve diğeri de birinci sınıf olmak üzere 4 öğrencim var. Okulun hem müdürü hem öğretmeni hem de temizlik görevlisiyim. Sobayı da ben yakıyorum, temizliği de ben yapıyorum, dersleri de ben anlatıyorum. Zilan’la birlikte 5 öğrencim var ve onlarla olmak, geleceklerine dokunmak çekilen tüm zorluklara değer” diye konuştu.

‘AİLESİ ŞİMDİ ÇOK MUTLU’

Zilan’ın köydeki tek Öğrenci olması nedeniyle öğrenim göremeyecek olmasının ailesini de üzdüğünü belirten Cihan Yakut, “5 kardeşin en küçüğü Zilan. Diğer 3 kardeşi ilçeye okula gitti. Orada yatılı okuyorlar. Fakat ailesi Zilan’ı diğer kardeşlerinin yanına gönderemedi. Çünkü o henüz annesinden ayrı kalabilecek yaşta değil. Daha anne kuzusu bile diyebiliriz. Zilan, hem yanlarında olduğu hem de eğitim alabildiği için ailesi şimdi çok mutlu” dedi.

 

  • 2 21
  • 14 Ekim 2022 09:33 4.273
  • Aktif Haberler
  • sebocan
    21 Ekim 2022 13:50
    0 0
    Van'ın Gevaş ilçesinin Daldere Mahallesi'ne bağlı Doruklu mezrasının tek öğrencisi 6 yaşındaki Zilan Patır için okulun kapıları yeniden açıldı.

    Daha önce 5 yıl görev yaptığı Doruklu mezrasında eğitim gören 4 öğrencisini mezun eden ve bu sene de Kardeşler mezrasındaki ilkokulda görevlendirilen Cihan Yakut'un, minik Zilan için gösterdiği fedakarlık karşılıksız kalmadı.

    Mezradaki tek öğrenci Zilan'ın eğitimden geri kalmaması için gönüllü olarak her hafta sonu yaklaşık 5 kilometre yürüyüp Doruklu mezrasına giden Yakut'un fedakarlığının haberlere konu olmasının ardından, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından mezraya öğretmen görevlendirildi.

    Köyde tek öğrenci olması nedeniyle geçen yıl kapanan Doruklu İlkokulunun kapıları da Bakanlığın talimatıyla Zilan için açıldı.
  • zekirdek
    18 Ekim 2022 13:49
    1 0
    yaz kızım ordan bir tesekkur belgesi hocana ...
  • süreyyadansorun
    18 Ekim 2022 11:15
    2 0
    24 KASIMA KADAR BÖYLE HABERLER NORMAL :) HOCAYI TEBRİK EDİYORUM
  • vayvay
    16 Ekim 2022 17:59
    4 0
    4 yıl 7 km gidiş7 km geliş yürüdüm. 8 yıl 55 mk 1saat 45 dakika yarısı stabilize servisle gittim. 8 yıl ilçeye dolmuşla girtim. 9 yıldır 13 km ye arabaylagidiyorum. heyyyyvavrum hey. 1994 pkk terörü kelle koltukta çalıştık.
  • mehmetalibozlu
    16 Ekim 2022 11:40
    2 3
    Uzun lafa gerek yok helal olsun var tek denecek. Söylenen diğer her şey boş laf
  • necati0640
    15 Ekim 2022 17:44
    6 2
    Öğretmen değil mi yapsın tabi ki fedakârlık. Zam zamanı öğretmen ne yapıyor ki!!!
  • smyi
    15 Ekim 2022 17:15
    9 1
    Her gün 90 - 100 km giden öğretmenler var. Kimse onları haber yapmıyor.
  • Oddo38
    15 Ekim 2022 16:09
    18 2
    Çarpı atan arkadaşların hatırına bir daha yazıyorum:
    Böyle işleri yapmayın arkadaşlar.

    Öğretmenden başka fedakarlık yakıştırılan meslek var mı?
    -Yapılmıyor.
    Yaptığımız işin karşılığı veriliyor mu?
    -Asla.
    Her mesleğe koşulsuz zam verilirken öğretmene eğitime başvuru için bile bin bir şart koşuldu mu?
    -Evet

    Her mesleğe kıdem yılına bakılmaksızın zam verilirken 10 yıl altı öğretmenler yok sayıldı mı? Sanki onların ve sınava girmeyecek olanların ya da sınavdan 70 puan alamayanların geçim derdi yokmuş gibi davranıldı mı?
    -Evet. Evet. Evet...


    Bunları yapa yapa bu tür şeyler vazifemize dönüştü.
    Asla olumlu gözle bakmıyorum bu işlere.

    Diğer meslekler işleri hariç ellerini cebinden çıkarmıyor. Hepsi öğretmenden daha fazla değer görüyor, hepsi öğretmenden daha fazla maaş alıyor. Hepsinin ekstra ödenek ve kazanımları var.

    Profesyonel davranın artık hocalarım. Hakkınızı alabilmek için bu şart.
    Kendi mesleğini kendin bitirme. Yaptığın işe değer kat.

    Vazifeniz olmayan işleri yapmayı bıraktığınızda yaptığınız işin ne kadar kıymetli olduğu anlaşılacak ve size de hakkınız o ölçüde verilecek.
    Bundan emin olabilirsiniz.

    "İnsanlar, onlar için ne yaptığınızı anlamazlar; ta ki, siz yapmayı bırakana kadar."
  • Stargate_73
    15 Ekim 2022 14:28
    8 1
    Fedakar olan hep öğretmen . Ama iş paraya gelince yetkili olanlar o fedakarlığı yapmazlar .
    Öğretmenin itibarını düşürmeyeyecegiz. Kazanan biz olacağız . Az kaldı .
  • berkayhoca
    15 Ekim 2022 13:41
    7 1
    Şimdi bu haberden sonra böyle bir öğretime öğretmen mecburmuş gözüyle bakılacak. Şehirde çalışanlara sizin yaptığınız da ne diye acızlanacak olanlar çıkacak. Diğer mesleklerde bu tür haberlere rastlamazsınız. Öğretmenlik mesleği iyi yerlere gitmiyor. Allah hayırlı insanlarla karşılaştırsın. Öğretmenlere saygı gösteren insanlarla karşılaştırsın.
  • Bigsur
    15 Ekim 2022 11:51
    8 1
    Hocamın söylediklerinin 10 katını yaptim 24 senedir köylerde.Biz beslenemeyen çocuklar için sınıfta yemek de pişirdim, elbise de aldık ayakkabı da hatta sınıfa televizyon da koyduk.
    Tebrik ederim ama bu tür haberlerde yürüdük, soğuk, uzak türünden kelimeler kullanılmamalı.Bunlar bizim kiymetimizi daha da düşürüyor.
  • Bigsur
    15 Ekim 2022 11:47
    8 1
    Ben olsam bu çocuğa bir notebook ve internet hediye ederdim.Bir sürü de kitap.
    İnternet çekiyorsa yürümeye gerek yok biz uzaktan okuma yazma öğrettik.
    Bu gidip gelme boyama badana işleri için devletin birimleri var.Birakiniz yapsınlar.
  • halisane42
    15 Ekim 2022 00:06
    10 2
    Yani öğretmen gün geçtikçe fedakâr fakat bir o kadar da maddî/manevî itibarsizlaştırılıyor!!?
  • halisane42
    15 Ekim 2022 00:04
    10 2
    Öğretmen, denince akla ilk gelen fedakârlık oluyor, böyle haberler bunun örnekleri oluyor.
    Fakat içimizden biri bu hareketi yapmasa adımız anında "Böyle öğretmen olmaz olsun."a çıkıyor.
    Tabii buradaki öğretmeni tebrik/takdir etmemek mümkün değil ama "öğretmen fedakârdır." diye diye çok yakında öğretmeni asgarî ücretle talim etmeye mecbur bırakacaklar gibi görünüyor!!?
    Vaziyet vahim!!?
  • KDesigner
    14 Ekim 2022 17:15
    19 3
    Fedakarlık artık öğretmenler için bedavadan görevi olmayan işleri yapmak olmuş. Acındırarak, duygulara oynayarak yapılan böyle şeyleri artık öğretmenlerin yememesi gerekiyor, işin neyse onu yap gerisine karışma, yoksa bütün öğretmenlerden fedakarlık, yani görevi olmayan işleri sürekli yapması beklenir
  • Oddo38
    14 Ekim 2022 11:07
    19 2
    Hele ki biz sınıf öğretmenleri Meb'in içinde bile ayrı üvey evladız.
    Maaş karşılığımız 18 saat.
    Çoğumuz köydeyiz, yol ücretleri az olan maaşı iyice kuşa çeviriyor.
    Köydeyiz; çoğu 4 sınıf bir arada, her iş sende-temizlik görevlisi bile yok- ama evinin yanındaki öğretmenle aynı hizmet puanı alıyoruz.
    1 kuruş fark bile verilmiyor. Orası zaten rezillik.
    5 gün nöbet tut haftada 3 ek ders al.
    Tüm işleri sen yap haftada 3 ek ders al.

    Öğrenci ve velilerle en çok uğraşan branş olmamıza rağmen branşlara verilen öğrenci kişilik hizmetleri bile daha sene başında verildi.

    Bu düzenlemeleri yapanlar hangi vicdanla yapıyor aklım almıyor.
  • Oddo38
    14 Ekim 2022 10:56
    26 5
    Bunları yapa yapa bu tür şeyler vazifemize dönüştü.
    Asla olumlu gözle bakmıyorum bu işlere.

    Diğer meslekler işleri hariç ellerini cebinden çıkarmıyor. Hepsi öğretmenden daha fazla değer görüyor, hepsi öğretmenden daha fazla maaş alıyor. Hepsinin ekstra ödenek ve kazanımları var.

    Profesyonel davranın artık hocalarım. Hakkınızı alabilmek için bu şart.
    Kendi mesleğini kendin bitirme. Yaptığın işe değer kat.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK