Öğrenciye Özel Telafi Programı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Biz öğrencilerimize en nitelikli içeriklerle ulaşmaya çalışsak da eğitimin uzaktan gerçekleşmesi aile, öğrenci ve öğretmen için bir takım sınırlılıklar oluşturdu.

 Hürriyet'ten Zülal Atagün'ün haberi: Bu sınırlılıkları belirlemek için araştırmalar yaptık. Bunların sonunda farklı gruplarda öğrenciler için farklı gereksinimlere ihtiyaç olduğunu gördük. Sosyal, duygusal alanda iyileşeceğimiz ve fiziksel olarak aktif bir şekilde salgının olumsuzluklarını bertaraf edeceğimiz, eğitimde fırsat eşitliğini de göz önünde bulunduran programlar oluşturduk” dedi.
 
KARNELER 18 HAZİRAN’DA
 
Bakan Selçuk “Telafide Ben de Varım” programının detaylarını şöyle anlattı: “Öğrencilerimizin nasıl olduğunu görmek için okulları yaz boyunca açık tutacağız. 21 Haziran’da yoğun olarak başlayacağımız sosyal, duygusal, kültürel, fiziksel faaliyetler öncesinde sistem alt yapımızda yoğunluğa neden olmamak ve öğrencilerimizin erişimini kolaylaştırmak için de karneleri 18 Haziran’dan itibaren açıyoruz. Dileyen karnesine 18 Haziran Cuma gününden itibaren ulaşabilecek.
 
SOSYAL VE DUYGUSAL İHTİYAÇLARA YÖNELDİK
 
Salgın sonrası eğitim planlamamızda ders notlarının ötesinde bir yaklaşımla çocuklarımızın daha çok sosyal, duygusal ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. Elbet akademik konularda da gereken önlemler alınacak. 2 Temmuz’un ardından da öğrencilerimizi güzel bir yaz bekliyor. Ancak bu yaz beraber olalım, dolu dolu bir yaz geçirelim istiyoruz.
 
HER OKUL KENDİ İHTİYACINI BELİRLEYECEK
 
Yaz döneminde tamamen isteğe bağlı olarak sosyal, duygusal, fiziksel etkinliklerle dolu telafi programını başlatıyoruz. Gelecek eğitim ve öğretim yılına tüm paydaşlarımızla canlı bir başlangıç yapmayı hedefliyoruz. Yaz dönemi ile birlikte de Bakanlığımız yaklaşık bir buçuk yıl sürecek Ulusal Destekleme Programı (UDEP) sürecine girmiş bulunuyor. Program kapsamında her okulumuz talim terbiye kurulu başkanlığında hazırlanan öncelikli ve kritik kazanımları baz alarak kendi okullarındaki öğrenci  gruplarının ihtiyaçlarını belirleyecek. Böylelikle bir telafi programı oluşmuş olacak.
 
OKULLAR YAZIN AÇIK
 
18 Haziran -2 Temmuz arasında okullar bu planlar doğrultusunda uygulamaya başlayacaklar. Okullarımız 2 Temmuz’dan yeni eğitim öğretim yılının başlayacağı tarihe kadar fiziksel imkanlarından yararlanmak isteyen öğrenciler için açık tutulacak. Yaz boyu okullarımızda çocuklarımızı ağırlayacağız. Fiziksel etkinlikler, akademik programlar sunabileceğiz. Öğretmenlerimiz de isterlerse bu programlarda görev alabilirler. Dolu dolu geçen bir yazın ardından yeni eğitim öğretim dönemine başlayacağız. Yeni öğretim yılında telafi ve destek çalışmalarına devam edeceğiz.
 
EK DERS VE MATERYAL DESTEĞİ
 
1’inci sınıftan 2’ye geçen öğrenciler için okuma yazma taramaları başlayacak. Bu taramaların sonuçlarına göre de ihtiyacı tespit edilen öğrenciler için ek ders ve materyal desteği sağlayacağız. 3’üncü ve 4’üncü sınıfları İlkokullarda Yetiştirme Programı Dediğimiz İYEP uygulaması ile destekleyeceğiz. Ortaokul öğrencilerimiz için de uluslararası yeterlilik düzeyine uygun çalışma planı verilecek. Liseler içinse kritik kazanımlar taraması hazırladık. Tespitler neticesinde uygun programlar uygulayarak lise eğitimlerini daha güçlü sürdürmeleri ve üniversiteye hazırlanmalarını istiyoruz. Elbette bu süreçler okul ihtiyaçlarına göre şekillenecek. Çünkü öğrencilerin ihtiyaçlarını en iyi okullar bilir.
 
TELAFİ SEFERBERLİĞİ
 
UDEP’in genel çerçevesine ek olarak telafi hazırlığına başladığımız ilk günden beri bakanlıklardan, belediyelerden, sivil toplum kuruluşları ve hatta bireysel olarak da ciddi bir kitleden destek aldık. Uzaktan eğitim süresince yaşadığımız seferberlik duygusunu telafi sürecinde de yaşıyoruz. Telafide ben de varım diyen herkes için UDEP çerçevesinde bir aya geleceğiz. Herkesin daha iyi olması için telafidebendevarim.meb.gov.tr sitesini açtık. Sitede öğrenciler, aileler ve öğretmenler için ayrı bölümler var. Etkinlik planları ve açıklamaları yer alıyor. Ben şimdiden görev alana, destek veren ve ‘telafide ben de varım’ diyen herkese çocuklarım ve geleceğimiz adına teşekkür ediyorum.
 
SON HAFTALAR MEZUN OLACAKLAR İÇİN KIYMETLİ
 
Uzun bir aradan sonra bugünden itibaren ilk ders zilini çalmanın, kavuşmanın heyecanını yaşıyoruz. Bütün öğrencileri, meslektaşlarımı ve velilerimizi sevgiyle en içten dileklerimle selamlıyorum. Önümüzdeki hafta da ortaokul ve lise öğrencilerimize kavuşacağız. Bilhassa bu son haftaların mezun olacak öğrencilerirmiz açısından, hayat boyu unutmayacakları bir zaman dilimi olması bizim için ayrı bir sevinç. Hepsine başarılar diliyorum.”
 
 
  • 3 35
  • 01 Haziran 2021 22:48 16.087
  • Aktif Haberler
  • ferayserhan
    05 Haziran 2021 22:55
    1 0
    Veliler bu haberleri okuyor inanıyor gerçekten uygulanacağına da öğrencim ben anlamadığım konuları belirledim yazın telafide onları yeniden anlatır mısınız diyor bana sanki beni özel hoca tutmuş gibi evet belki öğrenci açısından bu güzel bir durum ama gelin görün ki bu telafiyi yapacak enerjim yok pandemi canlı ders ev kendi çocuklarım yordu ve YORULDUM telafi de görev almayacağım dedim bozuldu öğrencim yoruldum ben deyince inanası gelmedi çünkü bakan telafi olacak yapılacak diyor öğretmen yoruldum diyor nasıl olur?
  • mskb
    05 Haziran 2021 21:02
    6 2
    goldenfoot
    "Sonuçta hem öğretmen hem öğrenci için isteğe bağlı. İstemeyenler neden bu kadar karşı çıkıyor anlamadım..."

    Anlama zaten.
  • wertigo
    05 Haziran 2021 20:30
    2 1
    Olacak olan şey şudur: xx öğretmenin en az 10 öğrencisi telafi eğitimi için başvurur. xx öğretmeni telafi eğitimi için istekli değildir. Ancak sınıf açacak kadar öğrenci katılım gösterdiği için idare duygusal ! baskı yapar. Öğretmen de çocuklar geri kalmasın diye mecburi gönüllü olur.
  • nurdan90
    05 Haziran 2021 17:44
    2 1
    Plansız ve programsız nereye böyle.Alt yapısı oluşturmadan günlük isteklerle neyi halleceğiz?
  • gsli0311
    05 Haziran 2021 12:10
    8 0
    Geçen şu seneki muhabbetten nerelere gelmişiz bir bakın.
    Bakan Selçuk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
    "Bu konuda çok açıklama yapmamıza rağmen özellikle çocuklardan gelen 'yaz tatilinde okul var mı?' sorusuna 'hayır' cevabı vermeye doyamıyorum.:) Bir de buradan yazayım, siz iletin. Kuzum yaz tatilinde okul yok. Bu kadar kapalı kaldıktan sonra biz sizin tatilinizi alır mıyız sizden? Okul yok; koşmak var, doyasıya oynamak var, aile büyüklerinizle görüşmek var, ağaçlara sarılmak var, bulutları izlemek, uçurtmayı uçurmak, uçaklara el sallamak, toprağa dokunmak, bir çiçeği koklamak var, kuşlarla oynamak, kuşlar gibi olmak var. EBA yine açık, EBA Tv yine yayında, önümüzdeki senenin hazırlık dersleri var, isteyen öğrenciler için uzaktan eğitimle yaz okulu var, hazırladığımız güzel yayınlar ve eğlenceli içerikler var. Okul yok ama, ondan eminiz. Tamam mı?:)"
  • kangurum
    04 Haziran 2021 14:53
    2 0
    Bence sportif faaliyetler profesyonelce yapılabilir ona diyecek bir şey yok. Öğretmenlik mesleğinin çok yıpratıcı bir süreç olduğunu en iyi bizlerin biliyor olması gerekiyor hele ki ilkokulda ve 30-40-50 kişilik sınıflarda...Keyfi için bir öğrenci derse katılmıyorsa ailesi uğraşmıyorsa, öğretmen, sene içinde gücünü katılan öğrencilerine harcadıysa, öğretmenin yıpranma payı bile alması, erken emekli olması gereken bir durumdayken, bir de yaz tatiline göz koyulması gerçekten çok acı...meslektaşlarımında bu isteğimizi yanlış anlaması...Önce fiziksel imkanlar sağlanmalı, öğrenci sayısı azaltılmalı ki sene içinde öğretmen az yorulsun ... Ben çok yoruldum 7-24 zaten öğrencilerimle ve velilerimle uğraştım,isteyerek...ama umursamayan bilerek derslere katılmayan için içimden bir şey yapmak gelmiyor...
  • black_turn
    04 Haziran 2021 10:43
    9 2
    İstemeyenler neden karşı çıkıyor diyenler ? Birazcık sorgulayın bu durumu, çok yakında yaz tatilimizi elinden almanın projesi bu.
  • ünalk
    04 Haziran 2021 01:06
    10 12
    Özel okullarda yaz döneminde bir önceki sınıfın tekrarı-pekiştirmesi için kurslar olur. Özellikle sınavcı çocuklar için okul hiç bitmez. Bunların dışında sportif kurslar olur. Futbol, basketbol, voleybol, yüzme, satranç, resim, hentbol, okçuluk, batminton, tenis, kodlama, deneyap kursları açılır.

    Devlet okullarındaki fakirlerin böyle hakları olması söz konusu bile olamaz. Bırakın gönüllü olan varsa yapsın, gönüllü değilseniz keyfinize bakın. Yapmak isteyen varsa mobbing yapmayın.

    Okullar hayat bulmadıkça, eğitimde başarı sağlamamız mümkün değildir. (Çarpıları görelim.)
  • pucca
    02 Haziran 2021 22:30
    9 1
    Öğrencinin ihtiyacını en iyi okullar değil öğretmenleri bilir.
  • tarkan555
    02 Haziran 2021 18:12
    23 0
    Abi her şeyi geçtim de bu mantıkta bir telafiyi hazırlayanlar az biraz psikologlardan görüş alsaydı keşke ve şunu bilseydiler MİLLET( öğretmen öğrenci veli) BUNALDI ARTIK . Salgın psikolojisi tavan yapmış insanlar hep gergin okullar sürekli aç kapa kısıtlamalar vs . derken yazın dinlenmek için nefes almak için kendine dönmek isteyen öğretmenleri öğrencileri zorlamayın verim olmaz keşke olsa ama PSİKOLOJİDEN MİNNACIK ANLAYAN BİRİ BUNDAN VERİM ALINMAYACAĞINI BİLİR .

  • caki1910
    02 Haziran 2021 16:37
    13 0
    Öğretmen değerlidir.
  • bilimciyim
    02 Haziran 2021 15:50
    11 2
    Yaz tatilinde kurs yapmak isteyen her ogretmen halk egitim uzerinden zaten kurs yapabiliyordu. Ekdees karsiligi elbette. Peki jac ogretnen yapti simdiye kadar ?? Mutlaka yapan olmustur ki arkadaslarimdan yapan oldu. Cocuklar surekli devamsizlik yapti ve arkadaskar ruhen ve bedenen dinlenenedi. Ertesi yili daha da yorgun ve bitkin gecirdiler. . Disardan gozlemkeneneyen cok yipratici bir is yaptigimiz malesef gorunmuyor.
  • php_korsan
    02 Haziran 2021 14:44
    15 4
    Pandemi tamamen sona ersin.2 şey üstünde çalışma yapılacak.Ek ders ve yaz tatillerinde de çalışma.
  • eren_87
    02 Haziran 2021 14:31
    8 2
    Tatil başlangıçları ve tatil dönüşlerinde genellikle birer hafta okula gelmeyen öğrenciler yazın okula gelecek mi? Hiç inandırıcı değil. Bir de yazın sıcağında sınıfta durmak zor. Okulların açılımı bir hafta önce olabilir, kapanışı da haziranın son haftasına alinabilir, bu şekilde her sene 3 hafta gibi bir süre daha çok ders yapilabilir. Ama trmmuz ve ağustosta ders olmaz.
  • Petrucci
    02 Haziran 2021 13:56
    44 1
    Okulların gündüz bakım evi, kreş, etüt merkezi gibi olması isteniyor. Amaç tamamen öğretmenlere bakıcılık yaptırmak. Böyle gönüllü diye başlar iki kuruş ek derse tav olursunuz, sonra bir bakmışsınız yaz tatili bir aya inmiş ya da tamamen kalkmış.
    Veli evde otursun ya da işe gitsin çocuk okulda enerjisini atsın, oyun oynasın, bağırıp cağırsın, öğretmen ise aman düşmesin aman kavga etmesin diye peşinde dört dönsün. İstenen bu. Çünkü bu özel işletme kafasıdır. Eğitim öğretim falan kimsenin umrunda değil. Maksat öğrenciyi nispeten güvenli bir ortam zapt etmektir. Ama çocuğa en ufak zarar gelirse öğretmenler sorumlu tutulur. Bu seneki ölçme değerlendirme faaliyetlerine ve verilen tüm kararlara bakın okulların ne şekle dönüştürülmek istediğini görürsünüz. Corona işin bahanesi oldu.
  • fato1
    02 Haziran 2021 13:51
    20 1
    Yokuuuuuum!
  • mehmetalibozlu
    02 Haziran 2021 13:43
    9 22
    gönüllü yapan ücretini alır yapmayan tatilini yapar bunda ne var ki
  • nurdan90
    02 Haziran 2021 13:36
    24 1
    Gerçekçi olalım.Göz boyamadan başka bir şey değil. Resmen okulda bakıcılık.Okulların fiziki şartları ortada.
  • Farsu
    02 Haziran 2021 12:36
    27 0
    MEB bizi terapiye al.Mental olarak çok yorgunuz. Bizi tatile gönder.Eglenceli vakit geçirmek istiyoruz.Survivor'a gönder mesela.
    Deşarj olalım.Yeni eğitim-ögretim yılından verim almak istiyorsan tabi
  • balamirkan
    02 Haziran 2021 12:23
    13 0
    Taşımalı köy okulu? Telafi? Servis?
  • The_Must
    02 Haziran 2021 12:00
    42 0
    Yapmayın arkadaşlar. Bakın önce gönüllülük ile başlar. sonra bu işin oluru varmış derler kalıcı olur. tüm ülkede ortak tavır almalıyız. yıllık izin olmadan nasıl gelecek yıl verimli olabiliriz. üç kuruş için özlük haklarımız dan vazgeçmeyelim. bu gönüllülük makyajı
    altındaki dayatmayı bir öğretmen olarak asla kabil edemem. yasal haklarımıza sahip çıkalım.
  • pinkk
    02 Haziran 2021 11:36
    31 2
    istemeyen neden karşı çıkıyormuş, neden karşı çıktığımı söyleyeyim sizce insani koşullar altında bir öğretmenin tam sene çalışması sizce ne kadar verimli? bunun adı mobing tacizdir, insanlık suçudur, ha kişi ben eşeğim semer vursunlar derse haklısınız, batıdaki insanın yaşıtlarıyla dış görümüzü paylaşın ne demek istediğimi anlayacaksınız, italyada insanların ömrü 100 yaşında, biizm ülkemizde ise 70-80 arası, yorumlayın neler çıkacak.
  • kafu
    02 Haziran 2021 10:23
    15 0
    2. Okullar Hayat Olsun projesi. İlki gibi ölü doğmuş bir proje...
  • goldenfoot
    02 Haziran 2021 09:49
    10 35
    Sonuçta hem öğretmen hem öğrenci için isteğe bağlı. İstemeyenler neden bu kadar karşı çıkıyor anlamadım...
  • 10minutes
    02 Haziran 2021 09:47
    23 1
    Daha evvelden denenmiş, sonuçları alınmış (olumsuz) bir projenin hayata geçirilmeye çalışması da nedir Allah aşkına. Burası Türkiye, iklim şartları belli, çocukların ailelerinin sosyo ekonomik durumları belli. Yapacaksan bir çalışma, Mevsimlik çocuk işçilere, göçer - çoban çocuklara yap. Zaten okula devamları çok az.

    "Göle maya çalmaktan bıkmadınız mı?" Ey MEB.
  • pinkk
    02 Haziran 2021 09:36
    5 13
    yine bazıları ben yokum diyip, kendine çıkar sağlayacaklar. para hırsındaki olanlar her iki kuruşluk fırsatı değerlendirip atmaca gibi atlıyor,
  • firzan
    02 Haziran 2021 07:55
    5 17
    Görev alma konusunda çok istekli değilim. İnşallah almam ancak bu yapilan iş öğrencilere faydalı olacaksa yapılsın isterim.
  • carpediem03
    02 Haziran 2021 07:41
    31 1
    Bizi kim telafi edecek?
  • hazanın dünyası
    02 Haziran 2021 02:26
    26 2
    Mobbing: TDK, İş yerlerinde, okullarda vb. topluluklar içinde belirli bir kişiyi hedef alıp, çalışmalarını sistemli bir biçimde engelleyip huzursuz olmasına yol açarak yıldırma, dışlama, gözden düşürme” olarak tanımlamıştır.
    Mobbinge maruz kalan kişiler gördükleri zararın büyüklüğü ve etkisiyle, işlerini yapamaz duruma gelmektedirler. Konu ile ilgili yapılan araştırmalar göstermiştir ki, en kısa mobbing süresi 6 ay, genelde ortalama süre 15 ay, sürecin kalıcı ağır etkilerinin ortaya çıktığı dönem ise, 29-46 aydır. Hangi iş yerlerinde ve hangi kişilerin mobbinge uğradığına bakıldığında araştırmalara göre kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, öncelikle sağlık ve eğitim sektöründe yaygın olduğu görülmektedir.(alıntı)
  • adabal
    02 Haziran 2021 01:11
    24 3
    Yazın bu türden çabaların verimli olmadığı daha önce defalarca kanıtlandı. Seneye okullar açılınca bütün sınıflar iyep aç materyal sağla daha faydalı.
  • smyi
    02 Haziran 2021 00:48
    34 2
    keşke karneleri de veliler hazırlasa, biz yorulmasak.
  • g_k_c
    02 Haziran 2021 00:34
    9 44
    Bence pandemi sonrasında da devam edilebilecek güzel bir proje. Yaz tatillerini değerlendirmek isteyen öğretmenler ve öğrenciler gönüllülük esasına göre katılıyorlar. Zorlama yok, istekli öğrenci istekli öğretmen, en güzeli. Ben fikir olarak beğendim, denildiği şekilde okullarda uygulanabilmesi dileğiyle.
  • DUYGU3441
    02 Haziran 2021 00:31
    30 4
    ben de yokum...
  • hazanın dünyası
    01 Haziran 2021 23:37
    31 5
    Ben de yokum.
  • gsli0311
    01 Haziran 2021 23:05
    60 5
    Bir öğretmen ve veli olarak telafide ben YOKUM. Kimse kusura bakmasın yeter artık dinlenmek en doğal hakkımız. Kendi çocuğumuzu ihmal eder olduk. Bırakın da bi nefes alalım.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK