Öğretmen Ataması İçin 550 Saatlik Eğitim Şartı

Öğretmen adayları atama takvimi için bekleyişini sürdürürken, gözler bir sonraki Kabine toplantısına çevrilmişti. Atama bekleyen öğretmen adayları bir yandan da mülakat olup olmayacağını merak ederken, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda 'devrim' niteliğinde düzenlemeler yapılacağını söyledi. Üzerinde çalıştıkları taslağın ayrıntılarını anlatan Bakan Tekin, fakülteyi bitirip KPSS’yi kazanmanın öğretmen olmak için artık yeterli olmayacağını belirtti.

Öğretmen ataması için geri sayım sürerken, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ‘devrim’ diye nitelediği Öğretmenlik Kanunu'nun detaylarını ve planlanan yeni atama sistemini anlattı. Fakülteyi bitirip KPSS’yi kazanmanın öğretmen olmak için artık yeterli olmayacağını belirten Bakan Tekin; adayların Milli Eğitim Akademisi’nin 550 saatlik programında da başarılı olurlarsa atanabileceğini belirtti.

 ÖĞRETMEN ATAMASI İÇİN 550 SAATLİK EĞİTİM ŞARTI

Yeni Şafak'a konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, atamalardan önce adayların 550 saati bulan Milli Eğitim Akademisi'nde eğitime alınacağını söyledi.

Bakan Tekin, Anayasa Mahkemesi’nin bazı hükümlerini iptal ettiği Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili yeni çalışmanın tamamlanmak üzere olduğunu ifade ederek taslak hazırlanırken dünyadaki modellerin incelendiğini bildirdi. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda devrim niteliğinde düzenlemeler yapılacağını söyleyen Bakan Tekin, üzerinde çalıştıkları taslağın ayrıntılarını anlattı.

"DEVRİM NİTELİĞİNDE BİR KANUN"

Öğretmenlik Meslek Kanun Taslağı'nı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığındaki kurula sunduklarını, kısa süre içerisinde taslak üzerinde görüşmelerin başlayacağını, görüş ve öneriler doğrultusunda revize edileceğini söyleyen Tekin, "Türkiye’de öğretmenlerin nitelikleri ve seçiminden, öğretmenlerin hizmet içi eğitimine kadar birçok konuyu düzenleyen kanun için 'Devrim niteliğinde' diyebiliriz. Anayasa Mahkemesi bu kanun ile ilgili bir iptal kararı verdi. İptalin ardından kanunun yeniden ele alınması gerektiğine karar verdik. Hazırladığımız taslak metnin başlıklarını vereceğim ama bunlara kurulda ilaveler, çıkarmalar olabilir. Kanun, öğretmenlerin ve yöneticilerin hak, ödev ve sorumlulukları, öğretmenlik mesleğinde kariyer, eğitim çalışanlarının şiddetten korunması, öğretmenlerin hizmet içi eğitimi gibi konuları kapsayacak” dedi.

DÜNYADAKİ ÖRNEKLER İNCELENDİ

Tamamen öğretmen yetiştirmeye odaklanacak bir Milli Eğitim Akademisi kuracaklarını belirten Tekin, "Dünyadaki örnekleri inceledik. Dünyada şu anda lisanstan sonra direkt öğretmenliğe atayan ülke neredeyse kalmadı. Öğretmenlerin hem istihdam süreci hem de istihdamdan sonra hizmet içi eğitimde mesleki yeterliliklerinin güncel gelişmelere göre revize edilmesi konusunda ciddi bir eksikliğimiz var bizim. Akademi bu eksikliği giderecek. Lisans mezunu bir öğretmen adayı Fransa’da 216 saat, Belçika’da 160 saat, İspanya’da 550 saat, İtalya’da 550 saat, Hollanda’da 370 saat, Türkiye’de ise 96 saat uygulama dersi alıyor" diye konuştu.

EĞİTİM BOYUNCA ÖDEME ALACAKLAR

Tekin, Milli Eğitim Akademisi’nde öğretmen adayının teorik ve uygulamalı derslerden oluşan bir hazırlık eğitimi alacağını söyledi. “Bu eğitim esnasında adaylar devlet memuru olarak kabul edilmeyecek ancak emeklerinin karşılığı olacak şekilde bir ödeme yapılacak. Adaylar akademiye KPSS puanı ile alınacak. Akademide başarılı olursa sözleşmeli olarak atanacak. 3 yıl çalıştıktan sonra kadroya geçecek. Avrupa ülkelerindeki saate yakın bir eğitim programı planlanıyor. Aldığımız adayın formasyonuna göre eğitim takvimi şekillenecek.” Akademi ile pedagojik formasyon denilen eğitimin aslında 550 saatte verileceğini vurgulayan Tekin, uygulamanın bakanlığın belirlediği okullarda yapılacağını kaydetti. Tekin, “Branş fark etmeksizin öğretmenlik meslek bilgisi, özel alan eğitimi, sanat, spor, kültürel beceriler, dil, kültür ve manevi değerler alanlarında eğitim verilecek. Bizim programımız kapsamında öğretmenlerimizi eğitmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

 750 KİŞİLİK KADRO EĞİTİM VERECEK

Akademinin yapısı ve teşkilatlanması hakkında da bilgi veren Tekin, “Akademinin merkezi Ankara olacak ve taşrada hizmet içi eğitim birimleri olacak. Fiziki şartların uygun olduğu, daha çok büyük şehirlerde teşkilat oluşturulacak. Eğitimleri tecrübeli öğretmenler, üniversitelerde alanda uzmanlaşmış hocalar verecek. Bu kişilere geçici ya da daimi kadro ihdas edilecek. Özlük hakları itibariyle dekan düzeyinde olacak. Doğrudan bakanlığa bağlanacak. Toplam kadro sayısını belli oranda geçmeyecek şekilde başarılı eğitimcileri de sistemin içerisine dahil etmiş olacağız. Dolayısıyla yaklaşık 750 kişilik bir kadrosu olan devasa bir birim haline dönüşecek. Taşranın bize avantajı şu olacak. Öğretmen adaylarımızı her tür sosyoekonomik bölgeyi ve her tür okul, öğrenci profilini görmüş olacak. Bu bence öğretmen yetiştirme ve Türkiye’nin dünyaya ayak uydurması anlamında devrim niteliğinde bir adım olacak” bilgilerini paylaştı.

 

Yeni Şafak

  • 1 38
  • 30 Nisan 2024 14:50 6.781
  • HAMZA97
    08 Mayıs 2024 05:11
    1 0
    4 yil universite oku kpss kazan mulakati torpilin varsa gec 550 lik egitim ne buya acikca boşyere okuyorsunuz desenize erken secim olsa bunu yapamazlardi
  • noyan69
    06 Mayıs 2024 11:11
    2 0
    Yani yine kabahat faturası öğretmene kesilmiş oldu. ( Fakülteyi bitirip KPSS’yi kazanmanın öğretmen olmak için artık yeterli olmayacağını belirten Bakan Tekin; ) Ne anlıyoruz buradan: Fakülte eğitimlerini beğenmediklerini , Başka ne anlıyoruz : KPSS sınavının yeterli bir ölçüm yapmadığına inandıklarını . peki bu 550 saatlik kursla bu eksikleri giderilebileceğini düşünüyor muyuz ? Tabii ki hayır. Fakülte eğitim kalitesini artırsa , kpss seçim sürecini daha fonksiyonel yapılsa olmaz mı ?
  • OmehD8
    06 Mayıs 2024 09:20
    1 1
    Hocam uzmanlık sınavının amacı toplumda "Öğretmenlere bedavadan para verdiler." imajını yıkmak idi.
    Herkes biliyor öğretmenin az maaş aldığını. Önlisans mezunu sekreter öğ3retmenden fazla maaş alıyor bu ülkede. Uzmanlık bahane edilerek biraz da olsa öğretmen maaşları canlandırıldı.
    (Tabii biz 10 yıl altındaki öğretmenler önemli değiliz! Orası ayrı bir rezalet de...)
  • nadir.009
    05 Mayıs 2024 20:19
    2 0
    Eksik bir yer varsa gider orayı duzeltirsin.yama gibi saçma sapan zorla eğitim mi olur .uzmanlikta programı kurdum 2 günde bitirdim .hangi devirde yaşıyorsunuz .isteyen eğitim alır hala anlamadiniz.keske o uzmanlık sınavını zor yapsaydiniz da insanlar kendini geliştirip bir şeyler ogrenseydi.nerde bizde bu vizyon .bu kararı kimler veriyor çok merak ediyorum.kalite isterseniz ben size anlatırım aslında
  • hazer
    03 Mayıs 2024 13:41
    5 0
    Bunun anlama üniversitelerin öğretmeni yetiştirme stilinden memnun değilim...Bunu açık açık söylemeliler...
  • cmustafaengin
    02 Mayıs 2024 18:11
    3 0
    Söylenecek çok şey var da, hepsinin sonu İstanbul'un bir yerine çıkıyor!
  • Baydur
    02 Mayıs 2024 14:58
    8 1
    Halamın oglu acikogretim diploması ile bir hastaneyi müdür olarak tam 20 sene yönetti
    Okuyan da ogretmen, en çok rezil olan da ogretmen.
  • müdürümsü
    02 Mayıs 2024 09:05
    13 1
    Akademiden sonra da 1 yıllık komando eğitimini tamamlayanlar atansın.
  • OmehD8
    02 Mayıs 2024 09:01
    11 0
    Öğretmenleri alenen hedef gösterip duruyorlar. Sonra da etki bekliyorlar.
    Ülkeye daha büyük kötülük yapılamaz.
    Ben 1 kere polis eğitimleri yetersiz, sağlıkçı eğitimleri yetersiz diyen ilgili bakan görmedim.
    Bu bakanlık için ne yeterli acaba?
    Bıyıktan başka ne gibi yeterlilik gösterip bakan olmuş kendileri?
    Merak ediyoruz...
  • deniz777
    01 Mayıs 2024 13:29
    7 1
    demirfeza öğretmenim, yanlışlıkla çarpıya bastım, düzeltiliyor. Kusura bakmayın. Ben de sizin gibi düşünüyorum. Kendi eğitim fakültelerine güvenmeyen anlayış, kusuru yıllardır öğretmende arıyor.
  • müderris47
    01 Mayıs 2024 09:11
    3 18
    Bakanlığı tebrik ediyorum... Bu eğitim çok iyi olacak... Aday Öğretmen arkadaşların kalitesini ve liyakati artıracak
  • demirfeza
    30 Nisan 2024 22:58
    24 5
    Sorunu öğretmende gören anlayış, sorunun asıl kendisi olduğunu ne zaman anlayacak!
  • delireis
    30 Nisan 2024 22:41
    9 3
    Boş işler eski öğretmenlerin çoğu lise mezunu ama harika işler yapıyorlar bu iş tecrube işi siz öğretmene yetki verin gerisi kolay.
    Herkesin okuması yanlıştı sistem tıkandı haliyle şimdi işi zorlaştırıp susturmaya calisiyorlar
  • kral_02
    30 Nisan 2024 15:18
    11 1
    eğitimi verecek kadro nasıl belirlenecek. onlarda bi sınava tabi olacak mı?
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK