Öğretmen kariyer sınavı tartışmaları: Polis ve doktor da giriyor! Sınavla mesleki yükseliş ilk değil

Öğretmen kariyer sınavına karşı çıkan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Bu sınava girmeyin” çağrısı yapmıştı. AKŞAM'a konuşan Milli Eğitim kaynakları, “Sınav ile kademe yükselişi doktorlarda da var. Eğitim uzaktan, sınav seçmeli olacak” dedi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nin 2022 yılı şubat ayında Meclis'te kabul edilmesiyle uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik ünvanları oluşturuldu. Bu ünvanların da yapılacak sınav ile elde edileceği açıklandı. Karar sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Öğretmen kariyer sınavı rencide edici olduğu için daha makul bir çözüm bulmak üzere çağrı yapmıştım. Yanaşmadılar. Öğretmenlere sesleniyorum; bu saygısızlığa katlanmak zorunda değilsiniz, bu sınava girmeyin" çağrısı yapmıştı. Bu sivil itaatsizlik çağrısına bazı sendika ve gazetecilerinden destek gelmişti.

SENDİKALARDAN CHP'YE DESTEK

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, "Öğretmenin emeğini değersizleştiremeyeceksiniz" diyerek sınava tepki göstermiş. Eğitim İş Sendikası'nın Genel Başkanı Kadem Özbay da sınavın iptali ile ilgili çağrıda bulunarak, "Öğretmenlerimizi ve halkımızı öğretmenlik mesleğinin onuruna sahip çıkmaya davet ediyoruz" demişti.

ALTAYLI: DEĞER SINAVLA BULUNMAZ

HaberTürk yazarı Fatih Altaylı, "Öğretmenler, meslekte 20-30 yıl geçirdikten sonra kendilerine bir sınav yapılmasını ve değerlerinin bu sınavla ölçülmesini onur kırıcı buluyorlar" dedi. Altaylı, bu durumun "Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı bir durum" olduğunu iddia etti.

BENZER SINAV DOKTORLARDA DA VAR

Milli Eğitim Bakanlığı kaynakları, öğretmenlerin sınav olmadan yıla göre kademe artışı istediğini bunun bir örneğinin olmadığını belirterek, iddialarla ilgili AKŞAM'a şu açıklamayı yaptı: "Öğretmenlik meslek kanunu yıllardır çıkarılmayı bekliyordu. O yasada öğretmenlere çok güzel imkanlar getirildi. Bunlardan biri de diğer mesleklerde olduğu gibi uzmanlık ve başöğretmenlik. Bunun için de eğitim sonu bir sınav. Eğitim uzaktan, sınav çoktan seçmeli olacak. Sınav ile kademe yükselişi hem doktorlarda hem polislerde var."

 

  • 9 51
  • 14 Ağustos 2022 17:15 11.093
  • Aktif Haberler
  • naciekinci
    16 Ağustos 2022 13:05
    5 1
    Uzmanlık ile sadece ücret artışı yapılması mantıklı değil ancak
    Merkezi okullarda çalışmada öncelik hakkı
    İl dışı ve il içi tayinlerde unvana uygun norm kadro oluşumu
    Emeklilikte de unvan farkından ötürü ücret artışı
    Ek ders ücreti ödemelerinde +%10-20 civarı artış
    Yeni atanan öğretmenlere danışmanlık yapılabilmesi noktasında uygun ağ yapisinin oluşturulması...
    Bunlar aklıma gelenler, bir ünvan veriliyorsa, içinin de samimiyetle dolu olması gerekir. Uzun vadede bu tarzda düzenlemeler de gelebilir diye düşünüyorum.
  • süreyyadansorun
    16 Ağustos 2022 11:33
    0 1
    oddo38 hocam diğer kamu çalışanlarını oturuyor yatıyor demek bizim haklılığımızı göstermez. polis her dakika kavga olsun da ona mı koşsun, lütfen mantıklı olalım.her çalışan tanımlanmış görevini yapıyor. sorun satın alma gücünü her çalışan için artırmak ve iyi bir seviyede tutabilmekte.gerisi bahane.mesela okulun yüzme havuzu var da ben mi çocuklara yüzme eğitimi planı hazırlayıp götürmedim. vs neyse bu hamur çok su götürür. benim asıl merak ettiğim 1 milyonluk bir camia nasıl etkisiz elemanmış gibi iyi temsil edilmiyor sendikalarca hayret
  • halisane42
    15 Ağustos 2022 15:19
    9 4
    Öğretmen, ülkenin en alt yaştaki çocuklarını yetiştiren olduğu için memurlar içinde maaşı/kariyeri en alt seviyede olmalıdır tüm iktidarlara göre!!?
    Doktor/asker/polis vb. ile kıyaslama yapmayın öğretmenler lütfen!!?
    Siz fedakarsiniz: yani maraba/amele olmak sizin hakkınız.
    Aman sonra devlet öğretmene çok verirse belki çocuklar daha iyi yetişir de bu; hem iç hem dış güçlere zarar verir sonra. Kariyer mariyer diye amelelerin ağzına bal sürelim, yalandan bir sınav yapalım, onları 1-2 yıl meşgul edelim, gündem oluşsun, ortalık karışsın, öğretmenleri de bölelim, uzmanlar siz azsiniz(60.000 kişi) geçin başöğretmen olun, uzman olacaklar(ama siz çoksunuz 600.000) sizi ancak sınavla alabiliriz, iyi çalışın, yaz tatilinde rahat yok size, hatta okul ilk 1.5 ayı yine çalışın, okulda ders işlemeyi falan bırakın, uzman olacaksanız sınava iyi çalışın!!?
  • KASIM05
    14 Ağustos 2022 23:57
    14 1
    Şimdi bu tür haberlere her zaman mesafeliyim, çünkü haber kaynağı, kim olduğu belli olmayan yetkililer. Zaten o yetkili dediğine kendi inansa adıyla şanıyla açıklama yapar, belli ki, ya ortada yetkili yok, ya da nabız yoklamak için şimdi de başka mesleklerde de var diye gündem yapılıyor. İçeriğe gelince;
    Ben kariyer uygulamasına karşı değilim, gerekirse sınav da olur ama bu şekilde değil. Zaten temel itiraz sisteme. Alan dışı uzaktan eğitimle yapılan tezsiz yüksek lisans ile sınavdan 70 almak eşdeğer sayılıyor, diğer mesleklerle kıyasa gelince, sınavla terfi edenin iş tanımı, konumu görevi yetkisi değişiyor ama bizdeki sistemde her şey aynı, sadece maaş farkı var. Şimdi ekonomik iyileştirme hedefleniyorsa sağlıkçılara bir yönetmelikle yağılan iyileştirmenin yarısı kadar ama istenen şartlar? ( sağlıkçı kardeşlerimize helali hoş olsun, konumuz o değil)
    Ayrıca bir teğmen, üst teğmen vb terfilerinde sınav oluyor mu? Hem de her rütbe yükselmesinde maaşı, görevi vb değişiyor ve hatta bir alt rütbenin amiri pozisyonunda oluyor. Doktora gelince, pretisyenle uzmanın yaptığı iş aynı mı?
    Bir haber yazarken insan biraz düşünür ya biz bunu yazıyoruz ama içerik doğru mu, eksik mi, yanlış mı diye. Ben yine de bir meb yetkilisinin bu şekilde demeç verdiğine inanmıyorum, ya sözleri yanlış anlaşılmıltır ya da gerçekten olaya vakıf ve konu ile ilgili yetkili biri değildir diye düşünüyorum.
  • asper01
    14 Ağustos 2022 23:34
    13 3
    Şu karşılaştırmayı hiç bir şeyden haberi olmayan biri yapsa anlarım. Yetkili kişilerin şu karşılaştırmayı yapması bizim zekamıza hakarettir gerçekten...
  • Migren
    14 Ağustos 2022 21:46
    24 2
    Uzmanlık için seçme sınavı olur, sınavla uzman olunmaz. (Sınavı kazanırsın sonra da eğitimini alırsın). Aksi takdirde bunun adı sınavla maaş zammı olur. Şahsi fikrim.
  • cmustafaengin
    14 Ağustos 2022 21:36
    11 5
    Ben ne istiyorum biliyor musunuz; Sınav olsun hatta o kadar zor olsun ki koca ülkede 5-10 bin öğretmen anca ünvan alsın. 600-700 bin kişi öyle tepkili olsun ki, tepkiyi zamanı gelince, gerektiği yerde ve yasal hakları ile göstersin! O saatten sonra da kim olursa olsun herkes öğretmenlerin kaç kişi olduğunu ve toplumdaki yerini ezberlesin!!! Eğer dediğim olursa bu sınav kökten kalkar ve sadece yıl ile ünvan alınır. Sınav kolay bile olsa fark etmez, sadece bu senekiler görür bir şeyi! Bundan sonrakiler de keşke benim dediğim gibi olsaydı derler...
  • fzk64
    14 Ağustos 2022 20:47
    16 4
    daywalker arkadaşım üzülerek söylüyorum ama öğretmenler içinde de hala okuduğunu duyduğunu anlamıyan ve anlamak istemeyenler var RABBİM onları da sınav diye diretenleride ıslah edip haklarını ellerine versin diyorum. ben dersleri dinleyerek bitirmedim .bitti
    dinlenecek bir şeyler de bulamadım. sınava da katılmak gibi bir isteğim yok .
  • Oddo38
    14 Ağustos 2022 19:47
    48 6
    Polis en sade haliyle bile öğretmenden 3 bin TL fazla maaş alıyor. Her zam döneminde de aradaki fark açılıyor. Masasında oturan polis bile tam ek ders alan öğretmenden epey fazla maaş alıyor bakan bey!
    Önce bunu çözün Milli Eğitim Bakanı olarak.

    Ayrıca aynı işi yaptığı halde ünvanları uzman polis olan, baş polis olan polis gören var mı?

    Komiser, Amir gibi ünvanlarla öğretmenleri zorladığınız bu sınavlı ünvanın ne alakası var? Onların yaptığı iş ve yetki de değişiyor.

    Doktorlarda da durum aynı.

    Yaptığınız şeyin akılla, bilimle mantıkla alakası yok. Kabul etmedikçe daha da batacaksınız. Öğretmenlik mesleğini yeterince yerlere çaldınız. Artık durun. Bizi bize bıraksanız her şey daha iyi yönde ilerler. Bıktık sizin sahadan bihaber, tepeden inme uygulamalarınızdan. Eğitimi deneme tahtası yaptınız. En çok da öğretmen mahvoldu her değişiklikte.

    Öğretmen ekonomik olarak çok zor durumlarda.
    Diğer mesleklerden hem az alıyor hem de mesleğini icra edebilmek için cebinden para ödüyor.(Yol parası, yemek parası almayan tek çalışan öğretmen. Çay parasını bile cebinden ödeyen öğretmen!)

    Öğretmene şartsız seyyanen 3000 TL zam yapın. Ondan sonra kariyer basamaklarını konuşalım.
    Başka söze gerek yok.
  • adanadas
    14 Ağustos 2022 19:11
    12 5
    Hep yanlı haber mi var. Bana mi öyle geliyor.
  • hazan_gazel
    14 Ağustos 2022 19:02
    20 8
    İkişer tane çarpı atan kim öğretmen olmadıkları kesin ve haklı eleştiriye zerre tahammülü olmadıkları da :))
  • faul
    14 Ağustos 2022 18:45
    20 7
    Şu açıklamayı yapanlar bizi yönetiyor ya..
    Bizde de ekys, müfettiş yardımcılığı vb., Şube müdürlüğü vs. Yükselme sınavına giriyoruz. Polisler komiser yardımcılığı, komiserlik gibi yükseliyor. Diğer uygulamaları (baş polislik vs. ) onlarda da kalktı diye biliyorum. Bizde yükselme yok, aynı iş sadece bir miktar para artışı. Aynı şey değil ve bunu bilmekten aciz şekilde açıklama yapılıyor.
  • Kelebek99
    14 Ağustos 2022 18:37
    10 30
    Kasım ayında ak koyun kara koyun belli olacak. Hala sınav olacak diye dertlenen öğretmenlerin olduğunu görmek üzücü
  • göbekligeneral
    14 Ağustos 2022 18:27
    25 4
    Karşılaştırma çok yanlış.bilmeyen hemen inanır.
  • alpi61
    14 Ağustos 2022 18:26
    27 7
    Akşam gazetesi deyince bıraktım okumayı..
  • hazan_gazel
    14 Ağustos 2022 18:03
    36 6
    Hesaba katmadıkları şey şu ki lise fizik öğretmeni ile anasınıfı öğretmenine aynı soruların sorulması çelişkisi öğrenci yaş ve ihtiyaçları aynı değil üstelik 55 yaşındaki bir öğretmen ile 35 yaşındaki bir öğretmenin konu ezber performansı aynı olmayacak
    Nereden bakarsan bak eşit bir sınav olmayacak
  • nurdan90
    14 Ağustos 2022 18:03
    32 5
    Anlayışın böylesi …..Her mesleğin işleyişi farklı .Doktorlarla polislerlerle aynı işi yapmıyoruz.Yanlış benzetme ve karşılaştırma olmuş.Uzmanlık sınav kazanmakla olmuyor.Zamanla kazanılacak bir durum.Ayrıca biz en az değeri gören ve diğer memurlara göre en az ücret alan grubuz.Ücretli polis veya doktor var mı? Varsa da ekders karşılığında sömürülüyorlar mı? Sınava hayır.
    Yada bakanlık içindekiler de bizimle kariyer kazansın ve sınava girsin.Özellikle bu sınavı düşünen ve hazırlayanlar.
  • yigiterc
    14 Ağustos 2022 17:31
    30 5
    Cehalet ne güzel şey. Her şeyi biliyorsun.
  • daywalker_01
    14 Ağustos 2022 17:21
    54 6
    Vallahi bunlarda akıl tutulmadsi var...hadi polis sınava girdi konser oldu emniyet amiri oldu adamın tamamen bütün yetki tanımları değişiyor,doktor girdi uzman oldu sadece uzman olduğu alanla ilgili çalışıyor er biz sınava girdik uzman yada başöğretmen olduk sınıf yine aynı sınıf okul yine aynı okul ders yine aynı ders...fark yok değişen birşey de yok...ne içiyorsanız banada ondan verin yahu....
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK