Öğretmenden Haftada 2 Kez PCR İstenecek

MEB’in yayımladığı rehbere göre yüz yüze eğitim için öğretmenlerden aşı olmamaları durumunda, haftada iki kez PCR testi istenecek. Velilerin okula girişlerine izin verilmezken dersler, 40 dakikayı aşmayacak.

Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberi; Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı, “Covid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler ve Genel Kuralları” başlıklı ortak bir rehber yayımladı. MEB tarafından il milli eğitim müdürlüklerine gönderilen rehberde öğretmenlerin, okul, servis personelinin ve kantin çalışanlarının tam doz aşılarının tamamlanmış olması önerilirken, öğrencilerle bir araya gelmesi zorunlu olan öğretmen ve okul çalışanlarının aşı olmamaları durumunda haftada iki kez PCR testi ile taranmaları ve sonuçların okul tarafından kayıt altında tutulması istendi. Öğrencilerle aynı ev içerisinde yaşayan kişilerin de aşı olmalarının önerildiği rehberde öne çıkan kurallar şöyle:

Maske temin edilecek

Tüm okullarda öğrenci, öğretmen ve personelin ihtiyacı olması halinde kullanabilmeleri için yeterli sayıda maske MEB tarafından temin edilecek.

Okulda, ortak alanlarda, sınıflarda, öğretmen odalarında maske atık kutularının bulundurulması ve günlük olarak boşaltılmaları sağlanmalı.

Öğrenci ve personelin hasta, temaslı veya risklilik durumları MEB ile Sağlık Bakanlığı arasındaki veri entegrasyonu yoluyla izlenecek ve okullara gerekli bildirim yapılacak.

Seminer haftasında enfeksiyon kontrolü ve okula giriş koşullarını içeren eğitim verilecek ve okul yönetimince belirlenecek görevli tarafından bu programın uygulanması ve alınacak önlemlerin takibi yapılacak.

Tüm öğrenciler okula maskeyle gelmeli ancak gelişimsel sorunu olan veya maske takmakta zorlanan çocuklar için istisna olabilir.

HES koduna bakılacak

Maske takamayan öğrenciler; gelişimsel sorunları veya doktor raporuyla kayıt altına alınmış olan tıbbi nedenlerle maske takamayan çocuklarda mümkünse yüz koruyucu kullanımı sağlanmalı.

Öğretmenler ve diğer görevliler aşılanma durumundan bağımsız olarak okulda bulundukları süre boyunca sürekli maske takmalı.

Farklı sınıflarda ders vermeleri durumunda öğretmenlerin dersler arasında maskelerini değiştirmeleri önerilir.

Yiyecek içecek tüketiminin ayrı zamanlarda ve mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilmesi için özen gösterilmeli.

Veli ve ziyaretçilerin salgın döneminde mümkün olduğu kadar okul bahçesi de dâhil olmak üzere okul içerisine girişlerine izin verilmemeli. Ziyaretçiler zorunlu olmadıkça okula alınmamalı, alınması gerektiğinde ise HES kodu kontrolünde durumları ‘risksiz’ olmalı.

İstanbul Valiliği uyarıda bulundu

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılı öncesi İstanbul il ve 39 ilçe milli eğitim müdürüyle geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi. Twitter hesabından toplantıyı paylaşan Yerlikaya, “Yüz yüze eğitimde aşı en büyük önceliğimiz. Koronavirüs geleceğimizi bizden alamayacak!” dedi.

Temas en aza indirilecek

Ders sırasında sınıf camlarının öğrenciler açısından risk yaratmayacak şekilde mümkün olduğu kadar açık kalması istenilen rehberde, ders aralarında tüm öğrencilerin açık alana çıkmaları, sınıfın camlarının ve kapısının tamamen açılarak en az 10 dakika süreyle havalandırılması tavsiye edildi. Teneffüs saatlerinin, okul bahçesinde kalabalık oluşmaması için okulun fiziksel kapasitesi ve öğrenci mevcudu dikkate alınarak farklı zamanlara gelecek şekilde ayarlanması tavsiye edilen rehberde, okul kapalı alanlarında farklı sınıf öğrencilerinin bir araya gelmesini en aza indirecek şekilde planlama yapılması belirtildi. Tükürük ve sekresyon çıkışına neden olabilecek yüksek sesle yapılan egzersizlerin açık alanda ve öğrenciler arasında tercihen en az 2 metre mesafe bırakılarak yapılması gerektiği kaydedilen rehberde ders sürelerinin sınıf boyutları ve öğrenci sayısı dikkate alınarak 40 dakikayı aşmayacak şekilde planlanması istendi. Rehberin sonunda velilere olası hastalık durumunda bilgi paylaşabilmeleri için Bilgilendirme Formu verilmesi de önerilirken, formda “Çocuğumda ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ishal şikâyeti olması durumu, aile içerisinde solunum yolu şikâyetleri gelişen veya solunum yolu enfeksiyonu hikâyesiyle hastane yatışı yapılan kişi varlığı, aile içerisinde Covid-19 tanısı alan kişi bulunması durumu”nda velinin çocuğu okula göndermemesine dikkat çekildi.

 

  • 7 24
  • 25 Ağustos 2021 12:18 18.851
  • Aktif Haberler
  • isikayhan
    31 Ağustos 2021 19:20
    1 2
    Son dakika haberi: İçişleri Bakanlığı'ndan yeni PCR testi genelgesi

    İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine PCR Testi konulu yeni bir genelge daha gönderdi. Genelgeye göre başta öğretmenler olmak üzere eğitim personeli, kantin çalışanları ile öğrenci servislerinin şoför ve rehber personeli gibi öğrencilerle bir araya gelecek görevlilerden aşı olmamış ya da daha önce hastalık geçirmemiş olanlardan, haftada iki kez PCR testi ile taranmaları istenecek. PCR testi sonuçları okul idareleri tarafından gerekli işlemler yapılmak üzere kayıt altında tutulacak.

    https://www.cnnturk.com/turkiye/son-dakika-haberi-icisleri-bakanligindan-yeni-pcr-testi-genelgesi
  • isikayhan
    29 Ağustos 2021 10:55
    0 2
    Aşı olmayan köy okulu öğretmeni ve çalışanlarının PCR testi durumu

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yüz yüze eğitim kapsamında istenecek zorunlu PCR testlerinin devlet hastanelerinde ücretsiz yapılacağı yönündeki açıklamasını anımsatan Özer, "Ulaşım imkânı zor olan köy okullarımız gibi yerlerde görev yapan ve aşı olmayan okul çalışanlarımız ve öğretmenlerimizin PCR testleri ile ilgili de Sağlık Bakanlığımız ile çalışmalarımız devam ediyor. Sağlık Bakanlığı ekipleri ile oralarda (köy okulları) aşı olmayan öğretmenlerimizin ve çalışanlarımızın PCR testi yaptırmalarını sağlamak için çalışıyoruz." bilgisini verdi.

    https://www.meb.gov.tr/bakan-ozer-okullarda-yuz-yuze-egitim-hazirliklarinin-detaylarini-acikladi/haber/23938/tr
  • korhan83
    27 Ağustos 2021 19:55
    11 1
    Öğretmenler sanki virüsün kaynağı gibi gösterildi. Lokantacılar berberler polisler askerler hakimler savcılar ne iş yaparsa yapsın herkes aşı olmadıysa haftada iki kez PCR testi olsunlar…Sağlığımızı tehdit etmesinler.
  • göbekligeneral
    27 Ağustos 2021 17:59
    8 2
    Öğretmeni okula almazsan öğrenci mağdur olur.belki aşı olmayan uzaktan eğitime devam edebilir.
  • cbci
    27 Ağustos 2021 16:21
    3 11
    Aşı olmayan ve PCR testi yaptırmayan öğretmenleri okula almama gibi durum olacağını sanmıyorum. Yalnız Hıfzıssıhha kararları doğrultusunda para cezası verebilirler diye düşünüyorum. Adil bir durum değil ama bunu yapabilirler
  • delikuuurt
    27 Ağustos 2021 15:52
    12 0
    alpi61 hocam bunu hangi il milli eğitim Bakanı söyledi öğretmeni okula almamak ne demek böyle bir resmi yazı mi var böyle bir şey yapabileceklerini sanmıyorum bizim gibi kalabalık ortamda çalışan bir sürü kamu çalışanı var o zaman onlardan da PCR testi alsınlar yeter artık her olayda öğretmenleri Şamar oglani yaptilar
  • mrty
    27 Ağustos 2021 14:28
    10 2
    Sosyal medyada gördüm bı yazıyı....
    '' Ve İki şeyi merak ediyorum:
    1. Aşı covidden koruyorsa aşı olmayanlardan neden korkulur?
    2. Yok korumuyor ve aşı olan da hasta oluyor, bulaştırıyorsa PCR
    neden sadece aşı olmayanlara zorunlu tutulur. ''
    Bence durumu özetlemiş....
    ( Merak eden olursa 2 doz aşımı da oldum.)
  • mslm-mslm
    27 Ağustos 2021 10:29
    25 5
    Eğer "öğretmen aşı yaptır, yoksa haftada iki kez PCR testi zorunlu olacak saçmalığı" uygulanacaksa;
    1- Okula girmek isteyen herkesten aşı kartını göstermesi veya PCR testi yaptırıp okula gelmesi istenmeli.
    2- Tüm meslek grupları için bu zorunluluk getirilmeli.
    3- Öğrencilerin hepsi aşılanmalı vb. saçma uygulamalar da hayata geçirilmelidir.
    Aşı karşıtı değilim, bu tarz kararlarla yıllardır öğretmene gösterilen değersizlik bir son bulmalı. Hastalığı biz öğretmenler çıkarmadık, biz öğretmenler yaymıyoruz. Eğer bir yaptırım olacaksa okula giriş-çıkış yapan herkese olmalı ya da insan hakları kapsamında kimse aşı olmaya zorlanmamalıdır.
  • kalimero
    27 Ağustos 2021 10:06
    7 13
    Aşımı yaptırdım...iyiki de yaptırmışım
  • kalimero
    27 Ağustos 2021 09:58
    8 7
    Covid aşısı da hemen ortaya çıkmadı ki..aylar süren çalışma sonucu ortaya çıktı..
    O yıllarda bile aşı karşıtı olan bebeklerine aşı yaptırmayan insanlar varmıştı..
    Yan etkileri var diye düşünürsek...kullandığımız ilaçların bile yan etkileri var
  • balamirkan
    26 Ağustos 2021 23:27
    28 11
    Aşı olmamak aşı karşıtlığı değildir. Çocuklarımız doğduğu günden beri aşılanıyor. O yıllar süren çalışmalar sonucunda çıkan asilarla şimdiki aşı adayını bir tutamazsiniz. Kaldı ki aşı firmasının dahi malına guvenmeyip sorumluluk almadığı bir durumda kimse kimseye zorla bunu dayatamaz.
  • miness
    26 Ağustos 2021 21:12
    26 8
    Konuştuğum hemşirelerden ve saglik çalışanlarından bazılarının aşı olmadığını öğrendim ve şaşırdım.ogretmenlere neden test uygulaniyor
  • delikuuurt
    26 Ağustos 2021 21:03
    16 6
    O zaman veillerde aşı olmadiysa PCR testi olsun
  • cbci
    26 Ağustos 2021 20:26
    28 5
    Aşı olmayan doktorlardan da haftada 2 kere PCR testi istiyorlar mı? Onlar da sürekli insanlarla temas halindeler
  • zeus87
    26 Ağustos 2021 19:07
    8 26
    Benim merak ettiğim, aşı karşıtı doktorlar acaba aşı şirketleri için çalışıyor olabilir mi? Aşı olmayan bir kesim olduğu sürece çeşitli varyantlar ortaya çıkmakta ve daha fazla aşıyla ihtiyaç duyulmakta. Böylece daha fazla aşı satışı gerçekleşiyor. Aşı karşıtlığının altındaki sebep büyük bir rant mı acaba?
  • bertiazra
    26 Ağustos 2021 18:13
    26 5
    Aşı olmayan arkadaşlar kendi çocuklarının tüm aşılarını yaptırmışlar. Aşı karşıtı deyimi olumsuz bir algı oluşturmak içindir. Aşı olanlar var bir de aşı olmayanlar var. Aşı olmayanlar da aşı karşıtı, bilim karşıtı, tıp karşıtı falan değildir. Sadece bu aşıya karşı tereddütleri var ve olmak istemiyorlar. Gerekirse her türlü kısıtlamalara da katlanacağız diyorlar. Ama görevleri konusunda, rızıkları konusunda kendileri güven içinde olmaları onların en doğal haklarıdır. Eğer bu öğretmenlere pcr veya aşı zorlaması yapılırsa ve belirli cezai işler yapılma psikolojik olarak rahat olmayacakları için verimli olamazlar. Eğer pcr testi burundan değil de daha basit kullanışlı yöntemlerle ve okulda yapılırsa hiçbir sorun da olmayacaktır.
  • esen kolera
    26 Ağustos 2021 16:52
    23 7
    Aşı olmadım test de yaptırmak istemiyorum eğer bu kararı uygulamakta diretirlerse maarif sene geçeceğim onların bu konuda eylem kararları var sivil itaatsizlik başlattılar dileyen arkadaşlar araştırabilir
  • kalimero
    26 Ağustos 2021 16:04
    12 23
    Aşı olmak gerekiyor..Yoğun bakımda yatanların çoğu aşı yaptırmayan hastalar
    Aşının faydası var ki..en başta sağlık çalışanları aşı oldu
  • isikayhan
    26 Ağustos 2021 16:01
    4 3
    @selahat

    Mart 2020'den bu yana İsrail kapılarını turistlere kapatmış. Aşılılara izin verecekmiş ama delta varyantı nedeniyle sürekli erteliyormuş …
  • alpi61
    26 Ağustos 2021 15:46
    11 7
    ayseseher hocam, dün il milli eğitim müdürü bu soruya cevap verdi; pcr testini ibraz etmeyen öğretmen o gün okula alınmayacak ve o gün mazeretsiz işe gelmemiş gibi işlem yapılacak dedi..
  • ayşeseher
    26 Ağustos 2021 15:29
    8 9
    Pcr testini de yaptırmıyorum desek sonuç ne olur? Uyarı mı ceza mı alırız, ne olur?
  • barca43
    26 Ağustos 2021 14:34
    4 3
    Bu sene işimiz zor çok büyük bir kamplaşma var aşı-aşısız olayı test istenmesi vb. Bizi bu eğitim öğretim yılında kaos bekliyor.Öğretmene test yapılacak bunu söylüyorum sen öğretmeni aşağılıyorsun deniyor yahu devlet istiyor yanlış doğru, bence yanlış.Allah korusun sonbahar kışa doğru ölümler artarsa kaos derinleşir iş aşılı aşısız olayı fiziki mücadeleye bile gidebilir.
  • selahat
    26 Ağustos 2021 13:51
    11 16
    İsrail Sağlık bakanlığı 1 Ağustos 2021 tarihinden itibaren AŞI YAPTIRMIŞ TURİSTLERİN ülkeye alınmayacağını açıkladı.
    Aşıyı savunan arkadaşlardan bir yorum alalım

  • milaz
    26 Ağustos 2021 12:53
    31 9
    Aşı olanlar virüse yakalanıp bulastiriyor mu?
    Cevap : Evet
    O zaman neden sadece aşisizlara PCR testi isteniyor.
    Doktorlara bile PCR zorunluluğu gelmedi diye biliyorum neden öğretmenlere bu zorunluluk geliyor
  • hayat_turkusu
    26 Ağustos 2021 12:31
    8 0
    Uygun okullarda ikili eğitime geçilmesi gerekiyor
  • mayıss
    26 Ağustos 2021 10:25
    8 15
    O meşhur iki ülkeyi yazsanız bizde öğrensek çok iyi olurdu. Çocuk felci ve çiçek hastalığı ise aşı ile bitmiş hastalıktır.
  • muratmurat
    26 Ağustos 2021 09:36
    14 11
    Tüm Halkı Aşılanmış Meşhur 2 ülke Var şimdi Koronanın En Sert Yaşandığı Yerler Oralar ... Gerçek Bilim Adamlarının Da Dediği Gibi Tarihte Hiçbir Salgın Aşıl İle Bitmemiş .
  • osmangeldi
    26 Ağustos 2021 02:14
    15 53
    Aşıya karşı...
    Maskeye karşı...
    Teste karşı...
    Salgına karşı...Salgın zaten bir komplo...
    Mandıra filozofu bile bu kadar her şeye karşı değil.
  • balkanbalkan
    26 Ağustos 2021 01:58
    25 14
    Sırf "ZORUNLU" dedikleri için hayatta ne PCR ne de DENEYSEL SIVI oluyorum. Her türlü davayı açarım. Bahane arıyordum zaten.
  • hagrid34
    26 Ağustos 2021 01:10
    24 58
    Aşı zorunlu olmalı .
  • D.Hoca7
    26 Ağustos 2021 00:43
    48 23
    Sağlıklı olduğumu haftada 2 kez ispatlamak zorunda değilim.
    Asıl bunu dayatanlar sağlıklı olduklarını ispatlasın.
  • ebemkuşağı
    26 Ağustos 2021 00:40
    32 4
    Ülkeye girişlerde pcr yahut antikor testi yeterli sayılıyor . Her ülkeden de istenmiyor . Ülke içinde olup başka ülke vatandaşlarıyla temas etmeyen öğretmenden neden pcr istenir . Test kitleri her yerde . İşin maddi boyutunda değilim. Eczaneden gidip test kiti alıp kendim yapabilirim.
    Pcr testi dayatmasına karşıyım .
  • miness
    25 Ağustos 2021 23:33
    34 7
    Bu salgın herkes için tehlikeli ise niye sadece öğretmenler üstelik asisizlar.Asililar da taşıyıcı ve bulastirici olabilir.diger meslek grupları halkla hiç mi karsilasmiyor da onlara test uygulanmıyor.ustelik bu test bir negatif bir pozitif çıkıyormuş.Ronaldo bile 2kere pozitif 2 kere de negatif çıktığını açıklamıştı yanlış hatırlamıyorsam.Ayrica antikor düzeyi yüksek birisi niye riskli olsun.Antikor düzeyine bakmak gerekmez mi?
  • barca43
    25 Ağustos 2021 22:36
    8 6
    Carpediem03 öğretmenim, Kimseyi hele öğretmeni aşağılamak kimin haddine biontek ruhsat aldı sinovak ruhsatsız ben o tarafında değilim doktor değilim sonuçta.Sadece öğretmene yapılması saçma elbet veliye test ve aşı mecburiyetini gelecek tepkilerden dolayı yapmadılar diye düşünüyorum öğretmen devlet memuru yaptırım yapmak daha kolay.Aşılıyım kiye kimse aşıya güvenmesin derim çocuk aileden taşır biz bakkaldan alırız diğer öğretmenlerden alırız bunu önlemek çok zor ama tedbir şart
  • kafu
    25 Ağustos 2021 22:07
    39 20
    Aşılılardan da haftada 2 kere PCR testi istenmeli. Aşılılar bulaştırmıyor mu sanki?
  • mrcmrt
    25 Ağustos 2021 21:37
    5 10
    İstanbul için pcr testi hastahane tavsiyelerine açığım
  • carpediem03
    25 Ağustos 2021 21:21
    34 3
    @barca43 öğretmenim aşı artık ruhsat aldı, ruhsatsız bahanesi çöp oldu.
    Yalnız bu uygulamada öğretmene virüs taşıyıcısı ya da süper bulaştırıcı muamelesi yapmak gerçekten çok aşağılayıcı.

    O zaman veli de aşı olsun, olmuyorsa 2 kere pcr olsun. Öğretmenlerin hepsi aşı ve pcr olunca pandemi bitecekmiş muamelesi yapmak çok aşağılayıcı.
    Ayrıca niye sadece öğretmene bu dayatma yapılıyor, niye diğer meslek gruplarında veya okula, oraya buraya gelene aynı muamele yapılmıyor?

    Tekrar söylüyorum, eğer öğretmenin aşı veya pcr olması ile pandemi bitecek, virüs yayılmayacaksa her meslektaşımın olacağını düşünüyorum.

    Bu arada kendim aşılıyım. Aşı karşıtı değilim.
  • huseyinyesilot
    25 Ağustos 2021 20:50
    32 2
    Öğretmene zorunlu PCR testi anladık da veliye,servis şoförüne,kantin çalışanlarına, yemekhaneciye de zorunlu mu?Bunlarda öğrencilerle temas halinde değil mi?
  • barca43
    25 Ağustos 2021 20:06
    14 7
    Okullar bence ekim sonu kasım gibi yine kapanır, aşı olanda aşı olmayanda virüs taşıyor aşı olmayan hastalanıyor olan hafif atlatıyor deniyor doktorlar tarafından .Çocukları etkilemiyor ama taşıyıcı olabiliyorlar.Ama kesinlikle çocuklara aşıya taraftar değilim o kadarda değil ruhsatı olmayan mandıradan peyniri almadığmız gibi ruhsatsız aşıyı çocuklara vurdurmayız.Yetişkinlerde bile ağır yan etkileri var çocuklar bu etkiyi kaldıramaz
  • venharun
    25 Ağustos 2021 17:07
    33 13
    Aşılı öğretmen aşısiz öğretmen ayrıma bakar mısınız? Acaba mülki idare amir veya siyasetçiler kendilerine bu şekilde bir dayatma yapılmasına izin verir miydi? Beden benim sağlık benim herkes de emin olsun öğrencilerimi de benden daha fazla düşünen olamaz..
  • ibqdedeman
    25 Ağustos 2021 15:11
    32 27
    Aşısız arkadaşlar kendilerini iyi hissetmezse PCR yaptırır, aşılı arkadaşlar da PCR testi yaptırmalı ki virüs taşıyorsa bunu hissetmeyebilir
  • auset35
    25 Ağustos 2021 13:55
    19 2
    Cok azı uygulanabilir o da her okulda değil. Topu okul yoneticilerine atacaklarina net bir rehber hazirlasalar daha iyi olmaz mi? Sürekli tavsiye veriyorsunuz ama yapilabilir mi diye hic düşünmüyorsunuz. 1000 kişilik ikili egitimli okullar var. Nasil olacak bu söyledikleriniz.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK