Öğretmene Bağıran Öğrenciye Karşı Nasıl Bir Yöntem İzlenmeli?

burak.1827
01 Ekim 2021 20:08

4. sınıf öğretmeniyim. Öğrencime derste sayıyı okumasını söyledim okumadı inatlaştı. Ben de inatlaştın okuyacaksın diye. Bana ne var ne nee diye çıkıştı. Ben ona kızdım ama bana bağırmaya devam etti. Sınfta yumuşak yüzlü bir öğretmen de değilim gerektiğinde çok sert çıkışlarım oluyor. Bu durumu yaşayan tek ben miyim yoksa başka yaşayan da var mı? Nasıl bir yöntem izlemeliyim?

kangurum
01 Ekim 2021 20:45

Sayın hocam gerçekten işimiz çok zor, Allah hepimize kolaylık versin. bence bu öğrencinize önce değer verdiğinizi, güvendiğinizi gösteren sorumluluklar verin. Süreç içinde ailesi ile iletişimde olun belli ki altta yatan kök bir neden var. Aile olumlu bakıyor ise rehberlik servisi ya da bir pedagogla görüşme sağlanmalıdır. Bu görüşmeleri artık hepimizin zaman zaman yaoması gerekiyor zaten.

burak.1827 - 01 Ekim 2021 20:54
Teşekkür ederim hocam. Bir öğrencinin öğretmenine bağırıyor olması zoruma gitti açıkçası. Olayı düşünüp duruyorum sürekli. Ben ne yaptım da böyle oldu ve ne yapmalıyım diye. Söylediklerinizi dikkate alacağım hocam.
korhan83
01 Ekim 2021 21:24

Öğrenci Davranışları Değerlendirme Kurulunda konu görüşülmeli önce sözlü uyarı davranışı tekrarlarsa uyarı cezası verilebilir.

KDesigner - 01 Ekim 2021 22:20
Ne cezası hocam? Artık bu cezalar uygulanmıyor öğrenci merkezli eğitim denilerek, hatta biraz daha zorlanırsa öğrenci değil öğretmen alır cezayı, hatırlarsanız bir ara öğrencilerin öğretmene performans puanı olarak not vermesi bile gündeme gelmişken öğrencilere ceza vermek olmaz bence
korhan83 - 02 Ekim 2021 18:40
Uygulanıyor hocam ne demek uygulanmıyor? Okul değişikliği verdiğimiz öğrenci bile oldu. Yeterki siz ilçeye kurul kararını destekleyecek bir dosya gönderin. Tutanak yok dilekçe yok. Kurul toplanmamış. Rehber Öğretmen görüşü yok. Öğretmen tutanakları Veli şikayet dilekçeleri ya da ortada darp varsa raporu yok hadi bunu okuldan atalım. O işler öyle olmuyor. Siz sağlam bir dosya hazırlamazsanız bu işin içinden tabiki siz suçlu çıkarsınız.
KDesigner - 02 Ekim 2021 19:52
Benim bildiğim 1-2 istisnai okul hariç asla uygulanmıyor hocam. Öyle olsaydı herkesin birbirinin adeta üstüne çıktığı, kavganın eksik olmadığı okullarda bir sürü ceza alan öğrenci olması gerekirdi
korhan83 - 02 Ekim 2021 23:25
Uygulanmıyor çünkü kimse okulunu sorunlu bir okul gibi göstermek istemiyor. Ya da dediğim gibi Öğrenci Davranışları Değerlendirme Kurulu ve Okul İdareleri bahsettiğim evrakları hazırlamaya ya vakit bulamıyor ya da yanlış bir şey yaparım diye çekiniyor. Yoksa sözlü uyarı, uyarı, kınama, okul değişikliği gibi işlenen kabahate göre yaptırımlar mevcut. Tabi her öğrenciye yaptırım uygulamak doğru değil. Her öğrenciye de yaptırım uygulanırsa sonra da siz bunları eğitemiyorsunuz ya da sümenaltı olur.
KDesigner
01 Ekim 2021 20:53

Çocuk size bağırmaya devam ettikten sonra siz ne yaptınız? Eğer normal karşıladıysanız bu büyük tehlike, diğer çocuklar da size bağırmanın normal bir şey olduğuna inanmaya başlarlar ve bütün otoritenizi kaybedebilirsiniz. Bence bu çocuğun sorununu sınıftan uzak bir yerde birebir konuşarak çözmelisiniz. Eğer sınıfta çözecekseniz okul idaresi, rehberlik ve siz ortaklaşa konuşup çözmelisiniz. Bir de 4. sınıfım demişsiniz, bu öğrenciniz ilk defa mı böyle yapıyor?

burak.1827 - 01 Ekim 2021 20:58
Asla normal karşılamadım hocam. Yaptığı hareketin saygısızlık olduğunu dile getirip bu hareketinden dolayı idareye yönlendirdim. Tüm sınıf şahit oldu bu duruma.
gazel78
01 Ekim 2021 22:29

Meslek hayatımda öğrendiğim bir tecrübe de budur.Çocuklarla asla inatlaşmayacaksınız.Az çok hangi öğrencinin nasıl tepki vereceğini tahmin edersiniz.Bazı şeyleri göz ardı edin.Görmemezlikten duymamazlıktan gelin.Yoksa aradaki bağı koparmamak için.
Bol sabır dilerim.

e.ogretmenim
01 Ekim 2021 22:37

Sayın öğretmenim sert davranmak çoğu öğrencide işe yarar yalnız bu öğrencide işe yaramamış gözüküyor. Bundan sonraki süreçte öğrenciye tavır almamalı sen diliyle konuşmayı denemelisiniz. Yapmak istemiyorsa zorlamamalı, bu ve buna benzer etkinliklerde uygun pekiştireçlerle isteklendirmeli ve heyecanlandırmalısınız. Maalesef öğrenciyi zorlamazsanız seviyesini ve algısını yükseltmek istemez. Bu yaşadığınız aslında sürekli şekerlemekle beslenmek isteyen çocuğa benzer. Çocuk bilmez sürekli şekerleme pasta yerse hastalanacağını büyükleri olarak sağlıklı beslenmesi gerektiğini anlatırız. Konularımızda böyledir aslında büyüdüğünde donanımlı bir insan olması için işe koşmalı öğrenmeyi gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunu da çeşitli yollarla yapariz. Bazı öğrenci de ilgi çekmek için böyle davranışlarda bulunurlar. İstemediği zaman siz de görmezden gelin görev vermeyin bi kaç defadan sonra isteyecektir. Yapacaktır. İşimiz insan olunca zor oluyor. Kolaylıklar diliyorum.

burak.1827 - 02 Ekim 2021 04:44
Sen kim oluyosun da bana bağırıyosun diyen öğrenciye karşı da mı bişey olmamış gibi davranmaya devam edip pekiştireç vereyim hocam? Ciddi anlamda soruyorum bunu. Bu davranışının ve sözlerinin yanlış olduğunu anlamasını istiyorum öğrencinin
e.ogretmenim - 02 Ekim 2021 09:51
Öğretimde görmezden gelme kavramı vardır. Öğrenciyle ne yaşadığınızı bilmiyorum. Evet konu ya da davranış öğretirken pekiştirdi vermeye devam etmelisiniz. Pekiştireç iki türlüdür. Ölümlü ve olumsuz pekiştireç. Siz ceza vermek istiyorsunuz. Yalniz ceza davranışın sönmesini ya da ortadan kalkmasını sağlamaz. Ceza o anlık için o davranışı bastırır. Siz de ceza verdiğiniz için egonuzu okşamış olursunuz. Bahsettiğiniz öğrenci 4.sinif öğrencisi ise 9 yaşında bir çocuktan bahsediyorsunuz.
e.ogretmenim - 02 Ekim 2021 09:55
Öğrenciye karşı olumsuz tutum takınırsanız öğretme öğrenme süreci ikinizniçinde verimli olmayacaktır. Tabi ki de saygısızlık yaptıysa bunu veli ile uygun tarzda paylaşmalısınız. Bu öğrenciyle sadece bu yaşanmamış gibi daha öncesi de var gibi görünüyor. Öğretmeni sizsiniz ılımlı olmalı sakinliğinizi korumalısınız. Uzun yıllar bu mesleği yapacaksanız eğitimdeki kavramları süreçte kullanmalı işinizi kolaylaştırmalısınız.
smyi
01 Ekim 2021 23:05

https://m.youtube.com/watch?v=hHZvUeAdzeI

caliskan4
01 Ekim 2021 20:56

Hocam çocuğa daha sakin yaklaşmalıydınız. o okumayınca ben de inatlaştım ne demek ! alttan alan bir tavır sergilemeliydiniz.

lise veya ortaokul olsa tamam kızmanızı bir nebze anlayışla karşılarım ancak gerektiğinde çok sert çıkışlarım oluyor ! ilkokul öğrencisine bu şekilde mi yaklaşıyorsunuz. bunu anlamak mümkün değil.

şu anda sizi asabi öğretmen profili olarak değerlendiriyorum. daha ılımlı ve sakin olmanızı önerebilirim.
kendinizi geriye çekin...

burak.1827 - 01 Ekim 2021 21:00
Sayın hocam. Ben okumayacağım dediğinde eğer bunu kabul etseydim diğer öğrenciler de bu duruma şahit olacak aynı yönteme devam edeceklerdi. Ayrıca sayıyı okumak istmediğinde onu yüreklendirerek okumasını söyledim bir baskı yoktu.
burak.1827 - 01 Ekim 2021 21:02
Gerektiğinde her öğretmenin sert çıkışları vardır. Hep tatlı öğretmen olursak sınıfın hakimiyetini nasıl sağlayalım ama öyle değil mi? Gerektiği yerlerde öğrencilere dur demek gerektiğini düşünüyorum.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK