Öğretmene Rotasyon? Attığınız Taş Ürküttüğünüz Kurbağaya Değmez!

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, öğretmenlere kademeli rotasyon getirileceğine dair basına yansıyan haberler hakkında açıklama yaptı.

“Rotasyonun gerekçesi olarak ileri sürülen temel etken, ‘makam/işletme körlüğü’ oluşmasıdır. Oysa ki, öğretmenlerimiz için böyle bir durum söz konusu değildir” diyen Geylan, öğretmenlerin her yıl yeni bir öğrenci ve veli kitlesi ile muhatap olduğuna ve belli dönemler itibariyle yönetici kadrosunun değiştiğine dikkat çekti. Bu nedenle öğretmene rotasyon uygulanmasının işlevsel bakımdan hiçbir anlamının olmadığını bildiren Geylan, öğretmenlerimizi huzursuz kılacak böylesi garabet bir uygulamaya asla yol açılmaması gerektiğini söyledi.

Genel Başkan açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin’e atıfla yapılan haberlere göre ‘Öğretmenlere kademeli rotasyon uygulaması’ getirileceği duyumları yansımakta. Eğitim kamuoyu çok iyi hatırlayacaktır, bu konu daha önceki yıllarda öğretmenlerimizi huzursuz edecek şekilde çokça tartışıldı.

Öğretmene rotasyon uygulanmasının işlevsel bakımdan hiçbir anlamı yoktur! Rotasyonun gerekçesi olarak ileri sürülen temel etken, ‘makam/işletme körlüğü’ oluşmasıdır. Oysaki, öğretmenlerimiz için böyle bir durum söz konusu değildir. Çünkü öğretmen, her yıl yeni bir öğrenci ve veli kitlesi ile muhatap olmaktadır. Her sene değişen öğrenci/veli kitlesi ve belli dönemler itibariyle yönetici kadrosunun da değiştiği bir işyeri ortamında öğretmenlerimiz bakımından makam/işletme körlüğü nasıl söz konusu olabilir?

Dolayısıyla öğretmenlerimizi huzursuz kılacak böylesi garabet bir uygulamaya asla yol açılmamalıdır.

Eğer ki, eğitimin taşıyıcı unsuru olan öğretmenlerimizin meselelerine yoğunlaşılacak ise; -Sözleşmeliden kadroya geçen meslektaşlarımız başta olmak üzere eş durumu mağduriyeti kökten çözülsün.

-Ayrımcılığa son verilerek, bütün öğretmenler sadece kadrolu istihdam edilsin.

-İl içi sıra tayin uygulaması getirilerek yıllardır nakil bekleyen öğretmenlerimizin talebine kulak verilsin.

-Ek ders ücretleri komik rakamlardan kurtarılarak öğretmenin emeğinin karşılığı ödensin.

-ÖMK’da hızlıca düzenleme yapılarak öğretmenlerin kariyer basamakları hizmet yılı esasına göre belirlensin.

-Öğretmene şiddete karşı caydırıcı ve etkili tedbirler alınsın.

-Mesleğin itibarını artıracak tedbirler alınsın.

-Maaş karşılığı ders saatleri 15 saate eşitlenerek adaletsizlik giderilsin.

-Öğretmenlerin “ne iş olsa yapar” anlayışıyla kimi mülki amirler tarafından maraba gibi görülmesinin önüne geçilsin.

Öğretmene rotasyon uygulamasının mucidi olan dönemin Milli Eğitim Bakanının dediği gibi attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmeyecektir!”

 

Türk Eğitim-Sen

  • 17 4
  • 14 Temmuz 2023 12:02 8.836
  • isikayhan
    15 Temmuz 2023 16:00
    1 0
    Rotasyon ile ilgili madde hala yönetmelikte duruyor:

    Öğretmenlerin aynı eğitim kurumunda azami çalışma süresi
    MADDE 48
  • cbci
    15 Temmuz 2023 13:40
    8 3
    Öğretmenlere rotasyon uygulanamaz. Resmen kavimler göçü olur. Çok fazla da mağduriyet yaşanır. MEB böyle bir şeye cesaret etmez
  • D.Hoca7
    15 Temmuz 2023 13:05
    5 1
    Eş durumu varken rotasyon yapılsa rotasyonun hiç bir anlamı kalmaz. Hemen birkaç evrakla eş durumu yaparlar, rotasyondan da muaf olurlar zorunlu hizmetten muaf oldukları gibi.. olan yine diğerlerine olur.

    1996-97 ‘de bütün 4 yıllık mezunları öğretmen yaptılar bitirdikleri okula ve yeterliliğe bakmaksızın. Çünkü Doğu ve Güneydoğu’da ciddi öğretmen ihtiyacı vardı. Ne oldu?
    Onbinlerce kişi bir gecede öğretmen oldu, ertesi hafta atandı, ertesi hafta yeni görev yerinde sadece 1 gün işe başlamış görünüp hemen eş durumu evrakı verip İSTEDİĞİ İL VE İLÇEYE atandı.
    Biz Eğitim fak mezunları ve eş durumu kullanmayanlar da bakakaldı. Aslında il içi ve iller arası tıkanıklık taa o yıllardan başladı.
    Eş durumu yapacaklar için şimdiki gibi öyle 2-3 yıl çalışma şartı falan yoktu. Atandığı şehre 1 gün gidip imza atması yeterliydi, çok tanıdığım da var böyle. Ve onbinler bunu yaptı.
    Zira onlar kutsaldı.
    Aile edebiyatı sadece bir kesimin ayrıcalığıydı başkalarının değil
  • lcomart
    15 Temmuz 2023 09:23
    10 1
    Eş durumu neden istismar edilir neden takip edilmez. Eş durumundan tayini çıkan birinin belirli bir süre tayin hakkı olmamalı. İller arası ister,1 yıl çalışır çalışmaz ilçeler arası ister, o da yetmez adres değişikliğiyle bi tayin daha... Deveye sormuşlar... Kimse kusura bakmasın, 19.yılımda merkeze gelebildim (350 puan ile)sebep ne eş çalışmıyor. İliçi atamasında boşluk yok 1 ay sonra eş durumuna bir sürü boşluk. (bi yerden sigorta gösterip tayin isteyenleri saymıyorum!!) Sendikalarda öğretmenlere şirin görünüp nemalanmak için ne yaptıklarını bilmiyorlar. Herşey lafta kalıyor.
  • elif180
    14 Temmuz 2023 18:16
    6 16
    Adı üstünde mazeret tayini hocam niye kalksın,eşler ayrı illerde ve ilçelerde mi çalışsın...Bunun çözümü ise 4+4+4 sisteminide değişiklik de olabilir yada kesinlikle rotasyon yani belli senelerden sonra tüm öğretmenlerimize rotasyon gelmelidir ki,yer değiştirmedeki norm sıkıntısı en aza inebilir
  • D.Hoca7
    14 Temmuz 2023 17:38
    21 7
    Eş durumu saçmalığı kalkarsa tüm tıkanıklıklar gider ve puana-hizmete göre yer değiştirme olur adilce. Ancak bundan sık sık faydalanan bir kesim var ki onlar ortalığı ayağa kaldırıyorlar hep aile edebiyatıyla. Hepimizin ailesi var oysa.
  • elif180
    14 Temmuz 2023 17:27
    10 11
    Neden rotasyon olsun değil mi hocam yillarca aynı okulda çalışıp emekli olmak varken...Bırakalım doğudaki öğretmen il dışından gelemesin,köydeki öğretmenimizde köyünde kalsın...Mazeret tayinlerinde il içinde artık zaten mazeret de olamıyor da, il dışından da depo öğretmenler gelmeye devam etsin...
  • hsynmmrt
    14 Temmuz 2023 15:39
    22 3
    Neden rotasyon olacakmış. Arkadaş yıllar boyu dağ başında çalışmış, puanını biriktirmiş( ki zorunlu hizmet affıyla vede son yıllarda çeşitli sebeplerle verilen ekstra puanlarla bu konuda da büyük haksizliklara maruz kalınmış) yıllar sonra istediği yere gelmiş. Tekrar rotasyona niye uğraşın. Öbür beyim, hanımım zorunlu hizmet affıyla hemen istediği yere gitsin, istediği yer açık değilse rotasyon olsun... Her yerimizden hile, haksızlık akıyor.....
  • elif180
    14 Temmuz 2023 13:20
    11 22
    Kesinlikle rotasyon olmalı il içi,il dışı şuan öyle tıkandı ki mazeret tayinlerinde bile il-ilce emri verilmese kesinlikle yer değişikliği söz konusu bile olmuyor.Aynı okulda en fazla 8 sene çalışmalı,bir öğretmen,doğudaki öğretmen batıya,köydeki merkeze gelemiyor,sistemin daha verimli işlemesi için kesinlikle rotasyon olmalı !!!
  • hazer
    14 Temmuz 2023 12:28
    6 3
    Sendikalar ses versin bariiiii
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK