Öğretmenler Youtubeden Kanal Açıp Para Kazanabilir Mi? (Yasal Dayanağını Bulamadım.)

serkan.snf
15 Mart 2021 09:23


metci
15 Mart 2021 09:52

Hocam, herhangi bir faaliyetten kazanç sağlayınca o kazancın vergisini vermek gerekiyor. Dijital gelirlerde 1 lira bile kazanılsa vergisinin verilmezi lazım. Kanalın kazancının vergisini vermek için de şu anki kanunlara göre vergiyi verebilmek için de şahıs şirketi açmak zorundasınız. İşte işler burada zora giriyor. 657'ye göre "Ticari olarak mümessil, vekil ya da herhangi bir şirket sahibi ya da şirket ortağı olamazlar".
Ancak benim görüşüm kısa zamanda bu işe bir düzenleme geleceği yönünde.

cmustafaengin - 15 Mart 2021 09:55
Hocam vergi olayını çarptıyorlar. YouTube kesinti yapıyor. Misal katil ile bir yere üye olun hemen %18 kesinti diyor KDV. YouTube ödeme yaparken de kesinti yapıp veriyor devlete. İyi de niye haberlerde yer alıyor derseniz muhtemelen bazı şeyleri gizlemek için ???? Hani haberimiz yok dercesine. Onun ötesinde öğretmenin ek iş yapması bir dönem eklendi diye biliyorum 657ye. Tam yılını bilmiyorum ama kazanım diye anlatmışlardı ???? Hal böyle iken öğretmen ya da memur der ki madem öyle, maaşımı artır der
Muge.tsu - 15 Mart 2021 10:11
cmustafaengin hocam, öğretmenin ek iş yapması 657'ye eklenmedi malesef. Sadece iş yapabilecekleri kollar belirlendi, onlar da sandık yönetimi vs. Vergi olayı malesef şu anki mevzuatta böyle. Ortada gelir varsa, vergisi de var. Vergiyi de şahıs olarak veremiyoruz, bir şirket olması lazım. Sadece bu yıl geriye dönük vergi cezası alan yüzlerce içerik üreticisi var.
Muge.tsu - 15 Mart 2021 10:12
Örneğin Hakkari'de bir youtuber, yıl boyunca elde ettiği toplam 201 liralık gelirin vergiye tabi olup olmadığı ile ilgili Gelir İdaresi'ne sormuştu, Gelir idaresi de vergiye tabi olduğunu resmi yazı ile cevaplamıştı. İlgili link: https://www.gib.gov.tr/internet-uzerinden-verilen-hizmetlerin-vergilendirilmesi-0 **DÜzenleme gelip vergisini vermek kolaylaştırılmalı. Çoğu ülkede içerik üreticiler bir form doldurup vergisini veriyor. Bizde şirket vs gerekiyor.
cmustafaengin - 15 Mart 2021 10:55
Aynı sitenin en altındaki şu kısma dikkat ediniz; (***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır. Yani anladığım kadarıyla, siz ille de vergi derseniz size bir gecikme zammı ya da faiz yok diyor. Buradan da şunu anlıyoruz ki bunu devletin kendi kural haline getirecek. Yoksa herkes be
Muge.tsu - 15 Mart 2021 11:54
"siz ille de vergi derseniz" değil, özelgede açıkça "Bu bağlamda, Youtube kanalınıza yüklediğiniz içerikler nedeniyle tarafınıza yapılan ödeme/ödemelerin Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesine göre "ticari kazanç" kapsamında değerlendirilmesi gerekmekte olup, adınıza gelir vergisi yönünden mükellefiyet tesis edilmesi ayrıca söz konusu gelirin Gelir Vergisi Kanununun 85 inci maddesine göre yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir." diyor.
Muge.tsu - 15 Mart 2021 11:56
Belirttiğiniz dip not ise "Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde" diye başlıyor. Özelgeye uygun hareket edince zaten vergiyi vermiş oluyorsunuz. "vergi tarh edilmesi icap ederse" kısmından vergiye tabiliğin kesin olmadığı anlamı çıkmaz.
cmustafaengin - 15 Mart 2021 19:25
VALLA uzun lafın kısası ya devlet kararı kendi verip uygular ya da tartışmalar sürer gider.
cmustafaengin
15 Mart 2021 09:52

Reddi de yok hocam. YouTube de sosyal medya hesabı kabul ediliyor. Instagram'dan da video çekebilirsiniz, Facebook dan da. Sıkıntılı şeyler konuşulmasın yeterli. Hani çıkıp da iktidara falan laf ederseniz ya da eğitim sistemini falan eleştirir iseniz sıkıntı ????

cmustafaengin - 15 Mart 2021 09:56
Vergi olayı konuşuluyor ama YouTube vergi kesip devlete verdiğini söylüyor ki deneme yapın hocam. Basit bir kanala katıl dediğiniz anda %18 KDV kesintisi der. Orada dahi kesinti yaparken, ödemede yapmaz mı? Ki alanlardan biliyorum, kesiyorlar.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK