Öğretmenlerin de Masraf Listesi Uzun

Okulların açılmasıyla öğrenciler gibi öğretmenler de yeni eğitim yılı için hazırlıklarını tamamlama telaşına girdi. Bilgisayar, önlük, kalem, not defteri derken alınacaklar listesi uzayıp gidiyor. Bu masrafların karşılanabilmesi için MEB, öğretmenlere 1.325 TL tutarında eğitim yılına hazırlık ödeneği veriyor. Ancak öğretmenler bu rakamın artırılmasını talep ediyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullarda 2022-2023 eğitim öğretim yılı başladı. Ders programlarının belli olmasıyla öğrenciler gibi öğretmenler de ihtiyaç duyacakları eğitim malzemelerini bir an önce tamamlama telaşına düştüler. Bilgisayar, tablet, önlük, evrak çantası, kalem, fotokopi kâğıdı, not defteri derken alınacaklar listesi uzayıp gidiyor. MEB’in öğretmenlere her yıl bir defaya mahsus olmak üzere verdiği eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği bu masrafların karşılanmasına bir nebze olsun yardımcı olsa da öğretmenler, ihtiyaçlarını tam anlamda karşılayabilmek için rakamın artırılmasını talep ediyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararına göre, öğretmenlerin öğretim yılına hazırlık ödeneğine her yıl için yüzde 2,5 zam yapılıyor. Buna göre eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği 2022 yılı için 1.325 TL; 2023 yılı için 1.400 TL olarak belirlendi. Ancak ödeneğe yapılan zam oranı öğretmenleri memnun etmedi. Bazı sendikalar bu rakamın en az yıllık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranında artırılmasını talep ederken bazıları da en az bir maaş tutarında olması gerektiğini dile getiriyorlar.

Temel ihtiyaçlar var

Her öğretmenin ihtiyacı branşına göre farklılık gösterse de bazı temel ihtiyaçlar var. Öğretmenlerin okulda beyaz önlük giyme zorunluluğu bulunmuyor ancak giymek isteyenler önlüklerini kendileri alıyor. En ucuz önlük 85 TL. Temel ihtiyaç olan evrak çantalarının fiyatı ise en az 50 TL. Öğretmenlerin en çok kullandıkları malzemelerin başında ise tahta kalemi geliyor. Kalemlerin fiyatı 6 TL’den başlıyor, kalitesine göre 250 TL’ye kadar çıkıyor. Yine kurşun ve tükenmez kalem, defter vs. gibi ihtiyaçların her biri için de ortalama 25 TL’den başlayan harcamalar yapılıyor.  

Öğretmenlerin ihtiyaçları içerisinde en pahalı olanları bilgisayar, tablet, yazıcı gibi teknolojik aletler. Bilgisayarların fiyatı 3 bin TL’den; tabletlerin 1.099 TL’den; yazıcıların ise 1.000 TL’den başlıyor.

Yukarıdaki ürünlere ihtiyacı olan bir öğretmenin en az 5 bin TL tutarında harcama yapması gerekiyor. Bu durumda MEB’in sağladığı 1.325 TL’lik eğitim öğretim ödeneğinin öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediği görülüyor.

‘Ödenek iyileştirilmeli’

Eğitim yılının başında masrafları artan öğretmenler, sosyal medyadan yaşadıkları maddi sorunlara dikkat çekmeye çalışıyorlar. Bu konuda öne çıkan yorumlar şöyle:

Maaşlar acil iyileştirmeli ve eğitim öğretim ödeneği bir maaş tutarında olmalı.

Eğitim öğretime hazırlık ödeneği eğitim öğretim bitince mi yatar hesaplara?

Öğretmenlerin maaşı, ek dersi ve eğitim-öğretim ödeneği, enflasyon karşısında erimiş, yetersiz hale gelmiştir. Alınan maaşla öğretmenlerin yaşam kaliteleri düşmüştür. 15 Eylül itibariyle öğretmen maaşlarına seyyanen zam yapılmalıdır.

Bir öğretmen olarak kendi çocuğumuzun okul masraflarını karşılayamaz olduk. 1.325 TL eğitim öğretim ödeneğiyle ne yapabiliriz?

2010’da ödenekle 3 altın alıyorduk şimdi bir altın etmiyor. 

Yeni eğitim yılının başındayken bir an önce uzmanlık sınavı, eğitim öğretim ödeneği, maaşların düşüklüğü konuları çözüme kavuşturulmalı.

 

Mine Özdemir Güneli /

  • 18 2
  • 14 Eylül 2022 22:08 3.956
  • Aktif Haberler
  • cihan4444
    15 Eylül 2022 19:20
    5 1
    Benim okula gidiş - geliş bir aylık yakıt masrafım 1300 ü buluyor zaten.
  • vayvay
    15 Eylül 2022 17:56
    5 2
    29 yıllık bir öğretmenim.1994 den beri yıllık planlarımı bilgisayardan çıkarıyorum. kendime Bir tablet alamadım. pen li bir tablet en az 10.000 bir maaşım lüks geliyor her şey.....
  • KDesigner
    15 Eylül 2022 16:13
    5 1
    Sadece bilgisayar 10 bin lira. Sınıfta teknolojiyi kullanın deniliyorsa öncelikle o teknolojinin masrafları karşılanmalı
  • hazanın dünyası
    15 Eylül 2022 06:36
    10 1
    Biraz daha araştırarak yazsalardı iyiydi. Uzak köy ve ilçelerde çalışan, her gün ulaşıma binlerce lira harcayan ve yemek sorunu yaşayanlar da vardı. Ve öğretmen neden kendi bilgisayarını görevi için kullanıyor. Devlet neden FATİH projesi kapsamına öğretmenleri almadı. Adalet Bakanlığı savcılarına her 5 yılda bir leptop veriyoruz dedi. Ben ise uzaktan eğitim için yeni bir bilgisayar daha almak zorunda kaldım zira "bağlantı sorunu" vardı. Meb ile öğretmen arasındaki gibi...
  • Oddo38
    14 Eylül 2022 22:53
    9 2
    Nihayet öğretmenin sesini duyan hakkaniyetli bir haber.
    Darısı bakan körlere, duymayan sağırlara inşaallah.

    Öğretmen aldığı az maaşla birlikte cebinden çok ciddi yol ücreti ödüyor. Bu da maaşı iyice kuşa çeviriyor.
    Saklanamayacak kadar büyük bir sorun bu artık.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK