Yeni atanmış bir öğretmen olarak siz tecrübeli meslektaşlarımın deneyimlerinden yararlanmak istiyorum. Eğer meslek hayatınızın ilk yılı olsaydı neleri kesinlikle yapardım/yaptım faydasını gördüm, neleri asla yapmazdım/yaptım zararını gördüm diyorsunuz?
O ilk aylarda mutlaka YL yada doktora için okur yada bu işlere başlardım. Yaş ilerledikçe bu iş zor oluyor. Mutlaka köy yada kasabada iseniz okulun dibinden ev kiralar, interneti çektirir yollarda yorulmazdım.Yani okula ve yemeğe para vermez, öğle arası eve gelerek dinlenirdim.Okul içinde başarı yada üst öğrenim hobi ne varsa herşeyi herkesten gizleyerek yapar, iş bittiğinde zaferimi açıklardım. Sorunlu öğrencilere sınıfta kızarak değil, mutlaka veliden izin alıp akşam bir hediye ile sık sık ziyaretler yapardım. Veli ile bizzat ya telefon yada mesaj yolu ile iletişim kurun. Asla whatsapp grubu kurmayın. Öğrencilerinizin özel günlerini başarılarını fotolayın resimleyim ama bunu sosyal medya yerine baskı, cd, madalya v.s. şeklinde verip hediye edin. Öğretmenler odasında yaptıklarınızı kesinlikle konuşmayın, kendinizden bahsetmeyin, hedeflerinizi söylemeyin, çocuklarınızdan bahsetmeyin. Bunu sadece ve sadece veliniz bilsin, Allah razı olsun desin, teşekkür etsin.
Kolay gelsin kardeşim.
Yardım olsun diye yaptığım ve görevim haline gelen işlere elimi bile sürmezdim.
Kimsenin ders işleyişi, okula giriş çıkışı vb. hakkında yorum yapmazdım. İşimi de tam yapardım. Bunların faydasını gördüm. Öğrencilerin özel durumlarını, ebeveynlerinin ne iş yaptığını vb. asla sınıf ortasında sormamak gerekiyor. Ya da bu konuyla ilgili espiri yapmamak gerekiyor. Artık e okul var, oradan bakıp sınıfta ona göre davranabilirsiniz. Bu konuda öğretmenlik hayatımın en büyük hatasını yaptım diyebilirim.
Kesinlikle kafama hiçbir şey takmazdım, sağlığımı bozduktan sonra anladım. Stresten olabildiğince uzak dururdum.
Eğitimhane ye ilk günden üye olur, aklıma takılan herşeyi buraya sorardım.
İstifa ederdim. En ufak bir ironi veya abartı yok.
Bı arkadaş da yazmış istifa eder yurt dışına gitmeye çalışırdım bı şekilde bı daha da gelmezdim bu memlekete . . .
Kişisel gelişime ayırdığım bütçeyi biraz daha yüksek tutardım.
Herşey gençken daha kolay .Tecrübe az olduğu için hata payı yüksek oluyor..İnsan hata yaparak ,yaşayarak olgunlaşıyor..Bu yüzden de daha etkili oluyor..Anlatılanlar ne kadar yol gösterse de ilk başta çoğunun o şartlara uymadığını düşünüyorsunuz.
*Çocukları sevdiğinizi hissettirin.
*Kesinlikle plânlı ve hazırlı gidin.
*Örnek hayatlardan çok okuyun.
*Çocukların başarı düzeylerini tespit etmek için değerlendirin ve çaktırmadan bir iyi bir zayıfı betaber oturtun bir müddet.
*Oyunlarına katılın.
*Beden Eğitimi,Müzik ve Resim derslerini mutlaka işleyin
*Beceri ve ilgilerini gözlemleyerek ilgi kümeleri oluşturun günün son saatlerinde.
*Yarım hikâyeler veterek tamamlatın.
*Kahramanı,yeri ve zamanı siz veterek hikaye oluşturmalarını isteyin her hafta sonu.Ve mutlaka dinleyin--inceleyin.
*Hep aynı kişilere söz hakkı vermeyin.
Ödevler az ve öz olsun hafta içi ve mutlaka değerlendirin.
........
Çokk faydasını gördük.
Mesleğe atılmazdım net!!! Yıllarca ne uzuyorsun ne kısalıyorsun arada bir özel günlerde mesaj atan eski öğrencilermiz olmasa hiç de yapılacak bir meslek değil özellikle son zamanlarda..Hemen yurtdısı kovalardım mezun olmadan önce hem de hobilerime vakit ayırıp kişisel gelişimime bütçe ayırıp doyurucu sosyal çevre ve arkadaşlıklar , bolca yurtdısı tatiller yapar ve emlak zengini olmaya çalısırdım..ne kadar öğrencilerinizi severseniz sevin mezun edincee bir şekilde velilerle yolunuz ayrıldığı için sokakta tanımıyorlar bile..
Kendimi birilerine şirin görünmek yada yarandırmak yerine yapacağım mesleğin bütün inceliklerini mükemmel bir şekilde her konuda kendimi yetiştirirdim. Kısaca
Çiçeklerle hoş geçin,
Balı incitme gönül
Bir küçük meyve için,
Dalı incitme gönül.
Mevla verince azma,
Geri alınca kızma.
Tüten ocağı bozma,
Külü incitme gönül.
Dokunur gayretine,
Karışma hikmetine,
Sahibi hürmetine,
Kulu incitme gönül.
Sevmekten geri kalma,
Yapan ol ,yıkan olma.
Sevene diken olma,
Gülü incitme gönül.
YUNUS EMRE