Öğretmenlik Meslek Kanunu

Milliyet yazarı Abbas Güçlü'nün yazısı:

Öğretmenlik Meslek Kanunu ilgili komisyonlardan geçti. Yakında TBMM Genel Kurulu’na gelir.

Böylesi önemli kanunlara son rötuşlar, ek önergelerle, genel kurul görüşmeleri sırasında gerçekleşir. Muhtemelen yine öyle olacaktır.

Bu yasal düzenleme çok uzun yıllardır bekleniyordu. Gündeme gelmesi sevindirici. Herkes tarafından kabul edilebilir bir şekilde çıkması çok daha sevindirici olacaktır.

Olayın siyasi boyutu siyasileri ilgilendirir. Zaten uzun süredir tartışıyorlar. Bizi ilgilendiren ise pedagojik boyutu, uygulanabilirliği ve kalıcılığı.

Ortaya öyle bir yasa çıkmalı ki beklendiğine değmeli ve daha da önemlisi, söylenecek söz bulunamamalı.

Öğretmeni mutlu olmalı ki çocuklar mutlu olsun, çocuklar mutlu olmalı ki aileler mutlu olsun, aileler mutlu olmalı ki ülke mutlu olsun.

Amaç da zaten bu değil mi?

Aman dikkat!

Yasanın özüne diyecek bir şey yok. Daha nitelikli öğretmen ve daha iyi bir eğitim herkesin ortak dileği. Bu yüzden yapıcı eleştirilerle katkıda bulunmak herkesin görevi olmalı, yasa yapıcılar da bunları dikkate almalı.

Ve işte birkaç soru, birkaç tespit ve birkaç durum değerlendirmesi:

- Sınava girip de kazanamayan bir öğretmenin, öğretmenler odası ve sınıfta öğrencilerinin karşısında düşeceği durumu düşünebiliyor muyuz?

- Böylesi bir duruma düşmektense hiç sınava girmeme nasıl sonuçlar doğurur?

- Sınav odaklı eğitimden kurtulalım derken öğretmenlerimizi de bu yarışın içine çekmek ne kadar doğru?

- Başka performans ölçümleri bulunamaz mı?- Sınavda yüksek puan alan öğretmen mi daha iyi yoksa öğrencisi için pervane olan mı?

- Aynı ülkede, aynı okulda, aynı sınıfta, aynı dersi veren öğretmenler arasında ayrım yapmak ne kadar doğru?

- Öğretmen, öğretmendir! Yetersiz ise hiç sınıfa sokulmamalı.

- Eksikler sınavlarla değil, öğretmen yetiştirme süreçlerinde aranmalı!

Ve işte bir başka tespit!

Kariyer ticareti!

Her yasayı, her düzenlemeyi istismar edenler olduğu gibi, bu yasayı da istismar edecekler çıkacaktır.

Örnek mi istiyorsunuz, alın size örnek:

“Mevcut taslak, öğretmenler arası ast-üst konumunu, rekabetçi bir tavrı ve özel (vakıf) üniversitelerde para karşılığı alınan ucuz (!) lisansüstü diplomaları da beraberinde getirecektir.

Şu anda uzman öğretmen olanlar, çoğu sınav esnasında sınav soruları kendilerine verilerek (çevremdeki uzman öğretmenlerin beyanına dayanarak yazıyorum bu ifadeyi), bir seminer kıstası olmadan bir kereye mahsus bir sınavla yıllardır hem unvan hem de ek ücret sahibi durumda. Aralarında iki yıllık enstitü mezunları da var. Olası yasa da onların haklarını koruyacak. Başöğretmen olmak için gereken 10 yılı da çoktan geçirdiler.

Öte yandan, halihazırda doktora bitirmiş bir öğretmen, önce uzman olmak için seminer koşullarını tamamlayacak ve 10 yıl bekleyecek. Bu nedenle, doktora mezunu bir öğretmen olarak, 2006 tarihli yasayı daha makul bulmaktayım. Öğretmenler arasında bir düzey sınıflandırılması yapılacaksa, olası yasa daha eğitimli olanı, dezavantajlı kılıyor.”

Bu da bir görüş. İddia eden de doktoralı bir öğretmen!

Söyledikleri doğru ise dikkate alınmalı. Yanlış düşünüyorsa da kızmak yerine, nerede hata yaptığı kendisine anlatılarak ikna yoluna gidilmeli.

Hiç yapılmaması gereken ise iddiaların görmezden gelinmesi ya da eleştirilere tahammülsüzlüktür!

Özetin özeti: Geleceğin mimarı öğretmenlerimiz, dolayısıyla çocuklarımız ve ülkemizin bekası her şeyin üstünde olmalıdır. Onlar mutluysa ülke mutludur.

 

  • 36 9
  • 14 Ocak 2022 12:12 13.210
  • The_Must
  • Aktif Haberler
  • tayyar16
    18 Ocak 2022 02:54
    3 5
    Şu anda uzman öğretmen olanlar, çoğu sınav esnasında sınav soruları kendilerine verilerek (çevremdeki uzman öğretmenlerin beyanına dayanarak yazıyorum bu ifadeyi), bir seminer kıstası olmadan bir kereye mahsus bir sınavla yıllardır hem unvan hem de ek ücret sahibi durumda. Aralarında iki yıllık enstitü mezunları da var. Olası yasa da onların haklarını koruyacak. Başöğretmen olmak için gereken 10 yılı da çoktan geçirdiler.

    Bu ifade kesinlikle doğru değildir ve ispat gerektirir. Ben de o sınava girdim kimseden soru veya cevap almadım kazandım ve uzman oldum. Bilip bilmeden insanları itham etmeyin.
  • D.Hoca7
    17 Ocak 2022 13:56
    6 2
    Önce öğretmen olan bir Milli Eğitim Bakanı getirilsin, sonra öğretmenlik kanunu konuşulsun
  • göbekligeneral
    17 Ocak 2022 13:00
    11 3
    bir iki saatlik sınavla ezberi iyi diye adamı uzman yapamazsın.e hadi uzman oldu diyelim sonra normal öğretmenle aynı yerde aynı işi yapıcak.
  • tosbik
    17 Ocak 2022 08:44
    2 7
    Bence yüksek lisans ve doktora yapan öğretmene berikmeli uzmanlik ve basogretmenlik. Sınav olayı bozuyor. Finlandiya da öğretmenlerin yüzde yüzü yüksek lisans mezunu dedi sayın bakanımız. Çünkü Finlandiya da öğretmenlik mesleği çok değerli bir yerde ve yüksek lisans mezunu olma şartı var atanabilmek için.
  • uye38
    16 Ocak 2022 21:48
    7 0
    Kariyer neden emeklilikte geçerli olmuyor diğer meslek örneğin askerlikte olan basamaklar emeklilikte geçerli oluyor kariyer emeklilik maaşında da geçerli olmalı.
  • ütopya27
    16 Ocak 2022 20:28
    21 1
    Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlere kurulmuş bir tuzaktır.
  • php_korsan
    16 Ocak 2022 16:38
    12 6
    2023 seçimi sonucu belirleyecek, belki de kaldırılacak.Boyle kanun olmaz.
  • Petrucci
    16 Ocak 2022 16:23
    13 1
    3 sayfa meslek kanunu mu olur? Buna olsa olsa kanunumsu derler. Meslek ayaklar altına alınmış, sözüm ona uzman öğretmene 1000 tl reva görülmüş, burada sınav tartışılıyor.
  • sulo555
    16 Ocak 2022 16:14
    10 10
    Şu anda uzman olanlara sorular verilmiştir diye yazmışsınız sınavı osym yaptı ve kesinlikle cevaplar verilmedi bunu diyenler uzman öğretmen olmayanlar iftira atıyor.
    60 puan alamayan bir sürü öğretmen var...
  • tarkan61
    16 Ocak 2022 13:07
    21 4
    Apar topar hazırlanan,öğretmenlerin bizzat katkısının olmadığı meslek kanunu olduğunu görüyorum...Sınavla maaşlarda düzenleme yanlış bir uygulamadır... Yazarın çekincelerine katılıyorum. Derhal geri çekilmelidir !
  • yahsiman
    16 Ocak 2022 10:18
    23 3
    adam haklı.. sınavla kariyer yönetimi doğru değil.. madem ki bu yapılacak, o zaman kıdeme göre ünvan verilebilir. temiz bir sicille 10 yılını bitiren UZMAN, 20 yılını bitiren BAŞÖĞRETMEN olabilirdi. Askerlerde durum böyle
  • dürüst
    16 Ocak 2022 00:21
    26 2
    daha nitelikli bir öğretmen, daha iyi bir eğitim. Nerede kazanılır? masa başında, sınıftan öğrenciden uzak eğitim literatürünü inceleyip yazı yazarak mı kazanılır. bu kanunu hazırlayanlar hangi sınıfta yıllarca ders vermiş tecrübeli eğitimcilerden görüş mü alınmış? bu meslek kanunu falan değil.adam masa başında yazmış çizmiş, tez doktora vb . yapmış. Şimdi ıyı bir eğitimci mi oldu? güreş er meydanında, öğretmenlik sınıfta yapılır. bu kanun sınıftaki eğitimciye değil, masa başındakine liyakat veriyor. Öğretmen ve eğitim adına yararsız ve sakıncaları da olan bir durum. öğretmenin özlük haklarına, yetkilerine, yer verilmeyen bir kanun, meslek kanunu olamaz. Bu başka bir şey. öğretmene de, eğitimin kalitesine de bir hayır yok bu tasarıda. Şair ne demiş: ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.
  • çayşinas
    15 Ocak 2022 20:01
    14 41
    Yine saçmalamış,yine saçmalamış.Bu gazetecinin uzmanlık alanı nedir ki bu konularda yazı yazabiliyor. Uzmanlık sınavında kim vermiş soruları? Hangi öğretmen uzmanım diye üstünlük taslamış şimdiye kadar?
  • hazanın dünyası
    15 Ocak 2022 19:34
    16 4
    Ayrım çoktandır var zaten: yapılan değişiklik ile katlamalı puani getirerek bir takım öğretmene puan verip diğerlerine geriye dönük veya muaf diye vermeyerek dengeyi zaten değiştirdiler. Kimse de bir şey demedi. Buna da diyemezler. Aynı okul Aynı branş 》biri %100 katlamalı, diğeri %50indirimli(!)
  • naciekinci
    15 Ocak 2022 19:31
    7 17
    Daha önce bu konuda yorumumu belirtmistim. Yan yana sınıflarda olduğum ogretmenimle bu şekilde unvan farklılıkları olması beni rahatsız eder. Yüksek lisans da yapmış olmama rağmen olaya kişisel menfaat olarak değil camiamız adına bakıyorum. Ancak, Dünyada birçok ülkede öğretmenler arası, tecrübe yılına da sınav surecine de performans ölçümüne göre de harmanlı şekilde dayalı kariyer planlaması olduğunu biliyorum. Biliyorum çünkü en az 25 ülkenin eğitim sistemini, öğretmen yetiştirme sürecini ders olarak okuttular yüksek lisans sürecinde. Dibimizdeki Gürcistan da dahi hem sınav, hem belli komitelere sözlü performans vs. ile unvan veriyorlar. Kore, Kanada, Fransa, Amerika, Kanada... Hepsinde kariyer planlaması var. Abbas Güçlü de bunları biliyor olsa gerek. Şirin görünme adına yazılmış bir yazı.
  • ozlemmis
    15 Ocak 2022 19:30
    11 7
    Uzman öğretmenim, yıllardır ücretinden başka bir ayrıcalığını görmedim veya duymadım. Velilerin uzman olup olmamasına göre vermesi diye bir şey yok... Nasıl verildiğini, hangi kriterler olduğunu en iyi öğretmenler bilir.. Okulda çoğu öğretmen arkadaş bile bilmez uzman öğretmen olduğumu. Aslında öyle olsa, çevrede bilinse, genç öğretmen değil yaşlanmış diye başöğretmene de vermeyecek veliler olabilir, ki benden deneyimli yaş olarak daha olgun öğretmenlere en azından benim okulumda bunu yapıyorlar.
  • nazifer5180
    15 Ocak 2022 19:21
    11 2
    Daha ek dersi bile düzeltmeden bunu nasıl düzeltirler bilemiyorum.
  • ab75
    15 Ocak 2022 18:46
    23 3
    Alt yapısı olmayan her bir uygulama istismara açıktır... Örneğin başarılı öğretmenleri motive etmek amacını taşıyan başarı belgelerinin yüzde doksanın körler sağırlar biribirini ağırlar şeklinde dağıtıldığını yıllarca gören birisi olarak okul ve çevre kalitesini arttırmayı amaçlamayan her şey ortalığı daha fazla karıştırmadan öteye geçmez diye düşünüyorum.
  • 58SERVET
    15 Ocak 2022 15:44
    7 50
    Uygulama sürecinde şöyle bir ayrım olmalı.Her okulda 2 uzman 1başöğretmen normu olmalı.Yer değişikliği yapacak öğretmenlerde kariyer basamakları esasları na göre yer değiştirmeliler.Yani uzman öğretmen uzman öğretmen açığı okula başöğretmen olanda başöğretmen açığı olan okullara tayin isteyebilmelidirler.Bu yazdıklarımı şu ana kadar ne bir sendikalı ne de bir eğitim uzmanı daha dile getiremedi.Çünkü bu diğer kurumlarda böyle Komiser yada Başkomiser normu gibi.
  • php_korsan
    15 Ocak 2022 15:11
    16 6
    Bu durum illaki bir ayrışmaya yol açacak.İyep kursunda bile veliler merkezde öğretmen seçiyor.
  • halisane42
    15 Ocak 2022 14:16
    22 8
    Kanun yürürlüğe girdiği andan itibaren "Kariyer Savaşları" başlayacaktır, herkes silahını(tezli/tezsiz yüksek lisans) kuşansın, harp başlıyooooor!!?
  • göbekligeneral
    15 Ocak 2022 13:36
    29 6
    Artık veliler de öncesinde sorar arastirir çocuğunu uzman öğretmene vermek isterler.hatta çocuklar arasında bile bunun kıyaslaması olur.ben şimdiden acı gerçekleri görüyorum
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK