Okul Müdürlerine LGS Cezası!

2019 LGS’nin üzerinde aylar geçti ama sancıları bitmedi. Sivas İl Millî Eğitim Müdürlüğü LGS’deki düşük puanları gerekçe göstererek 84 müdür için işlem başlattı. Müdürler tepkili, Eğitim-Bir-Sen devrede...

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 1 Haziran'da yapıldı. Öğrenciler 2020 LGS için şu günlerde ter dökerken Sivas'ta ise 2019 LGS sonuçları halen tartışılıyor. 2018 LGS'de Sivas'ın Türkiye ortalaması 38 idi... 2019 LGS'de ise bu defa eğitimde yaşanan son gelişmelerin de etkisiyle şehrin ortalaması 59'a geriledi.

Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü alınan bu sonuçların ardından harekete geçti. Müdürlük, şehrin ortalaması altında kalan 84 müdür için işlem başlattı. Müdürlerin tamamına kınama cezası verilirken, 21 isim için İl İdaresi Kanunu gerekçe gösterilerek görevden alındı.

Müfettiş raporlarında "Zümrelerde başarıyı artırıcı tedbir alınmadığı, öğretmenler kurulunda başarıyı artırıcı tedbirlerin konuşulmadığı" ifadelerine yer verildi. Okul müdürleri duruma tepki gösterdi. Milli Eğitim Bakanlığının müfredatını motamot yerine getirdiklerini söyleyen müdürler yapılan adımın hukuksuz olduğunu savundu. Yirmi bir müdür göreve dönüş için mahkemeye başvurdu.

CEZA KALDIRILMALI

"Bu yanlıştan dönülmeli" diyen Sivas Eğitim Bir-Sen İl Başkanı Halil İbrahim Temiz "Ceza bir yöntem olamaz. Gecesini gündüzüne katarak çalışan ve tüm eğitimi sırtlamış okullar böyle yapılarak küstürülemez. Her öğrenci bir değerdir ve kendi ile kendi şartları ile değerlendirilir. Bu yanlıştan dönülmeli ve okul müdürlerine verilen bu ceza kaldırılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Skora dayalı eğitim sakıncalı

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, önceki gün olayların duyulmasının ardından Sivas'a gitti. "Tamir ederken tahrip etmeyelim diye bütün olayın detaylarını inceliyoruz" diyen Yalçın yaptığı açıklamada şunları söyledi: Diplomatik süreç sürüyor bu konuda adımlarımızı attık. Bu tür akademik sonuçlar üzerinden yapılan değerlendirmelerin; öğrenci/öğretmen/veli ve yöneticilerinin kaygılarını artırdığını gördük. Skora dayalı eğitimin pedagojik/psikolojik açıdan sakıncalarını dinledik. Yetkililerin iyi niyetle atacakları adımlara her türlü desteği sunacağımızın, üyelerimizin hukuki ve özlük haklarını ise sonuna kadar savunacağımızın kamuoyu tarafından bilmesini isterim.

 

Mahmut ÖZAY / Türkiye

  • 7 6
  • 14 Ocak 2020 11:59 12.770
  • ogretmen1089
  • Aktif Haberler
  • rtaskomur
    18 Ocak 2020 11:36
    2 0
    Bu bir durum tespitidir. Kimseyi övme yada yergi değildir. Söz konusu başarısız sayılan okullar şehrin genellikle en ücra ve şehir merkezinde ise şehrin en dışında genellikle yoksul ailelerin oturduğu semtlerdeki okullar.

    Ücra yerdeki okullara mem yeterince kadrolu öğretmen vermezler. Genellikle dışarıdan ücretli öğretmen görevlendirmesi ile açığı kapatma yoluna giderler. Sene başında bu öğretmenler genellikle okul açıldıktan 15 gün sonra göreve başlarlar. Mevcut durum bu.

    Gelelim başarısız sayılan özellikle köy okullarının fiziki durumuna pek çok köy okulu tuvaletinde doğru düzgün devamlı akar bir su yoktur. Okullar kışın doğru düzgün ısıtılamamaktadır. Köy okullarının pek çoğunda okul kütüphanesi yoktur. Öğrencilere sınavlara hazırlanması için test kitabı alacak velide yoktur. Çünkü köylerde babaların büyük bir kısmı ya Fransa, ya Almanya ya da Antalya Mersin vb vilayetlere çalışmaya gitmiştir. Evin çoğu yükü anne sırtındadır. Annelerde her gün çocuklarına yemek yapmaktan ve ineğe danaya bakmaktan yeteri kadar çocuklarına ayıracak zaman bulamamaktadır. Çocuklar akşam eve geldiklerinde yemeğini yemekte ve televizyon karşısında vakit geçirmektedir.
    Mevcut durum buyken okul müdürü siz olsaydınız acaba çalışmaya nereden başlardınız. Ben yıllar önce Sivasın bir köyünde okul tuvaletine su getirmek ve devamlı akacak bir su temin etme işini önceye alarak görev yaptım. Sonraki yıllarda sudan bir sebeple hakkımda soruşturma açan mem e kızarak idarecilik görevinden istifa ettim. Bir daha da asla idarecilik yapmayı yalvarsalar dahi yapmayacağımı ifadede ediyorum.
  • yildirayg
    17 Ocak 2020 00:40
    2 0
    Skora dayalı eğitim sakıncalı mı?
    Bilemiyorum Altan!

    Yazılı sonuçları: skora dayalı
    Liseye giriş: skora dayalı
    Üniversiteye giriş: skora dayalı
    Hayata giriş: skora dayalı.
    ...
    Fenerbahçe Galatasaray derbisi: o da skora dayalı
  • mahmutocak42
    16 Ocak 2020 16:13
    3 0
    O zaman üniversite sınavına girip bir yere yerleşemeyen çocukları da fizana sürgüne yollayalım yazık değil mi devlet 13 sene emek veriyor.
  • dürüst
    15 Ocak 2020 21:42
    10 0
    ya sen il milli eğitim olarak ne yaptın? kendine bir bak önce. müdürlerini toplayıp bir çalışma yaptın mı? hayır. başarı olur hemen sahiplenir siniz, başarısız bir tablo olur hemen suçlu arasınız, birilerinin başını yakmaya kalkarsınız. Önce kendinizi sorgulayın, sonra elbirliğiyle çalışmaya bakın. Yaptığınız işte bu durumu düzeltir mi bir düşünün. Zahmet etmeyin ben söyleyeyim: HAYIR.
  • İMPARATOR1
    15 Ocak 2020 19:47
    6 8
    Yerinde bir karar. Liyakatsız müdürlerin ne işi var o makamlarda....
  • gsli0311
    15 Ocak 2020 12:24
    15 0
    Burada cezanın sadece öğretmen ve müdürlere yıkılması anlamsız ve saçma olmuş. Veli potansiyeli düşükse öğretmen,müdür ağzıyla kuş tutsa bir yere varılamaz. Veli bilinçli olması lazım. Kaldı ki sıralamaya göre ceza verilmesi daha saçma olmuş. Bu bir sıralama sınavı ise muhakkak birileri birinci, birileri sonuncu olacaktır. Herkes birinci olacak diye bir kural olamaz. Ayrıca okulların görevi sınava öğrenci hazırlamak değildir. Milli eğitim temel kanunu ve amaçlarına ters düşülmüştür.
    Sendikaların bu konuda sesini çıkarması lazım ama bizim sendikalardan onu beklemek hata olur. Bu gidişle "açın elinizi sıra dayağı var" denilse kimsenin sesi çıkmaz heralde. Bi konya valisi vardı noldu ona?
  • mhmmt5889
    15 Ocak 2020 08:36
    15 0
    O okullardan birinden bildiriyorum :) bir köy okulu,müdürü vekil çünkü kimse müdürlük yapmak istemiyor zorunlu o kişiye kaldı yani müdürlük. Son 5 yılın dördünde bir branş hariç hepsine farklı branşlardan ücretli öğretmenler girdi(sözel alan mezunu veya önlisans mezunu matematiğe,alakası olmayan biri ingilizceye vs.)
  • mehmetalibozlu
    15 Ocak 2020 08:23
    6 3
    Devlet belgeye bakıyor öğretmenler kurulu toplantı tutanağına 1 cümle yazsa iş Bitecek
  • 58SERVET
    15 Ocak 2020 02:16
    4 8
    Eğitim sisteminde esas sorun bir liderlik sorunudur. Bu liderliğin eği-
    timin her kademesinde gösterilmesi gerekmektedir. İlköğretim okulu öğret-
    menin anlattığı konuların ve içeriklerinin öğrenciye kazandırmak istediği
    davranış ve duyuş değişikliğine ne kadar hizmet ettiği sorusunu sorması,
    onun gösterebileceği en iyi liderlik olacaktır. Aynı şekilde, okul yöneticisi-
    nin de yeni arayışlar içerisine girmesi, okulunda yetiştirmek istediği insan
    profiline ilişkin bir vizyon geliştirmesi gerekmektedir. Mevzuatı iyi bir şe-
    kilde uygulamanın; bir okulu ne etkili, ne de verimli kılmadığını bilen okul
    yöneticilerine ihtiyaç vardır. Okul yönetiminin, okulun misyonunu bilen ve
    bunu okuldaki tüm personelin anlayabileceği şekilde açık ve net olarak or-
    taya koyabilecek liderlerin elinde olması gerekmektedir. Yöneticiliğin sade-
    ce otorite ve güç kullanmak olmadığı, çok çalışmak ve sorumluluk üstlen-
    mek gerektiği gerçeğini gören okul liderlerine ihtiyaç vardır. Okul liderleri,
    okul içindeki ve çevresindeki potansiyel güçleri, etkili ve verimli biçimde
    kullanmanın yollarını aramalıdır. Bakanlık düzeyinde gösterilebilecek en iyi
    liderlik, okul yöneticilerine birer eğitim lideri olma kapasitesi ve fırsatı
    vermektir. Bunun yanısıra bakanlık düzeyinde eğitime ayrılan bütçenin ön-
    celikler ve tercihlerinin iyi yapılması gerekmektedir. Eğitimde gösterilecek
    liderliğin her kademede gösterilmesi gerekir; Öğretmen sınıfta, yönetici
    okulda, bakanlık ulusal düzeyde lider davranışlar göstermelidir
  • bir adam
    14 Ocak 2020 22:46
    9 0
    Her öğrenci doktor, mühendis olsun o zaman.
  • Leo41
    14 Ocak 2020 22:29
    11 16
    Helwl olsun sivas il milli eğitim müdürüne. Bizim idarecilerde öyle herifler odalarından çıkmıyor. Gelin bir öğr. Muhabbet edin bir motivasyon yaratın. Yokkk. Evrak işlerini hallet gerisi boş. Bakıyom müdüre 13 senedir bizim okuldaymış. Bunun 10 seneyi müd. Yrd. Okul müdürü eee bıtkınlık had sahfada. Denizli mebten bu tip bir uygulama bekliyoz.
  • ceraam
    14 Ocak 2020 21:37
    16 0
    Köy okullarının şartları ile şehirdeki okulların şartları aynımıdır. 3 yıl içerisinde hiç bir branşta öğretmenin olmazsa, İngilizce dersine bedenciyi, matematik dersine tarihçiyi sokacaksın sonra başarı nerde diyeceksin. Ayıptır günahtır. Başarı sadece müdürle gelmez. Her okulu kendi şartlarında değerlendirmek gerekir. Saygılarımla
  • tarkan555
    14 Ocak 2020 21:27
    1 0
    RAOSMAN hocanın ; başarı başarısızlık tespiti dikkatimi .Gerçekten de başarı ve başarısızlık kime mal edilmeli ?
  • adaletlazım
    14 Ocak 2020 20:40
    10 0
    Sivas mem mantığına göre başarı artarak devam etmeli ve 38 yıl sonra(tahminen) birinci olunmalıdır. Ama 39. Yılda ceza kaçınılmaz. Bu bir jenerasyon işidir. Bir sene iyi bir jenerasyon yakalanmıştır 1. Olunabilir. Bir sonraki yıl jenerasyon kötüdür 10. Olunabilir. Burada iş sınıf öğretmeninde başlar ve branscilarda sonlanır. Ama bunu anlayabilecek yöneticiler nerde. Varsa yoksa 8. Sınıfta yüklen.
  • toprakana
    14 Ocak 2020 19:39
    24 4
    Bu eğitim sisteminin en büyük yanlislarindan biri zorunlu eğitimdir, sorunların bircogunun temel kaynağı budur eğitim bir yerden sonra kesinlikle zorunlu olmamalıdır , her çocuk akademik başarı göstermek zorunda değildir
  • yıldızım2941
    14 Ocak 2020 19:11
    15 17
    Bence doğru yapılmış.Çalışmayan müdür görevden alınmalı.O makamlara yatmaya mı geliyorlar?
  • aayygg
    14 Ocak 2020 18:40
    18 6
    Dyk kursları acilen kaldirilmali
  • aayygg
    14 Ocak 2020 18:38
    8 13
    Kaan Hocam.. Izninizle

    Başarısızlıktan dolayı plaket mi verselerdi.Karar yerinde olmuş bence.
  • egitimci034
    14 Ocak 2020 17:56
    14 0
    12 yıl süren 5 yılı okul müdürlüğü ile geçen idarecilik hayatımı sonlandırdım. Çok severek yaptım işimi ama olmuyor artık bu sistem okul müdürlüğünü şamar oğlanına çevirdi ve daha da kötüye gideceğini düşünüyorum okul müdürlüğünün.
  • aslanx7
    14 Ocak 2020 17:19
    26 0
    38 öğrencinin olduğu 4. sınıfta 34 belgenin verildiği bir sistem zaten sıkıntılı.
  • mahmutocak42
    14 Ocak 2020 16:57
    9 0
    Bina tutuşmuş yanıyor kül olmak üzere biri de bağırıyor bu duman nereden geliyor diye :D
  • tarkan555
    14 Ocak 2020 16:48
    14 1
    Sibiraya ya süreydiniz başarısızlık neymiş görselerdi :)

    Iyi de arkadaş müdür başarız ise mudürün müdürüde başarısız olmuyor mu : )))))))
    Başarısızlığın tek faktörü müdür mü : ))))) okulun eğitim kadrosunda sıkıntı olamaz mı , kadrolu öğretnen eksiği . Veli profilleri bilinçli veli olmayisi , okulun fiziksel yetersizlikleri idare ve üst idarenin koordinasyon eksikliği vesaire vesaire bunların hiç mi etkisi yok
  • kaansaatci
    14 Ocak 2020 16:43
    15 20
    Başarısızlıktan dolayı plaket mi verselerdi.Karar yerinde olmuş bence.
  • elnino007
    14 Ocak 2020 15:43
    51 2
    baba; nerden bulaştırdın beni bu öğretmenliğe..ben geleceğim dediğimde gel deseydin seninle dağlara zeytin toplamaya, ineklere yem vermeye, kışın mandalina portakal yazın ise çilek toplamaya gelirdim.. benim gibi olmasın okusun dedin. ben ise senin gibi olmak istemiştim aslında... senin gibi çalışan, senin gibi ata binen, senin gibi gülen, senin gibi mutlu... ne zaman böyle haberler okusam "gel oğlum istemiyorsan" dediğini hayal ediyorum. gülmeyen yüzüm gülüyor inan ki baba..
  • göbekligeneral
    14 Ocak 2020 15:32
    21 3
    Şu dyk kurslarına el atılmalı.öğrenci nerden nereye gelmiş takip edilmeli.başarı artmıyorsa kurs sonlandırılmalı.maaalesef son yıllarda dyk tamamen para işine dönmüş,öğrenciyi düşünen yok.
  • yigiterc
    14 Ocak 2020 15:24
    4 1
    Bir yılda nasıl bu kadar fark oluşmuş? Komşu il Tokat , 13 yıl önceki yerinde kalmış mesela.
  • php_korsan
    14 Ocak 2020 15:07
    7 3
    Gören sanki yerli milli araba yapıyoruz zannedecek.
  • h.karaoglan
    14 Ocak 2020 14:25
    15 1
    işini iyi yapanlara lafım yok ama birçoğu öğretmen bana yalakalık yapsın başka bişey istemem. isterse derse girmesin havasında.
  • hll-22
    14 Ocak 2020 14:25
    29 0
    Sınıfta kalma geri gelsin okuyacak olan gelsin okula.Okumayacak öğrenci çalışan çocukların da öğrenmesini engelliyor
  • RAOSMAN
    14 Ocak 2020 14:25
    20 0
    Başarı vali, kaymakam, milli eğitim müdürlerinin ama başarısızlık okul müdürünün ne saçma şey ortada bir hata varsa herkes bundan payına düşeni almalı...
  • RAOSMAN
    14 Ocak 2020 14:22
    7 0
    Başarı vali,kaymakam, milli eğitim müdürlerinin ama başarısızlık okul müdürlerinin
  • halil_41
    14 Ocak 2020 14:14
    16 0
    Ortaokula geçen öğrenciler 6-7-8. sınıfta sürekli kurslara kalıyorlar.
    Karneleri 90-100 arası norlarla dolu.
    Veliler umutlu,çocukların ellerinde hep taktir teşekkür belgeleri.
    Gelgelelim LGS'de de gözle görülür bir aşama kaydedilmemiş tam tersine gerileme söz konusu ise bu durumun detaylı bir şekilde incelemesi,gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.
    Cezalandırmayı kesinlikle doğru bulmuyorum.
  • faul
    14 Ocak 2020 14:05
    20 2
    Bu mantıkla Bakanlığında İl Milli Eğitim Müdürünü görevden alması lazım..Olmadı değil mi? Sorumlular sorumluluktan kaçamaz, elbet adalet işler ya bu dünyada ya da öbür dünya da ama mutlaka..
  • hazer
    14 Ocak 2020 13:52
    19 0
    Başarılı olunca ödülü öğretmen mi alıyor da
    iş cezaya gelince öğretmene kesiyorlar


    yıllar önce vali öğretmenleri topladı .Salonda 400 den fazla öğretmen okul okul öğretmen öğretmen netleri söyleyip hesap soruyor ..Niye düştü diye...Bir okul ismi ve öğretmen ismi verdi niye netler düştü esti gürledi yanındakilerden biri o kaymakamın eşi deyince hemen geçelim orayı........dedi.Sonra ben gece 11 e kadar çalışıyorum..diye kendini övdü...Biz çalışmıyoruz sanki
  • ahmetpitt
    14 Ocak 2020 13:51
    23 1
    Acaba o okulların bağlı olduğu ilçe milli eğitim müdürüne de ceza verilmiş mi ?
    Müdürler toplantısında başarıyı arttırmak ibaresi aranmış mı?

    Eğitim istikrar ve sabır isteyen bir süreçtir.
    Biz hangi yönetmeliği ve kararı uzun süre uygulayabildik ki ...
    Sadece müdürlerin suçlanması bana acınası geldi.
  • müdür1507
    14 Ocak 2020 13:45
    6 6
    Ayıp
  • ogretmen1089
    14 Ocak 2020 13:41
    15 5
    Nerden baksanız hukuksuzluk ve saçmalık...
  • oguz08
    14 Ocak 2020 13:31
    20 0
    Her şey giderek ... sarıyor.
    Yakında hiç kimse sorumluluk almak istemeyecek. İnsanlara haddinden çok fazla yük yükleniyor.
  • askan4040
    14 Ocak 2020 13:26
    22 1
    Milli Eğitim bünyesindeki iş bilmeyen şeflere,şube müdürlerine ve maaşları bile yanlış yapan mutemetlere acaba ne ceza verdiler. İşini güzel yapanları tenzih ederim tabiki.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK