Okullar Bayramdan Sonra Böyle Açılacak!

Herkesin merak ettiği 'Okullar ne zaman açılacak?' sorusunun cevabı bulundu. Bayramdan sonra okullar böyle açılacak: 1 Haziran’da kademeli başlangıç. 8 ve 12. sınıf öğrencileri okula gidecek. Küçük sınıflara okul yok. Devam isteğe bağlı. İşte tüm detaylar...

Milliyet'ten Kıvanç El'in haberine göre; Koronavirüs salgını nedeniyle 16 Mart'tan bu yana kapalı olan okulların kademeli olarak bayram sonrasında 1 Haziran itibarıyla açılması hedefleniyor. Okullar, uzun süre açık kalmayacak ve temmuza sarkmayacak.

Okullara ilk etapta sınava girecek sınıflar olan 8. ve 12. sınıf öğrencileri gidecek. Bu öğrenciler herhangi bir sınava girmeyecek, devam zorunluluğu olmayacak. İl pandemi kurulları, illerdeki duruma göre, eğitim sınırlandırması kararı alabilecek.

7 Haziran'da yapılması planlanan LGS, temmuza sarkıtılmamaya çalışılacak. Temmuz sonunda yapılması planlanan YKS'nin ise öne çekilmesi yönünde talepler bulunurken son karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilecek.

Başlangıç 1 Haziran

 Milliyet'in edindiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın koordinasyonunda normalleşme sürecine ilişkin çalışmalar kapsamında okulların açılması ile ilgili senaryo taslağı hazırlandı. Bugünkü durum ve gidişat hazırlandığı belirtilen taslaktaki planlamanın salgının yayılım hızı ve güncel koşullara göre değişebileceği vurgulandı.

Kabine toplantısında da ele alınacak modele göre, okullar, 1 Haziran Pazartesi günü eğitime başlayacak. Ancak temmuza sarkma olmayacak şekilde çok fazla açık kalmayacak. Yaşları itibarıyla sosyal mesafe başta olmak üzere alınan tedbirlere tam olarak uyamayacakları değerlendirildiği için kademeli olarak başlayacak eğitim sürecine, ana okulları ile ilkokullar dahil edilmeyecek. İlk etapta bu yıl sınava girecek olan 8. ve 12. sınıf öğrencileri okula başlatılacak. Bu sınıflardaki öğrencilerinin sınava girecekleri için motivasyon sağlamanın önemine dikkat çekiliyor. Kademeli açılmanın ardından 11., 10. ve 9. sınıfların da eğitime dahil edilebileceği ancak kesin kararın 1 Haziran yaklaşırken açıklanacağı belirtiliyor.

Sınav, devamsızlık yok

Okullar açıldıktan sonra öğrencilere hiçbir şekilde yazılı, sözlü veya benzeri herhangi bir sınav uygulanmayacak. Ayrıca bu dönem için devam zorunluluğu da aranmayacak. Çocuklarını okula gönderip göndermeme kararı ailelere bırakılacak.

Dersler tamamen hızlandırılmış telafi eğitimi niteliğinde olacak. 16 Mart'tan bu yana işleyemedikleri konuların özeti yapılacak. Ancak asıl eğitim, psikososyal destek eğitimi olacak. Bunun için bir süre önce öğretmenlere bu yönde eğitim verilmeye başlanmıştı. Öğrencilerin olası travmalarını gidermeleri için okullarda da bu eğitim programı uygulanacak. Eğitim sürecinde valilikler ve il pandemi kurullarına da yetki verilecek. Böylece örneğin sıcak hava nedeniyle veya eğitimi etkileyecek başka olumsuz koşul ya da tehditler varsa il pandemi kurulları kısıtlama kararı konusunda o ilin durumuna göre karar verebilecek. Ayrıca açık okullarda her türlü temizlik ve koruma önlemleri de İl Milli Eğitim müdürlükleri koordinasyonunda alınacak.

7 Haziran olarak planlanan LGS'nin de, temmuza sarkmaması ve haziran ayı içinde gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Planlanan şekilde LGS için 7 Haziran tarihinin geçerli olup olmayacağının bu hafta başında yapılacak kabine toplantısında netleşmesi bekleniyor. Daha önce 25-26 Temmuz'a ertelenen YKS ile ilgili de öne çekilme iddiaları bulunurken, bu konuda da son kararı Cumhurbaşkanı verecek.

Sınava turizm ayarı

Hükümet ve parti kulislerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, temmuzda sınav yapılmasının turizm sektörünü iyice sıkıntıya sokacağına ilişkin değerlendirmeleri Erdoğan'a ilettiği konuşuluyor. Yabancı turist sayısında pandemi etkisiyle önemli ölçüde azalma yaşanacağı, bu nedenle sektör açısından yerli turistin önem kazandığı, Bakanlığın bu nedenle temmuz ve ağustos aylarında turizme etki edecek herhangi bir sınav veya başka bir etkinlik istemediği ifade ediliyor. LGS'nin de bu nedenle temmuza sarkmadan yapılmasının arzulandığı, YKS için de "tarihi öne çekme" dahil tüm formüllerin ele alındığı kaydediliyor.

 

Milliyet

  • 4 16
  • 03 Mayıs 2020 18:05 17.747
  • tarkan61
    05 Mayıs 2020 15:01
    1 0
    1Haziran'da okulları açabilirler ancak kaç veli çocuğunu gönderir ? Sınıfta 3-5 öğrenci...O nedenle yerine ulaşmayacak bir sonuç elde edilemeyecek uygulama sadece risk onarılmaz risk doğurur...
  • Nhlzkrya
    04 Mayıs 2020 15:28
    8 0
    Sınava hazırlanan öğrencinin de sağlığı önemli zaten stres altında olup bir de virüs bulaşma korkusuyla mı uğraşacaklar
  • omerf
    04 Mayıs 2020 06:48
    5 0
    aşı bulunmadan açılması riskli olur.
  • müdürümsü
    04 Mayıs 2020 01:31
    14 1
    Bence eylüle kadar açılmaması lazım.
  • tarkan555
    04 Mayıs 2020 01:25
    20 0
    1 haziranda okul açıldı diyelim 19 unda resmi olarak dönem bitecek ... 19 günlük stres neden yaşatacaklar !!! 19 günde virüse kapı mı açılsın isteniyor ! neden 1 haziran da açılıyor ders mi yapılacak 1 haziranda 20 yıldır öğretmenim mayısın sonuna doğru okullar kopuyor ve şimdi salgında 1 haziranda okul açılması ? 8 ler var diğer kademeler yok bundaki mantığı ALLAH aşkına biri bana anlatsın
  • züleyha11
    03 Mayıs 2020 23:13
    16 6
    Bir espri yapmak istiyorum.Lutfen istediğiniz kadar carpilayin amacım stres atmanız zaten.Espiri şu "Sokağa çıkma yasağı hemen sonrası okul açıp berbere , kuaföre gitmeden önce tüm arkadaşlarımızı sobelemek istiyorlar." Bitti,espiri bu kadardı sadece.
  • selimsima
    03 Mayıs 2020 23:07
    8 0
    Okullar tabii ki açılacak. Ama şu üç günlük iyilik halinin "geçti" gibi algılanmaması gerektiği yoksa ikinci bir dalganın olabileceği söyleniyordu. İşte tam bu durumda buna zemin hazırlar bir karar olmuş. Küçük çocukların riske atılması doğru değil. Eee ne oldu şimdi ne zaman açılacak sorusunu sora sora. Şimdi de ben sorayım kim yollar okula?
  • Zaidayi
    03 Mayıs 2020 23:04
    15 1
    bayramda sokağa çıkma yasağı konuşulurken, bayramdan bir hafta sonra okul açmak ilginç doğrusu.
    zaten sınavlarda sorular birinci dönemden sorulacak,
    normal ara tatilde bile okula dönüşte bir süre uyum sıkıntısı oldu, iki hafta okul için zaten iki hafta uyumla geçecek.
    zaten herkes göndermeyecek.
    eğer olursa ne amaçla yapıldığı belli olmayan bir uygulama olur.
    bu haber bugün bilerek servis edildi. arkasında başka birşey var.
  • übübü
    03 Mayıs 2020 21:47
    5 1
    Anaokulu ilkokul zaten açılmayacak. 8 ve 12. Sınıflar başlayacak. Duruma göre 9 10 11 de açılabilir diyor. Tabii asıl resmi açıklamayı bekliyoruz. Bakalım ne açıklayacaklar. Boşuna hırpalanmaya gerek yok.
  • baler
    03 Mayıs 2020 21:45
    8 0
    Pandemi kuralları karar verecek il bazında. Risksiz bölgelerde açılabilir belki ama istanbulda açılması çok zor.
  • Oguz3838
    03 Mayıs 2020 21:13
    20 5
    Arkadaşlar isterdik ki eylüle kadar okulların hiç bir seviyesi açılmasın.
    Ama illa açacağız diye tutturdukları için:
    ''Anaokulların hiç açılmaması lazım.
    İlkokullar da daha sonra belki..'' dedik. Amma çarpılamışsınız :)

    Anaokulundaki sabilerin çoğu daha tek başlarına tuvalete gidemiyor. Okula mı gitsinler?! Ki çoğu veli göndermeyecektir de.
    İlkokullarda da durum çok parlak olmayacaktır. Çocuklara yaptığımız ikazlar 5 dakikada etkisini kaybediyor. Oyun çocuğu bunlar. Özellikler 1. ve 2. sınıflar. Ne olsun istiyorsunuz :)

    Buyrun çarpılayın :D
  • carpediem03
    03 Mayıs 2020 20:55
    13 1
    Bu hastalık havadan bile bulaşıyor. Hasta olan biriyle aynı ortamda bulunmanız hasta olmanız için yetiyor. İtalya ve İspanyada havalandırma kanallarından diğer dairelere virüsün geçtiği ile ilgili iddialar var. Evde kimseyle teması olmadığı halde hasta olan insanlar var.
    Yani diyeceğim o ki, ister 2 metre ister 5 metre mesafe olsun, kapalı ortamda, 40 dakika boyunca, virüs taşıyan biri nefes alıp veriyorsa herkese geçmiş olsun.

    İtalya ispanyayı geçtim, araba içerisinde sosyal mesafe gözetilerek, camlar açık olduğu halde yapılan 5 dakikalık yolculukta, virüs bulaşıp hasta olan insan tanıyorum.
  • CetinK
    03 Mayıs 2020 20:19
    21 0
    Okullar her ne şekilde olursa olsun kesinlikle açılmamalı. Bakın Singapur ve Japonya önlemleri gevşetti ve bugünlerde vaka sayısında artış ve ikinci bir virüs dalgasından bahsedilmeye başlandı. Bu yıl böyle bitmeli bence. O kadar emek boşa gider yoksa...
  • İMPARATOR1
    03 Mayıs 2020 20:10
    20 0
    Okulların açılması çok büyük hata olur.
    Unutmamak gerek ;
    " Bu virüs 1 kişiden başladı, 3 buçuk milyon insana bulaştı. "
  • aretias28
    03 Mayıs 2020 20:09
    23 2
    Demek ki velilerden o kadar baskı var ki okulları bir an önce açmaya calisiyorlar
  • ataogretmen
    03 Mayıs 2020 19:58
    54 1
    Eğitim sisteminiz çökmüş zaten, 10 gün okula gitse ne olur, gitmese ne olur, gelin de okulların halini görün, veliden çamaşır suyu alacağız diye dilenci durumuna düştük. Her gün paspas çekip, azıcık çamaşır suyu dökerek temizliyordum okulumu. Bir ara ilçede gördüm depoda, şube müdürü onlar bizim veremeyiz dedi, bize zor yeter dedi, 5-10 tane boya kalemi alabilmiştim sadece. Bir ara okul tuvaletlerini ziyaret edin Sayın Bakanım. Ayrıca her sabah 3 soba yakmaktan gına gelmişti. Akşam boşat doldur, sabah yak, gerçi biz kömür verilmeyen günleri de gördük köylerde, sosyal yardımlaşmanın bu kömürler halkın okula veremeyiz, evlerden toplayın dediğini biliyorum. Popülizmin dibi. Birkaç öğrencinin getirdiği yarım çuval tezekle sobayı yakıyor, dağlarda geven topluyorduk. Çok düşünüyorsunuz eğitimi, takdir ettim!
  • eservan
    03 Mayıs 2020 19:35
    5 8
    Öğretmenler odaları da genişletilmeli bence mevcut olanaklar dahilinde
  • serkanakar
    03 Mayıs 2020 19:35
    18 0
    memet4848 hocama bir nebze katılıyorum en az mesafe 2 metre deniliyor hangi sıra arasında sınıflarda 1.5-2 metre mesafe var ki şu ana kadar yapılan tüm doğru hareketler çöpe atılır
  • Oguz3838
    03 Mayıs 2020 19:14
    16 13
    Anaokulların hiç açılmaması lazım.
    İlkokullar da daha sonra belki..
  • recepuysaler
    03 Mayıs 2020 18:46
    13 1
    Arkadaşlar.Her şeyin bir anda değişebileceği bir ortamdayız.Şu an gidişatımız iyi gibi gözüküyor.İnşallah böyie gider.Hani atasözümüzdür. " Geç olsunda güç olmasın." Her şey telafi edilebilir.Gidenlerimiz geri dönmüyor.Sabır,sabır.sabır......
  • memet4848
    03 Mayıs 2020 18:15
    25 5
    Öğretmenler ne olacak peki okuldaki hele ki kalabalık 60 öğretmenli okullarda 1 tane corona hastası öğretmen var ise 60*4=240 kişi risk altında bu 240 kişi 1 okul için türkiyeye vurduğunuz zaman sayıyı usa ile yarışırız tekrar dan
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK