Okullar Yarın Açılıyor! İlk Gün İçin İlk 10 Adım

Eğitim ordusu için ilk ders zili yarın çalıyor. Uzun yaz tatilinin ardından yaklaşık 19 milyon öğrenci ve 1 milyon 200 bin öğretmen ders başı yapacak. Hürriyet’e konuşan uzmanlar ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri ile velilerine, ilk gün için önemli ipuçları verdi...

NASIL BAŞLARSA ÖYLE GİDER

Okulun ilk günlerinden itibaren işi sıkı tutmak gerekir. Yani Eğitim öğretim yılına daha en başta düzenli, ders ve ödevleri günü gününe takip ederek başlanırsa, bu disiplin yıl boyu öyle devam eder.

OYUNLA ADAPTASYON ÖNEMLİ

Okulun açıldığı bu ilk günlerde daha çok oyuna dayalı eğitimler ve dramalarla çocukların adaptasyonu sağlanmalı.

TATİLİN BİTTİĞİNİ ANLATIN

Yaz tatilinin bittiği vurgulanarak geçen yıl yapılan derslerin hatırlatılmasıyla yavaş yavaş eğitim öğretim faaliyetlerine geçilmeli.

VELİLERİN EV ÖDEVLERİ

Veliler, öğretmenin evde yapılması gerekenlerle ilgili önerilerini dikkate almalı. Öğretmenler çocuğun okula nasıl gönderileceği, uyku ve ders saatlerinin nasıl belirleneceği gibi konularda ebeveynlere önerilerde bulunabilir.

ERGENLİK HASSASİYETİNE DİKKAT

Ortaokul grubundaki çocukların bir geçiş döneminde olduğunu bilmemiz gerekiyor. Çocuklukla gençlik arasında, yani ergenlik dönemine girdikleri çağdalar. Bu nedenle Okul adaptasyonunu sağlarken onların gelişimsel özellikleri dikkate alınmalı.

DİJİTALLEŞMEYE MESAFE KOYUN

Yaz tatili döneminde dijital platformlarda uzunca vakit geçirdiklerini düşünecek olursak, ilk günlerde okula adapte olmak çocuklar için zorlaşabilir. Bu nedenle hem öğretmen hem de velilerin onlarla iyi bir iletişim kurarak kademeli bir şekilde dijital dünyadan uzaklaşmalarını sağlamaları gerekir.

PSİKOLOJİK DESTEK GEREKEBİLİR

İlk günlerde ortaokul öğrencilerinin motivasyonu için okullardaki psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerden destek alınarak ilerlenmesi doğru olur.

KESİN KURALLAR KONULMALI

Çocuklara öğretmenlerin okulda, velilerinse evde birtakım kuralları baştan koymaları fayda sağlar. Örneğin günlük ya da haftalık planlar yapılmalı. Şu kadar saat ders, şu kadar saat dinlenme, şu kadar saat bilgisayar ve kitap okuma şeklinde bir takvim çıkarılmalı.

BIKKINLIK YAŞAYABİLİRLER

Yaptığımız araştırmalarda, özellikle lise son sınıflara doğru, çocuklarda bir bıkkınlığın başladığını görüyoruz. Bunda Üniversite sınav sürecinin başlamasının verdiği stres de etkili olabiliyor. O sebeple bu kademedeki çocukların da gelişimsel özelliklerini, kendisine özgü sorumluluklarını dikkate alarak öğretmen ve velilerin daha dönemin başında işbirliği içinde çalışmalara başlaması gerekiyor.

PLANLI, PROGRAMLI İLERLEYİN

Öğrenciler yılın başında kendi planlamalarını yapmalılar. Burada veli ve öğretmenlere düşen görevse bu planlamanın yapılmasını desteklemek. Örneğin üniversite sınavına hazırlanan öğrencinin yıllık planını en başta hazırlaması gerekiyor.

AİLELERİN ANLAYIŞLI OLMASI ŞART

Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz (Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi): Çocuklar okullardan uzun süre ayrı kaldı. Günlük yaşamlarındaki rutinleri bu süreçte değişti. Uyku, oyun ve Yemek yeme saatleri daha esnekti. Okulların açılması ile birlikte bu esneklik yerini planlı programlı bir sürece bırakıyor. Bu geçiş sürecinde aileler daha anlayışlı olmalı, çocukları zorlamadan uyum sürecine destek olmalarında yarar var. Okul yaşamına uyumda zorlanan çocuklar, ayrıca okul psikolojik danışmanlarından destek alabilir.”

 

  Zülal ATAGÜN

  • 5 15
  • 11 Eylül 2022 09:43 10.057
  • Aktif Haberler
  • Oddo38
    12 Eylül 2022 23:13
    2 1
    Bizim ülkede işler böyledir. Çözüme en yakın anlar yetkililer tarafından sorunun inkar edilen anlardır.
    Mücadeleye devam.

    Öğretmenler sorunları çözülünceye kadar susmayacak.

    #ogretmenlerdersverir
  • unodeca
    12 Eylül 2022 00:47
    8 0
    her sene bu zamanlar açılır kaygılanacak bir durum değil !
  • turaç
    11 Eylül 2022 23:54
    2 1
    Vahh ,vahhh, vahhh! Ölmüşüz haberimiz yok.
  • cihan4444
    11 Eylül 2022 16:25
    26 1
    Öğrencilere okul - sınıf kurallarına uymadıkları takdirde yaptırım uygulanmazsa bu gidişat düzelmez.
    Canı istemeyince okula gelmeyen, ödev yapmayan, ders çalışmayan, defter-kitaplarını dahi okula getirmeyen, arkadaşlarını devamlı rahatsız eden, sınıf ortamını bozan öğrenciler var. Ve bu durumları hiç bir şekilde düzeltemiyoruz.

    Sonra da bu çocuklar neden başarısız?
    Neden acaba???
  • drogba724
    11 Eylül 2022 15:14
    17 4
    Sınava girecek eski öğrencilerime öğretmenlik okumayın diye tembihliyorum
  • Oddo38
    11 Eylül 2022 14:50
    22 6
    Gün boyu devletin aracıyla gezen meslekler sınıfta ve evde çocukları için canla başla çalışan öğretmenden çok çalışıyor oldu.

    Mesai az algısıyla bu hallere geldi öğretmen.
    Mesainin içinin doluluğuna, mesai kalitesine kimse bakmadı.

    #alyetkiyigöretkiyi
    #ogretmenlerayrısmayacak
  • Oddo38
    11 Eylül 2022 14:05
    29 7
    Öğretmenler artık sadece öğretmene seyyanen zam ve özlük hakkı alana kadar susmak yok. Öğretmeni düz memurdan ayırmanın vakti geldi. Öğretmen düz memur değildir.

    Öğretmen polisten 4-5 bin lira maaş alacak bir meslek değildir.
    1 tane bile maaşından memnun olmayan polis, asker görmedim.
    1 kuruş cebinden mesleğini yapabilmek için harcayan asker, polis görmedim.
    Ama öğretmen bu mesleklerden çok çok düşük maaş aldığı halde mesleğini yapabilmek için cebinden her ay binlerce lira da harcıyor.
    Artık susamayacak kadar değersizleştirildik.
  • Oddo38
    11 Eylül 2022 13:53
    24 6
    Uzmanlar konuşmuş yine.
    Eğitimde öğretmen hariç her ağzı olanı uzaman yaptınız da öğretmeni üç kuruş için sınava mecbur bıraktınız.
    Öğretmenin de konuşacağı zaman gelecek ey yetki sahipleri.
    O yetkileri verdiği gibi almasını da bilir öğretmenler.

    Herkese bol bol maaş, yol-yemek yardımı, özlük hakları öğretmene gelince fedakarlık naraları. Öğretmen kamu olsun özel olsun her mesleğe ezildi.
    Cebinden mesleğine ekstra para harcayıp olan maaşını da iyice kuşa çevirdi.

    Öğretmeni değersizleştirmek demek toplumu sabote etmek demektir.
    Ama bu günler de geçecek.
  • Migren
    11 Eylül 2022 12:30
    16 6
    @petrucci öğretmenim durumu net bir şekilde özetlemiş 👏
  • Petrucci
    11 Eylül 2022 11:40
    52 7
    Okullar açılıyor falat öğretmen borçlarını düşünüyor.
    Dolmuş kredi kartlarını, eksi hesapları, kredileri, ev kirasını, aidatı, aracına koyacağı yakıtı, aracın bakımını, sigortasını, kaskosunu, vergisini, okulda içeceği çayı, yemeği vs.yi düşünüyor. Elektriği, suyu, doğalgazı, telefon ve internet faturalarını düşünüyor. Bebeğine, çocuğuna nasıl bakacağını, dışarıda üniversite okuyan çocuğuna ne göndereceğini düşünüyor....
    Siz psikolojik desteği önce öğretmene yapın!
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK