Okullara Hijyen Kılavuzu

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın iş birliği ile Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme Kılavuzu hazırlandı. İki bakanlık arasında imzalanan iş birliği protokolü töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Denetimden başarıyla geçen geçen okullar, ‘Okulum Temiz’ belgesi alabilecek. Bu belge sayesinde velilerimiz, çocuklarını gönül rahatlığı içinde okullarına gönderebilecek.” dedi.

İKİ BAKAN TANITTI

Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) saha tecrübesi, Milli Eğitim Bakanlığı uzmanlarının önerileri, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu kararları, UNESCO ve OECD tarafından yayınlanan kriterlerle bir araya getirildi. Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme Kılavuzu hazırlandı. Kılavuz, Bakan Varank ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un katıldığı toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Varank, haziran ayından bu yana, Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde, çocukların okula güvenli dönüşü için çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

HİJYEN VE SANİTASYON KOŞULLARI: Kılavuz sadece Kovid-19’a karşı alınması gereken tedbirlerle sınırlı değil. Okullarımızda salgınlarla mücadele için hijyen ve sanitasyon koşullarını geliştirip, uygulamaları yakından takip etmeyi amaçlıyoruz. Ülke çapında tutarlı ve esnek bir yaklaşım geliştirmeye çalıştık. Dolayısıyla eğitim kurumlarının çalışan sayısı, yapısı ve faaliyetleri gibi değişiklik gösteren uygulamalarını da kapsam altına aldık.

ETKİLİ EĞİTİM: Okullarda daha etkin bir hijyen yönetimiyle birlikte çocuklar, personel ve ailelerin hastalık yükü azalacak, sağlıklı ortamdaki sağlıklı çocuklar daha etkili bir eğitim öğretim ortamına kavuşacak ve okulda hijyen kurallarını öğrenen çocuklarımız, yaşamları boyunca daha bilinçli olacaklar.

EYLEM PLANI: İlk adımda, okullardaki idarecilerin bu kılavuzu dikkatlice okumaları gerekiyor. Anlaşılmayan kısımlar olursa, başvurmaları halinde 1 ya da 2 günlük eğitimler de verebileceğiz. İkinci adımda, okulların kılavuzda yer alan tedbirleri uygulamalarını bekliyoruz. Bu uygulamaların bir eylem planına yansıtılması gerekli. Planda, dezenfektanların nerede bulunacağı, okula girişte hangi kontrollerin yapılacağı, sınıflarda sıra dizilimi ve yerleşim planı detayları, havalandırmanın nasıl sağlanacağı, şüpheli bir durumla karşılaşıldığında, uygun alanın belirlenerek ilgili kişilerin izole edilmesi gibi bilgilerin tespit edilmesi gerekiyor.

SERVİSLER DE DAHİL: Çocuklarımızı okula taşıyan servisler de dâhil olmak üzere; derslikler, oyun alanları, laboratuvarlar, öğretmen odaları ve yemekhaneler gibi tüm bölümlerde hijyenik koşulların sağlanıp, planlı olarak sürdürülmesi gerekiyor. Ayrıca, her okulumuzun kendi risk analizlerini de yapmasını bekliyoruz.

YERİNDE DENETLEME: Uygulama aşamasına geçen okullar, öz değerlendirmelerini tamamladıktan sonra başvuruda bulunabilecekler. Devlet okulları Milli Eğitim Bakanlığımıza, özel okullar ise TSE’ye başvuracaklar. Başvuru sonrasında uzman ekiplerimiz bu okulları yerinde denetleyip, kontrol ve belgelendirmesini yapacak.

İSİM BABASI ZİYA SELÇUK: Denetimden başarıyla geçen geçen okullar da aynı hafta içinde ‘Okulum Temiz’ belgesini alabilecekler. Belgenin isim babası Ziya Selçuk Bakanımız. Bu belge sayesinde çocuklarımız, hijyen şartları en üst seviyeye taşınmış ve salgına karşı tedbirlerini almış güvenli ortamlarda eğitim ve öğretim hayatına devam edecek. Velilerimiz, çocuklarını gönül rahatlığı içinde okullarına gönderebilecek. Çocuklarımız ise salgının yayılmasında bir risk unsuru olarak gündeme gelmeyecek.

ÖRNEK KILAVUZ: Birleşmiş Milletlere göre, yetersiz temizlik yüzünden her yıl dünyada 1,5 milyon çocuk hayatını kaybediyor. Bu sayı; her 20 saniyede bir ve her gün 4 bin 100 engellenebilir ölüm anlamına geliyor. Bu kılavuzla, diğer ülkelere de örnek olup, uluslararası alanda takip edilmek istiyoruz. Yetersiz temizlik yüzünden, dünyada da çocuk ölümleri yaşanmasın istiyoruz.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TSE ve Sağlık Bakanlığı ile yapılan istişare sonucunda bu kılavuzun hazarlandığı belirterek, şöyle devam etti:

TSE’NİN DESTEĞİ: TSE ile çalışmamızın ayrı bir önemi var. Bunu şeffaf bir şekilde yapmak istedik. İş birliğinde de eğitimdeki standartları geliştirecek, tarayacak ve test edecek uzmanların yetişmesinde TSE’nin büyük desteği oldu. Öğretmelerimiz bu konuyla ilgili eğitimler aldılar. Hangi okul ne şekilde denetlenir, bu konuda bilgi edinimi yaşandı.

2 BİN DENETMEN: Kılavuzu eğitim kurumlarımızın kullanımına açtıktan sonra desteğimizi yoğun şekilde sürdüreceğiz. Ülke, iller, okullar ölçeğinde ekipler kurduk. 2 bin iş sağlığı ve güvenliği denetmeni yetiştirildi. Bu denetmenler her bir okulun bulunduğu durumu anlamak için objektif değerlendirmeler yapacaklar.

Bakanlar Varank ve Selçuk, kılavuzun tanıtılmasının ardından, iş birliği protokolünü imzaladı. Törende, TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin de hazır bulundu.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

  • 1 5
  • 27 Temmuz 2020 13:28 10.705
  • Aktif Haberler
  • erdemgtr
    29 Temmuz 2020 15:39
    3 0
    tamam gerekli malzemeyi ve personeli de eylülde hazır etsin yapalım. kim temizlik yapacak hangi parayla alınacak belirsiz ? yada densin ki veliye okula bağış yapın.
  • basogretmen16
    28 Temmuz 2020 16:25
    8 1
    Yılda 1000 TL bile göndermeyip üstelik veliden bağış bile aldırmayan MEB ile ne güzel hijyen sağlarız
  • göbekligeneral
    28 Temmuz 2020 12:58
    9 1
    hangi hijyen nasıl sağlanacak?21.yüzyılda halâ suyu ve yeterli temizlik malzemesi olmayan okullar var.Mili eğitim sadece Ankara Kızılay'dan ibaret değil.
  • nixdeniz
    28 Temmuz 2020 09:38
    7 0
    Hangi parayla belirlenen standart sağlanacak
  • aayygg
    28 Temmuz 2020 04:56
    1 10
    Şikayet şikayet şikayet
  • mefa
    28 Temmuz 2020 02:48
    7 1
    İçimiz, dışımız kılavuz oldu. Her mesleğe bir kılavuz yayınladılar. Bu kurallara ne kadar uyuluyor. Kurallara uyulup uyulmadığını denetliyorlar mı? Okulları da normal bir iş yeri gibi değerlendiremeyiz. Kılavuzla çözülecek iş değil.
  • barca43
    28 Temmuz 2020 01:39
    9 1
    Bu sene işimiz zor temizlik çok önemli bazı okularda hizmetli bile yok devlet öğrenci başına okul müdürlerine 50 tl verse çok büyük faydası olur kendilerini toplarlar 200 öğrencisi olan bir okula 10 bin lira gibi bir geliri olur ama eğitime sıra gelmiyor öğretmen fedakardır derler verirler gazı.Saflığın adı fedakarlık olmuş.En basit örnek istanbul valiliğine tadilat için 3 milyon 380 bin lira ayrıldı daha niceleri ama çirkef siyasetede bulaşmak istemiyorum insanlar arasına ayrılık getiriyor.Zor şartlarda görev yapan/yapacak olan tüm meslektaşlarıma selamlar
  • Kuzey38.
    28 Temmuz 2020 00:11
    5 1
    Vurdu gol oldu.Yalnız ve güzel ülkem.
  • kadriye71
    27 Temmuz 2020 22:41
    6 1
    Okulda hizmetli yok, ekim ayı ortasında TYP çalışanı geliyor, hizmetli gelene kadar minnet rica veliler okul çıkışı temizlik yapıyorlar, o da baştan savma.
  • susas
    27 Temmuz 2020 22:32
    6 2
    Bazi ozel okullarda bile hijyen saglanamamisken devlet okulu hangi personelle hangi malzemeyle yapacak bunlari..iskurdakiler gelene kdr covid patlar patlar....
  • AKAK
    27 Temmuz 2020 22:28
    9 2
    Okulları her şeye rağmen açmak için bulunan bir kılıf bence. Dostlar işte görsün diye yapılacak olan denetimler sonucu "Bakınız okullarımızda sorun yok. Her şey dört dörtlük." mesajı verilecek. İşin özü bundan öteye geçemez.
  • nurdan90
    27 Temmuz 2020 22:22
    6 2
    Ben Çankaya’da çalışıyorum.Bizim okullarımız da parlak değil.Sizin olumsuz şartlarınız bizim içinde geçerli her konuda.Buradaki okullar bu şartları yerine getiremez.Görevli yok, para yok ,ödenek yok ve bağış yok...
  • serali82
    27 Temmuz 2020 22:11
    12 2
    Bilge bir kişilik ne demiş.
    Yav he he. ........
  • ferayserhan
    27 Temmuz 2020 20:40
    8 1
    Tabii hepimiz Çankaya ilkokulu kalitesinde okullarda çalışıyoruz aynı uygulamaları birebir yaparız , haftada bir kere bizim zorumuzla banyo yapan öğrenciyi de okutan ya da çocuğu hasta olduğu halde okula gönderen Çocuk fenalaşınca Da okulu basan veliler bizim veliler değil zaten , bizim gerçekçi uygulanabilir tedbirlere ve hatta yaptırımlara ihtiyacımız var TSE belgesi eksik kalsın
  • alperpircioglu
    27 Temmuz 2020 20:22
    6 1
    6 yıldır öğretmenim. Her sene temizlik malzemeleri için öğretmen arkadaşlarla aramızda para topluyoruz...
  • php_korsan
    27 Temmuz 2020 20:18
    7 1
    Hayır 1 gün temiz olur gelir denetlemeler ya diğer günler, aylar... Mesela benim okul çekmiş beyaz bayrağı ama sınıflar temiz değil ne iş bu...
  • hagrid34
    27 Temmuz 2020 19:56
    12 2
    OKULUM TEMİZ . Bence patenti alınmalı. Çok önemli bir buluş.
    Güler misin Ağlar mısın ?



  • tarkan555
    27 Temmuz 2020 19:53
    4 1
    “OKULUM TEMİZ” BELGESİ GELİYOR ....

    ilkokul ortaokul aynı bahçe içindeyiz öncelikle ya ilkokula ya da ortaokulu yanıma bir idareci arkadaş verilmesi gerekmektedir

    ilkokula da ortaokula da ikişer tane sene sonuna kadar çalışacak temizlikçi verilmesi gerekir ondan sonra OKULUM TEMİZ” BELGESİ ni almak sorun değil ...ilkokul 62 öğrenci ilkokulda var (sayı eylülde bir iki nakil gelir artar bir iki nakil gider azalır) 65 öğrencisi ortaokul öğrencimiz var genel toplam 120 nin üzerinde örenci ...1 idareci arkadaş yanıma verilsin ve 2 ilkokul 2 ortaokul 4 hizmetli de verilsin istenilen belgeyi sorunsuz alırım ve hijyeni yürütebilirim diye düşünüyorum

    BELGEDEN ÖNCE ACİL EKSİK PERSONEL GİDERİLSİN
  • memetrabia
    27 Temmuz 2020 17:51
    5 1
    Ortaokul ile ilkokulun aynı binayı kullandığı bir okuldayız.Geçen yıl görevliler arasında temizlik yüzünden hep tartışmalar yaşandı.Şurası senin mıntıkan burası benim mıntıkam.Sınıflara bir girerdik her taraf çer çöp.Bakalım bu kılavuzda ki şartları gerçek anlamda kaç tane okul sağlayacak?
  • laylaylom_
    27 Temmuz 2020 17:49
    22 1
    Hocam pedallı çöp kovasına 1 hafta, dezenfektana da 2 gün veriyorum.
  • php_korsan
    27 Temmuz 2020 17:30
    0 2
    Sınıf girişinde pedallı çöp kovası, 1 litrelik dezenfektan, her sıraya 1 öğrenci oturacak...
  • omer09
    27 Temmuz 2020 14:35
    15 2
    Yine her şeyi Çankaya’nın en merkezi okuluna göre düşünüp planlamışlar.
  • carpediem03
    27 Temmuz 2020 14:19
    11 1
    Bizim okulda şu an için görevli herhangi bir temizlik görevlisi yok. Olduğu zaman da iki bina için 1 (bir) kişi görevlendiriliyor. Türkiyedeki okulların büyük çoğunluğunda aynı problem var. Ama bakanlık ben önlemleri gönderdim, siz ne yaparsanız yapın derse -ki öyle diyecektir- bilemiyorum.
  • laylaylom_
    27 Temmuz 2020 14:10
    10 1
    Bizim servis şoförlerini, öğrencileri, olmayan temizlik görevlilerini, kokudan yanına yaklaşılmayan tuvaletleri düşününce bana bir gülme geliyor. Şu anda yapılacak denetlemeden geçen okul, eylülden sonra aynı denetlemeden geçebilecek mi bakalım.
  • eren_87
    27 Temmuz 2020 13:36
    10 1
    Okullar şimdi temiz olabilir;ama okullar başlayıp öğrenciler gelince pandemi koşullarına uygun temizlik nasıl sağlanacak. Özellikle geliri olmayan veya düşük olan okullarda nasıl olacak?
  • hanisa7
    27 Temmuz 2020 13:36
    10 1
    Okullarda hizmetli yok, ekim ayından önce işkur personelide gelmiyor. Nasıl olacak bu işler ??
  • egitimci034
    27 Temmuz 2020 13:31
    11 1
    Bu çalışmalar için ödenek gönderilecek mi??
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK