Okullara Suriyeli Öğretmenler Geliyor

MEB, sözleşmeli ve ücretli öğretmenden sonra devlet okullarında yeni uygulama başlattı.

Cumhuriyet'ten Ozan ÇEPNİ'nin haberine göre; Suriyeli mültecilerin birçok alanda ucuz işgücü olarak görülmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın da (MEB) çeşitli okullarda “gönüllü” denilerek Suriyeli personel görevlendirmeye başladığı ortaya çıktı. 

Yabancı öğretmenlerin Suriyelilerin yoğun oldukları sınıflarda yardımcı eğitimci olması, veliler ile ilgili idari işlemlerde çalışması öngörüldü. Ancak “gönüllü eğitimci” adı altında görevlendirilmesi yapılan kişilerin akademik geçmişleri, formasyonlarının olup olmadığına ilişkin bilgilendirme ve araştırma bakanlık verilerinde yer almadı. Görevlendirilen öğretmenler okullara resmi yazı ile duyuruldu. Suriyeli personel “gönüllü” denilse de il milli eğitim müdürlükleri “teşvik ödemeleri”nin okullar tarafından yapılması talimatını verdi.  Bakanlık, Suriyeli eğiticilerin “Suriyelilerin yoğun oldukları sınıflarda Türk öğretmen ile birlikte yardımcı eğitici olarak”, “Suriyeli velilerle ilgili idari işlerde”, “Suriyeli öğrencilerle iletişim ve rehberlik işlemlerinde”, “Suriyeli öğrencilerin devam takiplerini sağlamada ve aile ziyaretlerinde” görev alacaklarını belirtti. MEB ayrıca Suriyeli eğiticilere diğer öğretmenler gibi “kat nöbetçisi”, “bahçe nöbetçisi” görevlerinin verileceğini de duyurdu. Bakanlık yazısında “Suriyeli gönüllü eğiticiler, ikili eğitim veren okullarda yarım gün/tam gün eğitim veren okullarda tam gün görev alacaklardır. Gönüllü hizmetliler her durumda tam gün görev yapacaklardır” denildi.

Gönüllü ama ‘disiplinli’

Görevlendirilen personelin “gönüllü” olduğu belirtilse de MEB, “Devamsızlık- Disiplin işlemleriyle ilgili tutanak tutulacaktır” talimatı verdi. Ayrıca okul yönetimlerine tutulan tutanakların il milli eğitim müdürlüğüne hızlıca ulaştırılması istendi. Personel hakkında da İl Milli Eğitim Müdürlüğü Yabancı Öğrenci Bilgi İşletim Sistemi (YÖBİS) birimi ile iletişim içerisinde olarak muhtelif konularda bilgi alışverişinde bulunulabileceği duyuruldu.

 

  • 4 23
  • 11 Ağustos 2019 15:46 10.686
  • Aktif Haberler
  • ayselaysel
    07 Eylül 2019 12:28
    0 1
    Sen Milyonlarca Mezun Olmuş Atama Bekleyen öğretmenlerini Atadın.herkesin Maaşı İşi Yolunda Bi Gönüllü Suriyeli öğretmen Kalmıştı.memur Maaşına Yüzde 4 3 Zami Zor Ver.ülkede Söylenmeyen Hissedilen Ekonomik Kriz Var.tek Derdiniz Surıyelı Olmuş. Savas Mı Var Sınıra Kur Cadırını Yap Yardımını Savaş Bıttı Mı Hadı Gule Güle.her Yanımız Surıyelı Maasallah Pıre Gıbı ürüyorlar. Herbırının 5 Er 10 Ar çocuğu. Devlet Dedelerı Var Başlarında Aç Kalmazlar Nasıl Olsa.
  • carpediem03
    14 Ağustos 2019 15:21
    9 5
    Yazmıyım yazmıyım diyorum ama dayanamıyorum :)
    Halil_41 hocam güzel bir konuya değinmiş.
    Ben de bazı gözlemlerimi yazmak istiyorum.
    Bizim milletteki Suriyeli sevdasına bir anlam veremiyorum, bizim millet Arapları çok iyi müslüman filan sanıyor sanırım.Teşbihte hata olmasın, Araplara yardım etmek çok ulvi olarak görülüyor. Aynı hassasiyet Çin'in zulmettiği Türkler için gösterilmiyor mesela.
    Neyse efendim, konuya dönecek olursak, şöyle biraz etrafı gözlemlemeyi severim, misal vakit namazlarında bakıyorum camide bir tane Suriyeli yok, cuma namazında bakıyorum durum aynı... Ramazanda bakıyorum avm'lerde Suriyelilerin çoğu oruç tutmuyor. Hani umrumda değil, ister tutsun, ister tutmasın, ister kılsın ister kılmasın öyle takıntılı bir insan değilim fakat, ümmet, din kardeşi vb. argümanlarına sığınanlar, aynı hareketi biz yapsak demediklerini bırakmıyorlar :)
    Haberin içeriğine gelecek olursak, 20 yıla kalmaz, bu yanlış mülteci politikasının ceremesini çok çekeriz. Biz dediydik dediğimizde, ne zaman dediydiniz derler.....
  • toprakana
    14 Ağustos 2019 14:01
    5 12
    Kardeşim kundaktaki bebek de Suriyeli bu bebegin sana ne ettiği var ki gitsin diyorsunuz hadi erkeklere vatan haini gitsin dediniz bebek de mi vatan haini ayırt etmek gerekmez mi de topyekûn gitsin diyorsunuz evinizde bebek odalarında büyüyen çocuğunuz Allah vermesin bu zulme maruz kalsa kucak açmayan milletlere helal olsun üzerine bomba düşen bebeğime sahip cikmadiniz haklısınız mi diyeceksiniz biraz empati yapın empati
  • php_korsan
    14 Ağustos 2019 11:16
    6 5
    Yakınınızdaki okulda 750 suriyeli çocuk, benim okulda 250 suriyeli öğrenci var.Gecen seneki sınıfında da vardı.Benim kadar bu işleri bilemezsiniz.Kizilaydan belediyeden valilikten her türlü yardım bunlara geliyor.
  • sibel.snf
    14 Ağustos 2019 10:55
    7 4
    İnanın en yoğun Suriyeli olan bir ilçedeyim. Yaşadıklarımızı bir bilseniz..
  • gokhan67
    14 Ağustos 2019 10:43
    4 3
    Pes diyorum bu habere doğruysa eğer. Yakında biz kendi vatanımızda sığıntı olacağız. İki cocugum var, geleceklerinden Allah sonumuzu hayretsin.
  • halil_41
    14 Ağustos 2019 08:05
    8 3
    Birincisi;Suriyeliler acaba bizim düşündüğümüz gibi türklerin din kardeşiyiz bizi kabul etmek zorundalar diye düşünüyorlar mıdır?

    Yolsa olaya din açısından bakamin sadece bizimkiler mi?

    Ikincisi;Suriyelilere ensar diyenler ülkemizde savaş olsa biz ülkeyi terk edip başka ülkeye gitsek bize vatan haini,din düşmanı derler.

    Allah akıl fikir versin.
  • cmustafaengin
    14 Ağustos 2019 02:20
    9 3
    Bizim Kayseri'de Suriyelileri savunanlar "Ya dükkanına ucuz iş gücü olarak almıştır, ya oğluna ya da kendine bir tane genç Suriyeli eş almıştır ya da evinde kiracıdır" :D Yoksa kolay kolay iyimser yorum yapan olmaz. Altlarda bol çarpılı bir yorum yapan var acaba hangi sınıftan yer alıyor :)
  • hatice383400
    14 Ağustos 2019 01:30
    12 1
    Bu adamlar değil miydi PKK'yı yıllarca topraklarında barındıran. Ayrıca Cihan savaşında bize ihanet etmediler mi? Burası Türkiye Cumhuriyeti. Öğreneceklerse onlar Türkçe öğrensinler, ben niye onların dilini öğreneyim. Sonra bunlar nasıl insanlar. Her yaştan insan burda. Çocuklar, hastalar ve yaşlılar amenna. Kadınların bile burda olması anlamsız savaş varsa. Altını çiziyorum savaş varsa. Ayrıca burda bir başka konu. Bizim kadınlarımız savaşlar da erkeklerle beraberdiler ve eğer savaş varsa bunlar nasıl tatile gidiyorlar, sonra da elini kolunu sallaya sallaya geri dönüyorlar. Bir başka konu da şu: Bunlar bizim iş gücümüzü, ekonomimizi bitirdi. Örnek babam. Babam inşaat işçisi. Suriyeli geliyor yarı fiyatına çalışıyor. Yani bizim rızkımızı çalıyorlar. Ayrıca her yeri ele geçirdiler. Sen olsan gider misin burdan? Sonra AB yardım filan yapıyor sözleri de külli yalan. Hem benim 4 milyonun üstünde resmi işsizim var. Bunlara iş ver, para ver. Bir de son olarak bunların eğitimlisi Avrupaya, işe yaramayanı buraya. Hakkı mı helal etmiyorum. Ayrıca ben niye Suriyeli öğrenciyle uğraşıyorum. Zaten yeteri kadar eğitimi sorunlu bu ülkenin.
  • yigiterc
    13 Ağustos 2019 02:22
    23 3
    Bu ülkenin başına son 120 yıl boyunca gelmiş en büyük bela , bu düzensiz göç olayıdır.
    İddia ediyorum... Yunan işgali bile daha az zarar vermiş olacak işin sonunda.

    Sadece Suriyeliler değil... Afgan'ı ,Pakistanlı'sı... Toplam rakam bile belli değil. Belki devlet bile bilmiyor.

    Ülke, sanki doğudan açık ağızlı bir bir balık ağı gibi. Batı'dan çıkış kapalı.
  • İMPARATOR1
    12 Ağustos 2019 22:28
    12 4
    Suriyeli müdürler de gelecek mi !....
  • serapstc
    12 Ağustos 2019 22:20
    5 4
    Evet evet robottur!!!
  • BİRLEŞTİR-ME
    12 Ağustos 2019 16:51
    5 3
    Robotur o Robot!
  • BİRLEŞTİR-ME
    12 Ağustos 2019 16:45
    5 5
    En sonunda gülmekten ölecez :))
  • harovan
    12 Ağustos 2019 13:58
    20 2
    Bu topraklarda bizim kadar hakki vardır, diyen arkadaş umarım öğretmen değildir robot hesaptır.
  • DUYGU3441
    12 Ağustos 2019 11:40
    33 5
    Konu yardım etmeye gelince evine bir tane bile Suriyeli almayacak olan kişiler bu kişilere ensar ve Osmanlı bakiyesi gözüyle bakıyor. Ülkemin başında binlerce sorun varken bu kişiler öyle çoğalıyorlar ki 20 yıl sonra nüfus yapımız değişecek . Bize akıl veren akadaşlar bırakın bu ensar muhacir olayını işin gerçeğine bunları başımıza bela eden yöneticilere bakın ... iyi bayramlar... saygılarımla
  • venharun
    12 Ağustos 2019 11:13
    22 5
    Bu ülkede bir Türk yaranamadi kimseye.. benim açıkta kalan arkadaşlarımın suçu ne... Benimki Suriyeli sevmezlik değil de kendimize faydamiz yoksa başkasına bu müsamaha ne alaka?
  • php_korsan
    12 Ağustos 2019 10:28
    11 2
    Gezerken para transfer isyerlerinin arttığını gördüm.Megersem bunları çalışanların hepsi suriyeli.Adamlar bizim bankaları kullanmıyor.Ellerine bir telefon alıp otobusde tam 1 saat konuşanı gördüm.Nasil ödüyorlar?
  • snowball
    12 Ağustos 2019 09:07
    41 5
    Suriyelilerin bu topraklarda bizim kadar aklı var diyenler,1. Cihan Harbi'nde cephelerde İngilizlerle iş birliği yapip Osmanlıyı nasıl da arkadan vurduklarini, daha günümüzde bile Arapların Amerika'ya İsrail'e Türkiye'ye karşı nasıl destek verdiklerini ümmet gozluklerini çıkarıp bir zahmet bakmalarını öneririm
  • toprakana
    12 Ağustos 2019 09:00
    5 35
    Herz kardeş diline yüreğine sağlık
  • victory90
    12 Ağustos 2019 08:58
    3 3
    derslik yok ki.yazın okul boşken kurs açıp girdiler de yıl içinde her sınıfın öğretmeni varken ve boşta derslik yokken bu iş nasıl olacak acaba
  • alpi61
    12 Ağustos 2019 08:21
    35 6
    Ne demek “Bu topraklarda bizim kadar hakları var..” kusura bakmayın ama Haddinizi bilin..!! Yeter artık..
  • baykalaydoğmuş
    12 Ağustos 2019 08:16
    26 4
    türkçe öğrenmesinler.biz arapça öğreniriz.
    onlar rahat etsin .biz onların yerine ülkelerine gideriz.
    onlar her yıl çocuk yapsın,biz bakarız.
    onlar hastalanmasın biz hastalanırız.
    onlar savaşmasın bizim 20 yaşında çocuklarımız savaşır.

  • sevilolcay
    12 Ağustos 2019 07:52
    28 4
    Düşünüyorum da Filistin ile İsraile bakın.Israil o bölgede neydi şimdi ne oldu. Bence Suriyeliler kraldan kralcı.Benim ülkemde benden daha rahatlar.Muallim024 hocama sonuna kadar katılıyorum.Arapların geçmişte bizim askerlerimize yaptıkları malum.Aynı dinden olabiliriz ama adamlar bizi hiçbir zaman biz türkleri sevmedi sevmiyorda.Aynı durumda olsak onlar bizi ülkelerine asla almazlardı.Bizim ne canlar verip sahip olduğunuz bu toprakları kendi mali sanmasın kimse.Misafirlikte bir yere kadar.Misafirde haddini ve yerini bilecek...
  • muallim024
    12 Ağustos 2019 04:27
    30 4
    Herz hocam öncelikle ensar bizleriz, kusura bakmayın ama şu an Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin ne kadarı gerçekten muhacir gibi, benim ülkemde yaşayan Müslüman insanlarim hastanede, sosyal haklarda, maddi imkanlara ikinci sınıf vatandaş durumuna düşüyorsa, parklarda orda burda gelip deliler gibi görgü bilmeden, ahlak bilmeden bağıra çağıra konusuyorlarsa, benim örf adet ve aile yapımı toplum olarak bozmuslarsa, savaş bittiği halde geri dönmuyorlarsa buna muhacirlik denmez, ayrica kaybettiğimiz topraklarda yaşayanlar bize ne kadar ümmet bağıyla bağlılar!! Şu nu da söyleyim hic kimse bu ülke için kanını, canini, ömrünü bu topraklar için feda edenlerden bir gram daha fazla hakka sahip olamaz, biz ülke olarak bu ülkede yaşayan insanlar olarak dünyada hiçbir milletin yapmadığı fedakarlığı yaptık ama artık yeter, bayram için ülkelerine giden insanlar yaşamak için de gidebilirler, hiçbir muhacir ağzında nargile, yüzünde bir ton makyaj, gözü başlarının namusunda gezmez, bize öğretilen evrensel değerlere ülke olarak sonuna kadar sahip çıktık, nedense bu değerlere sadece biz sahip çıkıyoruz, son kez en temel hakları olan eğitim ve sağlık hizmetlerini de bizden coook daha iyi aldıklarını da belirtmek isterim
  • dürüst
    12 Ağustos 2019 02:47
    30 4
    Herz:... kardeşlerimizin bu topraklarda bizim kadar hakki vardır... demiş. BU topraklar: bu topraklar için çalışan, kanını, canını veren insanların ve onların çocuklarının hakkı vardır. Ne yani hepimiz Adem ile Havva nın çocuklarıyız diye önüne gelenin Türkiyemizde hakkı mı var? saçmalık. Suriyeli mi, hepsi güvenli yapılacak bölgeye gitsin, yurtlarında mutlu yaşasınlar. Çok seven kardeşler de onlarla gidebilir. Herz, kimin cennete gideceğini yalnız ALLAH bilir. ne cennet mekanı? bileti sende mi?
  • ccetin
    12 Ağustos 2019 02:40
    21 5
    Bizim arapça öğrenmemiz elzem mi? Neden elzem?TÜRK yurdunda ben ve benim çocuklarım mesela neden arapça öğrenmek zorundayız?Yetmedi mi daha doymadın mı memlekette nefes alacak yer kalmadı nargilecilerden. Bir de demişsin ki üniversitede evrensel değerler öğretilmişmiş. Senin evrenselden ne anladığını yazmak isterdim ama neyse... Gece gece sinirlerim hopladı.








  • Herz
    12 Ağustos 2019 01:51
    9 82
    Suriyeli kardeşlerimiz ensardir, onlara sahip çıkmak hem dini görevimizdir, hem de cennet mekan sultanımız zamanında başlayan yikimin devamında kaybettiğimiz topraklarimizdaki ümmetimize sahip çıkmaktır, ayni kaynaktan su içtiğimiz ama farklı dilleri kullandigimiz kardeşlerimizin bu topraklarda bizim kadar hakki vardır, çünkü tarihî bir göbek bağımız vardır, bu sebeple bu kardeşlerimizi korumak hem vicdani hem de tarihi sorumlulugumuzdur. Bu sorumluluğu yerine getirirken suriye uyruklu öğretmenlerden yardim almak hem bizim arapça öğrenmemiz, hem de onların Türkçe öğrenmesi açısından oldukça elzemdir. Bu yolla kardeşlerimiz bize unuttuğumuz değerlerimizi de hatırlatacaktır, çünkü osmanlının bakiyesidir onlar. Onlara, sahip cikamadigimiz osmanlı ve cennet mekan sultanımızın yüzü suyu hurmetine sahip çıkmalıyız. Bu kardeşlerimizin en temel hakki olan eğitim ve sağlık gibi olanaklardan faydalanmasına karşı çıkan meslektaslarimi anlayamıyorum, hicbir şey bilmiyorsak üniversitede bize evrensel değerler ogretildi, buna mukabil bu kardeşlerimize sahip çıkmalıyız.
  • yasemin_06ank
    11 Ağustos 2019 23:51
    12 6
    Bence Suriyelilerin mecburi bir sekilde Turkceyi ogrenmeleri gerekiyor. Bu sekilde sinifta veya okulda tercumanlik yapanlar cogaldikca zorunlu kalmadiklari icin Turkceyi hic ogrenmezler.
  • mehmetalibozlu
    11 Ağustos 2019 20:12
    11 48
    Bende hasan_gazel gibi Cumhuriyet gazetesinin haberini yanlı buluyor esefle kınıyorum
  • hazan_gazel
    11 Ağustos 2019 18:10
    13 55
    Haberin içeriği buram buram ön yargı ve art niyet kokuyor. Suriye li çocuklara rehberlik etmeleri için gönüllü olarak çalışan insanların haberini bu kadar çarpıtarak vermek de Cumhuriyet e özgü bir üslup
  • muallim024
    11 Ağustos 2019 17:40
    15 5
    Piktes projesi için İstanbul'daki seminerde bundan sonra sınıflarda kesinlikle Arapça konuşulmayacak Türkçe konuşulacak yardımcı personel olmayacak denildi, şimdi de okullara yardimci personel alınacak haberi çıkıyor bu nasıl bir iştir
  • php_korsan
    11 Ağustos 2019 16:53
    9 3
    Bizde gönüllü 2 tercüman var.Ucret almıyorlar.
  • asivemavi
    11 Ağustos 2019 16:47
    33 10
    Malesef geçen yıl okulumuzda suriyeli gönüllü dedikleri hocaları gördük. Kendileri ayrı bir yerde hiç öğretmenlikle ya da kendi insanları ile alakası olmadan sabahtan akşama kadar öğretmenler odasında oturmaktan başka birşey yapmadılar. Şahit olduğum bu uygulama ise devamı sağlanacak olan hiç gerek yok onlara. Ayrıca gönüllü de olsa öğrendiğimiz kadarıyla belediyeden bir miktar yardım almaktalar. Tabi miktarı nedir ne değildir bilemiyorum. Özetin özeti bence böyle giderse yakında biz komple vatanı onlara bırakıp kendimize yeni bir vatan arayacağız...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK