Okullarda Kayıt Parasına Valilikten Soruşturma

İstanbul Valiliği, okullarda bağış adı altında kayıt parası toplanması ile ilgili basın açıklaması yaptı.

İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklama;

 “OKULLARDA BAĞIŞ ADI ALTINDA KAYIT PARASI TOPLANMASI”

BASIN AÇIKLAMASI (2019-47) 

 2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılının açılışına hazırlandığımız bu günlerde; Valiliğimize yapılan çeşitli başvurular ve basında yer alan bazı haberlerde; okul idareleri tarafından öğrenci kayıtları sırasında bağış adı altında velilerden kayıt parası talep edildiği iddia edilmiştir.   

Anayasa'nın 42'nci maddesi "İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır" hükmünü emreder. Aynı zamanda MEB Okul Aile Birliği Yönetmeliği’nin Birlik Gelirleri başlıklı 15'inci maddesinin 2'nci fıkrasında,'Birlikler, velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlayamaz, okul kayıt döneminde bağış ve yardım toplayamaz. Ayrıca bakanlık tarafından yürütülen proje ve yapılan protokoller kapsamında okul ve kurumlarda yapılacak faaliyetlerden ücret talep edilemez' hükmü yer almaktadır.

Bu nedenle kayıt esnasında velilerimizden hiçbir şekilde ücret talep edilmeyecektir. Bu konuda yukarıda belirtilen kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı şekilde hareket eden ilgililer hakkında Valiliğimizce toplam 55 adet inceleme/soruşturma başlatılmıştır.

Bunlardan 7’si sonuçlandırılmış olup, 3 idareciye “idarecilik görevinin alınması” teklifi getirilmiş, 4 idareciye de muhtelif disiplin cezaları verilmiştir. 48 dosyanın soruşturması halen devam etmektedir.

Okullarımıza velilerimizin yaptıkları gönüllü bağışlar haricinde; okul idarecileri veya okul aile birliği yöneticileri tarafından, hiçbir velimizden rızası dışında kayıt ücreti veya bağış talep edilmeyecektir.

Yasal mevzuata aykırı hareket eden okul idarecilerine kesinlikle müsamaha gösterilmeyecek, Valiliğimize ulaşan ihbar ve şikayetler ivedilikle değerlendirilerek, ilgililer hakkında gerekli inceleme ve soruşturma başlatılacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 26.08.2019

İstanbul Valiliği

  • 0 0
  • 27 Ağustos 2019 18:39 3.530
  • Aktif Haberler
  • göbekligeneral
    29 Ağustos 2019 11:36
    2 0
    Herkes biliyor yediden yetmişe kayıt parası olduğunu.sanki bakanlık da bilmiyor 3 maymunu oynuyor.
  • elquino
    29 Ağustos 2019 00:27
    5 0
    Ey idareciler biraz onurlu olun dik durun da velilere deyin ki benim kötü öğretmenim yok hepsi iyi kura çekeceksin. Üstlerinize de okulda kuruş yok ihtiyaçları karşıla... ama nerde x öğretmen 5000 y öğretmen 1000 TL evinin bütçesini bile bu kadar düşünmüyorsunuz. Garibim öğretmenin haberi yok Veli gelir yok biz para verdik önde oturacak çocuğum yok niye 1. Seçmedin hatta ve hatta bu kayıt parasından sende pay alıyormussun gibi saçma işlerle uğraş dur.
  • morduman
    28 Ağustos 2019 22:57
    0 0
    Arada Olan Yine öğretmene Oluyor.
  • bulku
    28 Ağustos 2019 11:28
    2 0
    Eğitim yöneticilerinin, öğretmenlerin düşürüldüğü duruma bak... Toplumsal bakış açısı yüzünden her kayıt dönemi bu saçma sapan durumlarla karşı karşıya geliyoruz.
  • HAMZA97
    28 Ağustos 2019 07:29
    5 7
    Bol bol õzel sinif diye para toplayalim. Ogretmenler arasinda ayrimcilik yapalim.cok para verenileri özel siniflarda toplayalim .deneme sinavlarini yapip .para veren siniflarin basarili oldugunu gosterelim.Göstermelik soruşturna hic birsey olmaz.devam derler.
  • egitimci034
    27 Ağustos 2019 21:30
    28 1
    İstanbul da tüm müdürlerin yapması gereken bir lira toplamayalım okulun tüm ihtiyaçlarını temizlik malzemesi, kırılanı döküleni, personel ihtiyacını, en ufağından en büyüğüne tüm ihtiyaçlarımızı üst yazıyla ilçelere bildirelim. sayın il Müdürümüz biz okullarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz diyor hadi görelim bakalım neyi karşılıyorlar.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK