Okullarda Öğretmenlere Saygı Azaldı Mı?

Bugünlerde ebeveynlerin öğretmenlere ve okullara olan saygısının azaldığı yönünde haberlere ya da konuşmalara çoğunuz tanık oluyorsunuzdur. Eğer bu düşünceler doğru ise; yani okullar ve öğretmenler eskiden onlara duyulan saygıyı artık yitirdiler ise, bunun nedeni/nedenleri ne olabilir diye düşünmek gerekir.

GÜNEY ÇINAR

Bunun birçok nedeni olabilir; eğitimin ekonomisi, öğretmen yetiştirme politikaları, değiştirilen eğitim müfredatı ya da sistemleri, arz talep ilişkileri ya da çağa ayak uyduramayan eğitim yaklaşımları… Benim burada üzerinde durmak istediğim nokta en son yazdığım neden olacak. 

İlk çağlardan, günümüz teknoloji çağına kadar bilgi ve onun kaynağı her zaman değerli olmuştur. Ünlü düşünürler, hocalar ve onların yanında yıllarca kalan öğrenciler, krallar tarafından kurulan dev kütüphaneler ve buralarda geçirilen ömürler, yazılan kitaplar… Bu ve sıralayabileceğimiz daha birçok örnek eskiden beri bilginin ulaşılması zor bir şey olduğunu, kaynağının değerli ve saygıdeğer olduğunu göstermektedir.

Şu an Türkiye’de yaşandığını gördüğümüz öğretmen ve okul algısı bozulmasının nedenlerinden biri bu olabilir mi? Yani bilginin tek kaynaktan alınmadığı eğitim dünyasında bilgi tekelini elinde tutma çabasında olan sistem, yöntem, okul ve öğretmen tutumu nedenlerden biri olabilir mi?

Şimdi kendinizi bir öğretmen olarak düşünün; öğrencileriniz her an bir önceki gün öğrendikleri ve sizin daha önce hiç duymamış olabileceğiniz bir bilgiyi sizinle paylaşmak için birbiriyle yarışıyorlar. Denizatı erkeğinin hamile kalabilmesinden, sanal bir dünyada kurulan bir şehrin nasıl yönetileceğine, büyük beyaz köpek balığının besin zincirindeki yerinden, uzayda yaşam için gerekli olan şeylere kadar sürekli akan bir bilgi bombardımanında, kendinizi sistemin size öğretmenizi istediği akademik bilgileri vermeye çalışan öğretmenler olarak düşünün. Bu durumda elinizde tuttuğunuza inandığınız en değerli güç olan “bilginin kaynağı” olma gücü artık sizin en güçsüz yanınız olabilir. Sizler sahilde kumdan kalesi ilk dalgada yıkılacak komutanlar olabilirsiniz.

Bilginin her yerde olduğu bir dünyada okullar ve öğretmenler neyi nasıl öğretmeli? Sanırım artık öğretmenler çocukların öğrenmeleri önünde engel olmadıkları, sürece katalizör olabilecek doğru soruları doğru anda sisteme dahil ettikleri, gereklilik olan değil ihtiyaç duyulan gerçek yaşam becerilerini öğretebilen kişiler olmaları gerektikleri konusunda farkındalık kazanmaya başladılar.

Çocukların ihtiyacı olanın öğrenmek olmadığını bilen, doğru bilgiye nasıl ulaşacaklarını öğretmek gerektiğinin farkında olan, öğrenmeyi nasıl öğreneceklerini fark ettirebilen öğretmenler ve okullar, bunun hiç farkında olmayan okullardan oldukça ilerdedirler. Bu bağlamda okullar ise; salt akademik kaygılardan sıyrılıp öğrencileri günümüz teknoloji çağına uygun, doğru soruları zamanında sorabilen, zihinsel süreçlerle birlikte beceri anlamında da donanımlı bireyler olarak yetiştirmelilerdir.

Biz biliyoruz ki artık çok yoğun bir eğitim enflasyonu yaşanmaktadır. Eskiden lise mezunlarının değer bulduğu bir dünyada artık herkes lisans hatta yüksek lisans mezunu iken, yeni yetişen bireylerde aranan kriterler sadece akademik yeterlilik olmayacaktır. Hangi sporla uğraştığı, dans edip edemediği, bir enstrüman çalıp çalamadığı, hatta bir yemek kursundan aldığı şeflik sertifikası…

Bunlar günümüz dünyasında bizleri çoğunluktan ayıran meziyetlerden öte bizim kim olduğumuzu belirleyen unsurlar olarak önümüzde durmaktadır. Yapılan beyin araştırmaları gösteriyor ki akademik süreçlerle birlikte bedenini tanıyan kontrol edebilen ve geliştiren, sosyal yönlerden güçlü, kitap okuyan, dans eden, enstrüman çalabilen yani bedenini sadece beyni taşıyacak bir araç olarak kullanmayan bireylerin çoğu aynı zamanda akademik başarıda yaşıtlarının bir adım önünde oluyor.

Sonuç olarak sınavları birincilikle kazanıp gittiği partide dans edemeyen, çalınan bir enstrümanının sesini tanıyamayan hatta ayakkabılarını bağlamayı bile öğrenemeyen bireyler hayatta başarılı olamayacaklar gibi durmaktadır.  

 

  • 0 8
  • 01 Haziran 2018 13:59 5.438
  • Aktif Haberler
  • cmustafaengin
    03 Haziran 2018 02:03
    2 0
    Olur mu canım öyle şey :D El üstündeyiz, geçen velinin biri araba aldı bana. Diğeri opet kart verdi hep fullüyorum. Beni gördüler mi ellerindeki sigarayı atıyor veliler :D
  • morduman
    02 Haziran 2018 22:15
    2 0
    ramazan ayındayız malum. hiçbir adayın öğretmenlerle iftar yaptığını yada seçim çalışması yaptığını duymuyoruz. sonuçta 1 milyon eğitim camiası var hiçbir parti önemsemiyor bu camiayı.
  • php_korsan
    02 Haziran 2018 16:37
    2 0
    Bu arada yazmayı unuttum.Dikkatimi çekti gazete ve dergi yazarları bu tür yazılar yazarak bizi yerin dibine geçiriyorlar.Yazsana polis doktor hakkında...
  • php_korsan
    02 Haziran 2018 16:35
    3 0
    Kanalları izliyorum siyasiler her kesimle biraraya geliyor.Soforler,polisler,işçiler,askerler,öğrenciler.Tek bir öğretmenin adı geçmiyor.Ne acı bir gerçek.Onemsenmeyen bir kesmekteyiz.Ingilterede savcı,profesör,emniyet müdürü ne itibar görür ve ne kadar maaş alırsa, bir öğretmen de aynısını alır ve itibar görür.
  • müdürümsü
    02 Haziran 2018 14:09
    1 0
    Ne azalması yerin dibine girdi. Eksilerde...
  • eskisu1515
    02 Haziran 2018 12:23
    1 0
    Okullarda Öğretmenlere Saygı Azaldı Mı? bu nasıl soru ya, tabii ki azaldı.Bunun için uzun uzun yazılar yazmaya gerek yok..Tabii ki azaldı yeterdi.
  • yildirayg
    02 Haziran 2018 12:02
    3 0
    Anlayış ve saygı yavaş yavaş kayboluyor. Geleceği tahmin etmek çok zor değil aslında. Gelecek daha fena duruyor. Bunun nedeni
    bireyselleşme ve ailelerin aşırı korumacı olmasıdır. Güven kayboluyor. Etrafa güven yok. Etrafa güvenmeyince öğretmene de güvenmiyor. Buradaki sorun öğretmende mi? Değil. Toplum da mı? O da değil.
    Cevap farkındalıktır. Zamanımızdaki tehlikelerin benzeri geçmişte de vardı. Ama güven başkaydı o zaman.
    İnsanlar önce ekonomik açıdan birbirine güvenmemeyi öğrendi. "Hey corc versene borç olmaz maykıl bende de yok." repliği boşuna ezberlenmedi. Günümüzde ise pek çok konuda insanlar artık birbirine güvenmiyor. İnsanlar öğretmenlere de güvenmiyor artık. Nedeni ise bir milyonluk ailede bir avuç öğretmenin yaptıklarıdır. Bir öğretmenin tacizi tüm öğretmenleri bağlanmaz ama suyu kirletir. İnsanların aklında o suyun temiz olduğu değil. Kirli olduğu kalır. Hal böyle olunca ağzınla kuş tutsan yine yaranamazsın. En ufak bir sorunda senin bütün geçmişin bir hiç oluyor. O esnada eski ayakkabı bile bizden daha değerli o cinnet geçirenin gözünde. Toplum da maalesef bu konuda hemfikir.
    İnsana güven bitti sonra suya güven kayboldu. Hanginiz çeşme suyunu hiç düşünmeden güven içinde içebiliyor. İsterseniz yerinize cevap vereyim. Neredeyse hiçbiriniz. Yok ben içerim diyen varsa buyursun lokantaya açık sürahi ve bardak verdiklerinde de içsin. Bir sürahi suyu yakın bir zamana kadar herkes güvenle içiyordu. Şimdi ise kimse içmiyor. Bu durum açık ayran ile kapalı ayran durumu için de geçerlidir.
    Buna benzer bir çok şeyde de güven kayboldu. O güven geri gelir mi? Hiç sanmıyorum.
  • harovan
    02 Haziran 2018 02:39
    3 0
    Öğretmenler hem toplumca hem mebce hem ailelerce hem de kendilerince adamdan sayılmıyorlar ... Bunu buraya kadar getiren sisteme hesap sorulmalı da kim soracak ? Herkes yorgun, herkes maddiyat peşinde, öğretmende dava bilinci yok, öğrencide ilim merakı yok, velide derinlik yok...
  • yusuf2303
    01 Haziran 2018 23:39
    1 0
    Allah tan başlık soru olmuş.Yoksa içerikle bağdaştırmak için bayağı uğraşırdım.
    Saygı sorunun yine öğretmene bağlanmadıgina da hala şaşkın mı kalayım :)
    Bütün bunlara rağmen saygının niçin azaldığını değil de hala saygıyı yitirmeyip esirgemeyen insanların araştırılması gerek...
  • vlknogrtmn
    01 Haziran 2018 22:47
    15 0
    Dün yaşadığım olay .Öğrencim öğle arası süt dişi çıkmış yanıma geldi baktım .Öğrencime “buna yapacak bişey yok,bişey olmaz” dedim bu laf dönmüş dolaşmış öğrenci velim telefonda ağız dolu tehditler ile benim çocukla ilgilenmediğimi dişine ben mi bakacağım senin dediğimi belirtti. Bana akıllı ol seni oraya gelir dağıtırım ayağını denk al diyen bu velimi her türlü yasal hakkımı kullanarak şikayet edeceğim. Maalesef ki bu kutsal mesleği bu hale getirenler utansın.
  • daywalker_01
    01 Haziran 2018 19:47
    7 0
    biri saygı mı dedi :)
  • selek03
    01 Haziran 2018 17:06
    6 0
    Yoo artarak devam ediyo:)
  • ssszmzh
    01 Haziran 2018 17:04
    10 0
    Azaldı ama bundan sonra azalmayacak. Çünkü bitti.
  • php_korsan
    01 Haziran 2018 15:05
    7 1
    Sonuç kısmı çok saçma.Dans edemeyen şarkı söyleyemeyen ayakkabısını bile bağlayamayalar milyon dolarla oynuyor biz de bakıyoruz.Gerek de yok bu işleri yapanları satın alıyorlar.
  • metalmania
    01 Haziran 2018 14:39
    14 0
    öğretmenlere azaldı saygı
    öğretmenlerde arttı kaygı
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK