Okullardaki Ölçüsüz Şakaların Nedeni... Pandemi (imiş?)

Son zamanlarda yaşanan öğrencilerin ölçüsüz hareketlerini değerlendiren uzmanlar, pandemide uygulanan uzaktan eğitimin bu olaylara neden olduğunu belirtti.

Hürriyet'ten Beyazıt Şenbük-Melike Çalkap'ın haberine göre; Sosyal medyada son zamanlarda öğrencilerin öğretmenlere ve okula yönelik Şaka niteliğinde pek çok paylaşımı gündem oluyor.

VİDEO GÜNDEM OLDU

Son olarak Ankara’da yaşanan ve sosyal medyada hızla yayılan Öğrenci ve öğretmene ait bir video birçok farklı görüşün odak noktası oldu. Videoda, sınıf içerisinde ders anlatan öğretmene el şakası yapan ortaöğretim düzeyindeki öğrenciyi eleştirenler olduğu kadar hoşgörüyle karşılayanlar da vardı.

‘BU BİZİM EVLADIMIZ’

Öğrencinin bu davranışını hoşgörü ve olgunlukla karşılayanların en başında şakanın muhatabı olan İngilizce öğretmeni Eyüp Sağlık bulunuyordu. Deneyimli Öğretmen Sağlık, öğrencisi hakkında “Ben kendisini affettim, bu bizim evladımız, atamayız” dedi. Hürriyet Eğitim  Servisi konuyu uzmanlara sordu.

SOSYAL BECERİLER GERİLEDİ

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naciye Aksoy: Burada sosyal izolasyonun etkisi var. Arkadaşları ile yan yana gelememe, dokunamama, paylaşamama, duygularını aktaramama gibi eylemleri gerçekleştiremeyen öğrencilerin ister istemez sosyal gelişiminde bir gerileme söz konusu olabiliyor. Akademide de Pandemi döneminde öğrencilerin narsist eğilimlerinde artış olduğu konusunu işliyoruz. Yani öğrencinin kendisini farklı ve özel görmesi yönünde çıkarımlar mevcut. Bu sebeple öğrencinin öğretmenine böyle bir davranış sergilemesi bana hiç sürpriz gelmedi.

KURALLARA ADAPTE OLAMADILAR

Ege üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Cihangir Çankaya: Öğrenciler şimdi sosyal ortamın yani okulun gerektirdiği davranışları sergilemekte güçlük çekiyor. Sosyal bağlamı ve nasıl davranılmasının uygun olduğunu göremeyen çocuklar; sınır koyma, kendini durdurma, diğerini düşünme, duygularını düzenleme gibi becerilerini geliştirmeye ihtiyaç duyuyor.

ÖĞRETMENİN YAKLAŞIMI ÇOK DOĞRU

Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik öğretim üyesi Prof. Dr. Arif Özer: Ankara’da yaşanan son olayda öğretmenin sınıf yönetme becerilerini bilmiyoruz ama yaşından deneyimli bir öğretmen olduğunu anlıyoruz. Öğretmenin affedici yaklaşımını çok şık buldum ve saygı duydum. O çocuğun öğretmenine saygısızlık yapma ve öğretmenini küçük düşürme motivasyonuyla yaptığını düşünmüyorum. Bu çocuk çekip yüklediğinde ilgi çekecek bir video olarak değerlendiriyor ve bu konuda öğrenciler beğeni almak için yarışıyorlar. Önünü arkasını sonuçlarını değerlendiremiyorlar. Bu yaşlardaki çocuklar büyüdüklerini göstermeye ihtiyaç duyan ve buna çalışan çocuklar. Ancak benzeri paylaşımlar Türkiye’deki toplam liselerin genel profili değil. Lise sayısına ve videoların sayısına baktığımızda bunlar çok yüksek oranlar değil. Eğer günlük akışın içinde olan şeyler olsaydı daha endişe veren yorumlar yapabilirdik.

SOSYAL MEDYAYI DOĞRU ÖĞRETMELİYİZ

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Budak: İnsanlar böyle olaylarda sosyal medyayı eleştiriyor ancak bu artık dünyanın bir gerçeği ve ondan uzak duramazsınız. Sosyal medyanın akıllı, pedagojik, kimseye hakaret etmeden, insanlara saygı duyarak kullanımını öğretmek de büyük ölçüde öğretmenlere düşüyor. Pedagoji ilkelerine göre çocuk hiçbir zaman suçlanamaz. Eğer bir suçlu aranıyorsa bu sistemdir, okuldur, öğretmendir, anne ve babadır. Okullardaki disiplin sorunlarının ortaya çıkmasının asıl sebebi okulda çocukların öğrenme eyleminden keyif alma oranının düşmesi ve çocukların erken yaşta akademik başarı baskısı altında kalmaları. Bu konu ciddi şekilde ele alınmalı.

 

  • 0 34
  • 28 Mart 2022 11:33 6.902
  • Aktif Haberler
  • Oddo38
    30 Mart 2022 20:21
    1 0
    ümit üstel hocam, daha alakalı olamazdı :)
    İyi ki izledik valla :)
    Herhangi bir uzmana karşı savunma videomuz oldu :D
  • smyi
    30 Mart 2022 19:15
    2 0
    @ümit üstel hocam, bence video tam da konuyla alakalı :)
  • ümit üstel
    30 Mart 2022 16:10
    2 0
    konuyla pek ilgisi yok ama "uzmanlar" ile ilgisi var...
    https://www.youtube.com/watch?v=iFqtRoLLb48
    :)
  • hadis
    30 Mart 2022 07:00
    3 0
    Bu uzmanlarda pandemiden etkilenmiş ve sacmalamislar
  • mosit
    29 Mart 2022 21:42
    14 0
    Pandemi değil ahlaki çöküntü var toplumda bana göre bunu birtakım süslü terimlerle gizlemenin manası yok.
  • ümit üstel
    29 Mart 2022 19:35
    13 0
    "uzmanlar" dan sonrasını okumadım...
  • halisane42
    29 Mart 2022 14:39
    11 0
    Ya bırakın bu saçmalıkları!!?

    Pandemi öncesi her şey güllük gülistanlık mı idi sanki!!?

    Eğitim-öğretimde ne kural kalmış ne de yaptırım!!? Her şey sözde, icraatte hiçbir şey yok!!?

    Asıl sebepleri bilen hiç yok mu!? Var tabii ama yöneticilerce bunlar görmezden gelinmekte maalesef!!?

  • asov
    29 Mart 2022 09:43
    17 0
    Meslekte tecrübe edindikçe akademisyenlere saygım ve onlardan makul çözüm, öneri beklentim düşüyor. Halihazırda öğretmenlik yapmayan birinin bize verebileceği ne açıklama ne öneri olabilir ki? Haftada iki üç gün birkaç saat 18 yaş üstüne ders anlatıp - anlattırıp sonra sessiz odalarına çekilen bir grup insan okullarda neyin neden yaşandığını nereden bilebilir? Şu an yaşadığımız sorunlar tamamıyla yüksek öğretime taşınınca neyle mücadele ettiğimizi anlayacaklar. Sadece birkaç sene kaldı.
  • göbekligeneral
    29 Mart 2022 08:38
    13 0
    aşağıda yazdıklarıma ektir.bayanlar baylar bu şaka saçmalığına bir an önce önlem alınmalıdır.sanki pandemiden önce tik tok yoktu da bazıları bunu pandemiye bağlamış.alakası yok bu terbiyesizliktir.daha önce de böyle aymazlıklar oluyordu şimdi herkeste bir telefon her şeylerini reyting uğruna çekiyorlar.bakanlık işini gücünü bıraksın bugün buna derhal sert önlem alsın.öğrenciyi memnun edicez diye senin anan baban yaşındakilerle dalga geçemezsin.öğretmen hiç kimsenin hele hele öğrencinin oyuncağı hiç değildir.yılanın başını büyümeden ezeceksin.bugün okullarda bunu yapanlar yarın sokaklarda halka neler yapmaz! insanda biraz haya olur,büyüğüne saygı olur ama bu nesilde bunları bulmak çok zor.
  • adaletlazım
    29 Mart 2022 06:12
    13 0
    Yıllardır uzmanlarla geldiğimiz seviye bu. Uzmanlar dış güçlere çalışsalar ancak bu kadar olur. Bir milleti hiç ettiler el ele vererek.
  • delidumrul
    28 Mart 2022 23:56
    21 0
    Terbiyesizliğin, saygısızlığın adı ölçüsüz şaka olmuş.
  • Petrucci
    28 Mart 2022 23:39
    18 0
    Tabi canım pandemidendir yoksa daha önceleri böyle vakalar hiç olmazdı (!) Kamu personelini- en başta öğretmeni- maddi manevi yerin dibine sokarsan, elindeki bütün yetkileri alıp düzenin devamını sağlayan piyonlar haline getirirsen başka ne olacaktı. Böyle şamar oğlanına çevirirler işte.
  • RhEmek
    28 Mart 2022 21:51
    15 0
    Öğrenci davranışlarının asla bir yaptırımı olmazsa sonucun ne olacağını umuyor "uzmanlar"? Öğrenciye şiddeti elbette savunamayız,savunmayız ama şiddet gören hatta canından olan öğretmenlere ilişkin olaylar da şiddet gören öğrenci haberleri kadar infial yaratmıyor ne yazık ki.
  • göbekligeneral
    28 Mart 2022 20:48
    23 0
    hiç inanmıyorum pandemiye.evde anasına babasına yapamadığı ölçüsüz şakaları öğretmenine yapıyorlar.okul olan yerde başta disiplin olur.bunların mutlaka cezası olmalı.okullar aynı zamanda kamu kurumlarıdır.kimsenin şaka yapacak yeri hiç değildir.bugün tepkisiz kalırsınız yarın sizi kaldırıp çöp kutusuna koyarlar.
  • mustafa_tekman
    28 Mart 2022 20:21
    22 0
    Bir öğretmen olarak evde çocuğuma yaptigim muamele ile okuldaki çocuklara yaptığım muamele farklı, evdeki çocuğumun daha keskin sınırları ve bu sınırları ihlal ettiği zaman karşılaşacağı daha büyük yaptirimlar var.Okuldaki çocuklara bu şekilde davransam sorun çıkar, yaramazlık yapan çocuğu sınıftan çıkarmak dahi yasak.Egitimde , dinde, hukukta, ahirette, insanın olduğu her yerde ceza da vardır
  • huseyinyesilot
    28 Mart 2022 20:09
    21 1
    1-Zorunlu eğitim bize göre değil...Acilen 5+3+3 sistemine geçilmeli.
    2-LGS sınavı acilen kaldırılmalı ya da tüm liseler sınavla almalı ya da tüm okullar TEOG da olduğu gibi puana göre sınavla almalı,
    3-Okul disiplin yönetmeliği daha caydırıcı hale getirilmeli,
    4-Yönlendirme ilkokuldan hemen sonra yapılmalı,
    5-Mesleki ve teknik eğitim cazip hale getirilmeli,
    6-5.sınıf tekrardan ilkokullara verilmeli.
    7-Mülakata son verilmeli adil bir yönetici atama sistemi getirilmelidir.
  • metzel
    28 Mart 2022 18:07
    20 0
    Biz sadece öğretmeniz kimsenin çocuğunun bakıcısı değiliz. Çocuğundan emin olmayan okula göndermesin. Çünkü okul dingonun ağırı hiç değildir.
  • muhibbanı-suf
    28 Mart 2022 17:52
    20 0
    öğretmenden çok etki beklemek orantısız güç!
    Öğrenci herşeyi yapabiliyorken öğretmeni en minimum tepkiyle azarlayıcı söz söylediğinde "zorbalık" adı altında soruşturmayı basıveriyorlar.
    Okula ve öğretmene öğrencisinin verdiği zarar,onur kırıcı davranışların hesabı dünya okullarının büyük çoğunluğunda fatura aileye kesiliyor.
    öyle böyle değil hem de üniversiteye gideceği yol bile kesilebiliyor.
    Biz de hesap ortada anasının babasının terbiye edemediği terbiyesizlerin öğretmenlerce terbiye edilmesi bekleniyor.Üstelik ellerinde hiçbir yetki/yaptırım olmamasına rağmen!
  • hazer
    28 Mart 2022 12:42
    39 0
    Öğretmen tepki gösterince neden pandemi demiyorlar...Sadece pandemi yi öğrenciler yaşamış galiba....
  • Oddo38
    28 Mart 2022 12:32
    26 1
    Evde insan yok mu da sorun evden eğitime katılmak olsun?

    Etkisi illaki vardır; ama nedeni buna bağlamak meseleyi basite indirgemektir. Genel insan yetiştirme tarzımız çok sıkıntılı.

    Kendileri bile çocuk olgunluğundayken çocuk yapan eşler. Bu en büyük sorun. Olgunlaşma, özellikle sosyal medya denen çılgınlıkla, iyice azaldı.

    Bunlara devlet öncülüğünde çözüm bulunmazsa çok nesil heba olur.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK