Okulların Açılmasına İki Gün Kala Detaylar Belli Oldu

Milli Eğitim Bakanlığı 21 Eylül’de anaokulu ve birinci sınıf öğrencileri için yüz yüze eğitimin ilk ders zilini çalıyor. Ancak velilerin kafasında ‘Çocuklar hangi gün okula gidecek, kaç saat okulda kalacak, virüsten nasıl korunacak’ gibi sorular hâlâ var.

Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı'nın yazısına göre, yüz yüze eğitimde şu maddeler uygulanacak: 

2 GÜN OKUL, 5 GÜN EV: Bakanlığın açıklamasına göre, ‘uyum haftası’ adı verilen ilk hafta okul öncesi ve birinci sınıflar haftada 2 gün okula gidip yüz yüze eğitim alacak.

YÜZ YÜZE EĞİTİM KAÇ DERS OLACAK?

Çocuklar 30’ar dakikalık 5 etkinlik saati olarak ders yapacak. Öğrenciler yarım gün okulda kalacak.

OKULDA YEMEK YENİLECEK Mİ?

Koronavirüsten korunma tedbirleri kapsamında öğrenciler okullarda yemek yemeyecek.

SINIFLAR İKİYE BÖLÜNECEK

Bir sınıf iki gruba ayrılacak, sınıfın yarısı bir gün, yarısı bir başka gün okula gelecek.

OKULLARA ZİYARETÇİ KABUL EDİLECEK Mİ?

Dışarıdan gelebilecek bir bulaş riskinin önüne geçebilmek için okullara kesinlikle ziyaretçi kabul edilmeyecek.

ÇOCUĞUNU OKULA GÖNDERMEK İSTEMEYENLER NE YAPACAK?

Çocukların okula gönderilmesi konusu da velilerin inisiyatifinde. İsteyen veli çocuğunu dilekçe yazıp okula göndermeyebilecek.

OKUMA YAZMA İÇİN: Bakanlığın özellikle okuma yazmayı öğrenecek birinci sınıf öğrencilerine öncelik tanıması çok doğru bir karar. Çünkü, birinci sınıf öğrencilerinin eğitim hayatlarının bu ilk adımlarında öğretmenleriyle tanışmaları çok önemli. Yazı yazabilmesi için kaleme dokunması, doğru kalem tutması, el kaslarını doğru kullanması ekrandan öğrendiğinden daha iyi olacaktır. Uzmanlar 6 ay eğitimden uzakta kalanların okula uyumda ciddi zorluklar yaşayacaklarını sık sık vurguluyor. İşte bu nedenle bu deneyim çok ama çok önemli. Ses temelli öğrenim için de yüz yüze eğitim şart.

‘OKULUM TEMİZ BELGESİ’: Okullar defalarca dezenfekte edildi, fiziki olarak hazırlandı. Yaklaşık bir aydır açılış provaları sık sık tekrarlandı. Bu dönemde başta özel okullar olmak üzere birçok okul bir hayli masraf yaparak “TSE Okulum Temiz” belgeleri aldı. Umarım okullar açılır ve belgeler de amacına erişir.

SINAVLAR NASIL OLACAK?

Aileler ve eğitimciler birinci sınıflar kadar sınava girecek 8 ve 12’nci sınıfların da okulda olması gerektiğini düşünüyor. Bakan Ziya Selçuk’un, sınavlarda tüm konulardan sorumlu olunacağını açıklamasının ardından bu konuda da adım atılması şart. Çünkü, Bakan Selçuk’un açıkladığı gibi öğrenciler, merkezi sınavlarda müfredatın tamamından sorumlu olacak. İlkokulda sınav yok ama ortaokul ve lise öğrencilerinin okullarında yüz yüze sınavlarına girmesi öngörülüyor. Randevulu sistemle yapılması planlanan sınavlarda öğrenciler sırayla okula gidip sınava girecek.

OYUNLAR TEMASSIZ

Öğrenciler okulda temassız oyunlar oynayacak. Okula yeni başlayanların eğitimi daha önce oynanmış, çocukların keyif aldığı birbirinden farklı oyunlarla tamamlanacak. Bakanlık bu amaçla hiçbir fiziksel temas içermeyen toplam 60 oyun belirledi. Her oyun çocuklarda tanışma, iletişim, dikkat, hareket ve işbirliği gibi çeşitli edinimleri geliştirmeyi hedefliyor. Çocuğun okul ortamında maske, sosyal mesafe ve kişisel hijyen kurallarını içselleştirmesi isteniyor. İşe birkaç örnek:

İSMİNİ SÖYLE

1-2’nci sınıflar için hazırlanan oyunun süresi 10-15 dakika. Sınıfta veya açık havada öğrencilerin mesafeye uygun olarak ayakta çember olabilmeleri için durmaları gereken yerler tebeşir ya da boya yardımıyla belirlenir. Çember oluşturulduktan sonra isim söylenirken her isim için farklı bir hareket yapılır. Örneğin, ‘Tol’ derken aynı anda eller birbirine bir kere vurulur. ‘-ga’ derken parmaklar şıklatılır. Ardından öğrencilerin de aynısını tekrar etmeleri istenir.

SEKSEK

Açık alanda öğrenci sayısına göre seksek oyunu için alan oluşturulur. Öğrenciler iki ya da dörderli gruplara ayrılır. Ardından ‘renk, hayvan, şarkı, yiyecek, gün, mevsim’ gibi kelimelerin yazılı olduğu kağıtlar sek sek karelerine yapıştırılır. Öğrenciden taşı attığında taşın geldiği karede yazan ifadeye göre en sevdiği rengi/hayvanı/şarkıyı söylemesi ve ardından taşı bir sonraki kareye atarak ilerlemesi istenir. Eğer taşı kareye atamazsa sıra bir sonraki öğrenciye geçer.

TAHMİN ET

Sınıfta veya açık alanda oynanabilecek oyun için sosyal mesafe kuralına uygun olarak öğrencilerin durmaları gereken yerler belirlenir. Ardından gönüllü bir öğrenci ebe olarak seçilir. Ebe gözünü kapatır. Daha sonra öğrencilerden biri ebenin yanına gelerek konuşur ve kendini tanıtan özellikleri söyler. Ebenin bu kişiyi tahmin etmesi istenir. Doğru tahmin ederse ebe değişir, edemezse ebe yeniden devam eder.

MASKE, MESAFE...

Sınıfta ya da açık alanda öğrencilerin duracakları yerler belirlenir. Öğretmen “Maske” dediğinde öğrenciler üzerine değdirmeden ellerini maskeye yaklaştırır. “Mesafe” dediğinde kollarını iki yana açarlar. “Temizlik” dediğinde ise ellerini yıkıyormuş gibi hareket yaparlar.

BAY SAĞLIK

Öğretmen öğrencilere “Sağlıklı olmak için nelere dikkat etmeliyiz?” sorusunu sorar. Onların düşüncelerini ifade etmelerini sağlar. Daha sonra öğretmen role girmek için gözlük, şapka, önlük giyerek “Ben Bay Sağlık” der ve kendini tanıtır. Öğretmen cümlelerine “Bay sağlık der ki...” diyerek başlar ve öğrencilerin bunu tamamlamasını ister. Örneğin, “Bay Sağlık der ki maske takarım.”

KİM YOK

Sınıfta ya da açık alanda oynanan oyun için öğrencilerin yerleri belirlendikten sonra bir ebe seçilir ve gözleri bağlanır. Öğrencilerden biri saklanır. Öğrenci saklandıktan sonra ebenin gözleri açılır ve kimin saklandığını bulması istenir.

ZİYA SELÇUK'TAN BİRİNCİ SINIFLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "1. sınıf öğrencilerimiz pazartesi günü okula başlıyor. Her yılkinden daha çok yüreklendirilmeye ihtiyaçları var. Çevrenizde 1. sınıf öğrencisi görürseniz yüz yüze eğitime gelecek olanları sınıflarda, uzaktan eğitimle devam edecekleri ekranlarda heyecanla beklediğimizi söyleyin." dedi.

 

  • 2 21
  • 19 Eylül 2020 11:25 14.222
  • micihtn44
  • kaynarca87
    20 Eylül 2020 23:12
    2 0
    detaylar belli olmamış gene bir şeyler değişti. haberi kaldırın bence.
  • halil6666
    20 Eylül 2020 21:50
    4 0
    1. sınıflara uzaktan eğitim verilemez. Ben hiçbir temel becerisi olamayan, yerinde durmayan çocuklara online saatlerce ne anlatacağım? Böyle belirsiz, çocuklara faydası olmayacak, fırsat eşitliğine aykırı uzaktan eğitim konusunda direnileceğine en sağlıklısı ya okulları tamamen yüz yüze eğitime açmak, ya da tamamen kapatmak. Bu yazılan çizilenler abc planları değil tamamen kaostur bence.
  • mefa
    20 Eylül 2020 12:40
    0 0
    Canlı derslerle ilgili 3 farklı liste var. 81 ili 3 e bölmüşler. 1-4 değişmiyor. 08.30-20.20 arası istediğin saat diyor. Ortaokul ve lise saatleri değişiyor.
  • hazanın dünyası
    20 Eylül 2020 01:31
    1 0
    Canlı ders saatleri de değişti
    Ilkokul 1-4 Gün içinde istediği saatte ders açabilecek
  • nurdan90
    20 Eylül 2020 00:26
    12 0
    Allah Razı Olsun bu yazıyı gönderenlerden çok aydınlandık.Her şey belli oldu.Bizimle alay ediyorlar.
  • sINIFÇI SELİ
    20 Eylül 2020 00:20
    11 0
    detayların 2 gün kala açıklanması...bence çok erken açıklanmış ya ne bu acele
  • hagrid34
    19 Eylül 2020 23:53
    9 0
    Senaryo derken oyun yazıyoruz demek istemişler biz anlamamışız.
  • okuma
    19 Eylül 2020 23:45
    4 0
    2020_2021 eğitim öğretim yılı birinci sınıfı okutacak öğretmenler için meslek hayatlarının en zor yılı olacak belli, bakanlık ise onlarca soru işareti karşısında temassız oyunları paylaşmış.

    Birinci sınıf öğrencisine, öğretmen birbirlerinden uzak durmayı mi yoksa sinirli zamanda okuma yazmayı mi öğretsin. Binlerce bilinmezliğin ve öğretmenlerin kendi okullarından ya da kendi hayatlarından doğan binlerce sorunun havada uçuştuğu ve bunun yarattığı agresyon eşliğinde normal zamanda bile zor olan birinci sınıfın bu donemde milyon kat zor olacağı ortada.

    Aşı konusunda bazı bilim adamları bulunan aşının doğrudan covid 19 aşısı değil, sadece zatürre için yeni geliştirilmiş bir aşı olduğunu söylüyor. Yani bu virüs belliki her yıl dünya nüfusundan biraz biraz alıp gitmek üzerine tasarlanmış bir virüs.
  • g_k_c
    19 Eylül 2020 23:37
    3 0
    Bu Okulum Temiz Belgesi için herhangi bir zorunluluk yok herhalde. Dolayısıyla bizim okulda herhangi bir girişim de yok. Kapının girişine konmuş dezenfektan da bitmiş, basmatiği duruyor. Tuvaletlerde neyseki sabun var, kimse olmadığı içindir o da muhtemelen.
    Bizim okulda mevcutlar hep 40 üstü, hatta 40 yok bile.44-45 arası. Sınıfı kural diye 2 ye bölmek değil, burada başka bir alternatif olmalı.Anadolu'da 20 kişilik sınıf da 2 ye bölünüyor. Eşitliğin olması adaleti sağlıyor mu ?
    Misafir olmayacak denmiş ama kastedilen anne - baba ise eğer, im-kan-sız. Kimse okulun kapısından hadi güle güle yavrum demez.Tüm veliler sınıfa girer, hatta sıraya oturur öğrenci gibi, herkes elinden geldiğince o günkü hengameye destek verir. Normalde de böyledir, şimdi de böyle olacağını düşünüyorum.1. sınıf öğretmeni değilim, tüm 1. sınıf okutacak arkadaşlarıma kolaylıklar diliyorum. Ama özellikle İstanbuldakilerin Allah yardımcısı olsun ..
  • hayat_turkusu
    19 Eylül 2020 23:00
    4 0
    Bakıcı ayarlayacagim ama saatlerim belli değil. 6 saat derse mi gireceğim yoksa okuldan sonra bir 6 saat daha mı belli değil
  • koyay
    19 Eylül 2020 22:43
    17 1
    Temassız oyunlarla kafalardaki tüm sorulara cevap alınmış oldu. Teşekkürler MEB. Bu gece herkes rahat uyusun.
  • frd_
    19 Eylül 2020 21:51
    14 0
    60 Kişilik mevcudu kaça bölersek bu temassız oyunları oynatabiliriz sormak lazım
  • dostlarr
    19 Eylül 2020 21:35
    9 0
    İki gün sonra ara sınıfların içinde olduğu çoğunluğun kac saat uzaktan eğitim alacağı sürpriz olacak sanırım.Veliler bize sorar biz kime soralım bilmiyorum.
  • ütopya27
    19 Eylül 2020 21:08
    22 1
    Okulların açılmasına iki gün kala,hangi temassız oyunların oynanacağı belli olmuş.Şaka gibi!
  • laylaylom_
    19 Eylül 2020 20:53
    33 1
    Belli ve hazır olan tek şey temassız oyunlar. Oh o tamam ya gerisi hallolur bir şekilde. Temassız oyunların detayları belli olmayacak diye ödüm kopuyordu.
  • emir3417
    19 Eylül 2020 20:38
    11 2
    Artık katıla katıla gülüyorum.Bu sene 3.sınıf okuyacağım.Ne yapacağımı bilmiyorum iyi mi?
  • muallimmusa
    19 Eylül 2020 20:36
    24 0
    Hangi detaylar belli oldu?
    Sabahtan beri eğitimhaneye giriyorum. Ek dersle ilgili haber var mı?
    Canlı ders saatleri artacak mı? 1 . sınıf haricindekiler okula gidecek mi?
    Evet oynanacak oyunlar gibi ayrıntılar belli ama eğitimin ana unsurları hala belirsiz. Her türlü senaryoya hazırız dendi. Hiç bir şeye hazır olmadığımız ortaya çıktık. Belirsizlik, belirsizlik gerçekten sıkıldım.
    Tez zamanda şu korona belasından kurtuluruz da okullar açılır inşallah.
  • SINIFCI87
    19 Eylül 2020 20:17
    36 0
    Bu okullar nerde ya ben kendimden suphe etmeye basladim artik bugun haberlerde tum okullara ates olcer hijyen setleri gonderilmis etrafimdakilerden hic boyle birsey duymadim ben .nerde bu okullar
  • ayshen11
    19 Eylül 2020 19:49
    28 4
    Okulumuz dezenfekte falan edilmedi, hizmetli yok tuvaletler temizlenmedi ve genel temizlik yapılmadu, tuvaletlerde sabun yok, okulda maske yok, öğretmeni olduğum sınıfı -her yıl olduğu gibi- kendim temizledim, ama dezenfente işlemini yapamadım malesef, kitaplar eksik... Ama her okul hazır ha!
  • suleyman45
    19 Eylül 2020 19:49
    27 1
    Belirsizliklerden, imkansızlıklardan ve tutarsızlıklardan ömrümüzden ömür gitti...
  • delininbiri
    19 Eylül 2020 19:49
    21 1
    Çok belli ya. Her şey net.
    Şu anda en çok belli olan şey belirsizliğin devam edeceği.
    Pazartesi okul açılacak ama arasiniflar ne yapacak hiç belli değil. ???
  • denis1
    19 Eylül 2020 19:38
    18 2
    Bu virüs ana sınıfı ve 1. sınıf öğrencilerine uğramıyormuş bile!!!
  • carpediem03
    19 Eylül 2020 19:16
    34 2
    Aman ne detay ne detay.
    Kalan günlerde ne yapılacak, belli değil.
    Uzaktan eğitim nasıl ne şekilde kaç saat devam edecek belli değil.
    Okula gelmek istemeyenlere ne şekilde nasıl eğirim verilecek belli değil.
    Vallahi yıldım, yıldım.
  • t._yildirim
    19 Eylül 2020 19:16
    23 2
    Bugün çıkan bu haberi de hiç anlamadım hangi detaylar belli olmuş Hani nerede yazıyor oyunların isimleri mi detay!!!!???
  • mermeri
    19 Eylül 2020 19:03
    41 1
    Bunlar zaten belli olanlar...

    Hala bilinmeyen detaylar :

    1. sınf dışındaki sınıflar ne yapacak?

    21'inden sonra hangi konular işlenecek?

    Canlı derslerde hangi sınıfa kaçar saat ders verilecek?

    Branşçılar okula gidecek mi?

    ???

UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK