Okuma Becerisi LGS İçin Önemli

Liselere Geçiş Sınavı örnek sorularında okuma becerisini kullanmanın dikkat çektiğine işaret eden uzmanlar, sınava hazırlanan öğrencilere önerilerde bulundu...

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 7 Haziran'da yapılması planlanan Liselere Geçiş Sınavı'nın (LGS) örnek sorularını yayımladı. Örnek sorular tüm branşlarda birinci dönem konularıyla sınırlı tutuldu. Bir özel okulun sınavlardan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt, "Soruların geneline bakıldığında, tüm branşlarda ortak olarak görülen okuma becerisini kullanmanın önemi olmuştur" dedi. Okulun Ortaokul Bölüm Başkanları ise örnek soruları ders ders değerlendirerek LGS'ye hazırlanan öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:

TÜRKÇE: Anlam bilgisi soruları, görsel yorumlama, metin yorumlama, grafik ve tablo okuma, mantık ve muhakeme kurma, sözcük bilgisi yordama, cümleden çıkarım yapabilme üzerine şekillendirilmiştir. Sorular günlük hayatla ilişkilendirilmiştir. Sorular, öğrencileri hem okumaya hem düşünmeye hem de analiz ve çıkarım yapmaya yönlendirmiştir. Sorular geçen yıl yapılan sınava göre daha uzun ve çoklu düşündürmeye yöneliktir. Birinci dönem konularını tekrar edip üzerine test programı uygulayan öğrenciler sınav başarısını fazlasıyla artıracaktır.

MATEMATİK: Soruların içeriği günlük yaşam problemleriyle ilişkilendirilmiş, veriyi doğru okuma, anlama ve yorum yaparak çözüme ulaşmaya dayanmaktadır. Yayımlanan sorular analitik düşünme becerisi gerektiren sorulardır. Çözümlerde çok dikkatli davranılmalı hatta stratejik düşünerek sorudaki her sözcükten bir anlam çıkarmaya çalışılmalıdır. Bu nedenle öğrencilerin kitap okumaları okuduğu soruyu anlamaları açısından büyük önem taşımaktadır.

FEN BİLİMLERİ: Örnek sorularının neredeyse tamamında görseller kullanılmıştır. Sorularda daha çok bilimsel deney düzeneklerinin kullanıldığını, soruların gözlem ve araştırmaların üzerine kurgulandığını görüyoruz. Bazı sorularda ön bilgi ve tanımlar verilerek öğrencilerin doğru sonuca ulaşması amaçlanmıştır. Sorulardaki paragrafların dikkatli okunması gerekmektedir. Sorular; bilgiden çok bilgiyi kullanma, verileri karşılaştırma, okuduğunu anlama ve yorumlama yeteneğini geliştirme gibi becerileri ölçmektedir. Kitap okumanın okuduğunu anlama ve yorum yapma üzerinde önemli olduğunu söyleyebilirim.

SOSYAL BİLGİLER: Sorularda harita ve tablo ile görsellerin kullanıldığı, Atatürk'ün sözlerinden, Nutuk'taki ifadelerinden, Milli Mücadele'ye katılan kişilerin anılarından alıntı yapıldığı görülmüş ve metinden hareketle öğrencilerden okuduğunu anlaması, yorum yapması, çıkarımda bulunması istenmiştir. Sınavda da örnek sorularda olduğu gibi, harita ya da görsellerin bulunduğu, yorum ve çıkarımda bulunma sorularının sorulacağını düşünüyoruz.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Sorularda yer yer görsellerin kullanıldığı, Kur'an-ı Kerim'deki ayetlerden ve Hz. Muhammed'in hadislerinden alıntı yapıldığı görülmüş ve öğrencilerden okuduğunu anlaması, yorum yapması ve anladıklarından hareketle çıkarımda bulunmaları istenmiştir. Sınavda da yer yer görsellerin kullanıldığı, bolca ayet ve hadislerin alıntılandığı sorular göreceğimizi düşünmekteyiz. Bu nedenle öğrencilerimiz her şeyden önce okuduğunu anlamaya ve yorumlamaya, anladıklarından hareketle yorum yapabilmeye özen göstermeli ve çalışmalarını bu yönde devam ettirmelidirler.

İNGİLİZCE: Soruların daha önce yayınlanan örnek sorulara benzer nitelikte kelime bilgisinin önemini vurgulayan ancak öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, eleştirel düşünme gibi becerilerini öne çıkarmasının beklendiğini görülmektedir. Öğrencinin soruları çözerken bilgiyi nasıl yorumlaması gerektiğine dikkat etmesi ve bu sebeple Haziran ayında gerçekleştirilecek sınavda muhakeme başarısı iyi olan öğrencilerin bu yetenekleriyle iyi sonuçlar getirecekleri anlaşılmaktadır.

 

Ceyda KARAASLAN / SABAH

  • 3 0
  • 27 Nisan 2020 01:30 2.230
  • Aktif Haberler
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK